Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrle1976

#1 Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

Uber stize u region. Jel rijec o klasicnom taksiranju na crno ili samo na crno ali presvuceno obicnom digitalnom aplikacijom? :oops: Sta ocekivati. Jel im zagarantovan propast na ovim prostorima, kao sto je slucaj sa McD's ?

Interesuje se Hrle, 40 godina :D
broj dva

#2 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by broj dva »

Pobornici bi rekli da nije rjec o taksiju nego o "komunalno baziranom prevozu" ili nesto tako.
Sve ide preko neta, okacis potraznju i dobijes ponude. Vozi te ko stigne, cjena po dogovoru.
Mislim da ima sansu da prezivi ali da ce se taksisti bunit i ako se uspiju organizovat mozda i uspiju da zabrane Uber...
Super za manja mjesta gdje nema puno taksija.
Megiddo

#3 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Megiddo »

A kad ja predlažem da se napravi nešto kao uber niko da posluša. :oops: Vjerujem da je i dalje moguće, čak i ako dodje u BiH, ali će biti malo teže ali ne i nemoguće.

Biti poduzetnik je najlakše u nerazvijenim zemljama.

Uber je aplikacija koja spaja ljude koji imaju vozila sa ljudima kojima treba prevoz. Diskutabilna je legalnost tzv. ekonomije dijeljenja općenito ali s obzirom da se nalazimo pred jednim novim dobom i gdje je izgledno da će ekonomija dijeljenja (p)ostati posve nova industrija vjerujem da je prilično izgledno kako se zakoni neće dovoditi u pitanje njegov opstanak nego će u buduće samo nastojati da reguliraju sve aspekte te industrije.

Na pitanje je li im zagarantovana propast ja mislim da nije tim više što je Uber lakše porediti sa Googleom (organizira informacije/organizira transport) nego sa McDonaldsom (pravi brzu hranu/organizira transport) ali i kako sam gore naveo, to je gotovo sigurno, jedna od industrija budućnosti na kojima ćemo svi zajedno da jašemo. :mrgreen:
graue_maus

#4 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by graue_maus »

u njemackoj hoce da ga zabrane .........
dust in the wind

#5 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by dust in the wind »

pa kod nas to vec sa hrpom ilegalnih taksista postoji godinama :D
hrle1976

#6 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

Megiddo wrote:A kad ja predlažem da se napravi nešto kao uber niko da posluša. :oops: Vjerujem da je i dalje moguće, čak i ako dodje u BiH, ali će biti malo teže ali ne i nemoguće.

Biti poduzetnik je najlakše u nerazvijenim zemljama.

Uber je aplikacija koja spaja ljude koji imaju vozila sa ljudima kojima treba prevoz. Diskutabilna je legalnost tzv. ekonomije dijeljenja općenito ali s obzirom da se nalazimo pred jednim novim dobom i gdje je izgledno da će ekonomija dijeljenja (p)ostati posve nova industrija vjerujem da je prilično izgledno kako se zakoni neće dovoditi u pitanje njegov opstanak nego će u buduće samo nastojati da reguliraju sve aspekte te industrije.

Na pitanje je li im zagarantovana propast ja mislim da nije tim više što je Uber lakše porediti sa Googleom (organizira informacije/organizira transport) nego sa McDonaldsom (pravi brzu hranu/organizira transport) ali i kako sam gore naveo, to je gotovo sigurno, jedna od industrija budućnosti na kojima ćemo svi zajedno da jašemo. :mrgreen:
Ipak, ja licno ne vidim razliku, izmedju ponude na forumu i neke aplikacije sa fancy imenom. Na kraju krajeva ko placa porez drzavi? Placanje provizije onom ko nudi uredjaj za komuniciranje nije placanje poreza. Znaci rad na crno. Odnosno poslovanje na crno.

Image
hrle1976

#7 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

U Frankfurtu 250.000€ kazna za ponudu prevoza preko Uber.
On March 18, 2015, the Frankfurt district court imposed a nationwide ban on local transport services using Uber and UberPop smartphone apps. Each violation of this Uber order would be subject to a 250,000 euro fine.
:D Mislili amerikanci moze na divlje. Pa nije Njemacka divlji kaubojski zapad.

U Belgiji pljene auto :D
todd_smith

#8 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by todd_smith »

broj dva wrote:Pobornici bi rekli da nije rjec o taksiju nego o "komunalno baziranom prevozu" ili nesto tako.
Sve ide preko neta, okacis potraznju i dobijes ponude. Vozi te ko stigne, cjena po dogovoru.
Mislim da ima sansu da prezivi ali da ce se taksisti bunit i ako se uspiju organizovat mozda i uspiju da zabrane Uber...
ko ih jebe, svaka konkurencija je zdrava konkurencija

taksisti ce se danas zaliti jer su navikli da imaju monopol, svaka promjena u svijetu naleti na stari status quo koji ne zeli promjenu

jedina prepreka u BiH ce biti manjak tehnologije tj slaba razvijenost jer van Sarajeva, Mostara, Banja Luke populacija nema toliko smart-telefona ili jos vise wi-fi po gradovima gdje mogu imati pristup, bilo kada bilo gdje, internetu
hrle1976

#9 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

Über servis
Image
polis

#10 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by polis »

U New Yorku graaadu:

Aplikacija je postala toliko popularna da je sa 14.000 vozila Uber nadmašio žuti taksi, koji broji 13.500 automobila. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :izet: :izet: :izet: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ub ... -new-yorku
hrle1976

#11 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

polis wrote:U New Yorku graaadu:

Aplikacija je postala toliko popularna da je sa 14.000 vozila Uber nadmašio žuti taksi, koji broji 13.500 automobila. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :izet: :izet: :izet: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Bate meni kao turisti veci je dozivljaj se voziti u zutom taksiju nego da me plate, da koristim njihove [uber] usluge. Ja sam uvijek rekao ako nemas para za komotno putovanje onda ostani kod kuce. Kratko i jasno. Uber je nesto poput narodne, jebo bi se za dinar.
bumerangss

#12 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by bumerangss »

graue_maus wrote:u njemackoj hoce da ga zabrane .........
a zasto?
hrle1976

#13 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

bumerangss wrote:
a zasto?
U Njemackoj je gotovo zabranjen. Kazne su astronomske, npr. u Frankfurtu 250.000€ :-)
polis

#14 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by polis »

hrle1976 wrote:

Bate meni kao turisti veci je dozivljaj se voziti u zutom taksiju nego da me plate, da koristim njihove [uber] usluge. Ja sam uvijek rekao ako nemas para za komotno putovanje onda ostani kod kuce. Kratko i jasno. Uber je nesto poput narodne, jebo bi se za dinar.

Bravo Hrle. :-)
Svakako ne živiš u NEw Yorku Graaadu pa nećeš ni koristiti uber. Do tad rolaj sa SArajevo Taxijem i slušaj šuplju a plaćaj po 20e za 2 kilometra. :run:
insomnia78

#15 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by insomnia78 »

U Parizu taksisti redovno prave frku zbog toga
insomnia78

#16 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by insomnia78 »

todd_smith wrote:
broj dva wrote:Pobornici bi rekli da nije rjec o taksiju nego o "komunalno baziranom prevozu" ili nesto tako.
ko ih jebe, svaka konkurencija je zdrava konkurencija

taksisti ce se danas zaliti jer su navikli da imaju monopol, svaka promjena u svijetu naleti na stari status quo koji ne zeli promjenu

jedina prepreka u BiH ce biti manjak tehnologije tj slaba razvijenost jer van Sarajeva, Mostara, Banja Luke populacija nema toliko smart-telefona ili jos vise wi-fi po gradovima gdje mogu imati pristup, bilo kada bilo gdje, internetu
:lol: :lol: :lol:
Ne znam sta ce ti uopste Mostar i Banja Luka, trebo si samo Sarajevo ostaviti, samo dio Sarajeva
insomnia78

#17 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by insomnia78 »

bumerangss wrote:
a zasto?
Cuj zasto, a porezi?
hrle1976

#18 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

polis wrote:
hrle1976 wrote:

Bravo Hrle. :-)
Svakako ne živiš u NEw Yorku Graaadu pa nećeš ni koristiti uber. Do tad rolaj sa SArajevo Taxijem i slušaj šuplju a plaćaj po 20e za 2 kilometra. :run:
E samo jos da znas, da od sredine 80ih ne boravim u Sarajevu, niti u Jugi, niti u BiH danas.
bumerangss

#19 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by bumerangss »

Dok je Kifla premijer, uber nece u Sarajvo, jer je Dino svojim pajdama tj sa-taxistima i progurao onaj njihov zakon :D
todd_smith

#20 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by todd_smith »

insomnia78 wrote: :lol: :lol: :lol:
Ne znam sta ce ti uopste Mostar i Banja Luka, trebo si samo Sarajevo ostaviti, samo dio Sarajeva
nismo francuska, ali jbga nismo ni TOLIKO selo koje vi zamisljate
insomnia78

#21 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by insomnia78 »

todd_smith wrote:
Ja zamisljam?
Pa ti nipodostavas ostatak BiH
Eto, bajagi samo u Sa, Mo i Bl narod ima smartfone
polis

#22 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by polis »

hrle1976 wrote:

E samo jos da znas, da od sredine 80ih ne boravim u Sarajevu, niti u Jugi, niti u BiH danas.[/quote]

Taman. Hajde mi pošalji pozivno pismo i nađi bilo kakav posao na Zapadu. :bih: :bih: :bih: :D
hrle1976

#23 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by hrle1976 »

polis wrote:
Ja mislio ti vec u USA.
todd_smith

#24 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by todd_smith »

insomnia78 wrote:
todd_smith wrote:
Ja zamisljam?
Pa ti nipodostavas ostatak BiH
Eto, bajagi samo u Sa, Mo i Bl narod ima smartfone
netacno, rekao sam "slaba razvijenost" ne da SAMO u nabrojanim mjestima postoji tehnologija
polis

#25 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by polis »

hrle1976 wrote:
polis wrote:
Ja mislio ti vec u USA.
NIsam. Poenata mog posta je popularnost Ubera i slobodno tržište New Yorka. Te stvari se mogu preslikati i na ostatak svijeta, pa i u BiH.

Ti si trolao pričom o posjeti tom gradu i vožnji taxijem. WTF?
Post Reply