U slucaju raspada BiH

Post Reply
Cpncku

#1 U slucaju raspada BiH

Post by Cpncku »

Zamislimo da Zapad riješi pitanje BiH tako što će dati pravo referenduma RS gdje bi ona stekla nezavisnost.
U tom slučaju, Bošnjacima bi preostale dvije mogućnosti:
1. Ostanak u federaciji sa Hrvatima
2. Formiranje sopstvene Republike na područjima Tuzlanskog, Zeničkog, Unsko-Sanskog, te pola Srednjebosanskog i pola Hercegovačkoneretvanskog kantona.

U slučaju br. 2. postavlja se pitanje kako bi bošnjačke teritorije ostvarile teritorijalni kontinuitet sa USK? Da li bi od bosanskih Hrvata tražili Drvar a zauzvrat im dali Istočni Mostar ili bi od RS tražili područje planine Vitorog i put ZAVNOBiH-a preko Mrkonjić grada a zauzvrat dali RS-u svoju polovinu distrikta Brčko i Goražde. Time bi i RS i bošnjačka republika bile teritorijalno kompaktnije teritorije.

Hajmo Bošnjacvi da vas čujem. Samo nemojte odmah sa gnušanjem odbaciti ovu mogućnost raspada Bosne jer je, složićete se, u politici sve moguće!
winetou

Post by winetou »

Ipak na zapadu zagovaraju ukidanje RS :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Gdje mi je ono moje? :x

...ahaa, evo ga... :D :D :D
Image
Alfons Kauders

#4 Re: U slucaju raspada BiH

Post by Alfons Kauders »

Cpncku wrote:Zamislimo da Zapad riješi pitanje BiH tako što će dati pravo referenduma RS gdje bi ona stekla nezavisnost.
A da zamislimo da BiH opet bude centralisticka drzava, republika, i da svi zivimo ko ljudi ? Nekako mi jednostavnije ovo rjesenje... :D
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

pa realno gledajuci sve je moguce, ako moze autonomna pokrajina kosovo, zasto ne bi mogla i jedna REPUBLIKA. koliko ja znam republika je "autonomnija" od autonomne pokrajine. tako je bilo i u jugoslaviji.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

povuci ručicu
margareta

Post by margareta »

u_prolazu2 wrote:pa realno gledajuci sve je moguce, ako moze autonomna pokrajina kosovo, zasto ne bi mogla i jedna REPUBLIKA. koliko ja znam republika je "autonomnija" od autonomne pokrajine. tako je bilo i u jugoslaviji.
Uskrsli Franjo
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

u_prolazu2 wrote:pa realno gledajuci sve je moguce, ako moze autonomna pokrajina kosovo, zasto ne bi mogla i jedna REPUBLIKA. koliko ja znam republika je "autonomnija" od autonomne pokrajine. tako je bilo i u jugoslaviji.
Drug moj, a znas li ti uopste sta je republika ?
wandy

Post by wandy »

pa nemozes konju jedan prvo da pravis etnicko ciscenje pa onda da trazis glasanje o nekoj nezavisnosti.....ko bi ti to dozvolio????
u_prolazu2

#10 Re: U slucaju raspada BiH

Post by u_prolazu2 »

Alfons Kauders wrote: A da zamislimo da BiH opet bude centralisticka drzava, republika, i da svi zivimo ko ljudi ? Nekako mi jednostavnije ovo rjesenje... :D
svak ima pravo zamisljati sto zeli. mozes ti zamisljati kako zivimo i u jugoslaviji. medjutim realnost je nesto drugo - jugoslavije nema a bih je po uredjenju danas fakticki unija 2 drzave.
centralisticko uredjenje nije moguce jer bi vladalo po principu onaj tko je mnogobrojniji vlada. tako bosnjaci vele nisu prihvatili kutiljerov plan jer bi bili manjine u predlozenim kantonima. ista stvar - samo obrnuto je s drugim narodima u takvoj centralistickoj drzavi. normalno da bi to bilo pozeljno da se bih razvijala u nekim drugim okolnostima. ali ipak tu treba proci faza prosvjetiteljstva - koju je bih propustila pod turcima (dakle jos par stotina godina - kad branitelji bih nece biti sehidi na alahovom putu). da i ne govorim da se masa stvari pokusava nametnuti iz nekakvih mitova i legendi. drzava jedostavno nema nikakve tradicije niti iskustva u rjesavanju problema, jer su to uvjek radili drugi. molim ne spominjite mi sada srednjovjekovna kraljevstva prije dolaska turaka....to je bilo daleko prije francuske revolucija i svak tu moze pricati bla bla bla....na osnovu par papirica gdje se spominje ime tralalala.....mislim na rjesavanje problema u suvremenom svijetu i demokratskim putem, koje tu jednostavno ne moze funkcionirati u centralistickoj drzavi !
Last edited by u_prolazu2 on 21/10/2004 12:50, edited 1 time in total.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Samo da malo miniram temu... :D :D :D
Image
Alfons Kauders

#12 Re: U slucaju raspada BiH

Post by Alfons Kauders »

u_prolazu2 wrote: jednostavno ne moze funkcionirati u centralistickoj drzavi !
Sve se moze kad se hoce...npr. kad bi bilo volje da se zabrane nacionalne stranke i da se zabrani bilo kakvo buduce organiziranje jednonacionalnih politickih partija, tj. da se propise obavezan minimum clanova jedne partije, i da sastav mora odrazavati sastav BiH... E tad bi se mozda i gledalo ko je kakav, a ne ko je ciji, jer bi svi glasali za sve, a ne bi birali po jednog hajvana iz svakog naroda u predsjednistvo... :D
Prenj

#13 Re: U slucaju raspada BiH

Post by Prenj »

u_prolazu2 wrote:
Alfons Kauders wrote: A da zamislimo da BiH opet bude centralisticka drzava, republika, i da svi zivimo ko ljudi ? Nekako mi jednostavnije ovo rjesenje... :D
svak ima pravo zamisljati sto zeli. mozes ti zamisljati kako zivimo i u jugoslaviji. medjutim realnost je nesto drugo - jugoslavije nema a bih je po uredjenju danas fakticki unija 2 drzave.
centralisticko uredjenje nije moguce jer bi vladalo po principu onaj tko je mnogobrojniji vlada. tako bosnjaci vele nisu prihvatili kutiljerov plan jer bi bili manjine u predlozenim kantonima. ista stvar - samo obrnuto je s drugim narodima u takvoj centralistickoj drzavi. normalno da bi to bilo pozeljno da se bih razvijala u nekim drugim okolnostima. ali ipak tu treba proci faza prosvjetiteljstva - koju je bih propustila pod turcima (dakle jos par stotina godina - kad branitelji bih nece biti sehidi na alahovom putu). da i ne govorim da se masa stvari pokusava nametnuti iz nekakvih mitova i legendi. drzava jedostavno nema nikakve tradicije niti iskustva o rjesavanju problema, jer su to uvjek radili drugi. molim ne spominjite mi sada srednjovjekovna kraljevstva prije dolaska turaka....to je bilo daleko prije francuske revolucija i svak tu moze pricati bla bla bla....na osnovu par papirica gdje se spominje ime tralalala.....mislim na rjesavanje problema u suvremenom svijetu i demokratskim putem, koje tu jednostavno ne moze funkcionirati u centralistickoj drzavi !
Molim uglednog strucnjaka za drzavno uredjenje da odgovori na sljedece pitanje: Kakva je i koliko je stara demokratska tradicija u Sloveniji i Hrvatskoj?
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

Alfons Kauders wrote:
Drug moj, a znas li ti uopste sta je republika ?
znam dovoljno da ti mogu reci da bih NIJE republika, a srpska to je.
(molim bez atomskih bombi sada - to je realnost svidjelo se to nekome ili ne!)
u_prolazu2

#15 Re: U slucaju raspada BiH

Post by u_prolazu2 »

Prenj wrote:
Molim uglednog strucnjaka za drzavno uredjenje da odgovori na sljedece pitanje: Kakva je i koliko je stara demokratska tradicija u Sloveniji i Hrvatskoj?
nisam strucnjak, forum nije samo za strucnjake - nego za sve. to su jednonacionalne drzave i nemaju problem koji ima drzava (unija, kako god zelis) bih. a uz to su prosle i fazu prosvjetiteljstva u monarhiji. ne kao samostalne drzave, ali kako tako. bih nije nikako - i to se vjeruj mi osjeti pa cak i na ovom forumu.
Prenj

#16 Re: U slucaju raspada BiH

Post by Prenj »

u_prolazu2 wrote:
Prenj wrote:
nisam strucnjak, forum nije samo za strucnjake - nego za sve. to su jednonacionalne drzave i nemaju problem koji ima drzava (unija, kako god zelis) bih. a uz to su prosle i fazu prosvjetiteljstva u monarhiji. ne kao samostalne drzave, ali kako tako. bih nije nikako - i to se vjeruj mi osjeti pa cak i na ovom forumu.
Hrvatska jednonacionalna?
Da, nakon 1995. kada je u najboljoj tradiciji "monarhistickog prosvjetiteljstva" protjerala van zemlje 10% svojih gradjana.
BO

#17 Re: U slucaju raspada BiH

Post by BO »

Cpncku wrote:Zamislimo da Zapad riješi pitanje BiH tako što će dati pravo referenduma RS gdje bi ona stekla nezavisnost.
U tom slučaju, Bošnjacima bi preostale dvije mogućnosti:
1. Ostanak u federaciji sa Hrvatima
2. Formiranje sopstvene Republike na područjima Tuzlanskog, Zeničkog, Unsko-Sanskog, te pola Srednjebosanskog i pola Hercegovačkoneretvanskog kantona.

U slučaju br. 2. postavlja se pitanje kako bi bošnjačke teritorije ostvarile teritorijalni kontinuitet sa USK? Da li bi od bosanskih Hrvata tražili Drvar a zauzvrat im dali Istočni Mostar ili bi od RS tražili područje planine Vitorog i put ZAVNOBiH-a preko Mrkonjić grada a zauzvrat dali RS-u svoju polovinu distrikta Brčko i Goražde. Time bi i RS i bošnjačka republika bile teritorijalno kompaktnije teritorije.

Hajmo Bošnjacvi da vas čujem. Samo nemojte odmah sa gnušanjem odbaciti ovu mogućnost raspada Bosne jer je, složićete se, u politici sve moguće!
ZAMISLIMO--I nama bosnjacima ostane kako kazes par gradova, nekoliko planina, stotinjak livada. I mi zivimo po takvom tvom uređenju jedno 10-15 god. A posto ste vi istocne komsije malo prgave naravi mogla bi da vam i padane pomisao "a zasto im nebi i ono malo oduzeli, a ono malo sto ih ostane dobice neka sitna prava"
:D :D
Brate moj od takve price nema nista OHLADITE MALO. Prst u UVO i na pašu. :lol: :lol:
Uvijek ste odusevljavali sa svojim idejama
margareta

Post by margareta »

BigusDickus wrote:Samo da malo miniram temu... :D :D :D
Image
To nas tzv.ljude ceka.
nineac

Post by nineac »

Pa kada bi se to desilo, fino bi se nogiro odavdje i više nikada nebi došao vamo ni kao turista, humanitarni radnik, ništa! Nema te sili koja bi me ponovo dovukla vamo da živim sa divljim životinjama kojima je važnije da ubijaju nego da normalno žive!
u_prolazu2

#20 Re: U slucaju raspada BiH

Post by u_prolazu2 »

Prenj wrote:
u_prolazu2 wrote:
Prenj wrote:
Da, nakon 1995. kada je u najboljoj tradiciji "monarhistickog prosvjetiteljstva" protjerala van zemlje 10% svojih gradjana.
nije protjerala 10% svojih gradjana - brojka je pretjerana....neki su napustili i sami....neki su se vratili....zao mi je tih ljudi - volio bih da su svi ostali...naravno da je bilo krivice i s jedne i s druge strane !!
prepolovio se i broj hrvata u vojvodini (mada mogu reci da imaju sada veca prava nego tu u bih)...sto nije opravdanje, naravno... ali je potvrda koliko je na balkanu moguce stvoriti visenacionalnu demokraciju. demokracija i jeste nastala u nacionalnim drzavama i jos nije dokazano da je moguca u visenacionalnim - a mislim da pogotovo kod nas nije moguca. u centraliziranoj bih 100% nije !
Prenj

#21 Re: U slucaju raspada BiH

Post by Prenj »

u_prolazu2 wrote:
Prenj wrote:
u_prolazu2 wrote: nisam strucnjak, forum nije samo za strucnjake - nego za sve. to su jednonacionalne drzave i nemaju problem koji ima drzava (unija, kako god zelis) bih. a uz to su prosle i fazu prosvjetiteljstva u monarhiji. ne kao samostalne drzave, ali kako tako. bih nije nikako - i to se vjeruj mi osjeti pa cak i na ovom forumu.
nije protjerala 10% svojih gradjana - brojka je pretjerana....neki su napustili i sami....neki su se vratili....zao mi je tih ljudi - volio bih da su svi ostali...naravno da je bilo krivice i s jedne i s druge strane !!
prepolovio se i broj hrvata u vojvodini (mada mogu reci da imaju sada veca prava nego tu u bih)...sto nije opravdanje, naravno... ali je potvrda koliko je na balkanu moguce stvoriti visenacionalnu demokraciju. demokracija i jeste nastala u nacionalnim drzavama i jos nije dokazano da je moguca u visenacionalnim - a mislim da pogotovo kod nas nije moguca.
Da 'sami su otisli'. Saka staraca je pokusala ostati, pa su ih pobili 'nako, i zato se sad 'heroj' Gotovina skriva.
'demokracija i jeste nastala u nacionalnim drzavama i jos nije dokazano da je moguca u visenacionalnim' - apsolutno, u Belgiji i Svicarskoj pogotovo.
'prepolovio se i broj hrvata u vojvodini (mada mogu reci da imaju sada veca prava nego tu u bih)' - daj malo argumenata ovdje, pa da se raspravimo ko ljudi.
vodolija_33

#22 Re: U slucaju raspada BiH

Post by vodolija_33 »

u_prolazu2 wrote: svak ima pravo zamisljati sto zeli. mozes ti zamisljati kako zivimo i u jugoslaviji. medjutim realnost je nesto drugo - jugoslavije nema a bih je po uredjenju danas fakticki unija 2 drzave.
centralisticko uredjenje nije moguce jer bi vladalo po principu onaj tko je mnogobrojniji vlada. tako bosnjaci vele nisu prihvatili kutiljerov plan jer bi bili manjine u predlozenim kantonima. ista stvar - samo obrnuto je s drugim narodima u takvoj centralistickoj drzavi. normalno da bi to bilo pozeljno da se bih razvijala u nekim drugim okolnostima. ali ipak tu treba proci faza prosvjetiteljstva - koju je bih propustila pod turcima (dakle jos par stotina godina - kad branitelji bih nece biti sehidi na alahovom putu). da i ne govorim da se masa stvari pokusava nametnuti iz nekakvih mitova i legendi. drzava jedostavno nema nikakve tradicije niti iskustva u rjesavanju problema, jer su to uvjek radili drugi. molim ne spominjite mi sada srednjovjekovna kraljevstva prije dolaska turaka....to je bilo daleko prije francuske revolucija i svak tu moze pricati bla bla bla....na osnovu par papirica gdje se spominje ime tralalala.....mislim na rjesavanje problema u suvremenom svijetu i demokratskim putem, koje tu jednostavno ne moze funkcionirati u centralistickoj drzavi !
Valjda ti je do sada jasno, da ti i tvoj haver srbin upravo možete samo da zamišljate ovakve i slične varijante. RS će imati istu sudbinu kao i ona vještačka tvorevina tzv HB. Htjeli vi to priznati ili ne, vi ste bosanci i hercegovci i za srbiju, a Boga mi i za hrvatsku. Što se nas tiče možete sad da odete, ali bez teritorije :P.

Znaš kako bi vas prihvatila vaša braća srbi i hrvati u susjednim nam državama: pucali bi na vas na granici. :P Što će im gamad koja poštovanja nemaju prema vlastitoj državi!? Kako li će tek njihovu da poštuju kad svoju ovako olako razgrađuju?
u_prolazu2

#23 Re: U slucaju raspada BiH

Post by u_prolazu2 »

Prenj wrote: Da 'sami su otisli'. Saka staraca je pokusala ostati, pa su ih pobili 'nako, i zato se sad 'heroj' Gotovina skriva.
'demokracija i jeste nastala u nacionalnim drzavama i jos nije dokazano da je moguca u visenacionalnim' - apsolutno, u Belgiji i Svicarskoj pogotovo.
'prepolovio se i broj hrvata u vojvodini (mada mogu reci da imaju sada veca prava nego tu u bih)' - daj malo argumenata ovdje, pa da se raspravimo ko ljudi.
belgija i svicarska su nastala u potpuno drugacijim okolnostima - i uredjenje je drugacije. o tome se vec diskutiralo na forumu - u belgiji se i danas svi vise osjecaju flamanci i valonci. postoje tocne jezicne granice cak i za njemacki jezik - izuzetak je jedino glavni grad. nije centralisticka. nije protektorat, gdje diktator tjera na zajednicke flamansko-valonse skole, sveucilista, proracun......naravno da se takvo sto da ostvariti i u bih, ali je nazalost daleko od velikobosnjackih apetita....
p.s.
svi koji su ubijali starce nisu se borili za hrvatsku (vise su stete napravili 100 puta i hrvatskoj) i nek ih se osudi sto prije, to bolje !!!
Last edited by u_prolazu2 on 21/10/2004 13:38, edited 1 time in total.
u_prolazu2

#24 Re: U slucaju raspada BiH

Post by u_prolazu2 »

Prenj wrote: Da 'sami su otisli'. Saka staraca je pokusala ostati, pa su ih pobili 'nako, i zato se sad 'heroj' Gotovina skriva.
belgija i svicarska su nastala u potpuno drugacijim okolnostima - i uredjenje je drugacije. o tome se vec diskutiralo na forumu - u belgiji se i danas svi vise osjecaju flamanci i valonci. postoje tocne jezicne granice cak i za njemacki jezik - izuzetak je jedino glavni grad. nije centralisticka. nije protektorat, gdje diktator tjera na zajednicke flamansko-valonse skole, sveucilista, proracun......naravno da se takvo sto da ostvariti i u bih, ali je nazalost daleko od velikobosnjackih apetita....
p.s.
svi koji su ubijali starce nisu se borili za hrvatsku (vise su stete napravili 100 puta i hrvatskoj) i nek ih se osudi sto prije, to bolje !!!
u_prolazu2

#25 Re: U slucaju raspada BiH

Post by u_prolazu2 »

Post Reply