U Srbiji se godišnje izvrši 200 000 abortusa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

BosnjakAga

#1 U Srbiji se godišnje izvrši 200 000 abortusa

Post by BosnjakAga »

Koliko košta beba?

U Srbiji se godišnje izvrši 200 000 abortusa. Taj broj nas svrstava na treće mesto u svetu - posle Ruskinja i Rumunki

Uznemirujuće prognoze da će Srbi do 2050. postati nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji i da će se naći na listi deset najstarijih zemalja sveta, nisu neslane šale balkanskih tradicionalista. Jer, broj novorođene dece u centralnoj Srbiji i Vojvodini daleko je ispod granice koja se smatra “zadovoljavajućom”. Prema podacima Republičkog centra za planiranje porodice, u Srba je na delu “drastično opadanje rađanja”, koje je u centralnoj Srbiji “34 odsto ispod nivoa potrebnog za prosto obnavljanje stanovništva”, dok je u Vojvodini ovaj procenat neznatno viši i iznosi 35 odsto. Ako bi se ovaj trend pratio, demografska budućnost Srbije nije nimalo svetla. U Centru za demografska istraživanja pri Institutu društvenih nauka predviđaju da će broj stanovnika u središnjoj Srbiji i Vojvodini znatno opasti do 2050. Ako je 1991. u centralnoj Srbiji bilo 5,8 miliona stanovnika, 2050. biće ih četiri miliona. Najviše plaši, međutim, prognoza da će “daleke” 2051. u Srbiji živeti više šezdesetogodišnjaka, nego onih do 40 godina starosti. No, ako je za utehu, prema podacima Instituta, u toku 2000. i 2001. godine rođeno je više dece nego prethodnih, iako ni taj broj ne zadovoljava demografske stratege.

Ova slika, međutim, niti je nova, niti je samo nama svojstvena. Prema rečima dr Mirjane Rašević, direktorke Instituta društvenih nauka, (bračni) parovi se sve teže odlučuju na potomstvo počev od pedesetih godina prošlog veka. Što se Zapada tiče, gotovo da je praksa da deca dolaze tek posle karijere, koja se gradi dugo, dugo...
“Nisku plodnost stanovništva nije izbeglo nijedno razvijeno društvo. To je duboko uslovljen, zakonit proces”, kaže dr Rašević. Ona navodi da je zajednički imenitelj svetskog trenda nerađanja promena u uslovima života i filozofija življenja, koji menjaju društveni položaj porodice i pojedinca. “Imperativ progresa i potrošačko usmerenje vode umnožavanju životnih uloga pojedinca i usložnjavanju njihovih potreba. Na vrednosnom planu, favorizuju se individualizam i lična odgovornost, a samim tim su zahtevi koje pojedinac sebi postavlja - veliki. Međutim, pored težnji vezanih za individualni razvoj, samoostvarivanje i socijalni uspon, značajne su i hedonističke težnje i prihvatanje materijalnih vrednosti. Tako se pojedinac, iako u sve većoj meri oslobođen tradicionalnih i religijskih pritisaka, nalazi pred pritiscima nove vrste. Oni izoštravaju njegovu senzibilnost prema riziku, odnosno njegov strah od preuzimanja obaveza koje mu mogu ugroziti socijalnu i ličnu afirmaciju”, objašnjava dr Rašević.
Istraživanja, međutim, govore da su život u zajednici i roditeljstvo zauzeli visoko mesto u našem sistemu vrednosti. Pa, u čemu je onda problem? “Ekonomska cena deteta raste”, tvrdi dr Rašević. Budući roditelji razmišljaju o sve boljim kvalitetima uslova života, o obrazovanju, o vremenu koje treba posvetiti deci. “Samim tim, manji broj dece ne znači i opadanje ulaganja u njih. Naprotiv!”, kaže Rašović.
Jednu prosečnu porodicu u Srbiji, međutim, ne moraju da muče dugoročne brige. Dovoljno je da se obrati pažnja na dnevne, mesečne potrebe deteta. Uklapanje tih potreba (uz ostale, naravno) u kućni budžet, od mladih bračnih parova pravi prave virtuoze. Majka petnaestomesečnog Srđana navodi da za kozmetiku i hranu, namenjenu bebi, mesečno izdvaja oko osam hiljada dinara. A gde je garderoba, gde su igračke...
“Politički odgovor na nedovoljno rađanje je neohodan”, smatra dr Rašević. Iako dosadaše mere srpske vlasti (50 000 za drugo, 90 000 za treće i 120 000 dinara za četvrto dete) deluju stimulativno, žene u Srbiji se u velikom broju odlučuju na namerni prekid trudnoće. Alarmantan je podatak da se u Srbiji i Vojvodini godišnje izvrši oko 200 000 abortusa (a proda se 300 000 kondoma). Po broju abortusa, ispred nas su samo Ruskinje i Rumunke. “Praktično, svaka deseta žena u Srbiji, odnosno svaka trinaesta u Vojvodini, prekida trudnoću. Ovom ‘rešenju’ pribegavaju sve žene nezavisno od starosti, obrazovanja, bračnog statusa i drugih socijalnih ili kulturnih karakteristika”, navodi dr Rašević. Ilustrativno je i, samo po sebi, rečito i istraživanje, sprovedeno u 11 domova zdravlja u Beogradu. Jedna trećina ginekologa ili njihovih partnera nije nikada koristila kontracepciju, a više od jedne trećine partnerki imalo je dva ili više namernih abortusa u svojoj, odnosno reproduktivnoj istoriji. Podaci takođe govore da oko 6 000 adolescentkinja godišnje pribegava ovakvom rešenju.
“Namerni prekid trudnoće dobija epidemiološke razmere. Na ovaj vid planiranja porodice od uticaja su moralni principi naše zajednice, dostupnost kontraceptivnih sredstava, subjektivno doživljavanje, socijalne i psihološke osobine muškaraca i žena, ali i odsustvo sistematskog društvenog delovanja. Zato mislim da je veoma značajna promocija reproduktivnog zdravlja, naročito kada su u pitanju mladi, jer će upravo oni biti nosioci reprodukcije stanovništva u neposrednoj budućnosti”, ističe dr Rašević. Problem je, prema njenim rečima, u tome što liberalizaciju abortusa nisu pratili programi za planiranje porodice i seksualne edukacije.
U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije kažu, međutim, da je u 16 opština Srbije, pri školskim dispanzerima osnovano savetovalište za mlade. Za sada, prema rečima dr Gordane Rajin, specijaliste socijalne medicine, nema podataka o tome koliko su ova savetovališta posećena. A koliko je to neophodno, govore rezultati ankete sprovedene među adolescentima. Na pitanje: S kim možeš otvoreno da razgovaraš o seksu?, najveći broj mladih navodi “sa drugovima” ili “sa partnerom”, mada ne zaostaje odgovor “ni sa kim”.
“Mladi su suočeni sa sve većim preuzimanjem odgovornosti za sopstveni život u uslovima ekonomskih, psiholoških, socijalnih potresa. Sistem socijalne kontrole je slab jer su mnoge institucije u izgradnji. Slab je i roditeljski nadzor, pošto se i majka i otac suočavaju sa stresovima različite vrste”, kaže dr Rašević i dodaje da bi u takvim uslovima najprirodnije bilo da se stvori takva društvena klima u kojoj bi normalno bilo da mladi posećuju ginekološka savetovališta.
A šta ćemo sa onom trećinom ginekologa iz Beograda...?

DRAGANA MATIĆ

http://www.nin.co.yu/2003-05/22/28984.html
Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

bolest i veliki grijeh, a sad samo nastavite valjda ce te uskoro uci u ginisovoj knjizi rekorda.
zoka

Post by zoka »

BosnjakAga hajde reci ti meni sta je tebe motivisalo da sa druge teme pratis link na NIN sajt i onda prekopiras komplet sadrzaj tog clanka ovdje i postas na forumu bez i jednog licnog komentara sav pun samozadovoljstva tudjom nesrecom i jadom?
Pooll

Post by Pooll »

Tuzno :( Zamislite kako je jednoj porodici koja bi zeljela imati dijete ili drugo dijete a svjesni su da ga ne bi mogli hraniti i odgajati onako kako svaki roditelj zeli odgojiti i izvesti na pravi put svoju djecu? :(
Engram::X

Post by Engram::X »

zoka wrote:BosnjakAga hajde reci ti meni sta je tebe motivisalo da sa druge teme pratis link na NIN sajt i onda prekopiras komplet sadrzaj tog clanka ovdje i postas na forumu bez i jednog licnog komentara sav pun samozadovoljstva tudjom nesrecom i jadom?
zabrinuti smo :oops:
stelium

Post by stelium »

Apropo abortusi,
aa kakovo je stanje u Bosni i Hercegovini i kako mi stojimo sa natalitetom i mortalitetom?
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Moramo završiti s ovih 3,5 hiljada paketa (citat):

Drugi korpus Armije BiH, snimio je 16. jula 1995. godine, telefonski razgovor između pukovnika Ljubomira Beare i generala Radosava Krstića, osuđenog u Hagu za genocid. Beara je tom prilikom od Krstića tražio da mu hitno pošalje trideset ljudi da se "oslobodi 3.500 paketa", što je bila šifra za zarobljene Srebreničane. Evo dijela tog presretnutog razgovora:

Beara: Ma treba mi 30 ljudi kao što je naređeno.
Krstić: Uzmi od Nastića ili Blagojevića, ne mogu ti je odavde ništa izvući.
Beara: Ne mogu ništa da riješim bez tih 15 do 30 ljudi.
Krstić: Ovo nije zaštićeno.
Beara: Znam, znam.
Krstić: Vidjeću šta mogu. Ne mogu ništa garantovati.
Beara: Ja ne znam šta da radim. Krle, najozbiljnije ti kažem. Ima još tri i po hiljade 'paketa' koje moram da razdijelim, a nemam rješenje.
Krstić: Jebi ga, Ljubo, vidjeću šta mogu.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ključni čovjek za egzekucije (citat):
U svojoj odbrani pred Tribunalom u Hagu, general Momir Nikolić svjedoči: "Pukovnik Beara mi je rekao da zarobljene srebreničke Muslimane treba pritvoriti na područje Zvornika i pobiti ih". Njegov kolega, Miroslav Deronjić, takođe pred haškim sudijama navodi kako je, nakon pada Srebrenice, pukovnik Beara došao kod njega i rekao mu: "Gospodine Deronjiću, ja imam naređenje s vrha da ubijem zarobljene Muslimane". A jedan od zaštićenih svjedoka tvrdi da je Beara sredinom jula 1995. godine "naložio da se zarobljeni Srebreničani zatvore u peći u kojima se na ekstremno visokim temperaturama peku opekarski proizvodi u tvornici 'Novi izvor' u Zvorniku i živi spale".
--------------------------------------------------------------------------------------

Bozija kazna!
zoka

Post by zoka »

BosnjakAga ti si jedan od tipova koji izvlaci najcrnje stvari, prezentiras ih i kombinujes tako da bi izazvao nacionalnu mrznju i produbio razdor medju ljudima koji ponovo pokusavaju da uspostave zivot u ovoj zemlji.

Zbog toga mislim da ce moj prijedlog da se banujes na odredjeno vrijeme usvojiti.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Sad ja ispado kriv sto Srbi radu 200 000 abortusa godisnje i jos pisu o tome :D
margareta

Post by margareta »

zoka wrote:BosnjakAga ti si jedan od tipova koji izvlaci najcrnje stvari, prezentiras ih i kombinujes tako da bi izazvao nacionalnu mrznju i produbio razdor medju ljudima koji ponovo pokusavaju da uspostave zivot u ovoj zemlji.

Zbog toga mislim da ce moj prijedlog da se banujes na odredjeno vrijeme usvojiti.
Zoka ne brini za druge tj. za budale.Imash divnu porodicu , pozreban si im i ne zagadjuj svoju dusu retardantima.

vozdrica
manijak1

Post by manijak1 »

Jednu prosečnu porodicu u Srbiji, međutim, ne moraju da muče dugoročne brige. Dovoljno je da se obrati pažnja na dnevne, mesečne potrebe deteta. Uklapanje tih potreba (uz ostale, naravno) u kućni budžet, od mladih bračnih parova pravi prave virtuoze. Majka petnaestomesečnog Srđana navodi da za kozmetiku i hranu, namenjenu bebi, mesečno izdvaja oko osam hiljada dinara. A gde je garderoba, gde su igračke...
Kod nas je kao , bolje ???????
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

ZAŠTO JE STANOVNIŠTVO SRBIJE MEĐU NAJSTARIJIMA NA SVETU

Jedno od iznenađenja prošlogodišnjeg popisa je deveto mesto centralne Srbije i Vojvodine u svetu po starosti stanovništva. Lane je prosečna starost ovog područja bila 40,3 godine. Prema podacima iz dvehiljadite, od nas su za dve godine stariji Japanci, za godinu dana su stariji Italijani i Švajcarci, dok su Nemci, Šveđani, Finci, Bugari, Belgijanci i Grci samo malo iznad srpskog proseka. ------------------------------------------------------------------------------------
Nasuprot ovim su opštine s natprosečnim natalitetom i većim udelom mlađeg stanovništva. To je na prvom mestu Preševo s trećinom mlađih od petnaest godina, zatim Tutin, Bujanovac i Novi Pazar sa svakim četvrtim detetom u ukupnoj populaciji.

U Preševu je, nasuprot tome, srednje staro stanovništvo oko 26, a u Novom Pazaru oko trideset godina.

http://www.google.at/search?q=cache:Pgl ... grad&hl=de
------------------------------------------------------------------------------------

Opstine gdje su Muslimani mnogo vise imaju omladine, nego kod drugija :)
margareta

Post by margareta »

Ti ko' jedan airwing sa muslimanima....dobit cu muslimansko forumsku paranoju od tebe...............cim vidim tvoj nick i muslimane idem dalje.
Isti si ko' onaj SSSSrbin sa pushenjem....a mozda si transformirani SSSSrbin koji nas moze terorisati kao musliman jer zna da ce mu tako proci...... :roll: :( :shock:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ja cu opet reci BosnjakAgi:
Drzi se svog praga i ne guraj nam temu vezanu za drugu drzavu..... pusti nas da se izborimo sa nasim problemima, nemoj nas jos dublje uvlaciti...
imamo mi pametnija posla :D
violentjack

Post by violentjack »

:lol: :lol: Pametnija posla kao neki novi Kibutz :wink:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Ne interesuje me sta se desava kod komsije u haustoru, a kamoli sta se desava u drzavi do nas ....
Prenj

Post by Prenj »

Sasvim je jasna zabrinutost 'BosnjakAge' za stranje u njegovoj domovini Srbiji.
Bosna mu dodje kao svercerski poligon.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Ovako je stanje svudje na svijetu, gdje ima muslimana familije funkcionisu, djeca se radjaju normalno, dok gdje zive kriscani djeca se pobacuju.

To je svudje tako, pa i u Bosni!

Na zapadu umjesto da podrzavaju familiju i prikazu da bez omladine narod kad tad ce nestat, oni jos podrzavaju nekakve zenidbe izmedju istog pola .

Tako da moraju da dovode strance da radu po zapadu, jer nemaju vise djece koja ce radit i odrzavat socijalni sistem.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

BosnjakAga wrote:Ovako je stanje svudje na svijetu, gdje ima muslimana familije funkcionisu, djeca se radjaju normalno, dok gdje zive kriscani djeca se pobacuju.

To je svudje tako, pa i u Bosni!

Na zapadu umjesto da podrzavaju familiju i prikazu da bez omladine narod kad tad ce nestat, oni jos podrzavaju nekakve zenidbe izmedju istog pola .

Tako da moraju da dovode strance da radu po zapadu, jer nemaju vise djece koja ce radit i odrzavat socijalni sistem.
Jel se ti to, kao istinski Bosnjak, nudis da pravis djecu??? ne razumijem sta pokusavas da kazes svime ovim??? :?
Zox

Post by Zox »

Moj entitet
gaji natalitet
jer kvantitet
proizvodi kvalitet
tako misli
svaki propalitet
suze i sline
isti salinitet
seas of cheese

Post by seas of cheese »

zoka wrote:BosnjakAga hajde reci ti meni sta je tebe motivisalo da sa druge teme pratis link na NIN sajt i onda prekopiras komplet sadrzaj tog clanka ovdje i postas na forumu bez i jednog licnog komentara sav pun samozadovoljstva tudjom nesrecom i jadom?
ne vidim zasto je nesreca i jad. sto manju populaciju zemlja ima, to vise resursa i prostora ostaje za preostalo stanovnistvo.

jedino ako si neki primitivac kome je stalo da se koti kao kakva gamad ili bakterija mislices drugacije...

nije cudo da u primitivnim zemljama treceg svijeta imaju puno djece.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

seas of cheese wrote: ne vidim zasto je nesreca i jad. sto manju populaciju zemlja ima, to vise resursa i prostora ostaje za preostalo stanovnistvo.

jedino ako si neki primitivac kome je stalo da se koti kao kakva gamad ili bakterija mislices drugacije...

Nije na ovim prostoima bitno da li ce se imat para da odu djeca u skolu ili na fax, bitno je da ih ima puno, pa makar i nepismenih, za rata i izbora... :-) Jer na mladima rat ostaje... :D
seas of cheese

Post by seas of cheese »

A wrote:
seas of cheese wrote:
ne vidim zasto je nesreca i jad. sto manju populaciju zemlja ima, to vise resursa i prostora ostaje za preostalo stanovnistvo.

Ako se nivo razvijenosti zemlje mjeri velicinom livade - onda je tvoja logika ispravna. Fakat, sto ih je manje - svakom zapadne vise.

A ako se mjeri kvalitetom zivota i medicinske zastite i informisanosti - onda ... jasno ti je zasto je nesreca i jad da zene ne koriste kontracepciju (neinformisanost) i da prekidaju trudnocu jer im je preskupo izdrzavati dijete.
Ako je za tebe bolje da se tamane embrioni, kao da su kakva gamad ili bakterije, namjesto da se zene informisu i zastite od nezeljene trudnoce ... onda je normalno da se ne slazes sa razumnim komentarom razumne osobe.
mislim da si totalno promasila poentu.

slazem se da je bolje da zena koristi kontracepciju nego da mora ici na abortus.

medutim to nebijase poenta ovog gospodina i prethodnog texta o natalitetu. on je kao primitivac likovao jer je procitao da ce navodno u uzoj srbiji 2050 biti 4 miliona stanovnika umjesto 6.

big deal, ja mislim da je to dobro za srbiju.
violentjack

Post by violentjack »

Da, sjajno
BO

Post by BO »

200.000 ti Boga, pa sta oni rade tamo, gađaju se bebama po ulici :D :D
salu na stranu.....pa zar vi mrzite djecu, pa dijete je nesto POSEBNO sto se moze desiti covjeku!! Al kako god, pa ako je Srbija toliko informisana u odnosu na onaj dio svijeta kojeg ste VI spustili na nivo "bakterija", zasto onda ne koriste kondome??? Zar je odvratno imati 4-5 djece. Moja nana ima 5-oro i fala Allahu svi su fakultete pozavrsavali. Jer On je taj koji daje onom kome on hoce, aoduzima onome kome hoce.
Post Reply