Ubistvo Vlade Santica

Post Reply
Bosnjak333

#1 Ubistvo Vlade Santica

Post by Bosnjak333 »

U zadnje vrijeme diglo se mnogo prasine oko ubistva i pronalska tijela Vlade Santica,komandanta HVO-a Bihac.Prema nekim tvrdnjama ubio ga je neko iz vrha 5. Korpusa,mnogo je osumnjicenih,sud i tuzilastvo godinama istrazuju u prazno.Je li njegovo ubistvo bilo opravdano ili ne?Volio bih kada bi se ukljucio neko od bivsih pripadnika 5. Korpusa ili Biscana,ljudi koji su bolje poznavali ratnu situaciju u Bihacu.Ono sto sam ja cuo je da je Vlado Santic bio izdajnik koji je saradjivao sa Fikretom Abdicem i da je prostor Bihaca pokusavao uvuci u paratvorevinu erceg-Bosnu.

Ratni intervju koji je napravio poznati ustaski novinar Smiljko Sogolj:
http://www.youtube.com/watch?v=rFkwffc2y3A

U ovom intervjuu Vlado Santic ARBiH naziva teroristickom vojskom,pruza podrsku Fikretu Abdicu i poziva narod da se ukljuci u njegov projekat stvaranja APZB.
Last edited by Bosnjak333 on 02/02/2014 21:48, edited 1 time in total.
Saurman

#2 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Saurman »

Santic je ubijen s razlogom. On je ubijen jer je imao deal s cetaljima da oni udju u grad a da postede Hrvate. Nas je htio za "kurbane". Jebi ga, preracunao se i fasovao je glavom. Hvala Bogu na njegovoj glavi stade. Inace bi bilo pogubno za 7% hrvatsku populaciju u Bihacu...

Meni je smijesno uopste citati o tome. HVO nije mogao izdrzati jedan jedini napad cetnika. Prvi put kada su cetosi udarili na zonu odgovornosti HVO-a, su haman i usli u carsiju... Dosli na 700 m od bolnice.

Vladu Santica pamtim kao prepotentnog ,arogantnog poslovodju jedne bihacke firme,u ratu oportunistu, bez ikakvih moralnih nacela... ovjek je bio moralna gnjida, ozenjen covjek koji je guzio "bojovnice " HVO-a koje su mu haman mogle biti kceri.

P.S Iako ne opravadavam zlodjelo ,nije ga trebalo ovako kukavicki smaknuti, vec ga uhapsiti i suditi za veleizdaju. A potom strijeljati.

Nakon ovakvih izjava vratiti se u jedan Bihac, pa nije ni cudo.
Only1

#3 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Only1 »

Pa posle takvih izjava sta je mogao ocekivati.
Bosnjak333

#4 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Bosnjak333 »

Saurman wrote:Santic je ubijen s razlogom. On je ubijen jer je imao deal s cetaljima da oni udju u grad a da postede Hrvate. Nas je htio za "kurbane". Jebi ga, preracunao se i fasovao je glavom. Hvala Bogu na njegovoj glavi stade. Inace bi bilo pogubno za 7% hrvatsku populaciju u Bihacu...

Meni je smijesno uopste citati o tome. HVO nije mogao izdrzati jedan jedini napad cetnika. Prvi put kada su cetosi udarili na zonu odgovornosti HVO-a, su haman i usli u carsiju... Dosli na 700 m od bolnice.

Vladu Santica pamtim kao prepotentnog ,arogantnog poslovodju jedne bihacke firme,u ratu oportunistu, bez ikakvih moralnih nacela... ovjek je bio moralna gnjida, ozenjen covjek koji je guzio "bojovnice " HVO-a koje su mu haman mogle biti kceri.

P.S Iako ne opravadavam zlodjelo ,nije ga trebalo ovako kukavicki smaknuti, vec ga uhapsiti i suditi za veleizdaju. A potom strijeljati.

Nije zlodjelo ubiti izdajnika drzave!
Gdje god su glupe Bosnje dozvolile lokalnim Hrvatima da osnuju HVO bilo je problema,pocevsi od napustanja linija do dezerterstva.Bili smo budale za nepovjerovati.Imali su i HVO Bihac,Tuzla,Sarajevo,Zavidovici,Travnik,a nama nikada nisu dozvolili da imamo ARBiH u Livni,Stocu ili Capljini jos su nas od tamo protjerali i zlocine nad nama cinili.Kako nam je ratna politika prema Hrvatima bila losa,skoro pa nikakva.
sinuhe

#5 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by sinuhe »

To je intervju iz 93 ili 94.
Drugacije nije mogao zavrsiti samo me cudi da su ga poslali u Bihac kad je doslo do promjene politickih prilika -washingtonskog sporazuma. Izgleda da je bio tupav lik dok se nije pobrinuo za sebe. Na kraju mogli su ga prvim helikopterom i protjerati iz Bihaca, nisu ga trebali ubiti.
Danguba

#6 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Danguba »

Bosnjak333 wrote:
Saurman wrote:Santic je ubijen s razlogom. On je ubijen jer je imao deal s cetaljima da oni udju u grad a da postede Hrvate. Nas je htio za "kurbane". Jebi ga, preracunao se i fasovao je glavom. Hvala Bogu na njegovoj glavi stade. Inace bi bilo pogubno za 7% hrvatsku populaciju u Bihacu...

Gdje god su glupe Bosnje dozvolile lokalnim Hrvatima da osnuju HVO bilo je problema,pocevsi od napustanja linija do dezerterstva.Bili smo budale za nepovjerovati.Imali su i HVO Bihac,Tuzla,Sarajevo,Zavidovici,Travnik,a nama nikada nisu dozvolili da imamo ARBiH u Livni,Stocu ili Capljini jos su nas od tamo protjerali i zlocine nad nama cinili.Kako nam je ratna politika prema Hrvatima bila losa,skoro pa nikakva.
Nemoj tako. HVO je ratovao gdje god je morao.

Santica znam jos dok je radio u Izgradnji. Bas je bio ''onako'' tip a posto sam ja bio malo iznad njega gdje bi nam se poslovi preklapali, drzao sam ga na distanci.
Jako mnogo postenih Hrvata ima Bihac kako prije, tokom a i sada poslije rata ali ima i onih sa ''hzhb'' sindromom ali su oni trenutno u velikoj manjini.
U ratu su vrlo malo uradili na odbrani Bihaca tako da su cetnici presli Medjudrazje, Zavalje usli u Zegar i time dosli nadomak samog grada a pogotovu bolnice. HVO se jednostavno povukao i dozvolio cetnicima da im popale crkvu i kuce a ovi mislili da im nece nista uraditi. Kada je to saznao Dudak morao je uz velike napore(penzionere i civilnu zastitu) angazovati da borce odmori 24-48 sati.
Poslije sve znamo kako ''zivi ljudi'' izlaze iz zemlje i slazu tigrove i cetnike. Daleko se taj krik cuo. :D

Linije su vracene, kuce popaljene a oni nastavili da to cuvaju.

Ne opravdavam njegovo smaknuce bez obzira sta je i kakav bio. Bilo je tu drugih nacina da se doticni ukloni ali tako je to kada se nazdravlja samo za ''svog'' predsjednika.
Bosnjak333

#7 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Bosnjak333 »

Danguba wrote:
Bosnjak333 wrote:

Santica znam jos dok je radio u Izgradnji. Bas je bio ''onako'' tip a posto sam ja bio malo iznad njega gdje bi nam se poslovi preklapali, drzao sam ga na distanci.
Jako mnogo postenih Hrvata ima Bihac kako prije, tokom a i sada poslije rata ali ima i onih sa ''hzhb'' sindromom ali su oni trenutno u velikoj manjini.
U ratu su vrlo malo uradili na odbrani Bihaca tako da su cetnici presli Medjudrazje, Zavalje usli u Zegar i time dosli nadomak samog grada a pogotovu bolnice. HVO se jednostavno povukao i dozvolio cetnicima da im popale crkvu i kuce a ovi mislili da im nece nista uraditi. Kada je to saznao Dudak morao je uz velike napore(penzionere i civilnu zastitu) angazovati da borce odmori 24-48 sati.
Poslije sve znamo kako ''zivi ljudi'' izlaze iz zemlje i slazu tigrove i cetnike. Daleko se taj krik cuo. :D

Ne opravdavam njegovo smaknuce bez obzira sta je i kakav bio. Bilo je tu drugih nacina da se doticni ukloni ali tako je to kada se nazdravlja samo za ''svog'' predsjednika.
Gdje god je HVO bio sa ARBiH bilo je i problema.U Travniku su napustali linije na Vlasicu,bjezali cetnicima.U Sarajevu je to bilo na Stupu,eto u Bihacu na Pljesevici.Tuzlanski HVO je imao hajvane poput Boksica i Erdemovica koji su otisli direktno u Bijeljinu i nastavili vojnu karijeru u VRS ubijajuci bosnjacke civile po Podrinju.
izvor zivota

#8 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by izvor zivota »

U laži su kratke noge. HVO je branio Bihać zajedno s ARBIH i MUP-om. Poginula su 72 pripadnika HVO-a a više stotina je ranjeno. HVO je imao svoju zonu odgovornosti a s linija se bježalo u istoj mjeri koliko su bježali i borci 5 korpusa što je normalno u svakom ratu isto je za očekivati u procesu stvaranja oruzane sile od ljudi koji su mobilizirani i poslani u rat a nisu bili profesionalni vojnici. Crte obrane su pucale kad je na njih izvršen napad jačom silom u istoj mjeri kao što su pucale i crte koje je drzao korpus.Laž je da su bojovnici napustili crte i pustili neprijatelja u grad.Povlačili su se jer je ofenziva vojske RS i Vojske RSK bila u punom zamahu. I vojnici 502 su pobjegli sa položaja na Sokocu i slavno preplivali Unu spšavajući živu glavu i nitko im to ne zamjera. Bilo je to u periodu kad su jedinice 5 korpusa svakodnevno potiskivane od neprijateljskih snaga nakon oslobađanja Kulen Vakufa. Tako je ofenziva koju je predvodio Manojlo Milovanović dovela do toga da je VRS napredovala za nekoliko dana od K Vakufa do Bihaća.Neki bi sad željeli pokvariti odnose Hrvata i Bošnjaka izmišljajući laži i blateći HVO a kroz to jasno tražeći opravdanje za kukavičko i neljudsko ubojstvo generala Šantića.
Neće moći ove noći. Zločinci će odgovarati pred institucijama države BiH i dobit će zasluženu kaznu.
dječak sa šibicama

#9 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by dječak sa šibicama »

Zlocinci ce biti kaznjeni, konacno.
kraljezak

#10 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by kraljezak »

U Bihacu nije bilo problema izmedju, do ovoga gospodina, koji je nestajao pa dolazio, nije ga trebalo ubiti, ali nedaj Boze da je izbio sukob...Sto se tice HVO-a, poznato je da su drzali liniju, moji najblizi su mi pricali sta se tamo dogadjalo. Za kolegu gore, kota Mrdja, kako je prepustena, dogovori u Ripcu???
Bilo je svega, najvaznije je to da u Bihacu i dan danas vlada lijep odnos izmedju hrvata i bosnjaka, sklapaju se medjusobni brakovi itd.
edit.
Od ovih 72 bojovnika, ja znam barem par koji nisu poginuli u vojsci nego ili za vrijeme slavlja, ili nesretnim okolnostima, ali se to odradilo tako zbog mirovina kako jeste.
Last edited by kraljezak on 02/02/2014 23:07, edited 1 time in total.
weredsf

#11 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by weredsf »

Bosnjak333 wrote:U zadnje vrijeme diglo se mnogo prasine oko ubistva i pronalska tijela Vlade Santica,komandanta HVO-a Bihac.Prema nekim tvrdnjama ubio ga je neko iz vrha 5. Korpusa,mnogo je osumnjicenih,sud i tuzilastvo godinama istrazuju u prazno.Je li njegovo ubistvo bilo opravdano ili ne?Volio bih kada bi se ukljucio neko od bivsih pripadnika 5. Korpusa ili Biscana,ljudi koji su bolje poznavali ratnu situaciju u Bihacu.Ono sto sam ja cuo je da je Vlado Santic bio izdajnik koji je saradjivao sa Fikretom Abdicem i da je prostor Bihaca pokusavao uvuci u paratvorevinu erceg-Bosnu.

Ratni intervju koji je napravio poznati ustaski novinar Smiljko Sogolj:
http://www.youtube.com/watch?v=rFkwffc2y3A

U ovom intervjuu Vlado Santic ARBiH naziva teroristickom vojskom,pruza podrsku Fikretu Abdicu i poziva narod da se ukljuci u njegov projekat stvaranja APZB.
Dobio sto je zasluzio
It_is_a_Leclerc

#12 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by It_is_a_Leclerc »

Postoje, dakle, dileme među ljudima koji nisu iz Krajine, a koji su itekako skloni mistifikacijama cijelog slučaja.

Dakle, Vlado Šantić nije ubijen jer je Hrvat, jer je bio protiv BiH, jer je podržavao četnike i Abdića.
Vlado Šantić je bio dio dobro uvezane mreže ratnih profitera i kriminalaca koja je uključivala ološ neopjevani iz sve četiri vojne formacije (sami vrh komandi i istaknute komandire, majore i generale) koje su se nalazile u i oko tadašnjeg bihaćkog okruga, a kasnije USK. Ta krimogena, švercerska paraformacija je u ratu, u hotelu "Sedra" kod Cazina slavila 8. mart, Novu godinu, slavili su se rođendani i važne godišnjice i vojni događaji; jela se jagnjetina i bijeli kruh (imam to na VHS kaseti jer se prikazivalo na tv-u odmah poslije rata), a živjelo se za razmjenu "dobara" poput nafte i cigara sa Srbima, sa Abdićevcima eventualno (oni su uglavnom bili kokošari i nisu imali ništa do ono što pokradu po Pećigradu i Skokovima). Krajiški narod koji im je pljeskao po stadionima i koji se kleo u njih, uglavnom je jeo kruh od crvavog brašna, mekinje, Ikara, one hrane za pse što je dolazila iz Švedske itd.

Vladu Šantića ubio je bihaćki kriminalac Hamdija Abdić - Tigar koji bi, da smo pravna država, već odavno bio u zatvoru, ali se očito čekalo da mu iscure politički poeni u SDA, pa da ga elegantno strpaju na mjesto gdje će ćutati o čovjeku koji mu je te noći u hotelu Sedra rekao da "vodi generala na spavanje", o ljudima koji su bili spremni rušiti helikopter sa Vladom Šantićem, pa "makar pao i na džamiju" itd.

Da li je Vlado Šantić zaslužio da bude ubijen ?! Kao i svaki ratni profiter, ljudska i moralna ništica koja je u očima nepismenog naroda bila heroj, a zapravo šljam koji je na svako bojište dolazio sa višesatnim kašnjenjem, kad je sve bilo gotovo, da se snima i slika kako razgovara na motorolu sa "neprijateljem" sa koje mu se zapravo javlja njegov vojnik kojem je naređeno da imitira Srbe, Šantić je zaslužio da mu se sudi. Nije takav, nažalost, bio samo Šantić, već i neki drugi.

Premlaćivanje nenaoružanog čovjeka, zatim ubijanje, kasapljenje, paljenje dijelova tijela, zatrpavanje na deponiju, ipak nije karakteristika Armije R BiH, već nekih drugih vojska s kojima je ta Armija ratovala.

Ovaj slučaj nije ni izbliza rasvjetljen. Trebalo bi raskrinkati cijelu tu mafijaško-ratnoprofitersku mrežu koja je tada, a dobrim dijelom i danas, držala u strahu svakog Krajišnika koji nije želio šverc, kriminal, lopovluk... Počelo se s Ramom Brkićem i naprasno stalo. Živim za dan kad će propasti, i kad će mnoga druga politička ubistva u Krajini, u ratnom i poratnom periodu, doći pred lice pravde.
Ridjobrki

#13 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

Odavno kontam otvoriti ovu temu al' ono.. Hamdo... :roll: :-)

Jebi ti to.

:D
Grean

#14 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Grean »

Po ovome intervju se vidi na cijoj strani je bio. Ne kontam njegovu pamet, doci u Bihac nakon ovih izjava.
dječak sa šibicama

#15 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by dječak sa šibicama »

Zapravo, zlocinci su vec kaznjeni, Hamdija vec robija zbog drugih kriminalnih djelatnosti, a nalagodavcu sin lezi na Barama. Vece kazne nema.
Ridjobrki

#16 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

It_is_a_Leclerc wrote:Trebalo bi raskrinkati cijelu tu mafijaško-ratnoprofitersku mrežu koja je tada, a dobrim dijelom i danas, držala u strahu svakog Krajišnika koji nije želio šverc, kriminal, lopovluk... Počelo se s Ramom Brkićem i naprasno stalo. Živim za dan kad će propasti, i kad će mnoga druga politička ubistva u Krajini, u ratnom i poratnom periodu, doći pred lice pravde.
Igzekli.

To je jedna paukova mreža u kojoj su se nalazili pripadnici sve tri, četiri, pet.. koliko je već strana tu bilo. Svima je bilo u interesu produžavanje agonije tadašnjeg bihaćkog okruga i iscrpljivanje naroda i svi se sjećamo svih tih namještenih primirja i ofanziva. Što se mene tiče Šantić je dobio što je tražio po onoj mudrosti Charlesa Barkleya - sve ima svoje okolnosti i granice i ne ulaziš ni u savez ni u frku sa kim ne smiješ. Cijeli rat je bio predstava a glavne uloge su bile unaprijed podijeljene. Boranija je tu za potkusurivanje i svako dobije što zasluži prije ili kasnije. Malo ih je tu pametnih koji se znaju ne napit' vode vrući.
It_is_a_Leclerc

#17 Re: Ubistvo Vlade Santica

Ridjobrki wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Trebalo bi raskrinkati cijelu tu mafijaško-ratnoprofitersku mrežu koja je tada, a dobrim dijelom i danas, držala u strahu svakog Krajišnika koji nije želio šverc, kriminal, lopovluk... Počelo se s Ramom Brkićem i naprasno stalo. Živim za dan kad će propasti, i kad će mnoga druga politička ubistva u Krajini, u ratnom i poratnom periodu, doći pred lice pravde.
Igzekli.

To je jedna paukova mreža u kojoj su se nalazili pripadnici sve tri, četiri, pet.. koliko je već strana tu bilo. Svima je bilo u interesu produžavanje agonije tadašnjeg bihaćkog okruga i iscrpljivanje naroda i svi se sjećamo svih tih namještenih primirja i ofanziva. Što se mene tiče Šantić je dobio što je tražio po onoj mudrosti Charlesa Barkleya - sve ima svoje okolnosti i granice i ne ulaziš ni u savez ni u frku sa kim ne smiješ. Cijeli rat je bio predstava a glavne uloge su bile unaprijed podijeljene. Boranija je tu za potkusurivanje i svako dobije što zasluži prije ili kasnije. Malo ih je tu pametnih koji se znaju ne napit' vode vrući.
Upravu si Ridji.

Klasični obračun između šefa mreže i Šantića koji je počeo raditi za sebe.
Malo se nakupilo parica, pa se probalo helikopterom, sa vojnog aerodroma u Ćoralićima, ispaliti za Zagreb. No, kako kaže šef mafije: "Šta je Vlado ?! Mislio si otići, a mene ostaviti samog ovdje ?"
izvor zivota

#18 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by izvor zivota »

kraljezak wrote:U Bihacu nije bilo problema izmedju, do ovoga gospodina, koji je nestajao pa dolazio, nije ga trebalo ubiti, ali nedaj Boze da je izbio sukob...Sto se tice HVO-a, poznato je da su drzali liniju, moji najblizi su mi pricali sta se tamo dogadjalo. Za kolegu gore, kota Mrdja, kako je prepustena, dogovori u Ripcu???
Bilo je svega, najvaznije je to da u Bihacu i dan danas vlada lijep odnos izmedju hrvata i bosnjaka, sklapaju se medjusobni brakovi itd.
edit.
Od ovih 72 bojovnika, ja znam barem par koji nisu poginuli u vojsci nego ili za vrijeme slavlja, ili nesretnim okolnostima, ali se to odradilo tako zbog mirovina kako jeste.
Pored ovih 72 što se vode kao poginuli u HVO-u, još je određeni broj Hrvata poginuo i u redovima ARBIH.
I u redovima ARBIH I MUP-a ima onih koji su poginuli izvan vojske ali to je stvar revizije i legalnih organa Drzave. Svi koji ne zasluzuju status borca,žrtve rata ...itd trebaju biti revidirani.
Hrvati i Bošnjaci su u ratnom okruženju bili upućeni jedni na druge i zajedništvo,sloga,želja za slobodom su prevladali beskarakternost i loše osobine pojedinaca kojih je bilo na obje strane. Zbog toga nije bilo medjusobnih sukoba. To su vrijednosti koje treba čuvati i većina ljudi je toga svjesna. Tko je kriv neka odgovara pred zakonom. Zakon bureta,kiseline,gipsa i drugih sredstava je prošlost.
biske

#19 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by biske »

ima li ova ekipa o kojoj pričate kakve veze, makar i posredne, sa padom helikoptera u kojem je bio Ljubijankić?

joj, imao bih milion pitanja (jer je ključ razumijevanja ratnih događanja u bihaću i okolini), ali ovo mi je nekako iskočilo sad - na prvu.
LBVIEW

#20 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by LBVIEW »

Danguba wrote:
Bosnjak333 wrote:

Nemoj tako, sad ce onaj djecak iz Sarajeva demantirati kukavcluk i izdaju HVO-a, na osnovu izvjesca HTV-a,zna on bolje od vas sto ste vracali linje koje su hrabri bojovnici napustili bez borbe. :-x :lol: :lol:
Grean

#21 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Grean »

dječak sa šibicama wrote:Zapravo, zlocinci su vec kaznjeni, Hamdija vec robija zbog drugih kriminalnih djelatnosti, a nalagodavcu sin lezi na Barama. Vece kazne nema.
Kako te nije stid. Do duse ne znam nista o tebi, uzimam zdravo za gotovo da pripadas onima koji bi trebali postovati one koji su odbranili BiH ali kao sto rekoh, mozda su tvoji branioci bili neki drugi.
weredsf

#22 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by weredsf »

It_is_a_Leclerc wrote:Postoje, dakle, dileme među ljudima koji nisu iz Krajine, a koji su itekako skloni mistifikacijama cijelog slučaja.

Dakle, Vlado Šantić nije ubijen jer je Hrvat, jer je bio protiv BiH, jer je podržavao četnike i Abdića.
Vlado Šantić je bio dio dobro uvezane mreže ratnih profitera i kriminalaca koja je uključivala ološ neopjevani iz sve četiri vojne formacije (sami vrh komandi i istaknute komandire, majore i generale) koje su se nalazile u i oko tadašnjeg bihaćkog okruga, a kasnije USK. Ta krimogena, švercerska paraformacija je u ratu, u hotelu "Sedra" kod Cazina slavila 8. mart, Novu godinu, slavili su se rođendani i važne godišnjice i vojni događaji; jela se jagnjetina i bijeli kruh (imam to na VHS kaseti jer se prikazivalo na tv-u odmah poslije rata), a živjelo se za razmjenu "dobara" poput nafte i cigara sa Srbima, sa Abdićevcima eventualno (oni su uglavnom bili kokošari i nisu imali ništa do ono što pokradu po Pećigradu i Skokovima). Krajiški narod koji im je pljeskao po stadionima i koji se kleo u njih, uglavnom je jeo kruh od crvavog brašna, mekinje, Ikara, one hrane za pse što je dolazila iz Švedske itd.

Vladu Šantića ubio je bihaćki kriminalac Hamdija Abdić - Tigar koji bi, da smo pravna država, već odavno bio u zatvoru, ali se očito čekalo da mu iscure politički poeni u SDA, pa da ga elegantno strpaju na mjesto gdje će ćutati o čovjeku koji mu je te noći u hotelu Sedra rekao da "vodi generala na spavanje", o ljudima koji su bili spremni rušiti helikopter sa Vladom Šantićem, pa "makar pao i na džamiju" itd.

Da li je Vlado Šantić zaslužio da bude ubijen ?! Kao i svaki ratni profiter, ljudska i moralna ništica koja je u očima nepismenog naroda bila heroj, a zapravo šljam koji je na svako bojište dolazio sa višesatnim kašnjenjem, kad je sve bilo gotovo, da se snima i slika kako razgovara na motorolu sa "neprijateljem" sa koje mu se zapravo javlja njegov vojnik kojem je naređeno da imitira Srbe, Šantić je zaslužio da mu se sudi. Nije takav, nažalost, bio samo Šantić, već i neki drugi.

Premlaćivanje nenaoružanog čovjeka, zatim ubijanje, kasapljenje, paljenje dijelova tijela, zatrpavanje na deponiju, ipak nije karakteristika Armije R BiH, već nekih drugih vojska s kojima je ta Armija ratovala.

Ovaj slučaj nije ni izbliza rasvjetljen. Trebalo bi raskrinkati cijelu tu mafijaško-ratnoprofitersku mrežu koja je tada, a dobrim dijelom i danas, držala u strahu svakog Krajišnika koji nije želio šverc, kriminal, lopovluk... Počelo se s Ramom Brkićem i naprasno stalo. Živim za dan kad će propasti, i kad će mnoga druga politička ubistva u Krajini, u ratnom i poratnom periodu, doći pred lice pravde.
Ovo je skorz nesto novo i vjerovatno jedino tacno u ovom svemu. Ja sam na trenutak osjetio neko "zadovoljstvo" vjerujuci da je neko imao muda da ubije izdajnika (snimak) samo zato sto je izdajnik jer ne vjerujem u drugu pravdu za njih, posebno u ratu ali opet, sve se svodi na novac, ego.. prije ili kasnije
Ridjobrki

#23 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

biske wrote:ima li ova ekipa o kojoj pričate kakve veze, makar i posredne, sa padom helikoptera u kojem je bio Ljubijankić?

joj, imao bih milion pitanja (jer je ključ razumijevanja ratnih događanja u bihaću i okolini), ali ovo mi je nekako iskočilo sad - na prvu.
Posredne veze vjerovatno ima ali prave odgovore treba potražiti od nekog Broja Jedan u nekoj maloj cvjećarnici na nekoj sarajevskoj aveniji...
biske

#24 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by biske »

Ridjobrki wrote:
biske wrote:ima li ova ekipa o kojoj pričate kakve veze, makar i posredne, sa padom helikoptera u kojem je bio Ljubijankić?

Posredne veze vjerovatno ima ali prave odgovore treba potražiti od nekog Broja Jedan u nekoj maloj cvjećarnici na nekoj sarajevskoj aveniji...
hm... misliš na onu aveniju na kojoj je caco okončao? ili je ta ipak previše okrenuta nepriznatoj južnoj pokrajini srbije?
It_is_a_Leclerc

#25 Re: Ubistvo Vlade Santica

Vjerovatno ima.
Taj slučaj, kao i neki drugi, u toj mjeri je sumnjiv, a njegova "službena istraga" (koja nikad nije završena) nevjerovatno vrijeđa zdravu logiku, da je naprosto nemoguće da cijeli slučaj nema jaku političku pozadinu koja koči i ne da da supruga rahmetli Irfana nakon 19 godina sazna istinu.

Zanimljive su tvrdnje o Šantićevoj ljubavi prema Srbima. Pročitao sam nedavno na jednom forumu svjedočenje čovjeka koji tvrdi da je pred zgradom današnje općine u Bihaću Šantić svojeručno streljao dva srpska zarobljenika zarobljena negdje u Ripču, a koji su kasnije obezglavljeni i bačeni u kanjon, tamo kod "crne ruke". Opet. Trebali bi to uzeti s rezervom i pitati nekog ko je u kritičnom periodu bio u Bihaću-
Post Reply