http://www.rferl.org/listen/ondemand/bd ... efault.asp
U Vojvodini dan žalosti za žrtve Srebrenice
Žužana SERENČEŠ
Vlada Vojvodine doneće odluku o proglašenju 11. jula, dana kada je pre deset godina izvršen masakr u Srebrenici, za dan žalosti u pokrajini. Ovo je za naš radio potvrdio vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će Pokrajinsko izvršno veće i formalno podržati inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine da se povodom desetogodišnjice zločina nad Srebreničanima 11. juli u Vojvodini proglasi danom žalosti.
“Sigurno je da ćemo u formalnom smislu to da učinimo zbog toga što mislim da je ovaj zločin u Srebrenici, koji je zapravo najmasovniji zločin posle Drugog svetskog rata koji se dogodio, upravo bacio strašnu ljagu i senku na sve one žrtve koje je srpski narod podneo u svojoj istoriji i bacio ljagu na sve one nevine žrtve koje su ispaštale samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. Zbog toga mislim da je neobično važno da mi demonstriramo solidarnost sa onima koji su stradali, a koji su bili krivi samo zbog toga što nisu bili Srbi ili samo zato što su pripadali drugoj naciji ili drugoj veroispovesti.”
Pajtić je takođe potvrdio i da se Skupština Vojvodine krajem meseca posebnom deklaracijom nakon što to nije uspelo u Skupštini Srbije iskazati svoj stav prema događajima u Srebrenici pre deset godina i da će Izvršno veće predložiti tekst deklaracije.
“Svakako je naša obaveza da se opredelimo prema tom zločinu i mislim da su cinična obrazloženja da mi moramo u isto vreme da osudimo sve zločine. Jer, da Srbi osuđuju zločin koji je počinjen nad Srbima prosto nije logično. Po prirodi stvari su Srbi protiv toga da ih neko ubija zato što su Srbi i mislim da je to cinično i da je takav stav, dakle relativizovanja zločina koji je počinio neko u ime Srbije i neko u ime srpskog naroda, zapravo pokušaj da se aboliruju ti ljudi, da se u potpunosti relativizacije ono što je odgovornost za ratne zločine. Dakle, mi moramo da se ogradimo u potpunosti od onoga što je neko činio u ime Srbije i u ime srpskog naroda, ukoliko zaista želimo da nosimo epitet civilizovanog naroda.”
-
Prenj
#1 U Vojvodini dan žalosti za žrtve Srebrenice
Na istoku nesto novo?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ne znam sta da kazem....
sto se visi blizi taj datum, to je sve manje rijeci koje bi se mogle iskoristiti...
hrabar je to cin od njih....samo se nadam da se nece sve opet ispolitizirati...
obican narod konacno dolazi svijesti ... dobar je to znak...
sto se visi blizi taj datum, to je sve manje rijeci koje bi se mogle iskoristiti...
hrabar je to cin od njih....samo se nadam da se nece sve opet ispolitizirati...
obican narod konacno dolazi svijesti ... dobar je to znak...
-
Ajnslag-cincilator
#6 Re: U Vojvodini dan žalosti za žrtve Srebrenice
Prenj wrote:Na istoku nesto novo?
http://www.rferl.org/listen/ondemand/bd ... efault.asp
Žužana SERENČEŠ
Vlada Vojvodine doneće odluku o proglašenju 11. jula, dana kada je pre deset godina izvršen masakr u Srebrenici, za dan žalosti u pokrajini. Ovo je za naš radio potvrdio vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će Pokrajinsko izvršno veće i formalno podržati inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine da se povodom desetogodišnjice zločina nad Srebreničanima 11. juli u Vojvodini proglasi danom žalosti.
“Sigurno je da ćemo u formalnom smislu to da učinimo zbog toga što mislim da je ovaj zločin u Srebrenici, koji je zapravo najmasovniji zločin posle Drugog svetskog rata koji se dogodio, upravo bacio strašnu ljagu i senku na sve one žrtve koje je srpski narod podneo u svojoj istoriji i bacio ljagu na sve one nevine žrtve koje su ispaštale samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. Zbog toga mislim da je neobično važno da mi demonstriramo solidarnost sa onima koji su stradali, a koji su bili krivi samo zbog toga što nisu bili Srbi ili samo zato što su pripadali drugoj naciji ili drugoj veroispovesti.”
Pajtić je takođe potvrdio i da se Skupština Vojvodine krajem meseca posebnom deklaracijom nakon što to nije uspelo u Skupštini Srbije iskazati svoj stav prema događajima u Srebrenici pre deset godina i da će Izvršno veće predložiti tekst deklaracije.
“Svakako je naša obaveza da se opredelimo prema tom zločinu i mislim da su cinična obrazloženja da mi moramo u isto vreme da osudimo sve zločine. Jer, da Srbi osuđuju zločin koji je počinjen nad Srbima prosto nije logično. Po prirodi stvari su Srbi protiv toga da ih neko ubija zato što su Srbi i mislim da je to cinično i da je takav stav, dakle relativizovanja zločina koji je počinio neko u ime Srbije i neko u ime srpskog naroda, zapravo pokušaj da se aboliruju ti ljudi, da se u potpunosti relativizacije ono što je odgovornost za ratne zločine. Dakle, mi moramo da se ogradimo u potpunosti od onoga što je neko činio u ime Srbije i u ime srpskog naroda, ukoliko zaista želimo da nosimo epitet civilizovanog naroda.”
Jer, da Srbi osuđuju zločin koji je počinjen nad Srbima prosto nije logično.
Ovo stoji ali također treba da važi i za sve druge strane na prostoru ex yuge odnosno nije na drugima da pričaju o tuđem obrazu ako prethodno dobro ne očiste svoj. Licemjerno je.
Ja bih najviše volio kada bi se taj dan obilježio i u ostatku Srbije a ne samo u Vojvodini.
-
Ajnslag-cincilator
Ali samo u jednom dijelu Srbije ne u čitavoj tako da se ne može baš reći da je krenulo a iznenadilo me je i ovo u Vojvodini s obzirom da SRS ima veliki uticaj u pokrajini. Na posljednjim lokalnim izborima Novi Sad je po prvi put dobio gradonačelnika iz SRS-a.flora.sa wrote:malo, po malo, stvari su konačno krenule na bolje...
-
Pospanko
Htjeli ili ne, neke stvari ce morati doci na svoje. Mjenja se politika u Srbiji. Gledao sam ovih dana puno emisija u kojima se o ratu na prostorima ex YU po prvi put govori otvoreno. Po prvi put da se govorilo o tome da nisu svi napadali Srbe a da su se oni samo branili.
Pozitivne stvari su se pocele desavati i ne treba preko noci ocekivati da se promijeni situacija. Moramo biti svjesni da radikali jos uvijek pokusavaju da zadrze haoticno stanje u zemlji koje im omogucuje vladavinu.
Nadam se da se nece ubrzo zamoriti i stati sa prezentacijom istine obicnom narodu koji je zivio u medijskoj blokadi proteklo desetljece.
Pozitivne stvari su se pocele desavati i ne treba preko noci ocekivati da se promijeni situacija. Moramo biti svjesni da radikali jos uvijek pokusavaju da zadrze haoticno stanje u zemlji koje im omogucuje vladavinu.
Nadam se da se nece ubrzo zamoriti i stati sa prezentacijom istine obicnom narodu koji je zivio u medijskoj blokadi proteklo desetljece.
-
Ajnslag-cincilator
Evo primjera medijske propagande u Srbiji i Crnoj Gori: Turci(za Bošnjake) napali Srbe poklali toliko i toliko Srba zatim ustaše isto i tako dalje doduše ubistava i protjerivanja je bilo ali ne u tolikoj mjeri kako su javljali a na RTS-u. Hajde sada ti običnom prostom narodu npr. sa sela dokaži da je bilo suprotno ako su ih tako kljukali 8 godina. Treba dosta vremena proći. Sjećam se i pojave Arkana na TV u Srbiji. Nisam znao ni ko je on. Bio je osnovao neku stranku pa onda stalno reklamiranje iste na TV-u. Zatim svaki božji dan na 3K(treći kanal RTS-a tada) turbo-folk se uglavnom puštao bilo je i zabavne muzike ali mnogo manje. Sjećam se jednog detalja kada je moja sestra kod komšije ispod nas vidjela kasetu Tatjane Matejaš a.k.a Tajči i htjela je pustiti na kasetofonu doduše pustila ju je ali komšija kod kojeg smo bili rekao joj je da malo stiša jer po gradu kruže nekakve blesave priče da je navodno gore pomenuta pjevačica pjevala " Hajde da ludujemo ove noći hajde da Srbima vadimo oči". Možda nije ni moje da iznosim njihov prljavi veš i period koji mi je ostao u lošem sjećanju jer nije nimalo prijatno biti izbjeglica i dan danas kada odem u Čačak izbjegavam priče o tom periodu. Ovo je samo jedna priča e sada možete misliti kakvo je bilo stanje u Srbiji kada su u pitanju bila ozbiljnija dešavanja u vezi rata u BiH.
Zaboravio sam napomenuti da su izbjeglice tjerali na ratište u BiH. Noću ih "lovili" i slali s onu stranu Drine. Bilo je i racija po kafićima.
Zaboravio sam napomenuti da su izbjeglice tjerali na ratište u BiH. Noću ih "lovili" i slali s onu stranu Drine. Bilo je i racija po kafićima.
Last edited by Ajnslag-cincilator on 22/06/2005 13:53, edited 2 times in total.
-
mr__bosnjak
Fino od njih!
Vojvodina bi se trebala odvojit od Srbije u nezavisnu zemlju i dosla bi u sastav Evrope puno brze vec Srbija i brze bi se sigurno razvila.
Vojvodina bi se trebala odvojit od Srbije u nezavisnu zemlju i dosla bi u sastav Evrope puno brze vec Srbija i brze bi se sigurno razvila.
-
Ajnslag-cincilator
To nećeš dočekati mister bošnjak.mr__bosnjak wrote:Fino od njih!
-
digger
Aferim! Nadajmo se da ce i drugi slijediti ovakav stav jer drugaciji ne moze ni biti.
Mozda ovaj stav ima odredjenu bazu u cinjenici da je ogroman dio prognanih Srba iz Hrvatske naseljen u Vojvodini. Oni koji su na svoj nacin takodjer propatili, imaju vise razumijevanja za stradanja drugih.
Mozda ovaj stav ima odredjenu bazu u cinjenici da je ogroman dio prognanih Srba iz Hrvatske naseljen u Vojvodini. Oni koji su na svoj nacin takodjer propatili, imaju vise razumijevanja za stradanja drugih.
-
gavrilo
to je ono sto sam jednom pokusao da objasnim.Ajnslag-cincilator wrote:Evo primjera medijske propagande u Srbiji i Crnoj Gori: Turci(za Bošnjake) napali Srbe poklali toliko i toliko Srba zatim ustaše isto i tako dalje doduše ubistava i protjerivanja je bilo ali ne u tolikoj mjeri kako su javljali a na RTS-u. Hajde sada ti običnom prostom narodu npr. sa sela dokaži da je bilo suprotno ako su ih tako kljukali 8 godina. Treba dosta vremena proći. Sjećam se i pojave Arkana na TV u Srbiji. Nisam znao ni ko je on. Bio je osnovao neku stranku pa onda stalno reklamiranje iste na TV-u. Zatim svaki božji dan na 3K(treći kanal RTS-a tada) turbo-folk se uglavnom puštao bilo je i zabavne muzike ali mnogo manje.
a odluku uvodjenja dana zalosti podrzavam
- bosan
Spasavaj sto se spasiti moze .Srbija se hvata za slamku , samo da im i ona ne izmakne .Trebali su oni nas zaliti prije.Al ipak ne moze covjek ostat ravnodusan gledajuci kako neke stvari dolaze na svoje.Drago mi je da su nam komsije pocele kontat i pomalo stidljivo za guzicu se ujedat. Nakon svih ovih godina zla , oni ovim potezima ne cine nista za nas vec za sebe .Al i to je nesto ,bolje nego nista .Srebrenickim majkama nece pomoci nikakvi " dani zalosti " , deklaracije i izjave. Njihovu bol ne moze nista ublaziti .Drago mi je ako to iskreno misle , mene licno je vrijeme naucilo da ne vjerujem ni sam sebi a kamoli Srbiji.
- Soul_Sista
Jako pozitivan cin i korak naprijed.
-
zmijuga_loma
gledajuci sve ove silne topics itd...haj reko da i ja krenem sa pametovanjem 
helem sto se tice ovog FOLA sa danom zalosti, mislim da je to jos jedna igra susjeda nam........naime oni jos misle da postoji sansa u kojoj bosanci ispadaju jos gluplji pa povlace tuzbu za agresiju genocid.....
isti taj tadic i njegovi poklonici i dalje kake i poricu zlocine te stavljaju na svaku svoji izjavu velike ograde npr ako je to tako i ako se zaista deslio i ako smo mi odgovornii.........
sve je to bjedno i jadno na racun silnih pacenika ove nam lijepe zemlje
helem sto se tice ovog FOLA sa danom zalosti, mislim da je to jos jedna igra susjeda nam........naime oni jos misle da postoji sansa u kojoj bosanci ispadaju jos gluplji pa povlace tuzbu za agresiju genocid.....
isti taj tadic i njegovi poklonici i dalje kake i poricu zlocine te stavljaju na svaku svoji izjavu velike ograde npr ako je to tako i ako se zaista deslio i ako smo mi odgovornii.........
sve je to bjedno i jadno na racun silnih pacenika ove nam lijepe zemlje
- danas
kakvi su "nam" politicari, komsije preko drine mislim da ozbiljno mogu da racunaju na ovu "sansu"...zmijuga_loma wrote:naime oni jos misle da postoji sansa u kojoj bosanci ispadaju jos gluplji pa povlace tuzbu za agresiju genocid.....
cesto se sjetim jedne fotografije iz rata, koja me je dojmila jednako duboko kao i (realno) mnogo grozomornija svjedocanstva i dokumentacije bosanskih stradanja... na polu-spaljenoj bosanskoj kuci, "neko" je ostavio poruku (pored 4C): "niste vi bosanci losi, koliko ste glupi". kao sto rekoh, cesto pomislim na ovo i cini mi se da je ovo realan opis odnosa "komsija" prema nama, koji ozbiljno racunaju sa nasom kolektivnom gluposcu, ili u najmanju ruku, gluposcu nasih tzv. politicara.
sto se mene tice: meni ne treba simbolican dan zalosti, radije bih da vidim neke konkretne poteze; isplatu pomoci majkama pobijenih; nesto da krene glede tuzbe za genocid; izrucivanje zlocinaca... toga jos nema, tako da cu da se suzdrzim od euforije za sada.
-
gavrilo
danas tvoje komentare postujem iako se ne slazem, jer su iskreni. ali ovo ti je malo los primjer za "susjede". zar ne?danas wrote:cesto se sjetim jedne fotografije iz rata, koja me je dojmila jednako duboko kao i (realno) mnogo grozomornija svjedocanstva i dokumentacije bosanskih stradanja... na polu-spaljenoj bosanskoj kuci, "neko" je ostavio poruku (pored 4C): "niste vi bosanci losi, koliko ste glupi". kao sto rekoh, cesto pomislim na ovo i cini mi se da je ovo realan opis odnosa "komsija" prema nama, koji ozbiljno racunaju sa nasom kolektivnom gluposcu, ili u najmanju ruku, gluposcu nasih tzv. politicara.
a to sa bosancima, pa oni vise nas srbe iz bosne omalovazavaju... ono u fazonu vi bosanci ovo, vi bosanci ono. a i vecinu ljudi iz srbije zaboli q... za bosnu...
- danas
i ja postujem tvoje komentare... valjda smo zato ovdje da iznesemo misljenja; pa kako god ponekad bila drugacija...gavrilo wrote:
danas tvoje komentare postujem iako se ne slazem, jer su iskreni. ali ovo ti je malo los primjer za "susjede". zar ne?
a to sa bosancima, pa oni vise nas srbe iz bosne omalovazavaju... ono u fazonu vi bosanci ovo, vi bosanci ono. a i vecinu ljudi iz srbije zaboli q... za bosnu...
samo sam htjela da kazem da "neko" "negdje" ozbiljno racuna sa bosanskom gluposcu...
a to da u srbiji ne smatraju srbe iz bosne "pravim" srbima znam dobro iz prve ruke, kao sto znam da vecinu naroda u srbiji zaista zaboli neka stvar za bosnu... niti znaju gdje je koji grad, niti ih je briga... dosta ih tamo dozivljava RS na slican nacin kao sto bosanci dozivljavaju sandzaklije, ili hrvati ove iz zapadne hercegovine...
samo se pitam kada ce to bosanski srbi da shvate, da se ne pale vise ko hepo kockice na vaskoliko srpstvo i da napokon priznaju sebi da imaju vise zajednickog u svakom maltene pogledu sa svojim komsijama mujom i antom nego tamo sa nekim jovom iz nisa (koga ni ne razumiju kada prica, a kamoli sta drugo). ti mi reci jesam li u pravu?
-
gavrilo
ma cuti... ako ti kazem da si u pravu proglasice me izdajnikomdanas wrote:samo se pitam kada ce to bosanski srbi da shvate, da se ne pale vise ko hepo kockice na vaskoliko srpstvo i da napokon priznaju sebi da imaju vise zajednickog u svakom maltene pogledu sa svojim komsijama mujom i antom nego tamo sa nekim jovom iz nisa (koga ni ne razumiju kada prica, a kamoli sta drugo). ti mi reci jesam li u pravu?
ne tu si apsolutno u pravu. najbolji primjer ti je dijaspora. srbi iz bosne i srbije se nikako ne slazu.
-
Ajnslag-cincilator
Ja mislim da je obrnuto da bh Srbi i Hrvati, Sandžaklije i kosovski Albanci smatraju svoje sunarodnjake u matičnim državama nižom rasom.danas wrote:i ja postujem tvoje komentare... valjda smo zato ovdje da iznesemo misljenja; pa kako god ponekad bila drugacija...gavrilo wrote:
danas tvoje komentare postujem iako se ne slazem, jer su iskreni. ali ovo ti je malo los primjer za "susjede". zar ne?
a to sa bosancima, pa oni vise nas srbe iz bosne omalovazavaju... ono u fazonu vi bosanci ovo, vi bosanci ono. a i vecinu ljudi iz srbije zaboli q... za bosnu...![]()
samo sam htjela da kazem da "neko" "negdje" ozbiljno racuna sa bosanskom gluposcu...
a to da u srbiji ne smatraju srbe iz bosne "pravim" srbima znam dobro iz prve ruke, kao sto znam da vecinu naroda u srbiji zaista zaboli neka stvar za bosnu... niti znaju gdje je koji grad, niti ih je briga... dosta ih tamo dozivljava RS na slican nacin kao sto bosanci dozivljavaju sandzaklije, ili hrvati ove iz zapadne hercegovine...
samo se pitam kada ce to bosanski srbi da shvate, da se ne pale vise ko hepo kockice na vaskoliko srpstvo i da napokon priznaju sebi da imaju vise zajednickog u svakom maltene pogledu sa svojim komsijama mujom i antom nego tamo sa nekim jovom iz nisa (koga ni ne razumiju kada prica, a kamoli sta drugo). ti mi reci jesam li u pravu?