ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sarajevu
-
photo
#1 ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sarajevu
eh, veliki broj gradova ima dogadjaje koji se odrzavaju jednom godisnje i sluze kao pokretaci turizma u tim gradovima. rio, pamplona, london (nothing hill festival), monte carlo (trke) i slicno. kontao sam da bi to i nama trebalo. naci nesto sto bi se jednom godisnje odigralo i sto bi se svuda reklamiralo kao turisticki dogadjaj. i pade mi na pamet nesto sto je svima interesantno ali nije iz blize proslosti.
naravno, ubistvo franca ferdinanda.
odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).
velika medijska pompa i reklama po turistickim sajmovima, aerodromima, hotelima u sarajevu, bih i slicno i emitovanja snimaka na TV.
licno mislim da bi orvu godinu dvije izgledalo kao promasaj, ali poslije dvije godine bi se broj turista povecavao. tih dva, tri dana bi zarad u gradu bila odlicna a i postali bi dio gradova koji imaj jos nesto ponuditi osim zgrada i ulica.
sta mislite?
i molim da iskljucite politik iz ovoga i komentare tipa "sta li sad ovaj izmislja?"
naravno, ubistvo franca ferdinanda.
odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).
velika medijska pompa i reklama po turistickim sajmovima, aerodromima, hotelima u sarajevu, bih i slicno i emitovanja snimaka na TV.
licno mislim da bi orvu godinu dvije izgledalo kao promasaj, ali poslije dvije godine bi se broj turista povecavao. tih dva, tri dana bi zarad u gradu bila odlicna a i postali bi dio gradova koji imaj jos nesto ponuditi osim zgrada i ulica.
sta mislite?
i molim da iskljucite politik iz ovoga i komentare tipa "sta li sad ovaj izmislja?"
- Amazonka27
joj to bi bilo super...pogotovo to sa garderobom ...one haljine su
samo sam se ja pravo isfurala kada sam vidjela da su zabetonirali one "otiske stopala" odakle je pucao Princip...A fakat...ja mislim da samo BiH nema maskembal niti zabavu te vrste...shteta...
-
Crvena Tifoza
Odlicna ideja!!!
Gdje i na koja vrata pokucati da se ovakvo nešto sprovede u djelo.
To je tek misterija.
Gdje i na koja vrata pokucati da se ovakvo nešto sprovede u djelo.
To je tek misterija.
-
muthafuca
#6 Re: ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sara
photo wrote:odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).
-
basta sljezove boje
samo da jos neko dodje na ideju da nesto slicno uradi 11.09. kod Mome i Uzeira ... 
p.s. a Gavrilo u glavnoj sceni ubija trudnu zenu - Cehinju, kome se gledaju takvi horori ima najblizu videoteku
p.s. a Gavrilo u glavnoj sceni ubija trudnu zenu - Cehinju, kome se gledaju takvi horori ima najblizu videoteku
Last edited by basta sljezove boje on 13/11/2007 21:33, edited 1 time in total.
- Amazonka27
#8 Re: ubistvo ferdinanda, ili kako unaprijediti turizam u sara
muthafuca wrote:photo wrote:odigralo bi se na dan ubistva, priblizno u isto vrijeme. nekoliko glumaca (savrseno za praksu ASU), blokiras taj dio grada na jedan sat (ostali gradovi se blokiraju citav dan), napravis (ako treba) odjecu iz tog doba i slicno. najgora stvar bi bila naci auto iz tog doba, ali mislim da se mogao i napraviti nesto priblizno (Ine mozes imati dobre stvari ako ne investiras nesto para).![]()
da se nisi malo zezno sa blokiranjem
![]()
pa hajd da je obratno, jedan sat ostali gradovi a sarajevo citav dan a ti opali po gradovima koju nemaju veze sa sarajevom pogotovo u AU doba
-
neko iz mase
ova ideja nece na dobro...
zadnji put kad je sarajevo bilo blokirano smo umjesto turista dobili sandzaklije
~
zadnji put kad je sarajevo bilo blokirano smo umjesto turista dobili sandzaklije
-
barby02
Photo, mislim da je ideja odlicna ali tema promasena. Svake godine se "ubija
Ferdinand" Ne mozes taj dogadjaj koji je u to vrijeme bio tuzan ,postaviti u centar i ocekivati pljesak i smjeh publike. to se jednom moze odigrati i tu je kraj,opet -po meni. To bi isto bilo kada bi u Parizu,kada je potpisan Dayton,svake godine imitirali onu trojicu. Tema je suvise politicka-za manifestaciju tog tipa. Film je OK. ali vec je napravljen. . . Mislim da bi se tema mogla u potpunosti prosiriti na nas-folklor(nisam mislila samo na igranje kola i kolca) nego starine ali za to treba puno rada, puno volje. . . Zamisli sve prodavace u narodnim nosnjama u krugu Bascarsije . . . ne znam mozda sam u krivu. . Ali sigurno je da se sadrzaj moze, a bogme i mora napraviti. Meni sada dok pisem nista ne pada na pamet, ali dalo bi se razmisliti a ima masa raje sa masom ideja (i od toga onda, napraviti cjelinu i tradiciju odrzavanja).
Ferdinand" Ne mozes taj dogadjaj koji je u to vrijeme bio tuzan ,postaviti u centar i ocekivati pljesak i smjeh publike. to se jednom moze odigrati i tu je kraj,opet -po meni. To bi isto bilo kada bi u Parizu,kada je potpisan Dayton,svake godine imitirali onu trojicu. Tema je suvise politicka-za manifestaciju tog tipa. Film je OK. ali vec je napravljen. . . Mislim da bi se tema mogla u potpunosti prosiriti na nas-folklor(nisam mislila samo na igranje kola i kolca) nego starine ali za to treba puno rada, puno volje. . . Zamisli sve prodavace u narodnim nosnjama u krugu Bascarsije . . . ne znam mozda sam u krivu. . Ali sigurno je da se sadrzaj moze, a bogme i mora napraviti. Meni sada dok pisem nista ne pada na pamet, ali dalo bi se razmisliti a ima masa raje sa masom ideja (i od toga onda, napraviti cjelinu i tradiciju odrzavanja).
- Jara
@photo,
kreativno od tebe...interesantna ideja, ali sa ubistvom je morbidno
Mozda obilježavati polazak prvog tramvaja, pa nek' se kostimira ko želi, što da ne...
Varaždin ima veoma atraktivan "špancirfest" .
, starinski bicikli, damski suncobrani, vergl... ( usput, tamošnja uprava grada svim stanarima u centru u proljeće besplatno da cvijeća kojim su obavezni ukrasiti balkone i prozore
).
Možda neki teferič upriličiti na at mejdanu oko muzičkog paviljona ili na Ilidži kod hotela u parku - promenadni koncert, improvizirane igrokaze u koje se "uvuku" i kostimirani prolaznici....
kreativno od tebe...interesantna ideja, ali sa ubistvom je morbidno
Varaždin ima veoma atraktivan "špancirfest" .
Možda neki teferič upriličiti na at mejdanu oko muzičkog paviljona ili na Ilidži kod hotela u parku - promenadni koncert, improvizirane igrokaze u koje se "uvuku" i kostimirani prolaznici....
-
barby02
Ove mi se ideje svidjajuJara wrote:@photo,
kreativno od tebe...interesantna ideja, ali sa ubistvom je morbidno![]()
Mozda obilježavati polazak prvog tramvaja, pa nek' se kostimira ko želi, što da ne...
Varaždin ima veoma atraktivan "špancirfest" ., starinski bicikli, damski suncobrani, vergl... ( usput, tamošnja uprava grada svim stanarima u centru u proljeće besplatno da cvijeća kojim su obavezni ukrasiti balkone i prozore
).
- nebojeplavo
Cuj ponavljati atentat
morbidno vala 
- Jara
Izlišno...ima sve u muzeju u koji turisti uglavnom NE ulaze...puno im dati 2 KMComrad wrote:Mozda bi bilo bolje napraviti tu cijelu scenu, pored staviti opis, kako, sta, zasto je izvrsio ubistvo. Dakle, napraviti nekako od necegacijelu scenu i gavrila i auto sa franzom i zenom u momentu kada se desio atentat...
-
barby02
Vjeruj mi sada nema sanse, premorena sam . .. E da ti si me inspirisao sa kavalirom i ruzom, znaci-da to uz onaj "moj" folklor, bude setnja kroz vrijeme i bas na Ilidzi, moze da se zavrsi Ferdinandom i pocetkom 20 vijeka. Sve u svemu od prvog svetskog na ovamo bih preskocila,jer svi su prosli svjetske ratove, a Titovo doba? To bih iz raznoraznih razloga preskocila. Dakle od dolaska Turaka(vrijeme vec razvijenog njihovog sistema)-do ,recimo ubistva F.F. Ali pazi,to obuhvata i klasiku i romantizamJara wrote:Tnx.barby02 wrote: Ove mi se ideje svidjaju...evo još - kavaliri s ružom...
... hajd' ti sad nastavi...
-
barby02
Na kraju ,uopste ne treba prikazati ubistvo, nego njegov obilazak Ilidze,tak šmek i ambijent. . . Pobogu zna se ko je on bio i da je ubijen. Zaboravili su evropljani da smo bili zanimljivi carevima i kraljevima. . .barby02 wrote:do ,recimo ubistva F.F.
-
basta sljezove boje
i najbesmisleniji atentat u povijesticyprus wrote:Haman glupe ideje. Svake godine proslavljat teroristički čin i početak jednog od najkrvavijih ratova u historiji.![]()
Svašta.
dusu dalo da nas prikaze budalama koje ubijaju iz zajebancije
... dogadjaj s kojim je zavrsio Belle Epoque
Last edited by basta sljezove boje on 13/11/2007 23:25, edited 1 time in total.
-
united bosnae
Covjek je samo dao nepreradjenu ideju i ja je kao takvu u potpunosti podrzavam.
Ne mora tu da bude ubistvo, odnosno replika ubistva, ali sam u svakom slucaju za to da se taj dogadjaj za koji zna citav svijet pocne obiljezavati.
Nesto kao "Peace Fest", "Mir Fest" ili nesto slicno i koji bi se odrzavao na mjestu gdje je poceo I Svjetski Rat. Sad znam moglo bi se to isto odrzavati i na Markalama i milion drugih mjesta u gradu, ali ono sto bi zasigurno privuklo strane turiste jeste mjesto gdje je poceo Prvi Svjetski Rat.
Dan kada bi dolazile poznatije face svijeta i zakleti pacifisti, kada bi svirale grupe i pjevaci koji su isto tako mirotvorno aktivni, dan kada bi "Franz Ferdianad" svirao u prime-time a predgrupa mu bila grupa "Gavrilo" ili "Princip" iz susjedne Svrbije.
Dan kada bi se tradicionalno pilo Hercegovacko vino Zilavka ili Blatina kojeg je inace atentator Gavrilo navodno obozavao i po kojem cak postoji i legenda da je noc prije nego sto je izvrsio atentat popio ogromne kolicine tog istog vina.
Dan kada bi se jela pita krompirusa (sa molo vise bibera) u neogranicenim kolicinama jer je prestalonasljenik obozavao tu istu pitu i zapravo ta pita je i bila stvarni razlog njegovog dolaska u Sarajevo.
Ja znam da sve ovo zvuci kao ubleha ali kad bolje pogledas koliko drugih stvari su i vece ublehe ali donose ogromnu dobit.
Ne mora tu da bude ubistvo, odnosno replika ubistva, ali sam u svakom slucaju za to da se taj dogadjaj za koji zna citav svijet pocne obiljezavati.
Nesto kao "Peace Fest", "Mir Fest" ili nesto slicno i koji bi se odrzavao na mjestu gdje je poceo I Svjetski Rat. Sad znam moglo bi se to isto odrzavati i na Markalama i milion drugih mjesta u gradu, ali ono sto bi zasigurno privuklo strane turiste jeste mjesto gdje je poceo Prvi Svjetski Rat.
Dan kada bi dolazile poznatije face svijeta i zakleti pacifisti, kada bi svirale grupe i pjevaci koji su isto tako mirotvorno aktivni, dan kada bi "Franz Ferdianad" svirao u prime-time a predgrupa mu bila grupa "Gavrilo" ili "Princip" iz susjedne Svrbije.
Dan kada bi se tradicionalno pilo Hercegovacko vino Zilavka ili Blatina kojeg je inace atentator Gavrilo navodno obozavao i po kojem cak postoji i legenda da je noc prije nego sto je izvrsio atentat popio ogromne kolicine tog istog vina.
Dan kada bi se jela pita krompirusa (sa molo vise bibera) u neogranicenim kolicinama jer je prestalonasljenik obozavao tu istu pitu i zapravo ta pita je i bila stvarni razlog njegovog dolaska u Sarajevo.
Ja znam da sve ovo zvuci kao ubleha ali kad bolje pogledas koliko drugih stvari su i vece ublehe ali donose ogromnu dobit.