U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#51 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

Ha i onda se neko cudi sto Hrvati idu u kraljevski grad Bobovac i ovdje slazu silne proteste. Zvanicna vlast na celu sa SDA slavi pobjedu okupatorske Osmanlijske vojske nad Bosanskom vojskom i vjerovatno ce podici spomenik i onim Osmanlijama sto nam srusise Bobovac i Kraljevinu Bosnu. Interesantno je procitati ovu temu....

http://forum.klix.ba/okupatorske-zastav ... 39181.html

pa je onda uporediti sa ovim cinom!!!! Bakir Izetbegovic prodaje BiH istoriju i baca opet Bosansku drzavu pod noge Turske!!!!
prog321

#52 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by prog321 »

Za ogromnu većinu muslimana u BiH Turci nisu bili okupatori i mislim da je vrijeme prestati ih tako zvati. :-D

Na Bobovcu je problem jer se bošnjačkim vladarima daje katolički predznak a svi znamo da su oni bili srčani zagovornici bosanske crkve dok su katoličku mantru pod prisilom uzeli.
nema me tamo

#53 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by nema me tamo »

A pitaš li se zašto je to tako?

Ta vecina koju spominješ nije ni rođena u to vrijeme, a inace smo poznati po tome kako brzo zaboravljamo stvari.
Dobro kako ko.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#54 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by -LIBERO- »

prog321 wrote:Za ogromnu većinu muslimana u BiH Turci nisu bili okupatori i mislim da je vrijeme prestati ih tako zvati. :-D

Na Bobovcu je problem jer se bošnjačkim vladarima daje katolički predznak a svi znamo da su oni bili srčani zagovornici bosanske crkve dok su katoličku mantru pod prisilom uzeli.
Imas neki statisticki dokaz, relevantno anketiranje barem, vezano za prvu tvrdnju?

Druga stvar. Za dobar broj, bez tendencija da baratam postotcima, Srba ni cetnicki pokret nije zlocinacki, ili u hrvatskom korpusu, NDH i nije bas 'toliko problematicna' drzavna tvorevina...pa to nista ne mijenja na stvari da misle, i zastupaju glupost i istorijski revizionizam. Nikako cinjenice i fakte.

Sto se isto odnosi i za pojedine bosnjacke strukture, jer je vise nego jasno da je Osmansko carstvo (Turska), bili okupatori nase zemlje, i ovog podneblja. I to je fakat.
bjelave

#55 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by bjelave »

prog321 wrote:Za ogromnu većinu muslimana u BiH Turci nisu bili okupatori i mislim da je vrijeme prestati ih tako zvati. :-D

Mozda ih se u ovom momenti ne dozivljava kao okupatora medjutim relevantnije je sta je o njima mislio Husein Kapetan Gradscevic nego ti danas.

I Turska i Austrougarska kao i prva Jugoslavija, pa NDH su u Bosnu umarsirale kao okupatorske sile. To sto ih je jedan dio populacije u odredjenim razdobljima dozivljavao drugacije ne mijenjena cinjenice, odnosno vise govori o nasim kompleksima i nedostatku drzavotvorne svijesti.
Jedino je ova posljednja Jugoslavija imala kakav takav legitimitet, iako ne potpuni.Kad je dosla u Bosnu. A i ona je ispracena kao okupator. Toga se svi sjecamo
prog321

#56 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by prog321 »

-LIBERO- wrote:

Imas neki statisticki dokaz, relevantno anketiranje barem, vezano za prvu tvrdnju?

Druga stvar. Za dobar broj, bez tendencija da baratam postotcima, Srba ni cetnicki pokret nije zlocinacki, ili u hrvatskom korpusu, NDH i nije bas 'toliko problematicna' drzavna tvorevina...pa to nista ne mijenja na stvari da misle, i zastupaju glupost i istorijski revizionizam. Nikako cinjenice i fakte.
Ako ti je statistički dokaz svi muslimani koje poznajem? Sva rodbina , prijatelji i poznanici. I ako 9 od 10 njih ne smatra Turcima okupacionom silom onda ne znam koji drugi statistički dokaz je dovoljan ?
Turci su donijeli vjeru i kulturu bošnjačkim muslimanima tj, identitet i logično da ih oni ne smatraju okupatorima.
Isto što u Meksiku ne smatraju Špance okupatorima, niti Austrougare u Hrvatskoj.
Ti osjećaji su stalni kod većine tih stanovnika a vaše ponavljanje okupatora neće promjeniti njihove osjećaje.

Niste valjda ozbiljni sa poredjenjem NDH i Četnika sa Osmanskim Carstvom ? :shock:
JThomas

#57 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by JThomas »

možda imate problema sa razumijevanjem riječi okupacija. kao ono civilni rat, to je ta škola.
prog321

#58 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by prog321 »

Ne može se imperija od 500 godina nikada porediti sa zločinačkim podhvatima tipa NDH i SHS.
JThomas

#59 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by JThomas »

čestitamo, dokazali ste poentu.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#60 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by -LIBERO- »

To je tvoje mikrookruzenje.
Recimo ja 90% Bosnjaka koje poznajem, smatra Osmansko Carstvo okupatorima. Pa nisam iznjeo tendencioznu tvrdnju da 'ogromna vecina' smatra ih takvim.

Ok, hajde prelistaj malo pojam 'okupacija - okupatori'.

Vojna sila, koja zauzme neku prije definisanu drzavnu tvorevinu, poubija vlastelu, protjera veliki broj velikodostojnika, proglasi nevazecim, u ovom slucaju krunu, i prijasnji drzavni poredak, izbaci iz upotrebe kontinuitet drzavnih obiljezja, i kontinuitet drzavnog identiteta...i NAMETNE sva moguca svjetonazorska, politicke, vojna, porezna, finansijska i sva druga ustrojstva, svakako, i pod bilo kojim varijantama, moze se smatrati iskljucivo okupatorima.

Licne sentimente, ustrojene na bilo kojim matricama, ostaviti po strani.

Cinjenice su jasne.

I da, okupatori su i osmanlije, i ustase i cetnici, kroz razlicite istorijske epizode, i kroz razlicite drzavne, ili vojne/politicke/projektne tendencije, forme i varijante.
Mohamad Sissoko

#61 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Mohamad Sissoko »

I dvije Jugoslavije. :D
prog321

#62 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by prog321 »

Znaš kako se kaže katolik priča jedno sa katolikom a nešto drugo sa nekatolikom. Isto tako muslimani između sebe kažu jedno a drugima nešto sasvim drugo.

Nonšalantno je prikazati Osmanlije kao puke okupatore. Oni su pregli identite svih nas u regionu i treba ih smatrati kao takve. Jednostavno dìo naše istorije i zbog njih smo velikim dijelom ovakvi kakvi smo.

U istom tom vremenu kad su došli Turci kod nas u Engleskoj su vladali francuski plemići koji uopšte nisu razumili Engleski. Ipak ne možeš naći Engleze kako pričaju da ti Francuzi ne pripadaju njihovoj istoriji. Oni uvijek govore o njima kao dijelu njihovog današnjeg postanka.
Ne vidim zašto mi ne bi isto rekli o Turcima? :-D
Last edited by prog321 on 19/03/2016 10:39, edited 1 time in total.
dobojlija81

#63 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by dobojlija81 »

treba to sve srušiti,i od Austrougarske isto sve
Cherry-Cherry

#64 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Cherry-Cherry »

prog321 wrote:Ne može se imperija od 500 godina nikada porediti sa zločinačkim podhvatima tipa NDH i SHS.
Nekoliko godina handrenja i nekoliko vijekova handrenja...
Fudo Bosna

#65 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

Image

U načelu ovakve manifestacije ne odobravam, jer se na prostoru BiH dižu /obilježavaju praznici druge države. Medžutim, porediti ovu sliku gdje se , radi pogrešno ali uz poštivanje suvereniteta države BIH,zastava naše Domovine je ovdje najvisočije postavljena i jasno je da se poštuje suverenitet moje Domovine BiH i ovo hercegbosansko/ R. Hrvatske , lafo "obilježavanje" Blogovca su neuporedivi, Sva je ikonografija ili strane države R.Hrvatske ili kvazi tvorevine HZHB i licemjerno se ovdje pozivati na patriotizam spram , zajedničke nam, Domovine BIH?

Image

Image

Image

Bošnjaci kao ni ostali BIH narodi ne mogu/ne bi trebali ni jednu Drugu "Domovinu" izjednačavati sa BIH, u kojoj su rođeni. Načelno i Turska je okupator, kao i Srbija ili Hrvatska, počesto u povijesti naše BIH, Austrougarska itd...

Ali , stalno ovdje zaboravlja, pa često i Bošnjaci zaboravljaju, da više Bošnjaka živi u toj Turskoj, nego Hrvata u R. Hrvatskoj,malo manje nego Srba u Srbiji, (najmanje 4 miliona a po nekim procjenama i 5 miliona i sam imam , preko oca , na desetine članova familije, preko amidže koji se iselio davnih 1930 tih godina, i ovo je već enta generacija, Bošnjaka tamo, i majkine familije imam dosta, koji su se iselili još krajem 19 stoljeća, a svi čak i oni mlađi, porilično dobro govore onaj stari, arhaični bosanski jezik), poštuju Domovinu svojih predaka, čak možda više od pojedinih mojih sugrađana u dijelovima BIH, gdje ni na mapi nema BIH zastava, samo R.Hrvatske, kvazitvorevina, HZHB, zatim samo one jednog naroda, RS, i slično, ne vidim po čemu to neko može smatrati svojim, Hrvatsku i Srbiju a da mi ne možemo Tursku, naravno pod uslovom da je moja Domovina BIH, za koju sam se i borio u protekloj agresiji na prvom mjestu.

Ja sam čak od onih koji imaju "malo" familije, Bošnjaka, danas Turskih državljana u Turskoj? Na desetine hiljada Bošnjaka je u Izmiru, Bursi, Jalovi, neke procjene govore da ih , Bošnjaka porijeklom ima 1 milion u Istanbulu, pa čemu onda "silna ljubav", mojih sugrađana iz BIH, prema Srbiji i Hrvatskoj, i tzv "paralelene veze", a Bošnjaci kao , "ne smiju" imati takve osječaje prema R. Turskoj,odmah samo mi, "slavimo" okupatora, a R .Srbija, SR Jugoslavija je valjda u ovom i prošlom ratu nastupala kao "un mirovnjaci", preko Vojske Jugoslavije ili četničkih dobrovoljaca, R Hrvatska je u vrijeme II svjetskog rata osnovala NDH iz "ljubavi" prema BIH, ma dajte, prođimo se duplih standarda?
(Uzgred, Bošnjaci su se u Tursku odseljavali od 1878. godine i ponavljam , ima ih više od Hrvata u R.Hrvatskoj, i ne znam ni jedno Bošnjačko udruženje tamo, a da ne poštuje domovinu porijekla, BIH, i da ne poštuje njena obilježja ) !!!

Tačno i Turska je bila okupator, ali gospodo, za 500 godina vladavine ne porušiše crkve i ne uvedoše nasilu u islam kršćane i ne pobiše ih, a ta ista Srbija , sa kojom imamo "paralelene veze", sa poodobrim učešćem ne samo u zadnjem ratu nam poruši sve džamije osim 2 gdje su oni sa domaćim izdajnicima imali vlast u 4 ratne godine, osnovaše na desetke logora, srušiše sve nesrpsko, a isto uradiše i bojovnici HZHB uz nesebičnu pomoć hrvatske vojske, u periodu 1993 do 1994...

Zato poručujem licemjerima iz Naše stranke, da se malo provozaju na one 2/3 BiH gdje su Bošnjaci u manjini, pa da vide kako se Domovina , "poštuje", od Bune do Doljana, BIH više liči na Hrvatsku, nego na BIH teritorij a slično je i diljem, RS-a.

Zato, gospodo , manite se licemjerstva, lažnog moralisanja, i duplih kriterija !!!
Prpa.ba

#66 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Prpa.ba »

Pod hitno zabraniti slavljenje i spomenicarenje osmanske i srpske okupacije koje slave bosanski turci i bosanski srbi, respektivno. :mrgreen:
Fudo Bosna

#67 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

Prpa.ba wrote:Pod hitno zabraniti slavljenje i spomenicarenje osmanske i srpske okupacije koje slave bosanski turci i bosanski srbi, respektivno. :mrgreen:

Zabraniti slavljenje bilo čije okupacije kao i zastave pradržava ili susjednih država u BIH, kao i uvesti da tamo gdje se ističu entitetske moraju obavezno biti i državne zastave/zastava !!!
HAVANA

#68 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by HAVANA »

prog321 wrote:Ne može se imperija od 500 godina nikada porediti sa zločinačkim podhvatima tipa NDH i SHS.
Ja doduse,sex je duze trajao,duze su nas jebavali.
Bodkin

#69 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:Cekamo ko ce prvi spomenuti cetnike i salonce :meza:
Spomenuto u cetvrtom postu na temi. vrati se pogledaj :D
prog321

#70 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by prog321 »

HAVANA wrote:
Da su Osmanlije u 500 godina počinili svake godine 10 % ubistava nad civilnim stanovništvom od onog što su radili u NDH i SHS danas niko od nas ne bi bio živ.
Zato manite se šuplje. :-D
Bodkin

#71 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Bodkin »

:D nenadjebiva logika
Bodkin

#72 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Bodkin »

prog321 wrote:
HAVANA wrote:
Da su Osmanlije u 500 godina počinili svake godine 10 % ubistava nad civilnim stanovništvom od onog što su radili u NDH i SHS danas niko od nas ne bi bio živ.
Zato manite se šuplje. :-D
Jos jedan genijalni upis :D
Patriotska_Liga

#73 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Patriotska_Liga »

Prijatelji, okupatori, heroji, zločinci, naši, njihovi, topovi, popovi, lopovi, nacionalisti, komunjare, ljevica, desnica, srednjica, prednjica, zadnjica, znači samo konstantan ritam dunc dunc dunc 20 minuta a od srijede rokenrol, samo nikad doć srijeda. Sega mega sega mega sega mega, samo nek se okreće turbina.
fakat

#74 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by fakat »

Fudo Bosna wrote:
Zato, gospodo , manite se licemjerstva, lažnog moralisanja, i duplih kriterija !!!
:thumbup:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#75 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

-LIBERO- wrote:To je tvoje mikrookruzenje.
Recimo ja 90% Bosnjaka koje poznajem, smatra Osmansko Carstvo okupatorima. Pa nisam iznjeo tendencioznu tvrdnju da 'ogromna vecina' smatra ih takvim.

Ok, hajde prelistaj malo pojam 'okupacija - okupatori'.

Vojna sila, koja zauzme neku prije definisanu drzavnu tvorevinu, poubija vlastelu, protjera veliki broj velikodostojnika, proglasi nevazecim, u ovom slucaju krunu, i prijasnji drzavni poredak, izbaci iz upotrebe kontinuitet drzavnih obiljezja, i kontinuitet drzavnog identiteta...i NAMETNE sva moguca svjetonazorska, politicke, vojna, porezna, finansijska i sva druga ustrojstva, svakako, i pod bilo kojim varijantama, moze se smatrati iskljucivo okupatorima.

Licne sentimente, ustrojene na bilo kojim matricama, ostaviti po strani.

Cinjenice su jasne.

I da, okupatori su i osmanlije, i ustase i cetnici, kroz razlicite istorijske epizode, i kroz razlicite drzavne, ili vojne/politicke/projektne tendencije, forme i varijante.
Dodao bih i Austro-Ugari samo na tvoj spisak i u potpunosti se slozio sa gore napisanim. Mada sam rijec okupacija se veze za stranu vanjsku silu jer jebi ga ne moze okupaciju izvrsiti cetnik i ustasa iz BiH. Tako da bih ja prije rekao NDH, Hrvatska devedesetih i Srbija. Osmanlije su 100% cisti okupatori ovih krajeva kao i Austro-Ugari i tu nema nikavih dilema bez obzira na odnos dobor-lose sta su nam donijeli jer ono lose mislim da uvijek prevladava jer se radi o ljudskim zivotima.
Post Reply