U Tursku!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Abu FEED el-Castro

#1 U Tursku!

Post by Abu FEED el-Castro »

'vako znači.
Kakva bi bila procedura za otici u Tursku, ne na odmor nego skroz, zaprave :-D

Znaci pokupit zenu, djecu i laganini. Reklo mi da one vize koje nam ne trebaju za Tursku vrijede 6 mjeseci a onda treba napraviti izlazak i ulazak na nekom granicnom prelazu da bi se to obnovilo. Jel ima neka regularnija varijanta? Pretpostavimo da se bavim programiranjem i da novac zaradjujem poslovanjem s klijentima preko neta (ovo spominjem jer je vjerovatno i to bitno pri kalkulaciji).

Dalje. Koji grad bi bio ponajbolji za odabrati, ako postoji uopste neki mimo Stambola u koji sam zaljubljen. Odnosno koji dio Stambola bi bio najjednostavniji za ziviti, da se ima blizu dzamija, fin svijet, te naravno skola za djecu. I inace kako za skolu, dal imaju tamo neke skole organizovane od strane bosanaca ili mozda ganjati neke internacionalne na engleskom ili mozda arapskom, mada sumnjam da to ima?

Dalje. Dal bi mogli usporediti tamosnji standard u odnosu na ovaj u Bosni, sto se tice iznajmljivanja stana, prehrambene namirnice su vjerovatno jeftinije?

Eto, dosta je raje bilo tamo ili je jos uvijek pa eto pogurajte jos sa kojom korisnom informacijom, generalnim savjetom ili preporukom, linkom. Vjerovatno ce koristiti jos kome i sigurno ima jos slicnih interesanata za odlazak u "maticu" :D

Bez zachatavanja molio bih samo :bih:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2 Re: U Tursku!

Post by Toto »

Abu FEED el-Castro wrote:'vako znači.
Kakva bi bila procedura za otici u Tursku, ne na odmor nego skroz, zaprave :-D

Znaci pokupit zenu, djecu i laganini. Reklo mi da one vize koje nam ne trebaju za Tursku vrijede 6 mjeseci a onda treba napraviti izlazak i ulazak na nekom granicnom prelazu da bi se to obnovilo. Jel ima neka regularnija varijanta? Pretpostavimo da se bavim programiranjem i da novac zaradjujem poslovanjem s klijentima preko neta (ovo spominjem jer je vjerovatno i to bitno pri kalkulaciji).

Dalje. Koji grad bi bio ponajbolji za odabrati,
ako postoji uopste neki mimo Stambola u koji sam zaljubljen. Odnosno koji dio Stambola bi bio najjednostavniji za ziviti, da se ima blizu dzamija, fin svijet, te naravno skola za djecu. I inace kako za skolu, dal imaju tamo neke skole organizovane od strane bosanaca ili mozda ganjati neke internacionalne na engleskom ili mozda arapskom, mada sumnjam da to ima?

Dalje. Dal bi mogli usporediti tamosnji standard u odnosu na ovaj u Bosni, sto se tice iznajmljivanja stana, prehrambene namirnice su vjerovatno jeftinije?

Eto, dosta je raje bilo tamo ili je jos uvijek pa eto pogurajte jos sa kojom korisnom informacijom, generalnim savjetom ili preporukom, linkom. Vjerovatno ce koristiti jos kome i sigurno ima jos slicnih interesanata za odlazak u "maticu" :D

Bez zachatavanja molio bih samo :bih:
Peporucujem Beograd :D :D
Prolaznik

#3 Re: U Tursku!

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:24, edited 1 time in total.
Abu FEED el-Castro

#4 Re: U Tursku!

Post by Abu FEED el-Castro »

Hvala mLogo :-D

Ma to je mozda haman i jedina stvar koja me onako jos drzi na distanci i ne da da se nakanim, tj. to sto jedva svaki hiljaditi stanovnik turske zna engleski ili kakav drugi jezik (tek ovamo od Antakije govore arapski).
I velis tako jednostavno, pa super! Pretpostavljam onda je isto tako jednostavno zavrsiti papire i zeni i djeci, nakon mene, odnosno sa mnom u paketu.

Eh jos ako bi mi mogao dati neku preporukicu glede finog dijela grada za stanovanje, neki onako praktican i zgodan muslimanski kvartić ( :D ) te orjentacije za kiriju i rezije, hranu, ako je lakse cijene usporediti samo sa bosanskim. :)
Bordolini

#5 Re: U Tursku!

Post by Bordolini »

Abu FEED el-Castro wrote:
Dalje. Koji grad bi bio ponajbolji za odabrati, ako postoji uopste neki mimo Stambola u koji sam zaljubljen. Odnosno koji dio Stambola bi bio najjednostavniji za ziviti, da se ima blizu dzamija, fin svijet, te naravno skola za djecu. I inace kako za skolu, dal imaju tamo neke skole organizovane od strane bosanaca ili mozda ganjati neke internacionalne na engleskom ili mozda arapskom, mada sumnjam da to ima?
U Istanbulu ima 2200 dzamija tako da gdje god se "parkiras" dzamija ce ti biti pred vratima. :) Skola ima kakvih hoces, privatnih, na engleskom, na arapskom, sve ima samo ako mozes finansijski pratiti.
Grad ima 13 (zvanicno) a nezvanicno citavih 17 miliona stanovnika, otprilike 10-11 u evropskom dijelu i 6-7 mil preko Bosfora u Aziji.
Ja sam krajem 90-tih tamo zivio i prosli mjesec sam nakon vise od 10 godina prvi put isao turisticki, vjeruj mi kao da nikad nisam bio-toliko mi se promjenilo sve. Iako zivim u Americi gdje je brz tempo zivota cini mi se da je u Istanbulu 2 puta brze. Uputiti se tamo bas tako sa zenom i djecom je prava smjelost.

Ja bih probao sa nekim "manjim" gradom, nije u Turskoj sve u Istanbulu, unutrasnjost je isto tako lijepa. Izmir na Egejskom moru je prelijep. Populacija mozda 3 miliona, moderan i bogat grad koji sigurno ima ponuditi sve sto trazis, i vise od toga.
Abu FEED el-Castro wrote:
Ne bih rekao da je jeftinije nego u Bosni ali vjerovatno ce se javiti neko drugi ko tamo trenutno zivi da ti moze izbaciti konkretne brojeve, ja sam ovaj put samo turisticki isao pa nisam bas upratio. Znam da im je gorivo pljacka, oko 3 bosanske marke za litar.
Bosanac sa dna kace

#6 Re: U Tursku!

Post by Bosanac sa dna kace »

Eh sad te nikako ne kontam, sta hoces sa tom selidbom tamo, jel to samo na godinu dvi ili malo duze? :shock
al nebitno
ne znam, ja za svoj ukus ne bi biro Istanbul za porodicnog zivota, al kolko te skontah ti radis od kuce pa nije problem, mada bi ja za porodicni zivot izabro Izmir prije nego Istanbul ili mozda cak Bursu.
sto se tice kvartova recimo ja bi ti preporucio azijsku stranu bilo koji kvart ali ako hoces bas neke muslimane onda imas Üsküdar, ne znam bas kakav ti je ukus za ove nase koje imas na Bayrampaşi, a imas ih jos i na Alibeyköyü, te na Sefaköyü a da su blize gradu
sto se tice dozvole boravka svake godine to ide teze i teze, ali ako imas prijavljenu firmu ili ako si ti tu prijavljen da radis nema nikakvih problema za clanove tvoje porodice.
na evropskoj strani imas finih sokaka u Ataköyü i Bakırköyü sa jako poboznim svijetom, mada se mozes nekad slogirat kad vidis sta se sve radi okolo a inace to je ''visa klasa'' pa bujrum ako imas love :D
na evropskoj strani imas jos kvartove oko Sarıyera i Tarabye jako fini, dosta zelenila i prostora za djecu sa finim svijetom, sad ne znam kolko ce ti to bit skuceno gore meni nije
ako bas hoces muslimane u sve 16 onda se parkiraj nedje na Fatihu po priliici u mahali Çarşamba :P pa burjum :-)
eh da, sto se tice naseg i turskog standarda tj. istanbulskog standarda sve je teze usporedjivat jer u Istanbulu cijene jednostavno lete od igle i konca pa do najvecih zgrada
za jedan solidan porodicni zivot od 4 clana, dje se placa kirija potrebno je najmanje 1000 eura...
Post Reply