U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#276 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by jefferson »

dječak sa šibicama wrote:A sta cemo sa kengurima?

U valu nasilja nad imigrantima iz BiH, koji je zahvatio Južnu Australiju, napadnuto je 12 Bosanaca, a postoji zabrinutost da još 20 njih još uvijek nije prijavilo napad lokalnoj policiji, izjavio je danas premijer te države Jay Weatherill.
“Istraga će biti otvorena nakon što se steknu realni uslovi za to, ali još postoje ozbiljne opasnosti od toga da ti ljudi lažu da ih je neko napao”, izjavio je Weatherill, saznaje portal Sarajevo365.com.
Prema našim saznanjima, ukupno 22 Bosanca su povrijeđena.
Više od 400 saobraćajnih policajaca, 80 pripadnika specijalne policije i 14 privatnih detektiva učestvuje u potrazi za onima koji napadaju BiH emigrante u Južnoj Australiji.
Slični napadi i u državi Victoria, gdje je vanredna situacija proglašena u mjestima Hastings, Bittern i Crib Point južno od Melbourna.
Australija se svake godine suočava sa velikim problemima kad su u pitanju emigranti, ali aktivisti udruženja za zaštitu BiH dijaspore u toj zemlji tvrde da se to sve češće dešava zbog islamofobije i predrasuda o Bosancima.

(zna li neko vise o ovome?)
Ja uopste ne sumnjam da ce Australija rjesiti to.
Ono sto mene zanima jeste ko ce zastititi bosnjake (a boga mi i Hrvate i Srbe) od svakodnevne pucnjave u BiH, neimastine i slicno?
Šveđanin

#277 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Šveđanin »

Stockholm je poprilično podijeljen grad...
Velika je razlika između Rinkebyja i Djursholma ... između Tenste i Östermalma i tako dalje i dalje... ali ima i između toga sredina.. a većina stanovnika je tu..
Mada većina imigrantskih naselja su i dalje pojam uređenosti za dosta naselja u BIH... A satelitske više nisu potrebne jer ima savremenih načina za hvatanje bh i balkanskih kanala. :D
Gojeni H

#278 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Gojeni H »

Ommadawn wrote:Zviz, ako si ateista, to je tvoja licna stvar i ljudsko pravo. I to postujem i podrzavam. Isto vazi i za ljude koji vjeruju u Boga. Ali pozivati na rusenje sakralnih objekata izjednacava tebe kao ateistu sa vjerskim ekstremistima. Dakle ti si isti kao i oni sto jucer pobise 12 osoba.

Ne, ne treba Zviza banirati. Treba mu objasniti kako nije u pravu.
Zviz se samo zeza.
Ima on u glavi vise nego pod noktima, nego se samo zajebava.
Zviz je doTur, znaci zna on da sloboda da neko ispovijeda vjeru, znaci i njegovu slobodu da ne ispovijeda nikakvu ... u demokratskom drustvu.
Zna to Zviz, odraslo Danche medju eUropejcima i intelektualcima.
Ommadawn

#279 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Ommadawn »

Šveđanin wrote:Stockholm je poprilično podijeljen grad...
Velika je razlika između Rinkebyja i Djursholma ... između Tenste i Östermalma i tako dalje i dalje... ali ima i između toga sredina.. a većina stanovnika je tu..
Mada većina imigrantskih naselja su i dalje pojam uređenosti za dosta naselja u BIH... A satelitske više nisu potrebne jer ima savremenih načina za hvatanje bh i balkanskih kanala. :D
Neki dan sam bio tamo :) Krenuo za Barkaby pa pogresno skrenuo sa puta i nabasam bas tamo :D Ja bih nekako uredjenost i izgled tih naselja najbolje uporedio sa Alipasinim Poljem u Sarajevu.
stakasa

#280 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
Šveđanin wrote:Stockholm je poprilično podijeljen grad...
Neki dan sam bio tamo :) Krenuo za Barkaby pa pogresno skrenuo sa puta i nabasam bas tamo :D Ja bih nekako uredjenost i izgled tih naselja najbolje uporedio sa Alipasinim Poljem u Sarajevu.
Uredenost i nije toliko katastrofalna. Ali sastav stanovnistva... :D
Šveđanin

#281 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Šveđanin »

Mnogi su počeli iz tih naselja jer za bolje nisu imali. I ko ima neki cilj u životu, izgrađenu ličnost, stavove neće mu biti problem da se izvuče.
Ali problem je sa djecom. Ko tamo odraste, ide školu, druži se sa lokalcima, poprima jedan sjeban obrazac ponašanja a šanse da će se prilagoditi se smanjuju i smanjuju.

A naravno imamo i ljude koji su planski u zemlji, čekaju da se učahure u getu na socijali i da tu ostanu koliko je duže moguće...
mrAdil

#282 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by mrAdil »

Šveđanin wrote:Mnogi su počeli iz tih naselja jer za bolje nisu imali. I ko ima neki cilj u životu, izgrađenu ličnost, stavove neće mu biti problem da se izvuče.
Ali problem je sa djecom. Ko tamo odraste, ide školu, druži se sa lokalcima, poprima jedan sjeban obrazac ponašanja a šanse da će se prilagoditi se smanjuju i smanjuju.

A naravno imamo i ljude koji su planski u zemlji, čekaju da se učahure u getu na socijali i da tu ostanu koliko je duže moguće...
Npr. Zlatan Ibrahimović
Šveđanin

#283 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Šveđanin »

Da Zlatan nije uspio u fudbalu danas bi bio u jednoj ustanovi par kilometara sjevernije od kuće... u Kirsebergu. :wink:
mrAdil

#284 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by mrAdil »

Šveđanin wrote:Da Zlatan nije uspio u fudbalu danas bi bio u jednoj ustanovi par kilometara sjevernije od kuće... u Kirsebergu. :wink:

Al' je uspio :wink:
stakasa

#285 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

mrAdil wrote:
Šveđanin wrote:Da Zlatan nije uspio u fudbalu danas bi bio u jednoj ustanovi par kilometara sjevernije od kuće... u Kirsebergu. :wink:

Sta hoces da kazes?
hAZNADAR

#286 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by hAZNADAR »

Ommadawn wrote:Zviz, ako si ateista, to je tvoja licna stvar i ljudsko pravo. I to postujem i podrzavam. Isto vazi i za ljude koji vjeruju u Boga. Ali pozivati na rusenje sakralnih objekata izjednacava tebe kao ateistu sa vjerskim ekstremistima. Dakle ti si isti kao i oni sto jucer pobise 12 osoba.

Ne, ne treba Zviza banirati. Treba mu objasniti kako nije u pravu.
Koliko ja kontam Zviza ´- on ne podrzava i ne podstice na paljenje djamija - vec ga briga za tim. Dali ga je briga za petero povrijedjenih koji su mogli i zaginuti - nadam se iskreno ne.

Naravno da osudjujem paljenje djamija i pogotovo opasnost za zivote. Ali realno gledajuci otkada je to muslimanu danas prijeko potrebna djamija da bi praktikovao islam. U stara vremena kada nije bilo satova na ruci ili mobilu, poziv sam munare je imao svoju svrhu, abdesthana takodjer svoju svrhu jer nije si mogao svako priustiti abdest, uredan prostor za molitvu,.. .. itd.

Zato sam kulturno odbio sve koji su mi kucali na vrata ili mi prilazili na skupovima povodom skupljanja za djamiju - i porucio da mogu dati uvujek ako je nesto humanitarno ali da svako ima mogucnost da klanja u svojoj kuci i Bujrum i kod mene ako si mi u gostima - ne treba ljudima maksuz objekat za to. Svedska nas ne primorava da se asimiliramo, da budemo sto nismo,.. ne dira nam u privatnost a vjera nam jeste privatna stvar - fakat ne kontam cemu djamija sluzi u Svedkoj,

Posebno ne kada se zna da donacije pokriju mali dio - a glavnicu neki seik iz Arabije ili odakle sve ne.

Ponavljam - osudjujem paljevine i nadam se da ce stati. Ali priznajem jednu stvar. Tesko me pogodi atak na djamije u Banjaluci, al stvarno tesko i licno,.. ali me ne sikira napad na djamije u Svedskoj. Naravno dok je sve bez zrtava.
Maverick78

#287 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Maverick78 »

Šveđanin:
Mnogi su počeli iz tih naselja jer za bolje nisu imali. I ko ima neki cilj u životu, izgrađenu ličnost, stavove neće mu biti problem da se izvuče.

Naravno, niko ti u Švedskoj ne brani da napreduješ, a mogućnosti je zaista bezbroj. Naravno da će teži put biti nekom imigrantu sa Rosengårda, nego nekom bogatom klincu sa Limhamna, ali svakako se sve može kad se hoće. Znam lično raje koja je praktično tu neku mladost provela po Rosengårdu, ali su uspjeli itekako. Baš imamo prijatelje, oni su iz Prijedora. Ostali bez oca jos 1992. ubijen u Keratermu. U Švedsku prvo došao sin, pa onda par godina za njim došle sestra i majka. Majka radila raznorazne poslove da mogu da žive bolje, a i oni svašta nešto, raznosili poštu, čistili, ali i školovali se. Danas je on oženjen, završio fakultet u međuvremenu, vidim kupili su i kuću na Segevångu on i supruga. Sestra mu također, završila faks, radi, a ni ona nije više na Rsgrdu. Sve se može svakako. Ali njima je Rosengård praktično bio samo spavaona. Nisu tu oni puno obitavali. Posao, škola i tako su i uspjeli. S druge strane ima i ovih koji se učaHure gore i ne mrdaju, socijala i to je to. Mada realno, to su dijelom naši stariji baš ono, i ovi arapi.

I da, nije ni taj Rosengård neki bauk toliki... XY puta sam išao sam i vraćao se sam i to po noći i nikad nijedan problem. Ne samo da to nije geto, nego ga je smiješno nazivati getom, ne mislim pri tom da ga ti tako zoveš, nego čujem prosto taj termin. Oni su živjeli na Ramels vägu ako znaš gdje je, i baš sam dosta puta išao kod njih dok sam bio u Malmö, tada davno.

A za Zlatana, pa znaš kako, to je sve diskutabilno... možda bi završio u onoj zgradi na Kirsebergu, a možda i ne bi, ko to zna... da je bio belaj jeste, ali sad, ko će znati šta bi ispalo od njega i da nije bilo fudbala. Ispalo je dobro haha. A sjećam se njega kad sam prvi put došao u Švedsku 2001. godine, on nekako tek počinjao za MFF, a evo ga već na zalasku karijere... Omatorilo se u pm :D
Ommadawn

#288 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Ommadawn »

Ja sam zapoceo zivot u Svedskoj u Kirsebergu :) Mada to nije bilo u onim zgradama koje spominjete.
Maverick78

#289 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Maverick78 »

Haha @Ommadawn, nasmija me :lol:
Inače lijep je Kirseberg, ako se izuzme ta ustanova :D . I ja sam neko vrijeme stanovao tu u blizini, malo niže dole, Segevång, kod zgrade Sydsvenskan. Da, tu je blizu bio i prihvatni centar za izbjeglice i Migrationsverket... sad ne znam da li je bio i u to vrijeme kad si ti dolazio.
mrAdil

#290 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by mrAdil »

stakasa wrote:
mrAdil wrote:

Sta hoces da kazes?
Nema nikakve veze gdje je neko rodjen, kako je odrastao, koliko je u dzepu imao, koje je vjere, nacije... ako mu je cilj da uspije u zivotu. Bilo da se radi o Zlatanu ili obrazovanim i naprednim pojedincima. Ono sto se ovih dana servira je zlo zvano getho, pa ispada ako si rodjen u "bogatoj" okolini da ces izrasti u pravog covjeka. Sto je nerazumno, jer i te "bogate" trese narkomanija, alkoholizam ..
Šveđanin

#291 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Šveđanin »

mrAdil ja sam govorio o startnim pozicijama. Zlatanova je bila dosta loša, ali je uspio. Isto tako, mnogo njegovih poznanika i prijatelja nije uspjelo, a to nije čisto njihova krivica. Kada se rodiš u tom okruženju, roditelji se obično zabave sami sobom, djeca puštena na ulicu, upijaju ono što vide, stiču pogrešno ponašanje, razmišljanje.. to je kasno ispravljati sa 18-19 godina... jako je teško vaspitati tu djecu... e zbog toga ljudi bježe.
Lako je nekome ko ima ispunjen život... ko ima plan.. stan posao stan posao dok se ne skupe pare da se seli na bolje mjesto.

Ali mnogo toga se može kad se hoće. I naravno da stoji da hirurgov sin iz Danderyda i sin Omera Arapina sa socijale u Tensti koji bježi od posla i djecu uči istome nemaju baš iste startne pozicije... jer mi kupimo obrazac ponašanja naše okoline, naših roditelja, rodbine, prijatelja, onoga šta nas okružuje..a izuzetaka ima i to je super...

Problem su ljudi kojima je Rosengård životni cilj a ne sredstvo da bi otišli negdje dalje. A ima dosta i takvih. Da je nabaviti kakvu dobru jaknu, iphone, da je sit i čist i on je zadovoljan... raditi ni slučajno..vidim ih često.. i ne znam kako ne dosadi takvom soju ljudi, po čitav dan se vrzmaju gledajući mogu li šta ukrasti, 5 sati obilazi, smara se, sjedi na klupi po čitav dan kad je lijepo vrijeme.. dani prolaze, vrijeme prolazi, ali ni slučajno nešto raditi... a onda skontaš da takav ima četvoricu braće i tri sestre, oca i mater koji rade isto... :run:
Hajvan

#292 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Hajvan »

"U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno"

a jel tko priveden?!

sutra, malo sutra.
Ommadawn

#293 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Ommadawn »

Šveđanin wrote:mrAdil ja sam govorio o startnim pozicijama. Zlatanova je bila dosta loša, ali je uspio. Isto tako, mnogo njegovih poznanika i prijatelja nije uspjelo, a to nije čisto njihova krivica. Kada se rodiš u tom okruženju, roditelji se obično zabave sami sobom, djeca puštena na ulicu, upijaju ono što vide, stiču pogrešno ponašanje, razmišljanje.. to je kasno ispravljati sa 18-19 godina... jako je teško vaspitati tu djecu... e zbog toga ljudi bježe.
Lako je nekome ko ima ispunjen život... ko ima plan.. stan posao stan posao dok se ne skupe pare da se seli na bolje mjesto.

Ali mnogo toga se može kad se hoće. I naravno da stoji da hirurgov sin iz Danderyda i sin Omera Arapina sa socijale u Tensti koji bježi od posla i djecu uči istome nemaju baš iste startne pozicije... jer mi kupimo obrazac ponašanja naše okoline, naših roditelja, rodbine, prijatelja, onoga šta nas okružuje..a izuzetaka ima i to je super...

Problem su ljudi kojima je Rosengård životni cilj a ne sredstvo da bi otišli negdje dalje. A ima dosta i takvih. Da je nabaviti kakvu dobru jaknu, iphone, da je sit i čist i on je zadovoljan... raditi ni slučajno..vidim ih često.. i ne znam kako ne dosadi takvom soju ljudi, po čitav dan se vrzmaju gledajući mogu li šta ukrasti, 5 sati obilazi, smara se, sjedi na klupi po čitav dan kad je lijepo vrijeme.. dani prolaze, vrijeme prolazi, ali ni slučajno nešto raditi... a onda skontaš da takav ima četvoricu braće i tri sestre, oca i mater koji rade isto... :run:
Malo bih se ovdje nadovezao: vidi, naravno da okolina utice na tvoje ponasanje ali isto tako je to pitanje samog tebe kakvi su tvoji ciljevi u zivotu. Koliko ljudi poznajem koji su odrasli u uljuljkanim i sredjenim sredinama, idilicnim naseljima ali roditelji se nisu pobrinuli mnogo o njima. Ti ljudi su danas sjebani za citav zivot, trudeci se da se dokazu, da pokazu da zapravo postoje. Vecina njih nije se makla dalje od ustanova za narkomane i alkoholicare, a neki su i u zatvoru. A roditelji su visokoobrazovani, sa jakim pozicijama, zauzeti svojim karijerama, visokim drustvima, dokazivanjem i potpuno zanemaravajuci vlastitu djecu.

A sad da ima takvih koji koji klosare Rosengårdom, Rinkebyjem, Bergsjöm, Hammarkullenom, Angeredom - ima. Ali ima i onih koji tu zive i ne zele tako da zavrse.
stakasa

#294 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

Ipak je statistika neumoljiva - sanse su bolje kad ti je startna pozicija u Brommi
stakasa

#295 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

Odbi danas Izrael primit svedskog ministra vanjskih poslova, bas me interesuje reakcija
Post Reply