Ubistva novinara u Jugoslaviji?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Hajzenberg

#1 Ubistva novinara u Jugoslaviji?

Post by Hajzenberg »

Da li je bilo ovih slučajeva? I ako je bilo, zna li neko neki izvor koji to može potkrijepiti?

Poslije rata je bilo mnogo slučajeva ubistava, poput Ćuruvije, Pukanića i sl., te raznih pritisaka, ali nešto se ne sjećam da je toga bilo u "komunističkoj tamnici"? Zna li neko neki slučaj?
uglavnomja

#2 Re: Ubistva novinara u Jugoslaviji?

Post by uglavnomja »

ja ne znam.
a nije ni bilo potrebe nekoga fizicki ukloniti jer se moglo samo ukloniti sa pozicije. postojala je drzava, centralizovana, koja je imala sredstva da sve drzi pod kontrolom bez pomoci mafije :run:
Hajzenberg

#3 Re: Ubistva novinara u Jugoslaviji?

Post by Hajzenberg »

I ja imam isti osjećaj. Pošto pišem trenutno rad koji sadrži i tu temu, volio bih provjeriti nekako, a uopšte ne znam gdje da tražim. Google mi ne pomaže mnogo.
kakavdanakneiskustvu

#4 Re: Ubistva novinara u Jugoslaviji?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Hajzenberg wrote:I ja imam isti osjećaj. Pošto pišem trenutno rad koji sadrži i tu temu, volio bih provjeriti nekako, a uopšte ne znam gdje da tražim. Google mi ne pomaže mnogo.

ko je i pomislio nešto napisati protiv sistema bio je poslat da pravi izvještaje sa pijace
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Ubistva novinara u Jugoslaviji?

Post by Truba »

kažu da je bilo da neko napiše dobar tekst koji prođe sve cenzure onda se nekom generalu ne svidi pa taj novinar dugo godina ništa ozbiljno ne može napisati
isto je bilo i sa ostalim umjetnicima filmadžijama npr..

novinari su prosli određenu vrstu jake partijske škole pogotovo za vrijeme FPNa pa je bila rijetkost da neko prođe tu školu pa da pljuje po partiji :D
Hajzenberg

#6 Re: Ubistva novinara u Jugoslaviji?

Post by Hajzenberg »

Black swan wrote:kažu da je bilo da neko napiše dobar tekst koji prođe sve cenzure onda se nekom generalu ne svidi pa taj novinar dugo godina ništa ozbiljno ne može napisati
isto je bilo i sa ostalim umjetnicima filmadžijama npr..

novinari su prosli određenu vrstu jake partijske škole pogotovo za vrijeme FPNa pa je bila rijetkost da neko prođe tu školu pa da pljuje po partiji :D
A imaš li kakav izvor za ove tvrdnje? Volio bih naći neku informaciju koja kaže kako nije bilo ubistava, niti nekih zatvora za novinare i sl., a đe god da sam tražio, neJma...
Post Reply