ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

photo

#1 ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sarajevu

Post by photo »

eh, veliki broj gradova ima dogadjaje koji se odrzavaju jednom godisnje i sluze kao pokretaci turizma u tim gradovima. rio, pamplona, london (nothing hill festival), monte carlo (trke) i slicno. kontao sam da bi to i nama trebalo. naci nesto sto bi se jednom godisnje odigralo i sto bi se svuda reklamiralo kao turisticki dogadjaj. i pade mi na pamet nesto sto je svima interesantno ali nije iz blize proslosti.

naravno, ubistvo franca ferdinanda.

odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).

velika medijska pompa i reklama po turistickim sajmovima, aerodromima, hotelima u sarajevu, bih i slicno i emitovanja snimaka na TV.

licno mislim da bi orvu godinu dvije izgledalo kao promasaj, ali poslije dvije godine bi se broj turista povecavao. tih dva, tri dana bi zarad u gradu bila odlicna a i postali bi dio gradova koji imaj jos nesto ponuditi osim zgrada i ulica.

sta mislite?

i molim da iskljucite politik iz ovoga i komentare tipa "sta li sad ovaj izmislja?"
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

joj to bi bilo super...pogotovo to sa garderobom ...one haljine su :-) samo sam se ja pravo isfurala kada sam vidjela da su zabetonirali one "otiske stopala" odakle je pucao Princip...A fakat...ja mislim da samo BiH nema maskembal niti zabavu te vrste...shteta...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne bi se mogli dogovoriti oko toga da li je Gavro good oliti bad guy... Da li je prvi Srpski terorista ili Borac protiv okupatora :-)
photo

Post by photo »

_BosanaC wrote:Ne bi se mogli dogovoriti oko toga da li je Gavro good oliti bad guy... Da li je prvi Srpski terorista ili Borac protiv okupatora :-)
nemaju se sta dogovarati. neka ne komentarisu te stvari. odigraj i gotovo.
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

Odlicna ideja!!!
Gdje i na koja vrata pokucati da se ovakvo nešto sprovede u djelo.
To je tek misterija.
muthafuca

#6 Re: ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sara

Post by muthafuca »

photo wrote:odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).
:shock: :lol: da se nisi malo zezno sa blokiranjem :lol: :lol: pa hajd da je obratno, jedan sat ostali gradovi a sarajevo citav dan a ti opali po gradovima koju nemaju veze sa sarajevom pogotovo u AU doba
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

samo da jos neko dodje na ideju da nesto slicno uradi 11.09. kod Mome i Uzeira ... :-)

p.s. a Gavrilo u glavnoj sceni ubija trudnu zenu - Cehinju, kome se gledaju takvi horori ima najblizu videoteku
Last edited by basta sljezove boje on 13/11/2007 21:33, edited 1 time in total.
Amazonka27

#8 Re: ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sara

Post by Amazonka27 »

muthafuca wrote:
photo wrote:odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).
:shock: :lol: da se nisi malo zezno sa blokiranjem :lol: :lol: pa hajd da je obratno, jedan sat ostali gradovi a sarajevo citav dan a ti opali po gradovima koju nemaju veze sa sarajevom pogotovo u AU doba

:lol: bice kasno kad skontash sta je pisac htjeo reci :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ova ideja nece na dobro...
zadnji put kad je sarajevo bilo blokirano smo umjesto turista dobili sandzaklije :)~
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

:lol: :D
barby02

Post by barby02 »

Photo, mislim da je ideja odlicna ali tema promasena. Svake godine se "ubija
Ferdinand" Ne mozes taj dogadjaj koji je u to vrijeme bio tuzan ,postaviti u centar i ocekivati pljesak i smjeh publike. to se jednom moze odigrati i tu je kraj,opet -po meni. To bi isto bilo kada bi u Parizu,kada je potpisan Dayton,svake godine imitirali onu trojicu. Tema je suvise politicka-za manifestaciju tog tipa. Film je OK. ali vec je napravljen. . . Mislim da bi se tema mogla u potpunosti prosiriti na nas-folklor(nisam mislila samo na igranje kola i kolca) nego starine ali za to treba puno rada, puno volje. . . Zamisli sve prodavace u narodnim nosnjama u krugu Bascarsije . . . ne znam mozda sam u krivu. . Ali sigurno je da se sadrzaj moze, a bogme i mora napraviti. Meni sada dok pisem nista ne pada na pamet, ali dalo bi se razmisliti a ima masa raje sa masom ideja (i od toga onda, napraviti cjelinu i tradiciju odrzavanja).
Jara

Post by Jara »

@photo,
kreativno od tebe...interesantna ideja, ali sa ubistvom je morbidno :D
:-) Mozda obilježavati polazak prvog tramvaja, pa nek' se kostimira ko želi, što da ne...
Varaždin ima veoma atraktivan "špancirfest" . :thumbup: , starinski bicikli, damski suncobrani, vergl... ( usput, tamošnja uprava grada svim stanarima u centru u proljeće besplatno da cvijeća kojim su obavezni ukrasiti balkone i prozore :) ).
Možda neki teferič upriličiti na at mejdanu oko muzičkog paviljona ili na Ilidži kod hotela u parku - promenadni koncert, improvizirane igrokaze u koje se "uvuku" i kostimirani prolaznici....
barby02

Post by barby02 »

Jara wrote:@photo,
kreativno od tebe...interesantna ideja, ali sa ubistvom je morbidno :D
:-) Mozda obilježavati polazak prvog tramvaja, pa nek' se kostimira ko želi, što da ne...
Varaždin ima veoma atraktivan "špancirfest" . :thumbup: , starinski bicikli, damski suncobrani, vergl... ( usput, tamošnja uprava grada svim stanarima u centru u proljeće besplatno da cvijeća kojim su obavezni ukrasiti balkone i prozore :) ).
Možda neki teferič upriličiti na at mejdanu oko muzičkog paviljona ili na Ilidži kod hotela u parku - promenadni koncert, improvizirane igrokaze u koje se "uvuku" i kostimirani prolaznici....
Ove mi se ideje svidjaju :thumbup:
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Cuj ponavljati atentat :-? morbidno vala :-?
barby02

Post by barby02 »

Šeha wrote:
nebojeplavo wrote:Cuj ponavljati atentat :-? morbidno vala :-?
Nek ministar Hadzifejzovic glumi prestolonaslijednika pa onda ako treba ponavljati... ponavljati :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Comrad

Post by Comrad »

Mozda bi bilo bolje napraviti tu cijelu scenu, pored staviti opis, kako, sta, zasto je izvrsio ubistvo. Dakle, napraviti nekako od necega :D cijelu scenu i gavrila i auto sa franzom i zenom u momentu kada se desio atentat...
Image
Jara

Post by Jara »

barby02 wrote: Ove mi se ideje svidjaju :thumbup:
Tnx. :)...evo još - kavaliri s ružom... ;-)... hajd' ti sad nastavi...
Jara

Post by Jara »

Comrad wrote:Mozda bi bilo bolje napraviti tu cijelu scenu, pored staviti opis, kako, sta, zasto je izvrsio ubistvo. Dakle, napraviti nekako od necega :D cijelu scenu i gavrila i auto sa franzom i zenom u momentu kada se desio atentat...
Image
Izlišno...ima sve u muzeju u koji turisti uglavnom NE ulaze...puno im dati 2 KM :-) Ima i vani u izlozima...
cyprus

Post by cyprus »

Haman glupe ideje. Svake godine proslavljat teroristički čin i početak jednog od najkrvavijih ratova u historiji. :-) :roll: Svašta.
barby02

Post by barby02 »

Jara wrote:
barby02 wrote: Ove mi se ideje svidjaju :thumbup:
Tnx. :)...evo još - kavaliri s ružom... ;-)... hajd' ti sad nastavi...
Vjeruj mi sada nema sanse, premorena sam . .. E da ti si me inspirisao sa kavalirom i ruzom, znaci-da to uz onaj "moj" folklor, bude setnja kroz vrijeme i bas na Ilidzi, moze da se zavrsi Ferdinandom i pocetkom 20 vijeka. Sve u svemu od prvog svetskog na ovamo bih preskocila,jer svi su prosli svjetske ratove, a Titovo doba? To bih iz raznoraznih razloga preskocila. Dakle od dolaska Turaka(vrijeme vec razvijenog njihovog sistema)-do ,recimo ubistva F.F. Ali pazi,to obuhvata i klasiku i romantizam :-D
barby02

Post by barby02 »

barby02 wrote:do ,recimo ubistva F.F.
Na kraju ,uopste ne treba prikazati ubistvo, nego njegov obilazak Ilidze,tak šmek i ambijent. . . Pobogu zna se ko je on bio i da je ubijen. Zaboravili su evropljani da smo bili zanimljivi carevima i kraljevima. . .
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

cyprus wrote:Haman glupe ideje. Svake godine proslavljat teroristički čin i početak jednog od najkrvavijih ratova u historiji. :-) :roll: Svašta.
i najbesmisleniji atentat u povijesti :(

dusu dalo da nas prikaze budalama koje ubijaju iz zajebancije

... dogadjaj s kojim je zavrsio Belle Epoque :(
Last edited by basta sljezove boje on 13/11/2007 23:25, edited 1 time in total.
united bosnae

Post by united bosnae »

Covjek je samo dao nepreradjenu ideju i ja je kao takvu u potpunosti podrzavam.
Ne mora tu da bude ubistvo, odnosno replika ubistva, ali sam u svakom slucaju za to da se taj dogadjaj za koji zna citav svijet pocne obiljezavati.
Nesto kao "Peace Fest", "Mir Fest" ili nesto slicno i koji bi se odrzavao na mjestu gdje je poceo I Svjetski Rat. Sad znam moglo bi se to isto odrzavati i na Markalama i milion drugih mjesta u gradu, ali ono sto bi zasigurno privuklo strane turiste jeste mjesto gdje je poceo Prvi Svjetski Rat.
Dan kada bi dolazile poznatije face svijeta i zakleti pacifisti, kada bi svirale grupe i pjevaci koji su isto tako mirotvorno aktivni, dan kada bi "Franz Ferdianad" svirao u prime-time a predgrupa mu bila grupa "Gavrilo" ili "Princip" iz susjedne Svrbije.
Dan kada bi se tradicionalno pilo Hercegovacko vino Zilavka ili Blatina kojeg je inace atentator Gavrilo navodno obozavao i po kojem cak postoji i legenda da je noc prije nego sto je izvrsio atentat popio ogromne kolicine tog istog vina.
Dan kada bi se jela pita krompirusa (sa molo vise bibera) u neogranicenim kolicinama jer je prestalonasljenik obozavao tu istu pitu i zapravo ta pita je i bila stvarni razlog njegovog dolaska u Sarajevo.
Ja znam da sve ovo zvuci kao ubleha ali kad bolje pogledas koliko drugih stvari su i vece ublehe ali donose ogromnu dobit.
Post Reply