U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Projecting1500

#1 U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Projecting1500 »

Sa kakvim ljudima mi zivimo...

Danas protest povodom hapšenja Višegrađana

Pozivaju se svi građani Višegrada da danas u 15:15h izađu u što većem broju kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom hapšenja srpskih boraca. Protest će se održati na Trgu Palih Boraca ispred Spomenika.

FOTO: Održan miran protest protiv hapšenja građana Višegrada

Danas je oko 15 časova održan mirni protest građana povodom današnjeg hapšenja u Višegradu. Prisustvovalo je više od 1000 građana koji su ogorčeni jutrošnjom akcijom koje je sprovelo Agencija za istragu i zaštitu SIPA , te Tužilaštvo BiH. Skupu su prisustvovali članovi Boračke Organizacije Višegrad, Načelnik opštine Višegrad "Slaviša Mišković " , Miroslav Kojić te mnogobrojne delegacije iz Višegrada.

Image

Image

Image

http://www.visegrad24.info/index.php/vi ... -visegrada

Uhapseni srpski heroji...

Image

Image

Image

Image

Image
filosofman

#2 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by filosofman »

Kakvih hiljadu? Pogledajte fotografije nema tu ni dvije stotine a kamoli hiljada? Nisu imali pravo "skinuti sa autobusa" civile i to državljanje Republike Srbije koji su bili lojalni Srbiji, koji su radili u fabrici u Srbiji a samo su se prevozili.Ko god je napravio zločin neka odgovoara da mi je rod rođeni, zza koga god se utvrdi da je zločinac neka ne ostaje ljaga na narodu, neka se zna ime i prezime ko je počinio zločine a ne da se okrivljuje cijeli narod.
Last edited by filosofman on 05/12/2014 21:17, edited 1 time in total.
Streptokok

#3 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:56, edited 1 time in total.
Streptokok

#4 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Streptokok »

[
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:55, edited 1 time in total.
filosofman

#5 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by filosofman »

Streptokok wrote:
filosofman wrote:Kakvih hiljadu? Pogledajte fotografije nema tu ni dvije stotine a kamoli hiljada? Nisu imali pravo "skinuti sa autobusa" civile i to državljanje Republike Srbije koji su bili lojalni Srbiji, koji su radili u fabrici u Srbiji a samo su se prevozili.Ko god je napravio zločin neka odgovoara da mi je rod rođeni, zza koga god se utvrdi da je zločinac neka ne ostaje ljaga na narodu, neka se zna ime i prezime ko je mpočinio zločine a ne da se okrivljuje cijeli narod.
koliko bi tog naroda u tom slučaju ostalo na slobodi?
Narod nije kriv.
Streptokok

#6 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Streptokok »

[
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:55, edited 2 times in total.
Sezam

#7 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Sezam »

Ovo treba postaviti na onoj temi "da se nikad ne zaboravi". Da se ne zaboravi kako se Srbi ponose zlocincima.
Sezam

#8 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Sezam »

Dovoljno je procitati natpis sa jednog transparenta: "Narode, danas oni, sutra mi, i na kraju republika srpska" da se shavti kako je stavljen znak jednakosti izmedju krvoloka i Srba kao naroda. I to je stavljen od strane samih Srba, da ne bude zabune.
It_is_a_Leclerc

#9 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by It_is_a_Leclerc »

Zamislite vi taj mentalni sklop koji protestuje jer je uhapšen neko ko je učestvovao u spaljivnju 70 živih žena, djece i staraca. I sad to pomnožite sa 200. Uistinu, teško njima. Teško.
filosofman

#10 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by filosofman »

Sezam wrote:Dovoljno je procitati natpis sa jednog transparenta:.
Ne, ja ne stavlja znak jednakosti i ne positovjećujem se ni sa bilo kime ko je činio ratne zločine, a kamoli sa ovima koji su svojim gnusnim činom ćeljeli zapaliti i Srbiju da i u Srbiji izbije rat, jer su pobili državljane Srbije, lojalne Srbiji samo zato što su bili muslimani.
York Light 100`s

#11 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by York Light 100`s »

Streptokok wrote: Koliko je srba učestvovalo u opsadi i ubijanju civila u sarajevu? Zamisli da se svi pohapse.
Računajući cjelu BiH a ne samo Sarjaevo rekao bih da bi 95% bilo pohapšeno. Ne bi bilo mjesta da se svi pohapse
Streptokok

#12 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Streptokok »

[
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:55, edited 1 time in total.
Helena2014

#13 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Helena2014 »

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u koordiniranoj akciji s pripadnicima MUP-a Srbije uhapsili su na području Višegrada i Prijedora deset osoba zbog ratnog zločina. Navedene aktivnosti realizirane su u saradnji s pripadnicima MUP-a RS.
U BiH su uhapšeni Luka Dragićević (63), Boban Inđić (42), Obrad Poluga (43), Oliver Krsmanović (53), Petko Inđić (54), Radojica Ristić (45), Momir Nikolić (52), Vuk Ratković (64), Dragan Lakić (54) i Novak Poluga (51) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, na području Višegrada tokom 1993. godine.

Srbijanskim medijima je iz Tužilaštva Srbije potvrđeno da je među uhapšenima i komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, te brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, kao i komandant višegradske brigade Luka Dragićević. Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Oba tužilaštva u ovom predmetu formirala su zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana, intenzivno, na području BiH i Srbije, u saradnji s policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniocima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvijetljen 19 godina.
Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniocima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja. Među osumnjičenima ima visokorangiranih vojnih dužnosnika Vojske RS iz tog perioda, kao i izravnih izvršilaca koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Goran Salihović, glavni tužilac u BiH, naglasio je u petak značaj jačanja regionalne saradnje, te dodao da je sastanak tužilaca BiH i Srbije održan u četvrtak na Paliću, gdje je i dogovorena ova akcija.

Za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcima zasad je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, koji je 9. septembra 2002. godine presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 20 godina zatvora. Bio je pripadnik voda "Osvetnici" u sastavu interventne čete kojom je komandovao Inđić.
Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu, u višegradskoj opštini, gdje su opljačkani i pretučeni, a zatim odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović zahvalio je glavnom srpskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću za izuzetno profesionalnu zajedničku saradnju u ovoj akciji.
"Radeći u interesu žrtava, a s obzirom da se za posmrtnim ostacima 16 žrtava još traga, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu insistirati kod nadležnih institucija BiH i Srbije da se nastavi traženje nestalih na lokaciji Perućac, te da se u te svrhe izvrši pražnjenje jezera u potrazi za posmrtnim ostacima", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
homega

#14 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by homega »

Je li ovaj današnji protest prvi ovakve vrste, ovakvog povoda, u nas, u BiH?
Streptokok

#15 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Streptokok »

homega wrote:Je li ovaj današnji protest prvi ovakve vrste, ovakvog povoda, u nas, u BiH?
?
Danguba

#16 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Danguba »

Ja nikada ne mogu zaboraviti ispovijest logorasa(naseg kolege sa foruma) koji je opisivao dane u logoru.
Izmedju ostaloga prica kako su ih sprovodili kroz selo na prinudan rad a uciteljica izvela djecu pa ih kamenuju. :shock:
Poslije toga meni je jasan taj mentalni sklop a i ovo me ne iznenadjuje.

Svako onaj ko brani ratne zlocince, isti je takav.
Tvrtko II Kotromanić

#17 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Tvrtko II Kotromanić »

kolektivna odgovornost je fuj inace
ali u ovim manjmi mjestima gdje se desio genocid manjina su oni koji ako ne javno, barem tajno osudjivali ciscenje vekovnih srpskih teritorija od turaka :-)
pogotovo u visegradu gdje su domaci ljudi, domaci srbi, bez potrebe da uvoze zlocince vikendase i z srbije pobili i protjerali visegradske bosnjake
Šveđanin

#18 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Šveđanin »

Bolesno..

Jutros pročitam komentare na ovu vijest na sajtu b92..
http://www.b92.net/info/komentari.php?n ... 661#rating
I kad vidim koji su komentari na vrhu, sve kontam raskrstili su sa ovim psihopatama... a sad pročitam ovu vijest iz prvog posta gdje ih narod u Višegradu podržava. :roll: :(

Nažalost poznavajući mentalitet Srba istoka, jugoistoka BIH.. pomalo očekivano. :(
Projecting1500

#19 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Projecting1500 »

Šveđanin wrote:Bolesno..

I kad vidim koji su komentari na vrhu, sve kontam raskrstili su sa ovim psihopatama... a sad pročitam ovu vijest iz prvog posta gdje ih narod u Višegradu podržava. :roll: :(

Nažalost poznavajući mentalitet Srba istoka, jugoistoka BIH.. pomalo očekivano. :(
Nista ti ni ovi u Srbiji nisu bolji...
Nomo

#20 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Nomo »

Projecting1500 wrote:
Šveđanin wrote:Bolesno..

Nista ti ni ovi u Srbiji nisu bolji...
je si li procitao komntare ? nisi ! dok tako lupetas . suze su mi na oci izasle kako se gradjani Srbije ogradjuju od zlocina i kako slave hapsenja . procitaj bolan . nemoj lupat . i ja sam zrtva genocida ali ne generaziraj , procitak komentare na b92 . ne boli ne kosta , 5 minuta i slus .
Kikibombona

#21 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Kikibombona »

Nomo wrote: je si li procitao komntare ? nisi ! dok tako lupetas . suze su mi na oci izasle kako se gradjani Srbije ogradjuju od zlocina i kako slave hapsenja . procitaj bolan . nemoj lupat . i ja sam zrtva genocida ali ne generaziraj , procitak komentare na b92 . ne boli ne kosta , 5 minuta i slus .
Svijest ljudi u Srbiji, posebno u sjevernim predjelima, se debelo razlikuje od one u RS. Cesto sam poslom tamo tako da znam. Vecina ljudi sa kojim sam u kontaktu osudjuje bez 'ali' iako su slabo upuceni i primjetno ih tisti ljaga koja im je nanesena na ime pa se osjeti nelagoda, primjetan je stid. To je svakako pozitivno. I tamo najveci sljam je porijeklom iz BiH, Hrvatske i Kosova. Kazu i mi smo propatili pa nas niko ne pita. Mitomanija teskog oblika, zeljezna zavjesa u mozgu, ignorantnost. Apsolutno ne zele da znaju i minimiziraju, pronalaze razloge zasto se nesto desilo itd. Stanje u entitetu RS je katastrofalno, zalosno, jadno. Ljudi koji misle ispravno sute da se ne zamjere vecini. Ma znate i sami....... Samo me sjebu ove teme. Jadan je onaj ko empatiju osjeca samo prema odredjenom broju ljudi i ko ljude vrjednuje po imenu, vjeri, rasi...............
Gojeni H

#22 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Gojeni H »

Kod kmetova nista novog ... hajducija, zlocin i barbarizam rules!
Država

#24 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by Država »

DaBogda umro svaki onaj Bošnjak koji gleda 'Grand Paradu' na OBN-u i koji ode na neki koncert srbijanskih pevaljki.

:sax:
hAZNADAR

#25 Re: U Visegradu Srbi protestuju zbog hapsenja odgovornih za masakr u Strpcima

Post by hAZNADAR »

Oni su primorani jesti gofna do kraja - jer poslije svega sto se desilo - nema povratka na normalu. Znaju jako dobro sta su uradili i znaju jako dobro tezinu toga.

Lako se izviniti za zlocin i traziti pomirenje, promijeniti standarde,.. kada si napravio manji zlocin kojeg pravosudje moze rijesiti.
Ali kada napravis genocid - nema tog pravosudja i tog izvinjenja koje moze popraviti stvari.

Zato ostani dzubre do kraja. Siguran sam da svi ovi sto su protestovali u Visegradu privatno funkcionisu kao normalne porodicne osobe, da nisu monstrumi i patoloski krimosi operisani od morala i pravde. Medjutim u standardima koje RS proizvodi i nije moguce imati normalan odnos prema Bosnjacima, kao sto je obim zlocina toliko veliki da je to jednostavno nemoguce ispraviti.

U Visegradu nisam nista drugo ni ocekivao, i cudi me sto se neko ovdje nasao iznenadjen. Mislim, dokle to vise bosnjacko iscudjavanje i zgrazanje nad vijestima iz RS? Kao da neki neznaju sta je fasizam i kako se ispoljava.

Bilo bi uistinu malo i glupo da su u Visegradu drugacije reagovali i osudili svoje zlocince. Zamisli kada bi poslali drugacije poruke - a da ostane ovakva etnicka struktura i vlast u Visegradu kakva jeste - nebi bilo vecih levata od nas. Zato je mozda i dobro sto nas podsjecaju sa cime imamo posla - i ujedno kako se protiv fasizma jedino moze boriti.
Post Reply