Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
da imamo iole pametnih politicara zaustavila bi se ova NEZAKONITA i IZUZETNO STETNA sarada o ustavnim promjenama. Ustav jedne zemlje se ne donosi na tajnim sastancima par politicara, vec REFERENDUMOM svih gradjana BiH. Ove pregovore treba hitno obustaviti i odbaciti bilo kakve medjustranacke dogovore o sudbini BiH!!!
Zar smo toliko glupi da ne vidimo sta nam se servira. Cilj ustavnih promjena nije promjena stanja nabolje u BiH, vec cementiranje statusa RS-a.
.................................................
U SARAJEVU NASTAVLJENI PREGOVORI O USTAVNIM PROMJENAMA U BiH
Sarajevo, 15.01.2006. - Lideri osam političkih partija nastavili su Sarajevu pregovore o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini. U okviru ove runde razgovora, biće razmatrana preostala neriješena pitanja u vezi sa Predsjedništvom. Osim pitanja vezanih za Predsjedništvo BiH, ostalo je da se postigne dogovor i o načinu glasanja u Predstavničkog domu BiH, odnosno pitanju tzv. entitetskog glasanja, izboru Doma naroda BiH, te nadležnosti države BiH. U dosadašnjim razgovorima postignut je dogovor o ljudskim pravima, Vijeću ministara BiH, Domu naroda, osim dijela koji se odnosi na izbor poslanika u ovom domu.
Ne samo cementiranje entiteta nego i cementiranje trenutnog politickog polozaja kako vladajucih partija tako i politicara iz njihovih redova.
Jos malo pa ce im biti dovoljno po 100-200 glasova na izborima pa da im je zagarantovan opstanak u politickoj eliti.
Ipak, njih nekako mogu i razumjeti, bore se ljudi za sopstveni polozaj. Ne mogu razumjeti "obicne" ljude koji svojim glasovima omogucavaju da im i dalje isti ljudi, koji su ih doveli preko rata na prosjacki stap, kroje sudbinu. Mislim da je malo drustava u svijetu na koje se moze priljepiti etiketa "kolektivnog mazohizma".
JBT wrote:Ne samo cementiranje entiteta nego i cementiranje trenutnog politickog polozaja kako vladajucih partija tako i politicara iz njihovih redova.
Jos malo pa ce im biti dovoljno po 100-200 glasova na izborima pa da im je zagarantovan opstanak u politickoj eliti.
Ipak, njih nekako mogu i razumjeti, bore se ljudi za sopstveni polozaj. Ne mogu razumjeti "obicne" ljude koji svojim glasovima omogucavaju da im i dalje isti ljudi, koji su ih doveli preko rata na prosjacki stap, kroje sudbinu. Mislim da je malo drustava u svijetu na koje se moze priljepiti etiketa "kolektivnog mazohizma".
jedina opcija koja ce republiku Bosnu i Hercegovinu dovesti u normalu jeste
REFERENDUM!!
citat;
Tihić: Nije postignut napredak
Na današnjim pregovorima lidera osam bh. političkih partija o ustavnim promjenama nije postignut napredak, izjavio je večeras, oko 20 sati, za Agenciju FENA predsjednik Stranke demokratske...
...akcije Sulejman Tihić. Kako je Tihić ranije izjavio, tokom popodnevne pauze, lideri političkih stranaka su tokom prijepodneva razgovarali o državnom Parlamentu, Domu naroda i Zastupničkom domu, odnosno o načinu izbora poslanika u Domu naroda i načinu glasanja u Zastupničkom domu.
Ocijenio je da su i dalje na stolu dva suprostavljena koncepta pogleda na državu. Jedan, koji zastupaju stranke iz RS-a i kojima se pridružuje HDZ jeste entitetski koncept odnosno zajedničke institucije koje svoj legitimitet izvlače iz entiteta, a drugi je koncept državnih institucija koje svoj legitimitet izvlače iz volje građana ili pak Parlamenta BiH.
Lider SDA kaže da srpska strana insistira na zadržavanju entitetskog glasanja u Zastupničkom domu što, kako je rekao, taj dom čini domom entiteta.
Hrvatska strana, odnosno Dragan Čović, izašao je s prijedlogom da se i u Zastupnički dom uvede nacionalni ključ tako da najmanje 25 posto poslanika bude iz hrvatskog naroda.
Tihić smatra da je čak došlo do malog nazadovanja u odnosu na ono što je dosad postignuto.
referendum je DEMOKRATSKI proces u kojemu gradjani bilo koje zemlje odlucuju o svojoj sudbini. Nedavno su mnoge zemlje imale razne referendume (u evropi uglavnom o prikljucivanju EU) i ja ne vidim zbog cega narod BiH ne bi mogao da glasa o sopstvenom ustavu. Glasali smo svi (ili ne) na izborima prije rata koji je doveo do nezavisne BiH. Moglo je biti i suprotno, ali nije......VECINA ODLUCUJE u svakom demokratskom drustvu
Krajnje je vrijeme da se narod opameti i prestane biti gomila ovaca. dosta su nam drugi nametali nacin zivota i drustveno uredjenje, krajnje je vrijeme da preuzmemo stvar u svoje ruke.......sad ili nikad.......sve osim referenduma je nelegano/ilegalno pregovaranje na usrtb nezavisnosti BiH.....
ukoliko bilo ko od vas se bavi novinarstvom ili ima prijatelje koji se s tim bave,ili znate neke politicare pod hitno urgirajte da se obustavi ova farsa od pregovora i proglasi referendum...
potpuno si u pravu, ali kod nas -- u nasoj naopakoj drzavi -- nista nije kao u primjerima koje navodis. za pocetak, bio je referendum i '92-e, pa ga se nije postovalo jer referendum fercera po principu jedan covjek jedan glas a to ne odgovara onima koji ne vide sebe kao individue i kao gradjane vec samo kao dio "naroda" (ovog ili onog).
nikakav referendum ti nece proci u BH danas, jer kod nas je sve svedeno na troglave idiote ciju politiku valjda i sam znas.
Na zalost,realno gledajuci, mislim da bi u ovom trenutku rezultati referenduma o promjeni sadasnjeg ustroja BiH bili veoma losi .
Dijelim ovo misljenje.
Nazalost.
Stanje, kakvo sada jeste, ne ide na ruku pokretacima referenduma ili nekog oblika revolucije kojima je cilj jacanje BiH kao gradjanske drzave.
Da bi doveli prosjecnog Bosanca do nivoa gdje ce mu gradjanska drzava biti jasna orjentacija, moramo zajedno sa njim proci jedan proces priblizavanja te ideje svakom pojedincu (ili vecini), dakle dovesti ga iz frustracija u kojima se danas nalazi do nivoa racionalnog razmisljanja.
Svima entuzijastima preporucujem uclanivanje i aktiviranje u strankama i partijama gradjanske orjentacije. Da aktivno ucestvuju u politici istih i da utjecu na blizu okolinu u navedenom procesu.
Na taj nacin ce doci i do promjena u politickoj strukturi drzave i to na jedan demokratski nacin, a sto je jos bitnije i sami glasaci ce stajati iza toga. Nakon toga ce svaki sljedeci korak biti laksi a pri tome i duzi.
Mislim da je jasno da smo kao drzavna zajednica vraceni u doba prelaska iz feudalnog u kapitalisticko drustvo, u doba prvobitne akumulacije kapitala. Par feudalnih vladara, uz veliku kurcobolju za sudbinu kmetova kojima vladaju, idu od konferencije do konferencije i kroje drzavu shodno vlastitim politicko-ekonomskim interesima. Stoku su jos '95. podijelili u tri tora, a sad ce i da ozvanice ko gdje sisa i muze. Za kraj im ostaje samo malo medijskog truda da se to podanicima fino predstavi na nacin da ni "oni tamo" nisu dobili ono sto su htjeli i da se nikako nije moglo bolje.
Kome je jeasno, jasno mu je, a za ove sto im nije jasno, nema smisla da pisem vise.
Predvidjam osnivanje radnicko-seljacko-sirotinjskog pokreta u BIH za nekih dvadeset godina. Jedan od glavnih zahtjeva na socijalnim demonstracijama na trgu Alije Izetbegovica u Sarajevu godine 2026 bice prihvacanje sindikalnog zahtjeva o tri osmice. Osam sati rada, osam duhovne nadgradnje i osam odmora. Par godina nakon toga valja nam predurati prvi svjetski rat. Dobro dosli u proslos. BIH je jedna od rijetki drzava koja ima priliku da ponovi sve iz pocetka. Valjda ce se ovaj put zavrsiti bolj. A sto se tice desavanja i procesa u progresivnom dijelu svijeta.....ma koga to jos interesuje. Sad se barem mogu izjasniti kao Bosnjak, Hrvat, Srbin. To sto ne mogu kao Bosanac nikoga ne tangira.
Da samo kratko dodam da se ustavi ne mogu praviti referendumima. Isti se mozda mogu na taj nacin prihvatiti (kazem mozda jer ne znam).
Kada je u Kanadi doslo do vracanja cjelokupnih ustavnih prava iz Britanije u Kanadu, isto je razmatrano na skupu svih partija, zatim Prime Minister sa svim vodjama provincija, diskutovano u Parlamentu, i na kraju se svaki provincijski parlamenat morao jednoglasno pozitivno izjasniti. Referenduma nije bilo.
Nemojmo traziti poredjenja u koheznim i normalnim zemljama gdje demokratija ima krila. Kod nas ista tek treba da izadje iz vode kao gmizavac.
Povodom razgovora/pregovora o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, kojeg vode osam političkih stranaka (SDA, SDS, HDZ, SDP, SzBiH, SNSD, PDP i HNZ) Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane ocjenjuje aktuelni tok pregovora te se putem saopštenja/priopćenja za javnost, obraća javnosti:
SAOPŠTENJE/PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
PREKINUTI PREGOVORE O USTAVNIM PROMJENAMA U BiH?
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja u Bosni i Hercegovini. Zbog svojih procjena nerijetko smo izloženi različitim oblicima pritisaka i prijetnji u BiH među kojima je i tužba aktuelnog zamjenika predsjednika SDS-a Mladena Bosića protiv Međunarodnog instituta IFIMES i nekih njegovih članova.
Aktuelni razgovori/pregovori o ustavnim promjenama u BiH, kojeg vode osam političkih stranaka (SDA, SDS, HDZ, SDP, SzBiH, SNSD, PDP i HNZ), u početku u organizaciji Američkog institita za mir (USIP) na čelu sa Donaldom Haysom i poslije pod vodstvom ambasadora SAD u BiH Douglasa McElhaneya ne vode u smjeru unapređenja postojećeg stanja u BiH i stvaranju efikasnije države za sve njene građane. Sadašnji pregovori odvijaju se u smjeru cementiranja postojećeg stanja i afirmacije etničkog principa u BiH. Regionalizacija BiH je nužna uvažavajući geografske, historijske, komunikacijske, demografske i druge kriterije. Takođe, kod postojećih pregovora ne postoje garancije za nastavak tih pregovora, jer moramo uvažavati činjenicu da je međunarodna zajednica nebrojeno puta bila izvarana u BiH.
Postojeće tzv.Daytonske uređenje BiH izvor je mnogobrojnih frustracija kojem su izloženi svi njeni građani. Tako u poslednje vrijeme u Republici Srpskoj bilježimo oružane incidente, eksplozije, pljačke i sl. koje imaju elemente frustracija ali i terorizma što je slučaj i u Federaciji BiH. Postojeća organizacija države BiH proizvodi i političke frustracije, tako imamo primjer da Vlada Republike Srpske u poslednje tri godine pada 3-4 puta, slična je situacija i sa nestabilnošću Vlade Federacije BiH.
Činjenica je, da pregovore o ustavnim promjenama u BiH predvode SAD umjesto EU, koja samo pasivno sudjeluje u pregovorima umjesto da EU vodi pregovore o ustavnim promjenama, jer BiH pretenduje da postane članica EU. EU mora preuzeti vodeću ulogu u pregovorima o ustavnim promjenama uz snažnu podršku američke administracije. Američki ambasador u Sarajevu Douglas McElhaney uz jasne instrukcije iz američke administracije ne smije dozvoliti da SAD izgube postignuti kredibilitet na Balkanu i tako umanje svoje dosadašnje uspjehe u tom dijelu svijeta. Eventualno gubljenje američkog kredibiliteta u BiH i na Balkanu moglo bi se negativno odraziti na američke interese u Afganistanu, Iraku ili nekim drugim dijelovima svijeta.
Ustavne promjene treba da omoguće da BiH postane država, koja će se fokusirati na građanina/državljanina bez obzira na njegovu etničku, konfesionalnu, političku i drugu pripadnost.
Međunarodni institut IFIMES smatra potrebnim, da Evropski parlament donese snažnu rezoluciju i da se obezbjedi podrška vodećih evropskih država u procesima ustavnih promjena u BiH te aktivna i vodeća uloga EU. Takođe, u pregovorima treba da učestvuje i novi visoki predstavnik u BiH Christian Schwartz Schilling, jer se pregovori odvijaju bez učešća visokog predstavnika.
Pregovori o ustavnim promjenama odvijaju su u izbornoj godini u BiH (parlamentarni izbori - jesen 2006) i u vrijeme kada započinju pregovori o konačnom statusu Kosova. Političke stranke, učesnice u pregovorima, koriste te momente za vođenje izborne kampanje ili čak za povezivanje statusa Kosova i mogućim navodnim teritorijalnim aranžmanima sa Republikom Srpskom što je nedopustivo i što ugrožava stabilnost BiH i regiona. Potenciranje takvih pitanja automatski otvaranja pitanje statusa regije Sandžak, statusa opština na jugu centralne Srbije (Preševo, Medveđa i Bujanovac), statusa dijelova istočne Srbije, pitanje statusa Vojvodine itd.
Međunarodni institut IFIMES ocjenjuje, uvažavaju gore navedene činjenice, da bi trebalo ozbiljno razmotriti, da se postojeći pregovori o ustavnim promjenama u BiH prekinu te da se poslije parlamentarnih izbora u BiH u jesen 2006.godine nastave razgovori/pregovori i poslije toga sazove ustavotvorna Skupština BiH, koja će donijeti novi ustav.
Ljubljana, 15.januara/siječnja 2006
Međunarodni institut za bliskoistočne i
balkanske studije (IFIMES) - Ljubljana
Direktor
Bakhtyar Aljaf
ma sto se ne vrati ustav od prije rata? sta mu je falilo?
jer ja ne znam cega me je vise strah -- ustava koji ce nam pisati neki likovi koji kao da su izasli iz velickovicevog "sakiba" ili ustava koji ce "nas" pametni i bistri narod izglasati na nekom ko biva referendumu...
kao sto digger kaze, kod nas nema ni "d" od drzave ni demokratije...
danas wrote:ma sto se ne vrati ustav od prije rata? sta mu je falilo?
jer ja ne znam cega me je vise strah -- ustava koji ce nam pisati neki likovi koji kao da su izasli iz velickovicevog "sakiba" ili ustava koji ce "nas" pametni i bistri narod izglasati na nekom ko biva referendumu...
Citat iz ljubljanskog IFIMES-a:
Činjenica je, da pregovore o ustavnim promjenama u BiH predvode SAD umjesto EU, koja samo pasivno sudjeluje u pregovorima umjesto da EU vodi pregovore o ustavnim promjenama, jer BiH pretenduje da postane članica EU. EU mora preuzeti vodeću ulogu u pregovorima o ustavnim promjenama uz snažnu podršku američke administracije.
Kada god neko drustvo donese novine kroz ustav, to su onda caksire koje su skrojene prema njihovom ukusu i potrebama.
Sada je vani polemika oko toga da li isti treba biti skrojen u EU ili SAD!
Ja se sjecam davnih slucajeva gdje su tada nove africke zemlje dobijale ustav od kolonijalnih sila, oko cega smo mi pravili karikature.
danas wrote:ma sto se ne vrati ustav od prije rata? sta mu je falilo?
Citat iz ljubljanskog IFIMES-a:
Činjenica je, da pregovore o ustavnim promjenama u BiH predvode SAD umjesto EU, koja samo pasivno sudjeluje u pregovorima umjesto da EU vodi pregovore o ustavnim promjenama, jer BiH pretenduje da postane članica EU. EU mora preuzeti vodeću ulogu u pregovorima o ustavnim promjenama uz snažnu podršku američke administracije.
Kada god neko drustvo donese novine kroz ustav, to su onda caksire koje su skrojene prema njihovom ukusu i potrebama.
Sada je vani polemika oko toga da li isti treba biti skrojen u EU ili SAD!
Ja se sjecam davnih slucajeva gdje su tada nove africke zemlje dobijale ustav od kolonijalnih sila, oko cega smo mi pravili karikature.
Well, Ko se zadnji smije...
znam ja to; ali da nam makar hoce skrojiti ustav koji ce biti pomak nabolje (kao sto su recimo sjeli i napisali ustav japanu poslije WWII) a ovo kod nas je karikatura. sad pisu ustav nama, iracanima... ma bolje nismo ni zasluzili... kad samo vidim gdje su danas drzave kojima smo se 1990-e smijali (kao ceska, madjarska, poljska), a gdje smo mi, znam da nas je sopstvena glupost dovela do ovog nivoa. da nam, kao sto kazes, kao nekim plemenima pisu ustave i "civilizuju" nas; ma bolje nismo ni zasluzili
Popeli su mi se vise, zznate vec na sta, sa ovim ustavnim promjenama.
Da se oni o necemu dogovaraju, ne bi bilo lose, ali oni ispajaju kafe, razna pica, borave u raznim hotelima, takorekuc zajebavaju se na racun naroda. Mozda i ne pricaju o tim promjenama, vec o vicevima i slicnom.
Mislim da je cilj ovih razgovora samo jedno, a to je odvratiti paznju sa vaznih problema poput prevelikog broja nezaposlnih i propale privrede uopste.
Narod kao uvijek se zapali na te price, misli da politicari hoce da rade u njihovu koristi, "srecni" su, jer misle da ce se promijeniti nesto, a ono nista.
Medjutim dok se narod opameti proce dosta vremena.
Bilo bi ludo da neki velesrbin iz onih njih njihovih stranaka izleti na TV s izjavom koja ce u sebi sadrzavati pusku,Kosovsku bitku,talibane or something...
Iz dana u dan pregovaraju iza zatvorenih vrata. Nista se nemjenja, svak vuce na svoju stranu. Hocemol se ikad opametiti pa jednom reci sad je DOSTA, svi na ulice, za bolju buducnost.
Nacionalne stranke pregovaraju o novom ustavu BiH!!! Nacionalne stranke mogu kreirati samo nacionalno ili nacionalisticki obojene ustave. Ponovo se nalazimo tamo gdje smo bili 1992. godine. Obrnuli smo puni krug. Nadam se da za BiH ne dolaze ponovo 1993. 1994. itd. Postoji li ijedan tracak nade???
klif wrote:Nacionalne stranke pregovaraju o novom ustavu BiH!!! Nacionalne stranke mogu kreirati samo nacionalno ili nacionalisticki obojene ustave. Ponovo se nalazimo tamo gdje smo bili 1992. godine. Obrnuli smo puni krug. Nadam se da za BiH ne dolaze ponovo 1993. 1994. itd. Postoji li ijedan tracak nade???
Bojim se da grijesis. Ponovo se nalazimo tamo gdje smo bili 1875. !!!