U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#1 U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Zviz »

Kako ragujete na otkaz dogovora u zadnju minutu, nebtno jel rijec o poslovnom, drustvenom ili bilo sta vec...

Recimo dogovorite sa prijateljom/prijateljima i ono 5 do 12 sto bi se reklo, nazove i kaze hej nemogu ali drugi put... ili poslovno zakazete sa nekim da se nadjete ili da se pomogno ili sta vec i tako zadnji dan kad bi trebali poceti, ono hey ono ovo izvini...

Koliko je istine a koliko lazi u tim otkazima...

Licno: poslovno nisam imao cesto te neke otkaze u zadnju minutu obicno bi bilo da ko otkaze odma nastoji da nadje novi termin ako je moguce, sto se tice socijalnog (drustva) je bilo... ja sam uvijek dozivaljajao te otkaze u zadnju minutu kao rije o izboru prioriteta... ako je rijec o socijalnom, ono gdje bi mi bilo bolje pa cu tamo, poslovno bi isto tako moglo reci, gdje cu imati vise dobitka... - ja sam uvijek ostajo smiren i kao i da nikada nije bilo otkazano, uvijek sam imao plan B na koji mogu da preskocim...

Sta vi mislite... ili kako reagijete

I molim ako moze da se drzimo teme...
Cherry-Cherry

#2 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljena...

Post by Cherry-Cherry »

Imala sam drugaricu, koja je često otkazivala u zadnji minut. Ja taman hoću da izađem iz kuće, u hodniku, uhvatila za šteku od vrata, zvoni telefon i ona javlja kako ne može. :-) Uglavnom, ne družimo se više. :mrgreen:
Rinzler

#3 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Rinzler »

Zivot nije staticna kategorija. Obaveze i prioriteti se mjenjaju. Neshvatljiva mi je raja koja je toliko egocentricna da ne moze razumjet da neko pobogu otkaze dogovor, zbog ko zna cega, ne skace zbog zauzetosti na fb odmah odgovorit cim mu dodje poruka, i ne prestaju se snebivat na isto.
Mnogo ljudi pada na vječitu zamku projeciranja svojih navika, osjecaja i teznji na okolinu, automatski uzimajuci po defoultu da bi i druga strana trebala razmisljat slično, imat iste prioritete i poglede.
Relax ba ljudi.
I de nek i ovde sad krene salva ovih sto ne kontaju da neko ne moze odgovorit na fb poruku odmah cim mu posalju poruku :)
Zviz

#4 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Zviz »

Rinzler wrote:Zivot nije staticna kategorija. Obaveze i prioriteti se mjenjaju. Neshvatljiva mi je raja koja je toliko egocentricna da ne moze razumjet da neko pobogu otkaze dogovor, zbog ko zna cega, ne skace zbog zauzetosti na fb odmah odgovorit cim mu dodje poruka, i ne prestaju se snebivat na isto.
Mnogo ljudi pada na vječitu zamku projeciranja svojih navika, osjecaja i teznji na okolinu, automatski uzimajuci po defoultu da bi i druga strana trebala razmisljat slično, imat iste prioritete i poglede.
Relax ba ljudi.
I de nek i ovde sad krene salva ovih sto ne kontaju da neko ne moze odgovorit na fb poruku odmah cim mu posalju poruku :)
Daj budimo realni, ako se ja i ti dogovorimo 7 dana unaprijed da cemo dana tog i tog u toliko sati na tom i tom mjesu itd. necu reci da ako ti pozli, ili tvom nekom bliznjem zatreba tvoja pomoc, ali ako da oprostis zbog recimo necega na TV, ili sta vec, jer nemas mozda jaja reci caci, hej stari ja imam drugi dogovor, to ristiljane sa tobom i tvojim rodjakom moram preskociti ili sta vec onda se postavlja pitanje sasvim jedno drugo pitanje.

Ja sam inace kategorican, ako odlucis da me u 5 do 12 zenes, i ako imam problema kad ljudi kasne - za neme je vec 5 minuta na samoj granici neke tolerancije, 10 minuta je vec bezobrazluk i nemoj mi bilo je guzve na cesti, cudno ta guzva je tu svaki dan. U tom sam strogi Njemack i priznajem da gledam u sekundu. Sto se tice zakazanog, ako je poslovno samtarm da ne jako ne profesionalno da otkazes u zadnju minutu, dobro razlozi mogu biti svakakvi ali zato isti mora ponuditi nadoknadu i novi termin. Sto se prijateljstva tice to je vako, ako mogu vidjeti da je odkazivanje dogovora bio racionalan jer osoba je stvar imala prioritet o kojem nemam pravo da uticem, recimo djete se razboliko i sl. necu ni rijeci reci i razumljivo je. Ali ako je osoba otkazala ono "hey izvini, ja nemogu doci, i ako znam da sam obeco ali drugi put cu sigurno" - ne seri i ne lazi - to samo mogu toj osobi reci. Ja inace take osobe odjebem odmah bez ni aber ili oder.
_mufljuz_

#5 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by _mufljuz_ »

pa kakav si i ja bih te zajebavo u zadnji sekund :lol:
Ljakan

#6 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Ljakan »

Tolerisem jednom dva puta u vrh glave sljedeci put se vise sa takvim ne dogovaram nista.Opći brezobrazluk
Zeljoooo

#7 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Zeljoooo »

Pozdrav za rodje? Koji je sad otvorio temu?
Tvrtko II Kotromanić

#8 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Tvrtko II Kotromanić »

_mufljuz_ wrote:pa kakav si i ja bih te zajebavo u zadnji sekund :lol:
:lol: :lol: :lol:

inace sto se teme tice
nema mi nista gore nego kad ljakan sat vremena prije pocetka, javi da nece doci na termin.... :roll:
avetinja

#9 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by avetinja »

To bi moglo proći dva puta, trećeg ne bi ni bilo.
sema911s

#10 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by sema911s »

Kada je izgovor valjan, jbga nemozes protiv precih, jacih
Recimo za posao bar jednom u toku Dana imam to odgadjanje u zadnji minut

Dok kod ljudi kad Ti kaze oredomislila/o se pa sto se prije ne predomisli vec Na pola puta mi kazes da Ti se ne izlazu I sl.
bull21

#11 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by bull21 »

Inače ne volim Zviza, ljude što kasne i što su neodgovorni tako da ne bih trpio to dugo. Prvi put kad ne dođeš, halalim ti. Drugi put te nazovem na telefon i sve ti po spisku, kraj priče. Ne volim neodgovorne ljude a najviše se upravo na tome vidi ko je kako odgovoran. Kad ti zakaže sastanak u 14:00 i onda te u 14:15 zove da ti javi da će kasniti... to odje*em po kratkom postupku i istog se pridržavam i za ove što zovnu u pet do dvanaest da ti kažu kako im je umrla sestra od naninog strica sa dedine strane, mislim, ono - fakat? Ajd što me praviš budalom nego što lažeš i petljaš i pritom sereš k'o foka?
Ali hajdemo malo biti iskreni, 99% naših "hitnih slučajeva" ustvari bude da je nekome mrsko izaći jer je vani palo 2 centimetra snijega ili im je pak previše vruće i ne da im se vucarati i dolaziti na sastanke. Kao što rekoh, ne volim Zviza ni ljude koji su neozbiljni i neodgovorni tako da takve odjebem od sebe po kratkom postupku inače će mi samo trošiti vrijeme i živce a i jedno i drugo previše cijenim da bih dozvolio imbecilima da rade šta hoće sa mene.
Zviz

#12 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Zviz »

bull21 wrote:Inače ne volim Zviza, ljude što kasne i što su neodgovorni tako da ne bih trpio to dugo. Prvi put kad ne dođeš, halalim ti. Drugi put te nazovem na telefon i sve ti po spisku, kraj priče. Ne volim neodgovorne ljude a najviše se upravo na tome vidi ko je kako odgovoran. Kad ti zakaže sastanak u 14:00 i onda te u 14:15 zove da ti javi da će kasniti... to odje*em po kratkom postupku i istog se pridržavam i za ove što zovnu u pet do dvanaest da ti kažu kako im je umrla sestra od naninog strica sa dedine strane, mislim, ono - fakat? Ajd što me praviš budalom nego što lažeš i petljaš i pritom sereš k'o foka?
Ali hajdemo malo biti iskreni, 99% naših "hitnih slučajeva" ustvari bude da je nekome mrsko izaći jer je vani palo 2 centimetra snijega ili im je pak previše vruće i ne da im se vucarati i dolaziti na sastanke. Kao što rekoh, ne volim Zviza ni ljude koji su neozbiljni i neodgovorni tako da takve odjebem od sebe po kratkom postupku inače će mi samo trošiti vrijeme i živce a i jedno i drugo previše cijenim da bih dozvolio imbecilima da rade šta hoće sa mene.
A sto bi me morao voliti, a druga stvar ako nisi znao ja gledam u sekundu. Kod mene kao sto sam rekao tolerisati 5 minuta zakasnjena bez najave je ok 10 je vec zesci bezobrazluk.

Inace ono u zadnji tren, sto bi se reklo, otkazivanje, nikada nisam ni rekao da ako stvarno je nesto nuzno iskocilo, sto se moze desiti pa razumije itd. ali kao sto sam rekao, dosta otkazivanja ima dva rozaloga A: mrsko ili B: preferencija - a ko treci bi bio taj opravdani koji sam vec opisao.
Zviz

#13 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Zviz »

Ljakan wrote:Tolerisem jednom dva puta u vrh glave sljedeci put se vise sa takvim ne dogovaram nista.Opći brezobrazluk

Ti si tolerantan ako dopstis da i treci put se isto dogodi a onda tek potom povuces crtu. Inace slazem se, da je opci bezobrazluk.
SaraFina

#14 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by SaraFina »

Ako su privatni dogovori u pitanju svakako je najbitnije o čemu se radi, odnosno šta je razlog ozkazivanja dogovora.
Ako je razlog bitniji od recimo nekog mog dokonog ispijanja kafe sa prijateljicom svakako da ću ga uvaziti.
Ne druzim se prisno sa ljudima koji bi izmisljali iznanadne razloge, te im u potpunosti vjerujem ako u zadnji čas otpadne dogovor.

Što se posla tiče, tu nemam puno iskustva, da ljudi u zadnji trenutak nešto karikaju i otkazuju.
Obično se termini potvrde par puta prije sastanka. Tako da neka loša iskustva poslovne prirode oko dogovora nemam.
@ngel

#15 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by @ngel »

Mora zaista biti dobar razlog za otkazivanje, ako je laz onda mora smisliti dobru laz...ako je bez nekog posebnog razloga onda je to cisto nepostovanje nije bitno da li se radi o poslovnom ili nekom drugom sastanku, a dopustiti da te neko na takav nacin ne postuje je zapravo nepostovanje samoga sebe, a ako ne postujemo sami sebe kako ocekivati postovanje od drugih
arslanbey

#16 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljena...

Post by arslanbey »

Cherry-Cherry wrote:Imala sam drugaricu, koja je često otkazivala u zadnji minut. Ja taman hoću da izađem iz kuće, u hodniku, uhvatila za šteku od vrata, zvoni telefon i ona javlja kako ne može. :-) Uglavnom, ne družimo se više. :mrgreen:
Ja tako jednom u putu kad cura zove,,,ne da mama :D
easy

#17 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by easy »

Uh nema mi nista mrze od toga. Ako osjetim da je otkaz bio radi necega nebitnog ili sto neko rece postavljanja prioriteta, pokusam ukazati na to. Obicno takve stvari ne izadju na dobro, jer dodatno pravdanje takvih ljudi me jos vise iznerivira, pa onda stvarno ne pozelim vise da ih vidim :D

Sto se tice kasnjenja... Ja smatram kasnjenje bez dobrog razloga generalno nepostivanjem moga vremena i samim time mene samog. 5 minuta je ok, 10-15 jednokratno kao izuzetak takodjer ok. Sve preko 5min sto je ucestalo, je bezobrazluk. Obicno me takve stvari izbace iz takta, pa pokusam doticnoj osobi objasniti da to nije uredu. U slucaju da se ponovi vise puta uvijek imam plan B i samo odem sa dogovorenog mjesta.
Sephora

#18 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Sephora »

Postujem i cijenim osobe koje otkazu termin pa i u zadnjoj minuti..Moj radni dan se sastoji od termina i radim sa svim uzrastima..postoje odrasle osobe koje jos nisu naucile ( a sumnjam da ce ikada, da tel.sluzi ne samo za uzimanje termina,nego i odjavu istih)...nedostatak respekta prema drugima se pokazuje i samim tim, to vrlo dobro govori o kakvoj osobi je rijec!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by _BataZiv_0809 »

Nema tu generalnog pravila, jer zivot je takav, dinamican, stvari se promijene u sekundi.

Licno nikad ne donosim zakljucke odmah zbog otkazanog susreta, nego procjenjujem po kasnijem ponasanju, tj. kako se osoba odnosi spram svog otkazivanja.

Ako zove, izvinjava se, predlaze drugi susret, objasni sta se dogodilo, okej je (mada ni to ne znaci uvijek :D ).

Ako se ponasa nonsalantno spram toga, opet znas sa kim imas posla.

Najvise me iznervira kad mi zenska treba doci na mjerenje kompresije, pa otkaze pricom da je nesto iskrslo :evil:

I inace me jako nerviraju ti nemusti izgovori tipa "iskrslo nesto"... kao i kilometarska objasnjenja.
modem33

#20 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by modem33 »

Zviz wrote:Kako ragujete na otkaz dogovora u zadnju minutu, nebtno jel rijec o poslovnom, drustvenom ili bilo sta vec...

Recimo dogovorite sa prijateljom/prijateljima i ono 5 do 12 sto bi se reklo, nazove i kaze hej nemogu ali drugi put... ili poslovno zakazete sa nekim da se nadjete ili da se pomogno ili sta vec i tako zadnji dan kad bi trebali poceti, ono hey ono ovo izvini...

Koliko je istine a koliko lazi u tim otkazima...

Licno: poslovno nisam imao cesto te neke otkaze u zadnju minutu obicno bi bilo da ko otkaze odma nastoji da nadje novi termin ako je moguce, sto se tice socijalnog (drustva) je bilo... ja sam uvijek dozivaljajao te otkaze u zadnju minutu kao rije o izboru prioriteta... ako je rijec o socijalnom, ono gdje bi mi bilo bolje pa cu tamo, poslovno bi isto tako moglo reci, gdje cu imati vise dobitka... - ja sam uvijek ostajo smiren i kao i da nikada nije bilo otkazano, uvijek sam imao plan B na koji mogu da preskocim...

Sta vi mislite... ili kako reagijete

I molim ako moze da se drzimo teme...

To otkazivanje u minut a da ti ne jave ..... to ti je "standardno bosanceros ponasanje - jebivjetri" ..... To u Zagrebu nisam dozivljavao ako se s nekim dogovoris prije na 8 dana u toliko i toliko vrijeme. Dopustam da ljudi kasne 10 - 15 minuta jer smo se dogovorili da se nadjemo taj dan, a nije ni problem kad otkazu taj dan ali da mi jave par dana unaprijed telefonom.

Desio mi se slican slucaj od sina vlasnika Delinga ..... ista ta neke jebivjetarska ponasanja ....... covjek inicira kafu .... ja rekoh nema problema .... kaze on meni nazovi me sutra da se dogovorimo za termin .... ja rekoh u redu ..... Nazovem ja sutra .... covjek opet "prebacuje za sutra" .....
i odmah sam ja skontao da laze ...... i stavio ga "crnu listu za neozbiljne osobe" .... Jer kod mene "nema zajebancije sa mojim slobodnim vremenom" ... tko to ne postuje ..... "na crnoj je listi" ....
Tako on prije par mjeseci sa crnog pasata CC ...... dovikuje meni opet za kafu ..... ja mu fino rekao u lice .... da ja s neozbiljnim ljudima ne pijem kafu ..... poceo se on pravdati kako nije to zbog toga .... bla...bla....bla ..... Al ja znam kad je netko levat a kad netko nije.

Kod mene se moze kasniti nekih 15-20 minuta max .... al levacenje i tracenje mojeg slobodnog vremena koje ja izdvojim za drugu osobu ne dozvoljavam. To znaci da vas ta druga osoba ne postuje. Druga je razlika kad se nesto stvarno desi pa covjek mora otkazati pa i odredi drugi dan.

8-)

Imam par prijatelja koji su zivjeli u djetinstvu u Njemackoj i Sloveniji ..... sa ljudima kad se dogovorimo taj dan .... "nema to kod njih .... zena mi neda , cura ... roditleji ... ovo-ono" .... nego ljudi dodju na dogovreni sastanak ... cak i biljeze datum u svoj telefon da ne zaborave. Ako se desi da taj dan nece moci jer idu na putovanje ..... onda meni jave telefonom ...da se odgadja za slijedeci termin .... i da "oni caste slijedeci put jer su otkazali". Ovo su ozbiljni i odgovorni ljudi. Kod bosancerosa sam jedino primijetio to "levacenje" ..... a takvi mi ljudi padaju u ocima odmah .... jer ako ti urade na tom fazonu onda ce ti lako zabit i noz u ledja sa smjeskom. 8-)
ruzavjetrova

#21 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by ruzavjetrova »

Ako je u pitanju "visa sila" pa se otkaze,onda tolerisem,ali i to ne vise od dva puta maksimalno.Kasnjenje ne tolerisem i mrzim,to rade neodgovorni ljudi, to je izraz nepostovanja.Ja ne kasnim,postujem tudje vrijeme i isto ocekujem i od druge strane.
hanamontanaa

#22 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by hanamontanaa »

Ako izuzmem visu silu, kad stvarno postoji opravdan razlog za otkazivanje, uglavnom u zadnji čas otkažu (izlazak), oni koji danima unaprijed pričaju kako jedva čekaju, kako će nam biti super, kako će se obuci,...uglavnom se prepadnu da neće biti kako su zamislili pa otkazu.bas me briga, ja izađem sama :dada:
SmokingMan

#23 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by SmokingMan »

Trudim se koliko je to moguće da sa svoje strane održim svoja obećanja,u usprotnom,nikako ne mogu prevariti onoga kome sam nešto obećao već samo sebe.Od drugih sam navikao da u određenim situacijama budem "izrađen",mnoge sam udaljio od sebe,a nekolicini koje sam odabrao za svoje društvo,opraštam,jer dobro opoznajem njihovu situaciju.
bajadera7

#24 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by bajadera7 »

Ja ne volim neodgovornost uopsteno.... i kasnjenje :-D . U poslovnom svijetu, samo vid neprofesionalnosti koji me i ne pogadja previse, dok u drustvenom klasicni oblik nepostovanja osobe. Moguce je da nesto stvarno sprijeci nekoga pa da otkaze dogovor, al uglavnom su to suplji izgovori, a neiskrenost se prepoznaje, svi mi znamo kad nam neko supljira :D. Ima ljudi tolerantnih pa to podnose onako pofino, dok je meni to bas bezveze. Ako ne mozes ispostovat, ni ne dogovaraj, a ne neke mudraluke provoditi.
Secer_033

#25 Re: U zadnji minut otkazivanje dogovora - nebitno koje vrste - vasa misljenja...

Post by Secer_033 »

Ja nekad kasnim po par minuta, pogotovo kad znam da se dogovorila citava grupa i da vec neko sjedi u kaficu. Ako se samo ja cekam, onda zurim, vozim brzo, trcim itd.

Poslovne dogovore slabo kad otkazem a ako drugi otkazu, imam plan b.

Ja samo ludim od onih koji se ne jave nikako ili koji kazu 'pa ostavila sam ti poruku na fejsu'... zar misle da ja visim na fejsu do zadnje minute ili da cak u tramvaju citam poruke. Ljudi izmislili sms, oni na fejsu salju poruke...
Post Reply