U šta je najbolje uložiti novac?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Murisno1

#1 U šta je najbolje uložiti novac?

Post by Murisno1 »

Evo vako malo šuškam po forumu i vidim da je možda nedostatak tema ovog tipa...
Zanima me da li ima poslovnih ljudi koji se javljaju na ovom forumu...
Ljudi koji su uspjeli "poslovno" u životu...
Ljudi sa iskustvom koje bi možda moglo nam pomoći...
Može li se malo diskutovati o ovakoj vrsti teme?
Da malo pogledamo u šta bi to dobro bilo ulagati u BiH..
Neke preporuke za posao, poslovne ideje, poslovni projekti i tako to...
Da li neko ima neko pozitivno ali i negativno iskustvo koje bi mogao podijeliti sa nama...
Može se dosta ovako i naučiti ili eventualno doći na neku ideju o nekome poslu...

Eto pozdrav !
Murisno1

Post by Murisno1 »

:-?
nije zar da nema ništa...
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Murise, odi na Pingivnovu Berzu, blog....

Ako nista drugo, da malo se informises i porazmislis o tom svemu.
nikoneko

Post by nikoneko »

Raul Gonzales wrote:Ima nešto, ja bi uložio sav novac u istjerivanje sandžaklija i destrukciju njihovih firmi u Sarajevu :D :D :x
komentari poput ovog dalje od topica!

izvrsna tema murisno1...
student sam, zelim da znam u sta da ulazem da bih obezbijedio zivotnu egzistenciju. licno sam se raspitivao. na EFSA vecina nastavnika polaze novac na stedna konta. vecina mi kaze kako stanje nije bas sredjeno. svi iscekuju stvaranje portfolio i risk management kompanija kod nas (uskoro ce i one doci).

dionice na SASE :-?
licno, da imam novca viska sigurno bih trgovao na SASE. ima kompanija koje ostvaruju konstantan rast. ima i lijepih dividendi.
ulagati se isplati u proizvodnju/izvoz iskljucivo na dugi rok. bilo sta da proizvodis - neki mikro biznis da pokrenes pored nekog standardnog posla ti se gledano na duzi rok isplati.
biznis ideja? proizvodnja cackalica :) . kod nas postoji jedna firma koja se bavi proizvodnjom istih u Gracanici, ali slabo pokrivaju trziste. svijet uglavnom kupuje ona kineska pakovanja od po 500 komada. opremu za proizvodnju mozes nabaviti u Srbiji. kostala je oko 5000 maraka koliko me sjecanje sluzi. sirovine i nisu skupe. fantastican porododicni biznis.
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma nisam postavio temu da mi neko pomogne da nadjem nešto..
nego da malo diskutujemo o tome i nadam se pomognemo jedni drugima..

Raul Gonzales

Post by Raul Gonzales »

Po meni biznis nekretninama je najbolji posao, i to, kupiš- prodaš po višoj cijeni, ili iznajmljuješ.. :)
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Murisno1 wrote:ma nisam postavio temu da mi neko pomogne da nadjem nešto..
nego da malo diskutujemo o tome i nadam se pomognemo jedni drugima..

Pogresno si me shvatio. Pingvin ne pomaze nikom vec prica covjek o desavanjima na berzama u generalnom. Ako te interesuje kako se to radi, u svijetu.

Sto se tice investicija u BiH, za to sam tabula rasa....
nikoneko

Post by nikoneko »

Da bi ste uspjeli u biznisu:

1. trebate pronaci priliku na trzistu (rupu), ili
2. baviti se poslom koji volite

- Empirijska saznanja

No, ni ovo dvoje samo po sebi nije dovoljno...
Obecavam da cu biti pravo aktivan na ovu temu u svakom slucaju.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Ma ulaganja u nekretnine su najbolji poso i nema tu priče..
Česta u razgovorima sa strancima s kojim imam poslovne odnose pričamo o nekretninama u BiH...
svaki mi je predložio da u narednih 5 godina kupim što je moguće više nekretnina (ne moraju biti poslovni objekti i sl)
Radi se o tome da je kod nas i zemlja veoma jeftina u donosu na sve druge zemlje oko nas (izuzev Srbije)
U dionice je isto tako veoma dobro ulagati, samo što se u dionice ulaže kada već raspolažeš dobrom lovom.
Evo npr. Bosnalijek je firma čije si dionice mogao kupiti poslije rata za veoma male pare a danas vodeća firma u BiH.
Skoro sam uzeo jedan ekstra plac u Nedžarićima i to veoma povoljno...
I jedan moj dobar prijatelj koji je ujedno i zastupnik moje firme u Turskoj mi je rekao da se u Sarajevo sprema u narednih 5 god. negdje oko 70-tak jačih investitora ..
Mi nemamo prozvodnju, radna snaga relativno jeftina, nekretnine takođe jeftine itd. sve dakle što bi nekog jačeg investitora navelo na bilo koju aktivnost u našoj zemlji...
Murisno1

Post by Murisno1 »

Obecavam da cu biti pravo aktivan na ovu temu u svakom slucaju.
pa tako treba jarane...
da stimulišemo diskusije o temama ovog tipa...
a ne da se držimo onih naših balkanskih principa - "eh ovo je trebalo ovako,ono onako,onaj nam ukro,ovaj će nas zajebat,ovaj je lopov" i sl.

"Vaša najslabija važna vještina određuje visinu do koje možete koristiti sve ostale svoje vještine , a samim tim određuje vaš uspjeh!"
Raul Gonzales

Post by Raul Gonzales »

Murisno1 wrote:Ma ulaganja u nekretnine su najbolji poso i nema tu priče..
Česta u razgovorima sa strancima s kojim imam poslovne odnose pričamo o nekretninama u BiH...
svaki mi je predložio da u narednih 5 godina kupim što je moguće više nekretnina (ne moraju biti poslovni objekti i sl)
Radi se o tome da je kod nas i zemlja veoma jeftina u donosu na sve druge zemlje oko nas (izuzev Srbije)
U dionice je isto tako veoma dobro ulagati, samo što se u dionice ulaže kada već raspolažeš dobrom lovom.
Evo npr. Bosnalijek je firma čije si dionice mogao kupiti poslije rata za veoma male pare a danas vodeća firma u BiH.
Skoro sam uzeo jedan ekstra plac u Nedžarićima i to veoma povoljno...
I jedan moj dobar prijatelj koji je ujedno i zastupnik moje firme u Turskoj mi je rekao da se u Sarajevo sprema u narednih 5 god. negdje oko 70-tak jačih investitora ..
Mi nemamo prozvodnju, radna snaga relativno jeftina, nekretnine takođe jeftine itd. sve dakle što bi nekog jačeg investitora navelo na bilo koju aktivnost u našoj zemlji...

To ti ja pričam, samo ko ima pare nek se požuri jer sve je manje nekretnina stranci sve pokupiše a i ovi naši izgleda donekle došli pameti :D.Starci mi se odavno bave nekretninama, a najbolje je bilo kupovati odmah poslije rata, ko je imao para naravno, dunum zemlje se mogao kupit za 10.000 maksimalno a sad taj isti se može prodat za 30.000 do 40.000 KM.
Murisno1

Post by Murisno1 »

konkretno na nišićkoj visoravni ti je dulum zemlje od 200 do 1000 KM sve zavisi od mjesta...
ako neki stranac ne nadoće na ideju da tu napravi neki park,neko skijalište ili već nešto (mi nećemo nikad nadoć na to) evo moja glava :-D
Raul Gonzales

Post by Raul Gonzales »

evo pošto se sad najviše zemlja kupuje po rajlovcu (Kinezi itd..) gledam prodaje se zemlja 50 dunuma za 1.000.000,00Eura :shock: i prodato strancima, prave tržni centar... :x , i usput nama uništavaju državu... :-?
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma ne uništavaju oni nama državu ba...
a ko nam je na kraju krajeva čuva...
ili šta nam uništavaju...
svi oni lete vamo jer od prevelike kokurencije nemaju mjesta više na zapadu...
moja su ubjeđenja a ujedno i predviđanja da će BiH u narednih 5 do 10 godina biti vrlo,vrlo jak centar regije ... što je relativno mal period u poslovom vijeku neke firme ...

konkretno imam ideju i sprovodim je i ide mi fala Bogu super i često sa prijateljima i sa poznanicima diskutujemo samo o poslu i idejama i vjerujte ako se imalo vidici pretegnu dalje od ove trgovine kakvu mi poznajemo (a to je uvezi,kupi,preprodaj i gotovo) , proizvodnju,turizam,ugostiteljstvo i još mnogo,mnogo stvari možemo daleko dogurati...
ja kao argument za ovo uzimam Rajlovac :-D
gavrilo

Post by gavrilo »

dugorocno gledajuci ... u nekretnine
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa dobro slažemo se oko toga...
Šta ste se svi uhvatili za nekretnine :D

Kako je stanje sa proizvodnjom, da li neko planira da nešto ulaže u proizvodnju...
Da li neko ima neko iskustvo/prijedlog koji bi mogao nekome biti od koristi ili sl.
gavrilo

Post by gavrilo »

pa navedi par akcionarskih drustava :D
davis.ba

Post by davis.ba »

Možda bi bilo interesantnije i korisnije da se priča o poduzetništvu u smislu da ljudi dijele svoja iskustva i savjete a ne o nekom apstraktnom ulaganju. Zašto kažem apstraktnom, pa to turizam, nekretnine to je meni sve manje-više šuplja priča, za sve to treba dosta para da bi se uopšte krenulo, a najlakše je spomenuti nekretnine i sl. Možda je bolje da se koncentrišemo konkretno na malo poduzetništvo, gdje je najvažniji rad, trud, inovativnost čovjeka jer se ne počinje sa velikim novcima.

Izgleda jedini mi na ovom svijetu ne koristimo savremene tehnologije za daljni napredak. Internet je ubjedljivo najmoćniji medij. Znam sve kako je kod nas stanje neuređeno ali i dalje mislim da je to najbolji put za razvoj biznisa jer je skoro najjeftiniji i s obzirom na uloženo najučinkovitiji.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja tek kad sam zavrsio fakultet skonto sam da mi je bolje bilo da sam piljaru otvorio ili cevabdjinicu... danas bi bio jet set....a i danas cevabdjinica nije losa ideja i to da na jednom mjestu imaju svi cevapi iz BiH i Tuzlanski i Banjalucki i Sarajevski i Travnicki.... ish secije i cilimi okolo, sevdah se cuje.... vec se vidim za rostiljem....

Malo banaliziram, da imam kakvih para ulozio bih u aktivni turizam, prijatelj ima neke zemlje pa bih se mi utalili.... zivio bi u toj divljini, imao bi svoj mir ne bih me morile gluposti, bio bi zdraviji i vedriji i duhom i tjelom... ako je neko iz dijaspore spreman da me kreditira u ovoj nakani... bujrum...
Vingo

Post by Vingo »

Jako mi se svidja ono sto je napravio JAMI.
Inace da imam love, nasadila bih se na glavu da radim IKEA franchizu ovdje.
Prenj

Post by Prenj »

Murisno1 wrote:konkretno na nišićkoj visoravni ti je dulum zemlje od 200 do 1000 KM sve zavisi od mjesta...
ako neki stranac ne nadoće na ideju da tu napravi neki park,neko skijalište ili već nešto (mi nećemo nikad nadoć na to) evo moja glava :-D
Prvo razminiraj ... Nisicka visoravan je puna mina :(
da pamtis

Post by da pamtis »

Odlican topik!!
prijatelj ima neke zemlje pa bih se mi utalili
kingu uradi biznis plan, turizam sta? zemlja gdje?
proizvodnja cackalica
ovo nije lose!

ljudi mene zanima kako kod nas ide "wireless internet "? kako bi kod nas isla jedna ovakva ponuda (connection available at 1.2 megabits per second) 24/7 x 30 = 35KM+/- ????
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Jedini problem je sto je zemlja trenutno u RS-u... neposredna blizina Sutjeske, veliki komad zemlje pogodan za razne oblike aktivnog turizma... biznis plan nije problem napraviti... problem je dobiti kredit il neki drugi oblik finansiranja za RS... al nadam se da ce se i to uskoro promjeniti !!!!
Ma ima u BiH prostora za ulaganje koliko hoces, samo da drzava na neki nacin stimulise dijasporu i domacu pamet... pa skontajte samo izvoz pitke vode i uzgoj ekoloski ispravne hrane... to je rudnik zlataaaaa !!!!!
gavrilo

Post by gavrilo »

da pamtis wrote:ljudi mene zanima kako kod nas ide "wireless internet "? kako bi kod nas isla jedna ovakva ponuda (connection available at 1.2 megabits per second) 24/7 x 30 = 35KM+/- ????
telekom... monopol itd :-?
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa skontajte samo izvoz pitke vode i uzgoj ekoloski ispravne hrane... to je rudnik zlataaaaa !!!!!
još kad skontamo šta znači uvoziti so iz egipta bićemo genijalci :?

upravo sam spomenuo nišićku visoravan a i mnoga druga slična područja gdje su stranci doveli traktore,lovu, i evo narode opleti,sadi i ja ću doć da ti platim za pola godine i ja odo s tim u evropu...

kod nas je kvalitetna jabuka :D - kila jabuka 1 KM a u emiratima npr. kilogram je 10 KM :D

Imamo povoljne uslove za razvoj zimskog turizma..
Ima materijala za sve ... samo treba stisnut!

Meni najveći problem predstavlja naš narod u kojem još uvijek vlada sistem pijace....
radije će kupiti nešto 50 puta po marku nego nešto od 15 KM za života ...

mentalitet i kultura naroda je velika stvar...
Post Reply