"U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ahuseino

#1276 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ahuseino »

IHAVEDREAM wrote:
LBVIEW wrote:Lako je, Dezulovicima & co. palamuditi i filozofirati sa pristojne udaljenosti o tome kako su Bosnjaci, toboze, neslobodni u odnosu na svoju poziciju zrtve i sta im je ciniti po tom pitanju, dok se na one koji su iste i doveli u tu poziciju, a to nisu bosnjacki politicki i vjerski prvaci- nastavljajuci po starom sizofrenom obrascu malo velicajuci, a malo negirajuci ono sto su pocinili- ni ne osvrce. O njima i njihovom anticivilizacijskom i morbidnom, pijacarskom odnosu prema zrtvama politike krvi i tla ciji su i nasljednici, casni Dezulevic nam nema sta reci, iako su isti dobrano iskoristili "tekovine zlocina" ucvrscujuci svoju dominaciju na etnicki "ociscenom" teritoriju. Dakle,bosnjackim politickim i vjerskim prvacima se slobodno moze spocitavati oportunizam i ljigavost zbog pokusaja "profitiranja" u politickom smislu na planetarnoj nepravdi ucinjenoj narodu iz kojeg poticu, dok se ovi drugi koji "profitiraju na zlocinu" ni ne spominju. :-)
Bas me zanima kako bi se vrli kriticar svega i svacega proveo da Jevreje "uzme u usta"? Da li bi u nekom njihovom "Oslobodenju" dobio prostor za iznosenje svojih stavova?
Najtragicnije je kada se zrtva sazivi sa svojom ulogom.....pa cak i onda kada je neprijatelj izravno ne ugrozava.....po navici , i dalje se zrvuje......(osjeca zrtvovanom)... :-)

P.S. Tekst je dosta dugacak i zahtjevan za procitat', a i za razumjeti.......Mozda to nesto govori o citatelju, ne o autoru teksta!!!!!!
Ma ne znam, haj sto si ti razumio... i ima on tu municije, ali udrobio je Boris, brate previse.

Postujem Borisa, t.j. postovao sam ga do sad... sta ce biti od sad, vi'cemo.

Sve ostalo mi je jedna lovacka corba, iz koje kako velis mozes izvuci razlicite zakljucke njegove poruke - ali ovo mi je glavno:
Boris Dezulovic wrote: Bošnjačkim političkim, kulturnim i vjerskim elitama takva pozicija žrtve u miru savršeno odgovara: sam smisao bošnjačke nacije, kako je njene elite definiraju, sublimiran je u njenoj žrtvosti, Bošnjaci su historijski zaokruženi kao nacija preživjelih žrtava. Onog trenutka, naime, kad bi Bošnjaci prestali biti samo žrtvama, ne bi više bilo potrebe da ih se brani, sveti i žive sahranjuje, i obesmislio bi se svaki razlog patriotskih elita, koje postoje samo dok ima dovoljno četnika za preživjele.
Pod jedan, malo mi je maglovit ovaj (ne)upravni govor, pa mi moze biti besmislen.
Pod dva, ove elite su znaci nas zrtvovali, sto onda znaci da pravi krivac nije dzelat nego elite.
Pod tri, zrtva nije nista manje zrtva cak i da se odobrava ono pod dva.

I tako dalje...

Slazem se sa @Mali_Vuk, mislim da ni Boris sam nije bas nacisto sta je htjeo reci, ali i ako jeste, onda to nije vispreno, logicki cak ni korektno izveo.

Mozda da procitam Jope... ne da mi se.

P.S. Disidenti ce cesto biti disidenti samo da bi TO i bili... protiv struje, pisaci uz vjetar. Ponekad pozicija i nema smisla, ali donosi publicitet.
vodoprovodčik

#1277 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by vodoprovodčik »

Po reakcijama, izgleda da je Dežulović pogodio.
Mali_Vuk

#1278 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Mali_Vuk »

vodoprovodčik wrote:Po reakcijama, izgleda da je Dežulović pogodio.
Za nečiji ukus, da, nema sumnje. Drito u sridu.
cyprus

#1279 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by cyprus »

cyprus wrote:Mene nešto strah lajkovat ovaj tekst...
Ma ja... znao sam da je ovaj strah opravdan :)
Karl Hungus

#1280 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Karl Hungus »

Jao logike...
jasko_ba

#1281 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by jasko_ba »

po reakcijama, i vasic svaki put ubode, i vlaisavljevicka i jos trilion takvih idiota
:lol: koji strucnjaci forumski :x
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1282 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by KatarinaKosaca »

Karl Hungus wrote:
Jao logike...
Ne, logika je u redu. Svatko piše za tržište, a čitalačko tržište susjedne nam Hrvatske je jako blizu stavovima Vedrane Rudan, pa je ovo Dežulovićevo light verzija. Napravljena je paralela sa Jevrejima, ja ću pitati da li bi reakcije bile iste da je film o stradanju Dubrovnika, a komentar kakav je. Ne bi ni u snu....
Mali_Vuk

#1283 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Mali_Vuk »

cyprus wrote:
Zašto te strah? Pa nećeš biti ni prvi ni posljednji koji će lajkovati onakve i slične tekstove. To je već postala normala i sastavni dio forumanja, a i naše svakodnevnice :)

Jedino što bi bilo dobro da napišeš zašto bi lajkovao, kao što su ostali napisali zašto ne bi :)
bingov buraz

#1284 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by bingov buraz »

LBVIEW wrote:Lako je, Dezulovicima & co. palamuditi i filozofirati sa pristojne udaljenosti o tome kako su Bosnjaci, toboze, neslobodni u odnosu na svoju poziciju zrtve i sta im je ciniti po tom pitanju, dok se na one koji su iste i doveli u tu poziciju, a to nisu bosnjacki politicki i vjerski prvaci- nastavljajuci po starom sizofrenom obrascu malo velicajuci, a malo negirajuci ono sto su pocinili- ni ne osvrce. O njima i njihovom anticivilizacijskom i morbidnom, pijacarskom odnosu prema zrtvama politike krvi i tla ciji su i nasljednici, casni Dezulevic nam nema sta reci, iako su isti dobrano iskoristili "tekovine zlocina" ucvrscujuci svoju dominaciju na etnicki "ociscenom" teritoriju. Dakle,bosnjackim politickim i vjerskim prvacima se slobodno moze spocitavati oportunizam i ljigavost zbog pokusaja "profitiranja" u politickom smislu na planetarnoj nepravdi ucinjenoj narodu iz kojeg poticu, dok se ovi drugi koji "profitiraju na zlocinu" ni ne spominju. :-)
Bas me zanima kako bi se vrli kriticar svega i svacega proveo da Jevreje "uzme u usta"? Da li bi u nekom njihovom "Oslobodenju" dobio prostor za iznosenje svojih stavova?
:thumbup:

Ja bih rekao da sve dok se dovode u pitanje bosnjacke zrtve Bosnjaci su prinudjeni ponavljati da jesu najvece zrtve proteklog rata.

Uz duzno postovanje gospodin Dezulovic je fulio toresovski u ovom tekstu.
Richard Wagner

#1285 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Richard Wagner »

za mene je zana m dobra treba :thumbup:
vodoprovodčik

#1286 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by vodoprovodčik »

Richard Wagner wrote:za mene je zana m dobra treba :thumbup:
uvijek sam sumnjao u tvoju moć rasuđivanja :mrgreen:
Richard Wagner

#1287 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Richard Wagner »

vodoprovodčik wrote:
Richard Wagner wrote:za mene je zana m dobra treba :thumbup:
uvijek sam sumnjao u tvoju moć rasuđivanja :mrgreen:

8-) 8-) 8-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vodoprovodčik

#1288 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by vodoprovodčik »

Richard Wagner wrote:
vodoprovodčik wrote: uvijek sam sumnjao u tvoju moć rasuđivanja :mrgreen:

8-) 8-) 8-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zasjenila ju je struktura spota 8-)
insurgent_33

#1291 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by insurgent_33 »

uz sve pozitivne stvari filma ne mogu se oteti i one negativne.
pozitivne znamo.

sta je negativno:
prikazani su bosnjaci kao zlocinci koji su napali srpsko selo i pobili 50 civila,
a nisu spomenuti srpski zlocini nad muslimanskim civilima (mimo silovanja)

ono najgore, a nije posljednje, je nemoralna poruka
da srbin spava sa bosnjakinjom i prije rata i u ratu... u ime neke njihove ljubavi!

sta to znaci?
hoce reci treba ta ljubav da se nastavi i nakon rata, i da opet srbin bude gornji a bosnjakinja donja!

posto je ovaj narod zaboravan i zaveden, oni ce najbolje shvatiti ovo zadnje
drugim rijecima, ovo je svojevrsno .... u zdrav mozak, iliti hvatanje na udicu bez mamca
(jer je vecina vec pala na film)
ahuseino

#1292 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ahuseino »

insurgent_33 wrote:uz sve pozitivne stvari filma ne mogu se oteti i one negativne.
pozitivne znamo.

sta je negativno:
prikazani su bosnjaci kao zlocinci koji su napali srpsko selo i pobili 50 civila,
a nisu spomenuti srpski zlocini nad muslimanskim civilima (mimo silovanja)

ono najgore, a nije posljednje, je nemoralna poruka
da srbin spava sa bosnjakinjom i prije rata i u ratu... u ime neke njihove ljubavi!

sta to znaci?
hoce reci treba ta ljubav da se nastavi i nakon rata, i da opet srbin bude gornji a bosnjakinja donja!

posto je ovaj narod zaboravan i zaveden, oni ce najbolje shvatiti ovo zadnje
drugim rijecima, ovo je svojevrsno .... u zdrav mozak, iliti hvatanje na udicu bez mamca
(jer je vecina vec pala na film)

Jel' se ovo neko zajebava?

Il' se ja ufatih na udicu bez mamca?
Mali_Vuk

#1293 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Mali_Vuk »

A šta reći, tužno. Ali bi ih zato na eventualnoj premijeri filma o, npr. tzv "albanskoj golgoti" u kojoj je prilikom bježanja srpske vojske pobijeno/umrlo oko 250 hiljada Srba, bilo par hiljada sigurno. Pa još kad bi ulogu krfskog ribara kojem se gadi loviti ribu na mjestu u kojem su potapani srpski leševi, i to nekih 50 godina nakon tragedije, dobio Richard Gere, recimo, to bi bio spektakl neviđenih razmjera. Ko ne vjeruje, ne mora :)

Ja takav jedan film definitivno ne bih popljuvao onako na prvu i na neviđeno. Ne bi bilo ljudski.

Mada, možda da bi ih bilo više da su stigli pročitati post od ovog @insurgent_33 :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1294 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Chmoljo »

vezano za ovaj Dežulovićev tekst...

teško da se njemu može prišiti etiketa da neke teme vješto izbjegava. no, sigurno da je mogao bolje napraviti razliku od elite i naroda.

narod koji je godinama, što zbog svoje ljenosti i gluposti, što zbog agresivnih politika komšiluka, trpio nipodaštavanje, koje je kulminiralo ratom, svakako da ne može za 16 godina da zaboravi šta je bilo i kaže: ok, okrećem novu stranu. trebamo se riješiti statusa žrtve.

krenuću od sebe - ne želim gledati ovaj film. požalio sam što sam gledao Remake. izbjegavam snimke i klipove mog opsjednutog grada. Pospankov i Ponorov blog sam čitao... i uzeli su mi deset godina života.

ne treba mene Cerić, ni Junior, ni Zlaja podsjećati na moj status, na moju proživljenu golgotu. akolektivno smo je preživjeli. ne trebaju mi njihovi govori da me napale na mržnju, ili njihove riječi da prodube moj stres dok se podsjećam...

to što elite od toga žive, a što je narod lijen, glup, neobrazovan i sam ne zna šta će od sebe, to uopšte ne briše traume, koje svi nosimo više ili manje. jalovi politički kompromisi, meni lično, podebljavaju frustraciju, jer život ne ide dalje. to su svakodnevne brige. ali pozicija žrtve '92-'95 se završila. gotovo. ende. zapakovano odmah poslije rata, i niko mi to ne može oduzeti, niti dodati. moje je.

i zato bi reakcija na Anđin film bila pozitivna, i ono najbitnije - MOJA.

kao što je i vaša, siguran sam.
cyprus

#1295 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by cyprus »

Mali_Vuk wrote:
cyprus wrote:
Zašto te strah? Pa nećeš biti ni prvi ni posljednji koji će lajkovati onakve i slične tekstove. To je već postala normala i sastavni dio forumanja, a i naše svakodnevnice :)

Jedino što bi bilo dobro da napišeš zašto bi lajkovao, kao što su ostali napisali zašto ne bi :)
Strah me zato što... evo citat baš iz ovog teksta:
...oni koji Bošnjake ne vide samo žrtvama genocida, u startu se označavaju svjedocima obrane srpskih zločinaca, advokatima Milorada Dodika i Mladićevim šegrtima...
1000% istina, viđeno između ostalog i na ovom forumu nebrojeno puta... A čovjek se ne osjeća nimalo ugodno kad mu tako neko prišije navedene etikete...

A razlog zašto bih lajkovo... pa recimo zato što je pogodio poentu. I meni se više puta dosada nametao zaključak iz postupaka i ponašanja bošnjačkih lidera, da je biti žrtva smisao postojanja Bošnjaka kao naroda... Moje mišljenje da je takvo rezonovanje pogrešno i štetno prvenstveno za Bošnjake... Činjenica da daleko najveći broj žrtava proteklog rata čine Bošnjaci ne znači da oni u toj istoj poziciji trebaju ostati i 15 godina poslije... A Bošnjaci su ostali u toj poziciji u kojoj im je jedina politička strategija kukanje i čekanje da im neko nešto udjeli, kao što im je Angelina udjelila ovaj film. Međutim, evidentno je da je tuđe sadake sve manje i da ovaj narod mora konačno shvatiti da mu niko drugi neće riješiti njegove probleme, osim njega samog...

Neki narodi i države su kroz historiju bili agresori, neki žrtve, a većina i jedno i drugo... Svi narodi odaju počast i drže u sjećanju svoje žrtve i normalno je da i Bošnjaci to čine... Ali jedno je poštovati svoje žrtve i održavati ih u kolektivnoj svijesti, a drugo je (gotovo isključivo) temeljit na tome svoj politički nastup i psihološko shvatanje vlastitog identiteta...

Ja sam Angelinu pohvalio što se odlučila baviti ovim pitanjem i tako odati počast i skrenuti još jednom pažnju na bošnjačke žene žrtve rata u konkretnom smislu, ali i univerzalne posljedice ratnog ludila u širem pogledu... Međutim, poenta filma koja glasi da se ono ne bi smjelo više nikome i nikad ponoviti, bojim se da nije shvaćena od velikog broja ljudi, između ostalog i ovih koji masovno svršavaju na ovaj film... Iskreno mi je žao ljudi koji zaista misle da je Angelina nešto najbolje što se desilo Bošnjacima od rata...

PS Nadam se da neću požalit što sam napisao ovaj post... Prije mjesec dana sam se odlučio klonit politike, al evo ne možeš je skroz izbjeć kad se uvukla u svaku poru društva...
Karl Hungus

#1296 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Karl Hungus »

cyprus wrote:
...oni koji Bošnjake ne vide samo žrtvama genocida, u startu se označavaju svjedocima obrane srpskih zločinaca, advokatima Milorada Dodika i Mladićevim šegrtima...
1000% istina, viđeno između ostalog i na ovom forumu nebrojeno puta... A čovjek se ne osjeća nimalo ugodno kad mu tako neko prišije navedene etikete...

A razlog zašto bih lajkovo... pa recimo zato što je pogodio poentu. I meni se više puta dosada nametao zaključak iz postupaka i ponašanja bošnjačkih lidera, da je biti žrtva smisao postojanja Bošnjaka kao naroda... Moje mišljenje da je takvo rezonovanje pogrešno i štetno prvenstveno za Bošnjake... Činjenica da daleko najveći broj žrtava proteklog rata čine Bošnjaci ne znači da oni u toj istoj poziciji trebaju ostati i 15 godina poslije... A Bošnjaci su ostali u toj poziciji u kojoj im je jedina politička strategija kukanje i čekanje da im neko nešto udjeli, kao što im je Angelina udjelila ovaj film. Međutim, evidentno je da je tuđe sadake sve manje i da ovaj narod mora konačno shvatiti da mu niko drugi neće riješiti njegove probleme, osim njega samog...

Neki narodi i države su kroz historiju bili agresori, neki žrtve, a većina i jedno i drugo... Svi narodi odaju počast i drže u sjećanju svoje žrtve i normalno je da i Bošnjaci to čine... Ali jedno je poštovati svoje žrtve i održavati ih u kolektivnoj svijesti, a drugo je (gotovo isključivo) temeljit na tome svoj politički nastup i psihološko shvatanje vlastitog identiteta...

Ja sam Angelinu pohvalio što se odlučila baviti ovim pitanjem i tako odati počast i skrenuti još jednom pažnju na bošnjačke žene žrtve rata u konkretnom smislu, ali i univerzalne posljedice ratnog ludila u širem pogledu... Međutim, poenta filma koja glasi da se ono ne bi smjelo više nikome i nikad ponoviti, bojim se da nije shvaćena od velikog broja ljudi, između ostalog i ovih koji masovno svršavaju na ovaj film... Iskreno mi je žao ljudi koji zaista misle da je Angelina nešto najbolje što se desilo Bošnjacima od rata...

PS Nadam se da neću požalit što sam napisao ovaj post... Prije mjesec dana sam se odlučio klonit politike, al evo ne možeš je skroz izbjeć kad se uvukla u svaku poru društva...

Hoces da kazes da bi Bosnjaci trebali napustiti poziciju zrtve i krenuti agresivnije u borbu za BiH, ili sam pogresno razumio? Ne vjerujem da smatras da bi trebali nastupiti jos popustljivije, u okruzenju u kakvom jesmo.
Mali_Vuk

#1297 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Mali_Vuk »

cyprus wrote:
Mali_Vuk wrote:

Ma prijatelju, ti si meni skroz OK. Čak si to sve puno bolje napisao od Dežulovića :) Ali gledaj, MI nismo ZVALI Angelinu da dođe i pravi jedan takav film. Pogotovo ne da bi se samosažaljevali ili šta ti već. Grozno je što je neko dao povoda i razloga takvim filmovima da uopšte postoje. A to nismo bili MI. Angelina je to napravila iz nekih svojih pobuda, za koje ja lično mislim da su ispravne. I ne vidim razlog zbog čega bih podržao ljude koji pljuju taj film iako ga nisu ni pogledali.

A opet ponavljam, o tebi sve najbolje :)
bingov buraz

#1298 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by bingov buraz »

@cyprus

ja tebe apsolutno razumijem i pod drugacijim okolnostima bih potpisao tvoj post ali ti shvati ovo sto napisah na prosloj stranici
bingov buraz wrote: Ja bih rekao da sve dok se dovode u pitanje bosnjacke zrtve Bosnjaci su prinudjeni ponavljati da jesu najvece zrtve proteklog rata.
Kad predsjednik i najvaznija licnost naroda sa kojim Bosnjaci dijele drzavu nicim izazvan kaze npr. da u Tuzli ona silna mladost nije poginula od granate vec su lesevi dovezeni odnekud za slikanje ne ocekuj da Bosnjaci postupe tako da kazu ma proslo je 20 godina sve je ok,idemo dalje.
Edin H.

#1299 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Edin H. »

Bravo cyprus :dance: ovaj post je za chmoljinu temu - lista najboljih postova :dance:
cyprus

#1300 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by cyprus »

Karl Hungus wrote:Hoces da kazes da bi Bosnjaci trebali napustiti poziciju zrtve i krenuti agresivnije u borbu za BiH, ili sam pogresno razumio? Ne vjerujem da smatras da bi trebali nastupiti jos popustljivije, u okruzenju u kakvom jesmo.
Ne agresivnije, nego aktivnije... Bitna razlika. Bošnjaci su dovoljno agresivni u svom kukanju, no kao što se može vidjeti to baš i ne pomaže u konkretnom smislu. Ja smatram da se treba boriti protiv svakog nacionalizma, pa i bošnjačkog, tako da mislim da aktivna borba za svoja prava ne mora uključivati nacionalizam i tu vrstu agresivnosti. Primjer, da su Bošnjaci uložili energije u povratak u RS i borbu za istinsku svoju ravnopravnost u tom dijelu države, onoliko koliko su uložili u beskorisno kukanje kako je RS genocidna tvorevina i kako je NEKO zbog toga treba ukinuti... Bosna i Hercegovina bi danas bila drugačije mjesto za život.

Ili ukratko, Bošnjacima treba više ljudi kao što je bio rahmeti Bracika, a manje Harisa Silajdžića... Nažalost, ovih drugih je mnooogo više.
Post Reply