U zdravom tijelu zdrav duh...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
anais_nin

#1 U zdravom tijelu zdrav duh...

Post by anais_nin »

Opstepoznato je da je za mnoge pocetak nove godine i doba donosenja novogodisnjih odluka :) u jako puno slucajeva te odluke su vezane za tijelesnu tezinu ili druge uobicajene nacine na koje svakodnevno zapostavljamo zdravlje...u Sjevernoj Americi teretane i fitness centri uvijek biljeze najveci priliv novih clanova neposredno nakon novogodisnjih praznika...naravno da bi nakon otprilike nekih 6 sedmica taj broj clanova znacajno opao :) slicno je sa prodajom knjiga na temu gubljenja tezine, vjezbanja, odvikavanja od raznih poroka :)

Takodje mi je poznato da mnogi ljudi iako barataju adekvatnim znanjem kako da uspjesno stignu do cilja odustaju odustaju zato sto im se na putu isprijece prepreke svakodnevnog zivota, stresa, ili drugi razlozi gubitka motivacije...drugi pak odustaju zbog nerealnih ocekivanja, zbog razocarenja jer na zalost ne postoji magicno rijesenje, zbog toga sto nemaju kome postaviti hiljadu i jedno pitanje, zbog toga sto im nema ko pruziti podrsku....

Znam da na ovom podforumu postoji vise tema o "dijetama". To nije namjera ove teme...mnogi od nas su zaboravili da u ne tako davnoj proslosti rijec "dijeta" se odnosila na nacin prehrane, a ne na drasticno smanjivanje unosa kalorija/karbohidrata/masnoca itd itd...naravno svi imamo mogucnost izbora, svako od nas bira njemu odgovarajuci put do cilja...

Moja namjera je da odvojim kutak na kojem cete moci dobiti savijete, informacije od drugih koji su uspjesno stigli do cilja do kojeg i vi zelite stici...gubitak tezine je samo jedan od njih, ali dobrodosli su svi koji su odlucili da urade nesto da bi poboljsali svoje zdravlje - prestanak pusenja, vise kretanja, manje stresa, redovnije i vise sna itd itd... :) Ovo bi trebalo biti mjesto za razmjenu informacija, ali i za podrsku, motivaciju...Cinjenica je da nacin na koji tretiramo svoje tijelo ima i te kako odraza na nase psihicko stanje...stoga zar nije vrijeme da se pocnemo bolje brinuti o sebi? :)
burek_in_space

#2 Re: U zdravom tijelu zdrav duh...

Post by burek_in_space »

:thumbup:

Podrshka od mene za temu i nastojacu pomoci u skladu sa svojim znanjem i iskustvom! :-D
anais_nin

#3 Re: U zdravom tijelu zdrav duh...

Post by anais_nin »

burek_in_space wrote::thumbup:

Podrshka od mene za temu i nastojacu pomoci u skladu sa svojim znanjem i iskustvom! :-D
hvala burek :)

za sve one kojima je mozda nezgodno ili neugodno da se medju prvima oglase - samo da se zna i ja prva se vec godinama "borim" sa tezinom :) ponosna sam jer vec vise od 2 godine ta borba je u moju korist, ali isto tako sam svjesna da brojka na vagi nema nikakve veze u smislu neke izvojevane pobjede (barem za mene ne), da je to nesto s cim cu se uvijek morati nositi, jer je tako lako vratiti se nekim starim navikama ili naci razloge (ili izgubiti elan) da prestanem vjezbati... :)

i uopste je nebitno da li neko zeli da izgubi 3kg ili 30kg ili je zadovoljan/na svojom tezinom...zdrava prehrana (kao i pravilno informisanje o namirnacama i proizvodima koje unosimo u sebe), kretanje i tjelovjezba, redovan i miran san - sve su ovo elementi zdravog zivljenja i brige o sebi :)
Kjajević Majko

#4 Re: U zdravom tijelu zdrav duh...

Post by Kjajević Majko »

- Prestat pušit, vratit kilograme, počet opet s trčanjem ili bar nekim vježbama.
+ Alkohol smanjen na minimum, a i čist sam od 25.11. :)

U zadnje vrijeme ako nigdje ne kasnim izađem stanicu, dvije prije pa prošetam to mi je sva vježba ali eto nije loša. :D
Daphna

#5 Re: U zdravom tijelu zdrav duh...

Post by Daphna »

Eh... moja priča...

Ja sam u srednjoj školi (prije nekih 10ak god) imala 68kg. Nije se to primijetilo na meni, niti sam ja patila od toga što možda imam viška kilograma! I zaista nikada se nisam trudila da ih skinem. Nabacila sam ih, ono klasično školski, jedan sendvič na velikom odmoru, grickanje čipsa, kojekakvih keksića, čipsića... Gazirani sokovi su bili neizostavni (treba li to napominjati)... I to je bilo to! Eventualno još jedan obrok kući kada dođem.

Eh, stvari su se rapidno počele mijenjati kada sam upisala faks, nije više bilo mamine kuhinje, trebalo je sam sebi skuhati nešto! A kako ja ne znam praviti pite i tako te drangulije od tijesta, počela sam jesti više povrća... Čorbice, riža, pire krompir, nikada nisam bila pretjerani mesojed... Zaržala sam se ne piletini, počela eksperimentisati sa gljivama, morskim plodovima... (uh, lignje, njam, njam)... I što je najvažnije, povećala sam broj obroka a smanjila količinu hrane! Znam, zvuči kao kliše ali kod mene je uspjelo. Sada jedem 4-5 puta na dan. I uglavnom, nazovimo je, zdravu hranu! Znate koliko kilograma sada imam? 55 :mrgreen: Desi mi se ponekad da padnem na 52 ili da nabacim par kg... Ali sve je to u "5 deka" :mrgreen:

Što se tiče sporta, nikada nisam bila pretjerano disciplinovana da se bavim nečim... Da idem u teretanu, na fitnes, aerobik i tako te stvari! Vježbati sama kući? Nema šanse! To ni danas ne radim, jednostavno ne mogu se natjerati! Ali zato dosta pješačim, kad god mogu... Volim vodu i plivanje pa maksimalno koristim činjenicu da je u Sarajevu otvoren olimpijski bazen... I to bi bile moje aktivnosti!

Ali definitivno, za sve one koji muku muče sa težinom, osjećajem da im fali energije... Prvo početi od ishrane! Zapitati se šta i koliko jedemo i promijeniti to! Brokule nikada nisam voljela, sada si ne mogu nakupovati. Grašak, karfiol, špinat, mahunarke...

I da, jedne stvari se nisam mogla odreći, ali nikako! Čokolada! To mi je mali grijeh, ali se ne vidi :mrgreen:
anais_nin

#6 Re: U zdravom tijelu zdrav duh...

Post by anais_nin »

vidim il se slabo brinemo o sebi, il' nam se nesto posebno ne prica o tome :D posebno kad su kilogrami u pitanju :P
evo novosti iz "svijeta mrsanja" :D pilula za "efikasnije vjezbanje"

Exercise in a pill? Drugs show promise in mice
Those that took the meds had less fat, could run farther, study says
The Associated Press
updated 7:24 p.m. ET, Thurs., July. 31, 2008

NEW YORK - Here's a couch potato's dream: What if a drug could help you gain some of the benefits of exercise without working up a sweat?

Scientists reported Thursday that there is such a drug — if you happen to be a mouse.

Sedentary mice that took the drug for four weeks burned more calories and had less fat than untreated mice. And when tested on a treadmill, they could run about 44 percent farther and 23 percent longer than untreated mice.

Just how well those results might translate to people is an open question. But someday, researchers say, such a drug might help treat obesity, diabetes and people with medical conditions that keep them from exercising.

"We have exercise in a pill," said Ron Evans, an author of the study. "With no exercise, you can take a drug and chemically mimic it."

Evans, of the Salk Institute for Biological Studies in La Jolla, Calif., and the Howard Hughes Medical Institute reports the work with colleagues in a paper published online Thursday by the journal Cell.

They also report that in mice that did exercise training, a second drug made their workout much more effective at boosting endurance. After a month of taking that drug and exercising, mice could run 68 percent longer and 70 percent farther than other mice that exercised but didn't get the drug.

Both drugs have been studied by researchers for other uses. The no-exercise drug is in advanced human testing to see if it can prevent a complication of heart bypass surgery.

Evans noted the drugs might prove irresistible for professional athletes who seek an illegal edge. He said his team has developed detection tests for use by the World Anti-Doping Agency. Evans said he has no financial interest in either drug or the test.

Drug had been studied for anti-aging effects
Resveratrol, a substance being studied for anti-aging effects, has also been reported to enable mice to run farther before exhaustion without exercise training. But the drugs in the new study appear to act more specifically on a process in muscles that boosts endurance, the researchers said.

Still, it takes more than just altered muscles to turn a sedentary mouse into a distance runner, Evans said, and "honestly, I just don't know how that happens. Whether it would happen in a person, I don't know. I think it's a small miracle it happened at all."

In fact, Evans said that when the experiment with sedentary mice was suggested by an outside scientist who was reviewing the lab's research, "I didn't think it was going to work."

The no-exercise drug is called AICAR. Previous experiments suggest that it might protect against gaining weight on a high-fat diet, which might make it useful for treating obesity, Evans said. But it would have to be taken for a long time, he said, so its safety in people would have to be assured.

Experts who study muscle agreed that a drug like AICAR may prove useful someday in treating obesity and diabetes. Many drug companies are working on such drugs in diabetes because in animals, AICAR stimulates muscles to remove sugar from the blood, noted Laurie Goodyear of the Joslin Diabetes Center in Boston.

People who can't exercise because of a medical condition like joint pain or heart failure might also benefit from such a drug, experts said.

But Eric Hoffman of the Children's National Medical Center in Washington, D.C., noted that AICAR mimics only aerobic exercise, not the strength training that might be more useful to bedridden people or the elderly, for example. He also cautioned that it's not clear whether the new mouse results can be reproduced in people.

Goodyear said exercise has such widespread benefits in the body that she doubts any one pill will ever be able to supply all of them. "For the majority of people," she said, "it would be better to do exercise than to take a pill."
© 2008 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

URL: http://www.msnbc.msn.com/id/25949447/
Post Reply