Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
-
Ci-Nick
#26 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
Profitiraju vlasnici aplikacije a puše ovi koji legalno rade. Nije to dobro.
- polis
#27 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Ukinuti sav državni aparat. Sve birokrate. OStaviti policiju, sudstvo. NEke socijalne službe. Sve privatizovati. SVE. Smanjiti sve poreze maximalno. Liberalizovati tržište. Deregulisati sve, pa i rad taxi službi.Ci-Nick wrote:Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
Pa ako bude odnos cijene i kvaliteta dobar, i porvjeren, biraš bolju ponudu. Jbga, ponuda i potražnja diktira tempo.
- insomnia78
#28 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Pa nije bas tako, taksisti placaju porez na svoju djelatnost, placaju drugacije osiguranje, imaju cesci i zahtjevniji tehnicki pregled dok ovi "uberasi" nista od togatodd_smith wrote:ko ih jebe, svaka konkurencija je zdrava konkurencijabroj dva wrote:Pobornici bi rekli da nije rjec o taksiju nego o "komunalno baziranom prevozu" ili nesto tako.
Sve ide preko neta, okacis potraznju i dobijes ponude. Vozi te ko stigne, cjena po dogovoru.
Mislim da ima sansu da prezivi ali da ce se taksisti bunit i ako se uspiju organizovat mozda i uspiju da zabrane Uber...
Super za manja mjesta gdje nema puno taksija.
taksisti ce se danas zaliti jer su navikli da imaju monopol, svaka promjena u svijetu naleti na stari status quo koji ne zeli promjenu
Tako da nije bas zdrava konkurencija
- insomnia78
#29 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Genijalno, od cega ces puniti budzet?polis wrote:Ukinuti sav državni aparat. Sve birokrate. OStaviti policiju, sudstvo. NEke socijalne službe. Sve privatizovati. SVE. Smanjiti sve poreze maximalno. Liberalizovati tržište. Deregulisati sve, pa i rad taxi službi.Ci-Nick wrote:Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
Pa ako bude odnos cijene i kvaliteta dobar, i porvjeren, biraš bolju ponudu. Jbga, ponuda i potražnja diktira tempo.
- polis
#30 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
*ebeš budžet. Socijalizam je propast. Neka svi koji privređuju u plusu plaćaju nesto malo poreza za osnovne državne birokrate. OStalo svako sebi. A ljudi smo, uvijek ima altruističnih bogataša!insomnia78 wrote:Genijalno, od cega ces puniti budzet?polis wrote:Ukinuti sav državni aparat. Sve birokrate. OStaviti policiju, sudstvo. NEke socijalne službe. Sve privatizovati. SVE. Smanjiti sve poreze maximalno. Liberalizovati tržište. Deregulisati sve, pa i rad taxi službi.Ci-Nick wrote:Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
- polis
#31 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Hrle i Insomnia seru priču iz ČEške i Francuske. Jebe se njima, socijala dobra.
Ja odoh sad kod privatnika na dnevnicu. NEce mi moja drzava nista dati. Sve sam moras skontati. Samo mi uzimaju i ono sto jos nisam zaradio.
Ciao ciao dijasporci.

Ja odoh sad kod privatnika na dnevnicu. NEce mi moja drzava nista dati. Sve sam moras skontati. Samo mi uzimaju i ono sto jos nisam zaradio.
Ciao ciao dijasporci.
-
Ci-Nick
#32 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Nije problem u konkurenciji nego u tome što idemo ka trampi, nelegalnoj ekonomiji i nelojalnoj konkurenciji.polis wrote:Ukinuti sav državni aparat. Sve birokrate. OStaviti policiju, sudstvo. NEke socijalne službe. Sve privatizovati. SVE. Smanjiti sve poreze maximalno. Liberalizovati tržište. Deregulisati sve, pa i rad taxi službi.Ci-Nick wrote:Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
Ako jedan frizerski salon nije u sistemu PDV-a, nema osigurane radnike kako mu legalno konkurisati ili misliš da svi treba da radimo bez prijave i plaćanja poreza.
- hrle1976
#33 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Da si ikad bio tamo, bi brzo skontao da u strogom centru si pocesto brzi pjeske nego taksijem. Da nepricam o popularnosti metra. Pitanje je vremena kada ce Uber biti micro ponudjac prevoza u ZNJ drzavama gdje rada i zakona gotovo nema.polis wrote:NIsam. Poenata mog posta je popularnost Ubera i slobodno tržište New Yorka. Te stvari se mogu preslikati i na ostatak svijeta, pa i u BiH.hrle1976 wrote:Ja mislio ti vec u USA.polis wrote:
Ti si trolao pričom o posjeti tom gradu i vožnji taxijem. WTF?
- hrle1976
#34 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
polis wrote:Ukinuti sav državni aparat. Sve birokrate. OStaviti policiju, sudstvo. NEke socijalne službe. Sve privatizovati. SVE. Smanjiti sve poreze maximalno. Liberalizovati tržište. Deregulisati sve, pa i rad taxi službi.Ci-Nick wrote:Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
Pa tako nesto postoji vec u drzavama poput Istocnog Timora, Somalije, Zimbabveta, Juznog Sudana ...
- Ridjobrki
#35 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Jah, nakon stupske petlje ljudi kamenjem telefoniraju.insomnia78 wrote:![]()
![]()
Ne znam sta ce ti uopste Mostar i Banja Luka, trebo si samo Sarajevo ostaviti, samo dio Sarajeva
- hrle1976
#36 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Ima sad Stup 1 i 2, te Stupsko brdo da proglase nezavistnost. Republika Stup.Ridjobrki wrote:Jah, nakon stupske petlje ljudi kamenjem telefoniraju.insomnia78 wrote:![]()
![]()
Ne znam sta ce ti uopste Mostar i Banja Luka, trebo si samo Sarajevo ostaviti, samo dio Sarajeva
- Ridjobrki
#37 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Svaka čast, daću ti svoj broj cjepanice pa me nazovi kad bude vrijeme da se dođe na feštu.hrle1976 wrote:Ima sad Stup 1 i 2, te Stupsko brdo da proglase nezavistnost. Republika Stup.Ridjobrki wrote:Jah, nakon stupske petlje ljudi kamenjem telefoniraju.insomnia78 wrote:![]()
![]()
- insomnia78
- Drvosjeca iz Dejcica
#39 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Da citiram sam sebe.
http://www.klix.ba/biznis/sarajevski-ta ... /150423016P.S Samo onaj ko dopusti UBER u BiH ili pokrene sličan servis u Sarajevu ili BiH za vratom će imati svu bagru taxi službi za vratom kao i svu mafiju koja je već decenijama u tom poslu i koja iz sjene upravlja tim poslom. Toj osobi je bolje da zatraži politički azil negdje u EU jer mu ovdje nema opstanka.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 23/04/2015 17:28, edited 4 times in total.
- insomnia78
#40 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Zato ce ga u vecini evrope najvjerovatnije zabraniti
-
Android Knego
#41 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
prije par mjeseci sam kont'o o ovakvoj aplikaciji ne znajuci da vec postoji... 
- insomnia78
#42 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Vidi, pisem za Francusku
Taksista placa porez na djelatnost
Placa skuplje osiguranje za auto i za putnike
Ulaze u opremu
U Francuskoj novo auto ne vozis na tehnicki prve 4 godine a poslije toga svake dvije
Sa taksim vozilom na tehnicki ides svake godine bez obzira na starost
Ima puno stroziji tehnicki
E sad ti skontaj moze li on biti konkurentan loli koji ne placa nista od toga
Nije fer
Taksista placa porez na djelatnost
Placa skuplje osiguranje za auto i za putnike
Ulaze u opremu
U Francuskoj novo auto ne vozis na tehnicki prve 4 godine a poslije toga svake dvije
Sa taksim vozilom na tehnicki ides svake godine bez obzira na starost
Ima puno stroziji tehnicki
E sad ti skontaj moze li on biti konkurentan loli koji ne placa nista od toga
Nije fer
- Ajatolah_
#43 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Legalno ili jok, nešto čisto sumnjam da će prosječni Bošnjo steći naviku da ovo koristi... al' eto.
- hrle1976
#44 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Sve u svemu Uber je ko ljepsi izraz za taksiranje na crno. Na kraju ce inovatori ovog divljaka od ponude zaradjivati na bjedi u drzavama poput Burkine Faso, Papua Nove Gvineje ... Sve ozbiljne drzave, pa cak pojedine savezne drzave Amerike, su proglasile koncept ilegalnim i radom na crno.
-
Ci-Nick
#45 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
Ja sam razmišljao o car sharing-u. Sa 100 automobila bi se moglo pokriti Sarajevo i bio bi bolje rješenje nego uber, uz to sve legalno,.. ali s obzirom na naš mentalitet i standard bilo bi često i problema.
Last edited by Ci-Nick on 22/04/2015 19:03, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#46 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
zato sto tako zaradjena lova nije oporezovanabumerangss wrote:a zasto?graue_maus wrote:u njemackoj hoce da ga zabrane .........
- graue_maus
#47 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
to i prave konkurenciju javnom taksiju ......odnosno javni taksiji propadaju ..........Bodkin wrote:zato sto tako zaradjena lova nije oporezovanabumerangss wrote:a zasto?graue_maus wrote:u njemackoj hoce da ga zabrane .........
-
Bodkin
#48 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
to je manji problem. potpisala bi vlast sad da ima nacina da prate promet i oporezuju. drugi problem je standard auta jer dodje lola po tebe u golfu dvicigraue_maus wrote:to i prave konkurenciju javnom taksiju ......odnosno javni taksiji propadaju ..........Bodkin wrote:
zato sto tako zaradjena lova nije oporezovana
-
Bodkin
#49 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
dobrodosao u 21 vijek i on demand services trzisteCi-Nick wrote:Danas uber za prijevoz, sutra moleri, prekosutra mehaničari, za par dana operacija bubrega.
- Danguba
#50 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?
kada vidim sta su uradili od taksija i dobijanja dozvola, i nije mi ih zao.graue_maus wrote: to i prave konkurenciju javnom taksiju ......odnosno javni taksiji propadaju ..........
uzmi da obican covjek zeli da taksira. kupi auto, povadi legalno papire i dozvolu za rad, radi i od svog rada izdrzava viseclanu porodicu, drzavi placa porez...i u cemu je tu problem?