U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pure_love

#1 U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by pure_love »

Image

DA HRVATSKA ne zaostaje za svijetom dokazali su danas i prosvjedi koji su se održali kod džamije u Zagrebu gdje je nekoliko stotina prosvjednika vrlo oštro osudilo krvoproliće koje se događa u Gazi.

Prosvjednici su nosili palestinske zastave i držali transparente i fotografije na kojima su bila poginula palestinska djeca. "Kada će djeca Palestine početi živjeti kao ostala djeca?", "Auschwitz = Gaza" i "Genocid u Gazi" bili su samo neki od natpisa na transparentima koje su držali prosvjednici. Među njima bilo je i mnogo djece koja su bila ukrašena palestinskim obilježjima.

Uglavnom se upozorilo na ubojstvo više od 400 Palestinaca u šest dana rata. Okupljeni tvrde kako većina žrtava nisu bili teroristi nego su bili starci i djeca. Neki od najradikalnijih govora na skupu išli su i do kvalifikacije usporedbe rata u Gazi s Hitlerovim režimom u 2. svjetskom ratu. Upozorili su kako mnoge sile u svijetu odobravaju masakr Palestinaca, a kako većina o njemu šuti.

Saborski zastupnik Šemso Tanković istaknuo je kako prosvjednici danas obilježavaju pravo jednom narodu da kaže kako želi živjeti u svojoj domovini, a zaključio je kako su u povijesti okupatori najčešće propadali nakon svojih zločina. "Da ne nabrajam sve takve slučajeve spomenut ću samo 2. svjetski rat i jednog od najvećih zločinaca u povijesti ljudskog roda, Adolfa Hitlera koji je maštao o tisućljetnom raju, a znamo dobro kako je on završio i kako je završio Treći Reich", rekao je Tanković i dodao kako je u Varšavi taj Hitler napravio geto u kojem se dogodio otpor lokalnih Židova. "Ista stvar koja se događala u Varšavskom getu, danas se događa u Palestini" dodao je Tanković te zaključio kako je onaj koji je u Varšavskom getu bio žrtva, danas je zločinac.

U najavi prosvjeda Društvo hrvatsko-palestinskog prijateljstva tvrdilo je kako prosvjeduju, jer niti jedan narod ne može biti slobodan dok tlači drugi narod.

I.Kri
Foto: V.H.
Edin 24,5

#2 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Edin 24,5 »

Svaka cast, Hrvatska! :thumbup:

Ova posljednja recenica da niko ne moze biti slobodan narod dok tlaci drugi narod je genijalno jednostavna, jasna i povrh svega tacna.
Gorštak

#3 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Gorštak »

Drago mi je što su ljudi u Zagrebu pokazali da su ljudi, a žao mi je što je Hrvatska još jednom pokazala da je stoljeće ispred nas.
Mislim da ćemo se načekati dok neko u slobodarskom Sa organizira skup na kojem bi se digao glas protiv fašista koji su preživjeli fašizam.
Epitop

#4 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Epitop »

Kada se u svijetu organizira antiratni skup onda su pacifisti, a ovdje kod nas u slučaju Palestine bi skup proglasili okupljanjem radikalnih muslimana. Svi stanovnici BiH znaju kako je živjeti u ratu i minimum solidarnosti bi bio protest protiv bilo kojeg rata.
Svaka čast Hrvatska :thumbup:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#5 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by -LIBERO- »

Zasti niko od ovih nevladinih organizacija,gradjanskih pokreta..udruzenja za borbu za ravnopravnost svega i svacega...nije se barem oglasio zbog ludila koje trenutno traje u Palestini :?:

Mislim barem na neki zvanicni proglas,apel izraelskoj,americkoj...bilo cijoj ambasadi,a da ne kazem zasto niko nije barem pokusao organizovati protest u Sarajevu :?:
pure_love

#6 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by pure_love »

Svaka cast, Hrvatska!
radi se o bosnjacima iz Hrvatske koji su to organizovali ispred dzamije
amrica

#7 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by amrica »

-LIBERO- wrote:Zasti niko od ovih nevladinih organizacija,gradjanskih pokreta..udruzenja za borbu za ravnopravnost svega i svacega...nije se barem oglasio zbog ludila koje trenutno traje u Palestini :?:

Mislim barem na neki zvanicni proglas,apel izraelskoj,americkoj...bilo cijoj ambasadi,a da ne kazem zasto niko nije barem pokusao organizovati protest u Sarajevu :?:
Bio je protest u Sarajevu, prije nekoliko dana, ispred palestinske ambasade, govorio AVdo Hebib ispred bh-palestinskog udruženja, skupilo se nesto ljudi, slično kao i u zg, ima tema... zatvorena, na politici: sutra protest za Palestinu
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#8 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Latina »

-LIBERO- wrote:Zasti niko od ovih nevladinih organizacija,gradjanskih pokreta..udruzenja za borbu za ravnopravnost svega i svacega...nije se barem oglasio zbog ludila koje trenutno traje u Palestini :?:

Valjda zato sto Palestinci nisu gradjani ? Oni su izgleda manje ljudi nego ostali ?

Sweet hypocrisy.
Edin 24,5

#9 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Edin 24,5 »

pure_love wrote:
Svaka cast, Hrvatska!

Kakve to ima veze ??
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#10 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by -LIBERO- »

amrica wrote:

Bio je protest u Sarajevu, prije nekoliko dana, ispred palestinske ambasade, govorio AVdo Hebib ispred bh-palestinskog udruženja, skupilo se nesto ljudi, slično kao i u zg, ima tema... zatvorena, na politici: sutra protest za Palestinu
Za to znam,ali to nije to.

To su protest organizovali studenti islamskih nauka,i to kao udruzenje palestinsko-bosanskog prijeteljstva (nisam znao da i postoje)

Ja sam mislio na intelektulace,nevladin sektor,razne pokrete,liberelne mislioce..bla bla bla..sada lupam malo,ali sam mislio na udruzenja i pokrete koji bi se oglasili da prestane to ludilo i to ubijanje,jer je protiv svih normalnih ljudskih nacela,a ne ljudi koji demonstriraju samo zato jer se radi o ubijanju Muslimana kao sto je to protestvovanje sa fakulteta islamskih nauka.

Mislio sam na gradjansko Sarajevo,na intelektualno Sarajevo..na Sarajevo koje mora biti senzitivno na desavanja koja su se i njemu desavala,i ne tako davno.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#11 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Latina »

pure_love wrote:
Svaka cast, Hrvatska!
Tu je bilo i Hrvata, tako da nema veze ko je organizovao. @bogoljub je postavio tekst iz Vecernjeg na drugoj temi.
Prozor

#12 Re: U Zagrebu odrzan prosvjed za Palestinu

Post by Prozor »

pure_love wrote:
Svaka cast, Hrvatska!
koji su gradjani Hrvatske
Post Reply