Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sarajevo je bilo domaćin okruglog stola o mogućnosti korištenja tehnologija nuklearnih reaktora za proizvodnju električne energije, a organizator je bio Bh. komitet Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sisteme (CIGRE), pod generalnim sponzorstvom Energoinvesta.
Predsjednik Bh. komiteta CIGRE Zijad Bajramović je mišljenja da nije pitanje potencijala Bosne i Hercegovine da se upusti u projekat nuklearne elektrane, već pitanje odluke da se u to upusti te odluke da li bi i ko bi Bosni i Hercegovini isporučio gorivo i tehnologiju za jedno ovakvo postrojenje.
"Postoji neki cjenovni rang, a on je od 5.000 eura do 10.000 eura po kilovatu. Tako da bi izgradnja jednog postrojenja od 1.000 megavata koštala od pet milijardi eura do 10 milijardi eura. Troškovi su upravo najveći izazov kada su u pitanju nuklearne elektrane. Međutim, rad i kasnije održavanje same elektrane je daleko povoljnije od drugih baznih izvora energije. Ona ne emituje ugljendioksid (CO2), što je jako važno"
Da vas čujem , ja lično mislim da bi ovo izgledalo realno da je objavljeno na 1. april
Sarajevo je bilo domaćin okruglog stola o mogućnosti korištenja tehnologija nuklearnih reaktora za proizvodnju električne energije, a organizator je bio Bh. komitet Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sisteme (CIGRE), pod generalnim sponzorstvom Energoinvesta.
Predsjednik Bh. komiteta CIGRE Zijad Bajramović je mišljenja da nije pitanje potencijala Bosne i Hercegovine da se upusti u projekat nuklearne elektrane, već pitanje odluke da se u to upusti te odluke da li bi i ko bi Bosni i Hercegovini isporučio gorivo i tehnologiju za jedno ovakvo postrojenje.
"Postoji neki cjenovni rang, a on je od 5.000 eura do 10.000 eura po kilovatu. Tako da bi izgradnja jednog postrojenja od 1.000 megavata koštala od pet milijardi eura do 10 milijardi eura. Troškovi su upravo najveći izazov kada su u pitanju nuklearne elektrane. Međutim, rad i kasnije održavanje same elektrane je daleko povoljnije od drugih baznih izvora energije. Ona ne emituje ugljendioksid (CO2), što je jako važno"
Da vas čujem , ja lično mislim da bi ovo izgledalo realno da je objavljeno na 1. april
Da imaju imalo pameti ti "stručnjaci" iz CIGRE bi se na glavu nasadili da spasu EPBIH od propasti jer politike naređuju da se cijena struje bude ispod proizvodne i tako gomilaju gubitke godinama.
Eto guglajte, SMR mali modularni reaktori, za 5-6 godina krece masovno, makar je u najavi. Poljska vec ima u planu pedesetak . Oni su nesto kao pokusna drzava, Zijad to nije spomenuo iako zna samo puštaju priču da vide reakciju javnosti ali ideja nije suluda.
zigzag wrote: ↑17/04/2025 21:38
Da imaju imalo pameti ti "stručnjaci" iz CIGRE bi se na glavu nasadili da spasu EPBIH od propasti jer politike naređuju da se cijena struje bude ispod proizvodne i tako gomilaju gubitke godinama.
To svi znaju al se prave goveda.
Goveda koja naklapaju o svačemu drugom.
Ionako su sposobni samo naklapati.
A sto bi se trosili na uzaludnu pricu?
Termoelektrane ce se zatvoriti. Rudnici uglja ce se zatvoriti. Narod ne zeli nove ni termoelektrane ni hidrocentrale, a izgleda ni solare ni vjetrenjace.
Buducnost je na uvozu i prodaji struje.
I tu ce se naklapati novca.
Kao prvo, ovdje se ljudi bune protiv bilo kojeg energetskog objekta ,
ne valjaju nam mini hidroelektrane ,
bune se ljudi protiv solara ,
protiv vjetrenjača ,
da ne spominjem korupciju i muljanje "mafije" u vlasti.
Zamislimo hipotetski , odluči BiH na svim nivoima vlasti da će graditi neku NE , imamo i pare regulisane ,
hajd vi meni recite gdje bi se to gradilo ,
jebote, to" zrači " ,
ovaj imaginarni strah od tog nekog "zračenja" svega i svačega ,
počev od laminata po podu pa do nuklearke je uz propuh , i rezanje noktiju u akšam glavni i najopasniji životni problem
beiha življa