jedan od plakata koji se mogu vidjeti po gradovima Svicarske,drzave koja za sebe tvrdi da je "najkulturnija i najtolerantnija u Evropi"

Nije to baš tako, ima toga i na drugim stranama i u još gorim oblicima.Static-X wrote:Ociti dokaz koliko nas mrze!!! Da su jedini nebi bio problem al su svi takvi.
Švicarci se danas izjašnjavaju na referendumu o prijedlogu švicarske populističke Narodne stranke o zabrani gradnje minareta. Po posljednjim proračunima, mogućnost zabrane je sve veća.
Za švicarsku vladu, poslovne krugove i sve političare od ljevice do desnog centra zabrana gradnje minareta "izazvala bi nerazumijevanje u inozemstvu i štetila bi ugledu Švicarske".
Nakon ranijih plakata kojima se poziva na protjerivanje stranih "crnih ovaca" iz Švicarske, propaganda populističke krajnje desnice za ovaj referendum opet je izazvala skandal. Njihovi plakati pokazuju muslimanku, pokrivenu velom ispred švicarske zastave prekrivene minaretima, čija stilizirana silueta podsjeća na rakete.
Taj prizor "izaziva mržnju", osudilo je švicarsko savezno povjerenstvo protiv rasizma (CFR), dok je Odbor za ljudska prava UN-a izrazio zabrinutost kampanjom.
Katolička i protestantska crkva kao i predstavnici židovske i muslimanske zajednice jednoglasno su osudili projekt. "Strah je loš savjetnik", upozorili su katolički svećenici.
U Švicarskoj ima prema najnovijim vladinim statistikama oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 prakticirajući vjernici. U Švicarskoj ima 7,5 miliona stanovnika što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Mnogi od muslimana ratne su izbjeglice iz BiH.
Dosad su u Švicarskoj podignuta četiri minareta pored džamija. Kako danas javlja švicarksa televizija, po posljednjim proračunima se nazire moguća zabrana gradnje minareta.
Hina
Lincoln-Burrows wrote:Zabrana se odnosi samo na munare a ne i na đamije.
To bi bilo isto kada bi recimo SArabija zabranila gradnju zvonika, ali oni ne dozvoljavaju ni crkve graditi.
Da se razumijemo, nisam protiv munara, i ne znam kako si doznao da vodi opcija DA, kada se birališta zatvaraju tek na večer.
referendum...skupljanje potpisa je bilo prosle godineEborg wrote:Je li ovo bio referendum ili skupljanje potpisa za referendum?
Eborg wrote:Je li ovo bio referendum ili skupljanje potpisa za referendum?
Mislim da ce ovo samo zakhati i zaostriti odnose medju ljudima, i zaista drzava koja se dici nekakvim ljudskim pravima i tolerancijom ovim samo srozava taj svoj ugled, a ako neko ovo opravdava tamo nekom S Arabijom e to onda jos bolje pokazuje o cemu se ovdje radi ( a u toj Arabiji ni muslimani nemaj Bog zna kakva prava)visocicaguy wrote:a da mi (cisto hipotetski govorim, naravno da to u BiH nikada ne bi proslo) zabranimo gradnju crkvenih tornjeva, recimo, u kantonu Sarajevo, sta mislite kakve bi bile reakcije?
moje misljenje: ovo jeste demokratski nacin izrazavanja volje naroda, ali to ne znaci da odluka koja je donesena nije profasisticka. zemlja, koja u osnovi svog ustava ima dio koji se odnosi n postovanje osnovnih ljudskih prava, ukljucujuci i tretiranje svih religija istovjetno, ne bi sebi smjela priustiti ovakav "luksuz". ukoliko ovo zele, mogu to uraditi, ali to onda nije vise onakvo uredjenje drzave kakvim ga predstavljaju.
ovo je u mojim ocima jedan veliki minus za svicarce.
bravo, upravo sam to htio napisati. puna mi je kapa zapadnjackog licemjerja i poredjenja sa diktaturama poput saudijske arabije kada im to odgovara.pure_love wrote:munara je simbol dzamije,ako se zabrani dzamija zabranjuje se i dzamija...jer sve bez munare se zove mesdzid
Saudija ne fura demokratiju vec otvoreno kazu da oni ne slijede to vec serijat,ako ce svicarska reci da slijedi biblijske zakone onda okej,ali jos uvijek se pozivaju na demokratiju ljudska prava..tako da ti to poredjenje ne stoji,,ali je jako cesto medju nemuslimanima to znam
da, izuzetno je pametno porediti afganistan sa svicom.Zlata M. wrote:ovo je strasno!
Jedino sto sada stvarno moze uslijediti je - osveta!
...te ce se u velikom broju islamskih zemalja (Saudijska Arabija,Iran,Jemen,Afganistan...i tako te) ukinuti hriscanima njihovo vjekovno pravo da : kad dodju kao turisti u te zemlje razgoliceni hodaju,kako su i navikli...da piju alkohol,da se ljubakaju cestom...o svim crkvama sa ogromnim tornjevima i obaveznom zvonjavom crkvenih zvona - da ne pricamo!![]()