ubijanje divljih životinja

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#126 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Admir_1984 »

Image

ris, inace potencijalna ubica na bh planinama, ima ih u izobilju i zašto ne pohvaliti se sa ovim herojskim podvigom :roll:

:run:
hrastov žižak

#127 Re: ubijanje divljih životinja

Post by hrastov žižak »

mamu jebali idiotsku. al džaba sad što će ih kaznit kad te jedinke više nema. A lovaca i govana, ne znaju koje su zaštičene i ugrožene vrste. Ako znaju onda su još veći moroni.
Anestezija

#128 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Anestezija »

Šta će jade nepismene,rakija i puska im vrhunac u zivotu.
Hajlac

#129 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/fojnica- ... /140130108

Image

Image

Na društvenim mrežama je objavljena informacija da su lovci lovačke sekcije Prokos na području Fojnice, ispod planine Vrtača, ustrijelili risa, čime su prekršili Zakon o lovstvu FBiH, jer se ta životinja nalazi na Crvenoj listi zaštićenih životinja.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, riječ je o lovcima Naimu Burekoviću, Fikretu Softiću, Hamdiji Zahiroviću i Edinu Pugonji, čija je fotografija sa ubijenom životinjom objavljena na Facebooku.

Osim lovaca, sa ubijenim risom su se fotografisali i još neki pojedinci pa je tako izvjesni Besim Merdžanić na svome profilu također objavio svoju fotografiju sa risom. Upravo je Merdžanić objavio fotografiju lovaca sa ubijenim risom te naveo njihova imena.

Tragom ovih informacija kontaktirali smo predsjednika Saveza lovačkih organizacija u BiH Salema Alihodžića, koji je za Klix.ba naveo da smo mu mi prvi prenijeli ovu vijest.

"Ako to zaista bude tačno, mi ćemo tražiti od nadležne federalne inspekcije da reaguje i poduzme zakonom propisane mjere, jer je time prekršen Zakon o lovstvu BiH, budući da je ris zaštićena vrsta u cijeloj Evropi i njegov je odstrel izričito zabranjen", rekao je Alihodžić.
madnessa

#130 Re: ubijanje divljih životinja

Post by madnessa »

Srce mi se cijepa na ovu vijest!!! Jadna maca... :(
escobar__

#131 Re: ubijanje divljih životinja

Post by escobar__ »

hrastov žižak wrote:al džaba sad što će ih kaznit kad te jedinke više nema
Nije džaba. Kaznio bih ja govna žestoko, krv bi propišali dok otplate kaznu.
Stjui

#132 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Stjui »

Admir_1984 wrote:Image

ris, inace potencijalna ubica na bh planinama, ima ih u izobilju i zašto ne pohvaliti se sa ovim herojskim podvigom :roll:

:run:
4 krmeta likuju pored leša ovako lijepe životinje. fuj
It_is_a_Leclerc

#133 Re: ubijanje divljih životinja

Post by It_is_a_Leclerc »

Ovakvi lovci itekako znaju da risa ne smiju ni krivo pogledati, a kamoli ubiti. No nepismene seljačine nalokane rakijom i grahom ovo smatraju prestižom. Nadam se da se neće odustati od krivičnog gonjenja svakog od njih i da će dobiti maksimalnu kaznu.

Ovo je zločin protiv prirode, protiv božije volje da tu lokaciju naseli ovom prekrasnom životinjom.
Svemirco

#134 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Svemirco »

Oduzeti leš životinje obavezno i zbrinuti je na odgovarajući način, nipošto ne ostavljati "slavnim lovcima" da se slade i hvale.

Oduzeti oružje i dozvole za nošenje istog.

Novčano ih oglobiti sa maksimalnom kaznom koju zakon dozvoljava (navodno 20.000,00 KM)

Vratiti ih u školu da nauče razaznavati boje i oblike i repoznati jednu životinju od druge. Mamlazi gadni. Oni su heroji, ubili plašljivu mačku puškom, ma junačine, od svakog pogleda na leš im testisi rastu. fuj fuj fuj!
Hemera

#135 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hemera »

Ovo su krivolovci,a ne lovci...gurnuli nekom u džep pare da dobiju dozvolu da okolo pucaju,osim što se ubiju često međusobom,sad i ovo....bijednici
Hemera

#136 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hemera »

Image
It_is_a_Leclerc

#137 Re: ubijanje divljih životinja

Post by It_is_a_Leclerc »

Na kraju očekujem da će svi na fejsbuku objasniti kako se ris zapravo samoubio, a oni su mu na haubi služili zadušnicu.

Mrš, bando jedna krimogena, bolesna ! :oops:
Hemera

#138 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hemera »

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ustrije ... vlju-macku
Grupa lovaca lovačke sekcije "Prokos" u sastavu Lovačkog društva "Divokoza" iz Fojnice, u rejonu riječice Borovnice uočila je šestogodišnjeg risa kojeg su tom prilikom i odstrijelili.

No, profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Maid Rifatbegović kaže da je ova vrsta inače zaštićena članom 15 i 16. Zakona o lovstvu Federacije Bosne i Hercegovine i nalazi se na takozvanoj crvenoj listi zaštićenih životinja u Evropi te je njen lov kažnjiv i zabranjen.

- Radi se o izuzetno rijetkoj, a time i dragocjenoj divljoj mački i prosto je nevjerovatno da su je lovili. To nije lov već krivolov. Očito se radi o neznanju ljudi. Nažalost ovakvo djelo ne podliježe krivičnom Zakonu već se tretira kao prekršaj. Ovo je atak na prirodno bogatstvo BiH - kazao je Rifatbegović.

Ta činjenica nije spriječila Naima Burekovića, predsjednika lovačke sekcije "Prokos", a sa njim i lovce Hamdiju Zahirovića, Edina Pugonju i Fikreta Softića da je ubiju i time se pohvale u medijima i na društvenim mrežama. Ris će biti preparinan i krasit će prostorije lovačkog doma u Jezernici.

Iz LD "Divokoza" tvrde da ris ne podliježe Zakonu

Ivan Ababović, glavni lovovođa LD "Divokoza" tvrdi da ris nigdje u Zakonu o lovstvu nije spomenut tako da je dozvoljen njegov odstrijel.

- Da sam se ja lično pitao ne bih dozvolio da ga odstrijele. Po mojoj procjeni, to je odrasla muška jedinka koja je već duže boravila na tom području i ništa se sada ne može učiniti kada je već ulovljen - kazao je Ababović.

Kazne za krivolov do 20.000 KM

Iz Saveza lovačkih udruženja BiH navode da se Kazne za krivolov kreću se od 1.000 do 20.000 KM. Najveći problem, kako nam je kazao profesor Maid Rifatbegović je veliki broj ovakvih Saveza, od općinskog pa do državnog nivoa i nedostatak koordinacije.

- Samo u Federaciji egzistiraju tri saveza. Da bi se uspostavio pravi monitoring potrebna je jedinstvena strategija. Nažalost situacija nije takva na terenu - istaknuo je Rifatbegović.
spahoonfire

#139 Re: ubijanje divljih životinja

Post by spahoonfire »

Iz LD "Divokoza" tvrde da ris ne podliježe Zakonu

Ivan Ababović, glavni lovovođa LD "Divokoza" tvrdi da ris nigdje u Zakonu o lovstvu nije spomenut tako da je dozvoljen njegov odstrijel.

- Da sam se ja lično pitao ne bih dozvolio da ga odstrijele. Po mojoj procjeni, to je odrasla muška jedinka koja je već duže boravila na tom području i ništa se sada ne može učiniti kada je već ulovljen - kazao je Ababović.
Koga ovaj ublehaš Ababović laže za Zakon ?
Član 15.

Za zaštićenu, odreñuje se sljedeća divljač:
- dlakava divljač: divokoza, srna, vidra, muflon, kozorog, mrki medvjed, jelen lopatar, zec,
vjeverica, puh, ris;
- pernata divljač: prave koke, divlje patke, divlje guske, šljuke, čaplje (osim sive čaplje), rode,
labudovi, supovi – lešinari, orlovi, škanjci, eje, lunje, sokolovi, nesiti, sivi ždral, jastrebovi,
droplje, liske, žalarke, prutke, muljače, vivak pozvizdač, pomornici, galebovi, čigre, kirgiska
saña, golubovi, sove, ronci, vranci, gnjurci, pljenori, gavran, galica, čolica i galica
crvenokljuna.
Korisnik lovišta može proglasiti zaštićenom i divljač koja nije navedena u stavu 1. ovog
člana.

Član 16.

Stalna zabrana lova, u skladu sa «crvenom listom», odreñuje se za sljedeće vrste zaštićene
divljači: vidra, ris, vjeverica, koka velikog tetrijeba, mali tetrijeb i njegova koka, koka šumske
jarebice, čaplje (osim sive čaplje), rode, labudovi, supovi – lešinari, orlovi, škanjci, eje, lunje,
sokolovi, nesiti, sivi ždral, jastrebovi, droplje, liske (osim crne liske), žalarke, prutke, muljače,
vivak pozvizdač, pomornici, galebovi, čigre, kirgiska saña, sove, ronci, vranci, gnjurci, pljenori,
galica, čolica i galica crvenokljuna.

Izvor: http://www.aarhus.ba/~aarhus/images/doc ... -06%29.pdf
Hajlac

#140 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

Hemera wrote:Image
Aha, on slučajno tu prolazio a ovamo poimenice sve KRIVOlovce imenuje kao i L.S. Prokos lovačko društvo ma fuj kako su ti NEljudi ljigavi!

Image
Jack Be Nimble

#141 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Jack Be Nimble »

Hoce li biti kakve kazne za lovca/lovce u vezi risa?
Hajlac

#142 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

Jack Be Nimble wrote:Hoce li biti kakve kazne za lovca/lovce u vezi risa?
Svešće se na hvatanje za slamku "stiće ih kazna na onom svijetu bla bla" sve dok ovakvim neljudima ne počnu udove odsijecati za primjer drugima!
OldMayor

#143 Re: ubijanje divljih životinja

Post by OldMayor »

Ovi lovci su mi najgora nesorta ljudi.

Skupe se, pijance, pucaju, pijance, zderu, pijance.

Sve pizdeci koji valjda ne smiju zeni rec da idu pit negdje sa rajom, pa eto kao idu u lov.
spreca

#144 Re: ubijanje divljih životinja

Post by spreca »

Ja bi im lupio dobreeee novcane kazne ,oduzeo oruzje i lovacke dozvole ako imaju za trajno
sead80

#145 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sead80 »

Mozete li mi reci da li je VUK zasticena zivotinja u BiH??

Posto gledam ove slike sa ubijenim risom i nemogu nikako da shvatim te ljude i veoma sam bijesan i ljut na to sve sto se dogadja!!
To uvezi vuka, pitam iz jednog razloga..posto sam zimus/decembar bio kod kuce u BiH, i znam 100% i vidio slike, da su lovci sa podrucja Brcko DC (mjesto sada nije toliko bitno) ubili vuka..Da li je ubijen na podrucju Brcko DC ili TK to nemogu tacno reci..slikavali se pored njega, isto kao i ovi mamlazi sa risom.
Zbog cega sam ja toliko ljut, je iz jednog razloga..ja kao stranac u AT, nesmijem skoro da "prdnem" u Austriji, jer odma slijedi kazna bla bla bla..a kamoli kao BiH drzavljanin da uzmem pusku i da idem u Austrijsku sumu i da ubijam zeceve, fazane, divlje krmace, srne, vukove i slicno...
Kako je onda moguce, da ovi nasi "zemljaci" sa Austrijskim, Njemackim i sl. pasosima imaju pravo da idu po sumama i ubijaju zivotinje, evo recimo ove zime su ubili vuka..
Je li BiH dozvoljava da strani drzavljani budu clan lovackog drustva u BiH, da posjeduju oruzani list , da idu u BiH sume i ubijaju zivotinje!!!??
OldMayor

#146 Re: ubijanje divljih životinja

Post by OldMayor »

Presto sam te pratiti '...ja kao stranac u Austriji...'

Gdje ces bolan porediti Austriju i nas.

Mi kasnimo 30 godina za evropom. Znaci za nekih 30 godina i kod nas ce se ove stvari kaznjavati. I nece se smjeti ubijati zivotinje tek tako (ako uopste ijedna prezivi).
sead80

#147 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sead80 »

Da li kasnimo ili ne, to manje vise..ali postoje zakoni valjda!!!????
Zar je to moguce i dopustivo...??!!
spreca

#148 Re: ubijanje divljih životinja

Post by spreca »

sead80 wrote:Da li kasnimo ili ne, to manje vise..ali postoje zakoni valjda!!!????
Zar je to moguce i dopustivo...??!!
To da strani lovci mogu doci u bih i loviti je moguce samo kad to dogovore sa domacim drustvom a valjda se to i placa dobro,ali mogu loviti samo ono sta je u danoj sezoni dozvoljeno.....a i mi imamo zakon o lovu koji nije nista losiji od evropskih samo sta se slabo postuje kao i svi ostali zakoni
sokkia

#149 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

klasican primjer coporativnog razmišljanja.
kriminalci (politicari i drugi funkcioneri) koji kradu milione od naroda i svjesno uništavaju fabrike koje bi mogle raditi i zapošljavati stotine radnika i hraniti njihove porodice niti se zatvaraju niti im se odsjecaju udovi a ovima bi ljudima to radili c c c c :?
istina da se pogriješili,ali kladim se da nisu imali pojma da se ris ne smije ubijati jer u protivnom to ne bi ni uradili niti se slikali sa životinjom.
kome je ovaj ubijeni ris najveci problem u životu, onda blago njemu.
spreca

#150 Re: ubijanje divljih životinja

Post by spreca »

sokkia wrote:klasican primjer coporativnog razmišljanja.
kriminalci (politicari i drugi funkcioneri) koji kradu milione od naroda i svjesno uništavaju fabrike koje bi mogle raditi i zapošljavati stotine radnika i hraniti njihove porodice niti se zatvaraju niti im se odsjecaju udovi a ovima bi ljudima to radili c c c c :?
istina da se pogriješili,ali kladim se da nisu imali pojma da se ris ne smije ubijati jer u protivnom to ne bi ni uradili niti se slikali sa životinjom.
kome je ovaj ubijeni ris najveci problem u životu, onda blago njemu.
pa polagao je ispit za lovca....a tamo je sve napisano......a ako je kupio lovacki ispit onda je sam kriv
Post Reply