U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fudo Bosna

#101 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

SkyLimit wrote:
Fudo Bosna wrote:
Neistinu pričaš, moji svi znaju bosanski, a znaju , mada su ih htjeli asimilirati,kao i drugdje, itekako, znaju svoja izvorna prezimena iz Domovine BIH !!!

Potomci babinog mi amidže najmanje 2 mjeseca provedu u BIH, svi fakultetski obrazovani , znaju bosanski, pošuju domovinu svojih predaka !!!
1. Znaju svoja "izvorna" prezimena? To nam pokusavas reci da imaju zvanicna prezimena i "izvorna" prezimena? Zbog cega u bratskoj Turskoj nisu zadrzali ta svoja izvorna prezimena, onako im naumpalo da iz npr. Velagic postanu Atatorglu?

2. Dobro da si se sam ispravio. To je domovina njihovih predaka. Nije njihova.

Moram te malo razočarati...

Pošto ih vuku korijeni, postoji velika vjerovatnoča da će vremenom ponovo doći, vratiti se u babovinu !!!

Več masovno dolaze, obilaze: Sarajevo, Počitelj, Mostar, Srebrenicu, Banja Luku itd....

Raspituju se za cijene zemljišta , itd ...

Kada bi samo znali, koliko je uglednih turskih državljana bošnjačkog porijekla, i na kakvim sve pozicijama , pa i u BIH , manje bi mahali tim parazastavama, a više poštovali Jedinu Domovinu BIH !!! :wink:
Last edited by Fudo Bosna on 19/03/2016 15:16, edited 1 time in total.
Hakiz

#102 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Hakiz »

Fudo Bosna wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kakve veze tvoji rođaci imaju s temom ?! Mislim, uz dužno poštovanje, karikiraš i ideš predaleko.

Mi ovdje imamo jedan nastran, gotovo morbidan i perverzan sindrom među Bošnjacima koji slave svoje okupatore, koji su im pobili kraljeve k'o paščad, zatrli kulturu, unazadili 300 godina (dovoljno je reći da je kuga posljednje iskorijenjena u BiH), koji su ih trajno unesrećili, oduzeli im etničku i svaku drugu nezavisnost od njih napravili svoje igračke.

Ako takvim ljudima dižemo spomenik, onda bi ga trebalo dići i Eugenu Savojskom (manje je ljudi pobio nego sultani), a onda u svakoj ulici koji su izgradili, na svakom vodovodu koji je i danas u upotrebi, na svakoj pruzi koju i danas koristimo, a koju su izgradili Austro-ugari, treba dići po jedan spomenik austro-ugarskim vojvodama, carevima i prijestolonasljednicima.
Ja ih ne slavim, imam , hvala Bogu svoju Domovinu, BIH...

Ali shvati da imam pravo voljeti i Tursku, kao državu gdje ima 5 miliona pripadnika moga naroda, prije svega zbog mojih sunarodnjaka, ne zbog Turaka...

I ne vidim čak da i Bošnjaci ne mogu tražiti paralelne veze, ako ih , (ne znam sa koji pravom), imaju druga dva etno korpusa u BIH !!!

Ako govorimo o okupatorima , agresorima, Turci su bili okupatori ali i NDH/Hrvatska i SR Jugoslavija/Srbija ...

P.S.
I da ponovim, ne podržavam ni gradnju spomenika turskim vojnicima !
Malo si pobrkao.

Stvar je u tome da bi tih 5 miliona pripadnika tvoga naroda koji žive u Turskoj trebali voljeti i poštovati BiH kao državu iz koje potiču, a ne ti Tursku. Njima je BiH matica, tebi Turska nije ništa.

Uostalom, ako je Bošnjacima Turska nešto haman sveto, onda Srba i Rusa, slavjanske braće vezane pravoslavljem, 300 miliona. Je li to ta matrica?
SkyLimit

#103 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by SkyLimit »

Fudo Bosna wrote: Kada bi samo znali, koliko je uglednih turskih državljana bošnjačkog porijekla, i na kakvim sve pozicijama , pa i u BIH , manje bi mahali tim parazastavama, a više poštovali Jedinu Domovinu BIH !!! :wink:
E sad mi je sve jasno s kime sam se upustio u raspravu :D Uokviriti ovu recenicu :izet:

A ja masem samo zastavom sa ljiljanima a volio bi nekad mahati i onom Gradascevicevom sa zlatnim polumjesecom na zelenoj podlozi. S druge strane, ti mi se cinis vecim kandidatom od mene da bi mahao nekom stranom zastavom, mozda bi i ona imala polumjesec, ali na crvenoj podlozi :lol:
Fudo Bosna

#104 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

SkyLimit wrote:
Fudo Bosna wrote: Kada bi samo znali, koliko je uglednih turskih državljana bošnjačkog porijekla, i na kakvim sve pozicijama , pa i u BIH , manje bi mahali tim parazastavama, a više poštovali Jedinu Domovinu BIH !!! :wink:
E sad mi je sve jasno s kime sam se upustio u raspravu :D Uokviriti ovu recenicu :izet:

A ja masem samo zastavom sa ljiljanima a volio bi nekad mahati i onom Gradascevicevom sa zlatnim polumjesecom na zelenoj podlozi. S druge strane, ti mi se cinis vecim kandidatom od mene da bi mahao nekom stranom zastavom, mozda bi i ona imala polumjesec, ali na crvenoj podlozi :lol:

Nisam , ne mašem, a neču ni u budućnosti mahati zastavom druge države...

Imam svoju BIH, državu svih Bosanaca i Hercegovaca, ali me nerviraju tvoji i dvostruki aršini drugih sagovornika !!!

Kod mene u kući, ni pod razno, ne može proči ni jedna sem bosanske zastave...

Uostalom, nisam svoj patriotizam 1992, "pokazao", bježanjem van BIH, pa nemam razloga da se ni sada stidim svoje Domovine i njene zastave !!!
exliberal-ex

#105 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by exliberal-ex »

Pa sta covjek da kaze na ovo....

kao sto srbi trce za rusima koji ih nejebu pet posto tako i vi sa turcima...nema razlike izmedju bosnjaka i srba...de ste bre braco.... :lol: :lol: :lol:

ajmo malo pinka i cirilice, pa kasnije turskih sapunica....opa...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#106 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:
SkyLimit wrote:

Imam svoju BIH, državu svih Bosanaca i Hercegovaca, ali me nerviraju tvoji i dvostruki aršini drugih sagovornika !!!
Uostalom, nisam svoj patriotizam 1992, "pokazao", bježanjem van BIH, pa nemam razloga da se ni sada stidim svoje Domovine i njene zastave !!!
I kod mene je ista ta zastava i jedna drzava ali isto tako sve dok Bosnjaci budu mahali sa ljiljanima Hrvati ce sa sahovnicom a Srbi sa svojim orlovima. Ljiljani jesu tada bili podignuti na jarbol u USA ali danas ta zastava je nevazeca i predstavlja samo istoriju i emocije nas koji smo se borili ispod nje. Ja zastavu sa ljiljanima imam u svojoj kuci ali navijam sa onom koja je zvanicna. Nasa je zemlja specificna i niko od tri naroda ne moze reci ona je moja jer istorijski sva tri naroda su korjeni ove drzave. I da se razumijemo vezano za Babanovac oni koji su boravili u to vrijeme na babanovcu tj. bosanski kraljevi su po vjeri bili puno puno blize katolickoj nego islamu jer je i katolicka vjera na ove prostore bar istorijski stigla puno puno prije islama (katolicizam u 6 vijeku a islam u 15-tom). Naravno isto kao i islam bez cvijeca u rukama nego pokrstavanjem i silom. Ja nisam vjernik tako da moje emocije po tom pitanju uopste ne postoje ni prema jednoj vjeri ali zato postoje neki fakti o kojima uvijek mozemo polemisati.
Fudo Bosna

#107 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:
I kod mene je ista ta zastava i jedna drzava ali isto tako sve dok Bosnjaci budu mahali sa ljiljanima Hrvati ce sa sahovnicom a Srbi sa svojim orlovima. Ljiljani jesu tada bili podignuti na jarbol u USA ali danas ta zastava je nevazeca i predstavlja samo istoriju i emocije nas koji smo se borili ispod nje. Ja zastavu sa ljiljanima imam u svojoj kuci ali navijam sa onom koja je zvanicna. Nasa je zemlja specificna i niko od tri naroda ne moze reci ona je moja jer istorijski sva tri naroda su korjeni ove drzave. I da se razumijemo vezano za Babanovac oni koji su boravili u to vrijeme na babanovcu tj. bosanski kraljevi su po vjeri bili puno puno blize katolickoj nego islamu jer je i katolicka vjera na ove prostore bar istorijski stigla puno puno prije islama (katolicizam u 6 vijeku a islam u 15-tom). Naravno isto kao i islam bez cvijeca u rukama nego pokrstavanjem i silom. Ja nisam vjernik tako da moje emocije po tom pitanju uopste ne postoje ni prema jednoj vjeri ali zato postoje neki fakti o kojima uvijek mozemo polemisati.

Onda imamo jako slične stavove po ovom pitanju, znači svi trebamo više poštovati , zajedničku nam Domovinu, ne trabaju ni ljiljani , šahovnice, srpske trobojke, turske zastave, ni drugi nezvanični simboli !!!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#108 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:
hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:
Onda imamo jako slične stavove po ovom pitanju, znači svi trebamo više poštovati , zajedničku nam Domovinu, ne trabaju ni ljiljani , šahovnice, srpske trobojke, turske zastave, ni drugi nezvanični simboli !!!
Na ovo napisano nemamo slicne nego identicne!!
Fudo Bosna

#109 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:
Na ovo napisano nemamo slicne nego identicne!!

O.K.
Bodkin

#110 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Bodkin »

Fudo Bosna wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kakve veze tvoji rođaci imaju s temom ?! Mislim, uz dužno poštovanje, karikiraš i ideš predaleko.

Mi ovdje imamo jedan nastran, gotovo morbidan i perverzan sindrom među Bošnjacima koji slave svoje okupatore, koji su im pobili kraljeve k'o paščad, zatrli kulturu, unazadili 300 godina (dovoljno je reći da je kuga posljednje iskorijenjena u BiH), koji su ih trajno unesrećili, oduzeli im etničku i svaku drugu nezavisnost od njih napravili svoje igračke.

Ako takvim ljudima dižemo spomenik, onda bi ga trebalo dići i Eugenu Savojskom (manje je ljudi pobio nego sultani), a onda u svakoj ulici koji su izgradili, na svakom vodovodu koji je i danas u upotrebi, na svakoj pruzi koju i danas koristimo, a koju su izgradili Austro-ugari, treba dići po jedan spomenik austro-ugarskim vojvodama, carevima i prijestolonasljednicima.
Ja ih ne slavim, imam , hvala Bogu svoju Domovinu, BIH...

Ali shvati da imam pravo voljeti i Tursku, kao državu gdje ima 5 miliona pripadnika moga naroda, prije svega zbog mojih sunarodnjaka, ne zbog Turaka...

I ne vidim čak da i Bošnjaci ne mogu tražiti paralelne veze, ako ih , (ne znam sa koji pravom), imaju druga dva etno korpusa u BIH !!!

Ako govorimo o okupatorima , agresorima, Turci su bili okupatori ali i NDH/Hrvatska i SR Jugoslavija/Srbija ...

P.S.
I da ponovim, ne podržavam ni gradnju spomenika turskim vojnicima !
Fudo patrioto stononda srbi ili hrvati nemaju pravo voljeti drzavu gdje ima 7 miliona njihovog naroda. Jos su to njihove nacionalne drzave. Da ti pojasnim fudo patrioto. To sto ti volis tursku je kao da srbi vole cikago jer tamo zivi bruka srba. Ali jok, ti volis cijelu drzavu od 80 miliona ljudi :D
TheMule

#111 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by TheMule »

Pa i Srbija je bila okupator 80 godina, u cemu je problem? To je dio historije ove zemlje nazalost.

Oni su donijeli nekih dobrih stvari, kao i svi okupatori. Obiljezavam 8. mart i 1. maj, 25. novembar, al to ne znaci da volim Veliku Srbiju. Razumijem da neki nasi gradjani je vole i prizeljkuju i dizu njihovu zastavu, sto nije u redu.

I Austrija je bila dijelimicno dobra, i donijela nekih dobrih stvari, ali nije u redu kad dosta vas prizeljkuje da nas opet okupiraju.

I Turci su donijeli nekih dobrih stvari, i oni su dio nase historije. I neki Bosnjaci slave neke datume bitke, i pale Bosnjake, pa sta? To je u redu, i ako vole Tursku, to je sasvim ok. Ali Bosna mora biti #1, i ne smiju prizeljkivati (sto znam da neki rade) da tu bude nesto vise od prijateljstva. Moramo cuvati nezavisnost koja je krvlju stecena.

Sto neki od vas imaju duple standarde, to je vas problem...
Fudo Bosna

#112 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

Bodkin wrote:
Fudo Bosna wrote:
Fudo patrioto stononda srbi ili hrvati nemaju pravo voljeti drzavu gdje ima 7 miliona njihovog naroda. Jos su to njihove nacionalne drzave. Da ti pojasnim fudo patrioto. To sto ti volis tursku je kao da srbi vole cikago jer tamo zivi bruka srba. Ali jok, ti volis cijelu drzavu od 80 miliona ljudi :D

Dakako da imaju ali moraju kao i ja, i ostali patrioti , odnosno svi gradovi gdje su Bošnjaci večina, uvažavati legalna obilježja naše zajedničke Domovine !!!

Paralela sa Čikagom ti je "šupljak" i nas ima možda u SAD, Sent Luis ili ... na desetine hiljada a u Turskoj, više nego u Yugi ex cijeloj, oko 5 miliona ..

U krajnoj liniji ni ja nisam za podastiranje turskih zastava,pa ni Bosanske ratne, več samo naše zvanične, zastavu i grb BIH !!!
Mohamad Sissoko

#113 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Mohamad Sissoko »

Bodkin wrote: Fudo patrioto stononda srbi ili hrvati nemaju pravo voljeti drzavu gdje ima 7 miliona njihovog naroda.
Voli, ko ti brani. :-D
prog321

#114 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by prog321 »

Bodkin wrote:
Fudo Bosna wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Mi ovdje imamo jedan nastran, gotovo morbidan i perverzan sindrom među Bošnjacima koji slave svoje okupatore, koji su im pobili kraljeve k'o paščad, zatrli kulturu, unazadili 300 godina (dovoljno je reći da je kuga posljednje iskorijenjena u BiH), koji su ih trajno unesrećili, oduzeli im etničku i svaku drugu nezavisnost od njih napravili svoje igračke.

To uopšte nije nastran koncept za najmanje 70% svih država na svijetu.
Okupator je svagdje prihvaćen gdje je prihvaćen njegova kultura. Od Amerikanaca koji su prihvatili britansku do Juznoamerikanaca sa španskom i Hrvata koji su uzeli madzarsku i mletačku vjeru /kulturu i uvezali u svoj identitet.
Bošnjaci muslimani nisu uopšte specifični. :-D
Danguba

#115 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Danguba »

Fudo Bosna wrote:
SkyLimit wrote:
Fudo Bosna wrote:
Neistinu pričaš, moji svi znaju bosanski, a znaju , mada su ih htjeli asimilirati,kao i drugdje, itekako, znaju svoja izvorna prezimena iz Domovine BIH !!!

Potomci babinog mi amidže najmanje 2 mjeseca provedu u BIH, svi fakultetski obrazovani , znaju bosanski, pošuju domovinu svojih predaka !!!
1. Znaju svoja "izvorna" prezimena? To nam pokusavas reci da imaju zvanicna prezimena i "izvorna" prezimena? Zbog cega u bratskoj Turskoj nisu zadrzali ta svoja izvorna prezimena, onako im naumpalo da iz npr. Velagic postanu Atatorglu?

2. Dobro da si se sam ispravio. To je domovina njihovih predaka. Nije njihova.

Moram te malo razočarati...

Pošto ih vuku korijeni, postoji velika vjerovatnoča da će vremenom ponovo doći, vratiti se u babovinu !!!

Več masovno dolaze, obilaze: Sarajevo, Počitelj, Mostar, Srebrenicu, Banja Luku itd....

Raspituju se za cijene zemljišta , itd ...

Kada bi samo znali, koliko je uglednih turskih državljana bošnjačkog porijekla, i na kakvim sve pozicijama , pa i u BIH , manje bi mahali tim parazastavama, a više poštovali Jedinu Domovinu BIH !!! :wink:
Kada im se sada vrate oni koje su njihovi preci protjerali sa njihovih ognjista. :D
Danguba

#116 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Danguba »

Fudo, Fudo, Fudoooo majstore. :thumbup: :bih:

:thumbup:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#117 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by japin_mutapi »

osmansko carstvo, austrougarska i sfr jugoslavija su u narodnom pamćenju bošnjaka ostali u pozitivnom svjetlu

mnogo je razloga za i protiv, ali činjenica je da su pomenute države, omogućile i osigurale biološki opstanak bošnjaka, u različitim periodima historije unutar svojih granica i nikada nisu provodile genocidnu politiku prema bošnjacima

naravno, tu je i vjerska komponenta koja igra veoma važnu ulogu, u odnodima između naroda i država
takođe, pojam okupacije i nacije u srednjem vijeku je drugačiji nego danas ... i rimljani su bili okupatori, pa je cijela zapadno evropska civilizacija nastala na temeljima rimskog carstva, i to niko ne prikazuje kao negativnost

kako glasi ona stara izreka - bolje turski turban, nego papska kruna
nije sve crno-bijelo, i ne može se po današnjim standardima ocjenjivati historija
kamberovica polje

#118 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by kamberovica polje »

Ajde šta se čudite, pa sjetite se onog drkanja na turske zastave na EP 2008. Ko sad ćemo mi pokazat ustašama i inadmašit ih u njihovoj gluposti. Nigdje manjih naroda s većim kompleksima nego na Balkanu.
basicm

#119 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by basicm »

Samo kod nas ima postrojavanje tudje vojske, vijorenje tudjih zastava, spomenici tudjim ratovima, i sve se jos sa nekakvim ludim ponosom prihvaca.

Uglavnom, od danas ja nemam nista reci ni na sahovnicu, ni 4 c, ni cetnike, ni ustase...samo jasi, svi su nasi!
animals

#120 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by animals »

japin_mutapi wrote:osmansko carstvo, austrougarska i sfr jugoslavija su u narodnom pamćenju bošnjaka ostali u pozitivnom svjetlu

mnogo je razloga za i protiv, ali činjenica je da su pomenute države, omogućile i osigurale biološki opstanak bošnjaka, u različitim periodima historije unutar svojih granica i nikada nisu provodile genocidnu politiku prema bošnjacima

naravno, tu je i vjerska komponenta koja igra veoma važnu ulogu, u odnodima između naroda i država
takođe, pojam okupacije i nacije u srednjem vijeku je drugačiji nego danas ... i rimljani su bili okupatori, pa je cijela zapadno evropska civilizacija nastala na temeljima rimskog carstva, i to niko ne prikazuje kao negativnost

kako glasi ona stara izreka - bolje turski turban, nego papska kruna
nije sve crno-bijelo, i ne može se po današnjim standardima ocjenjivati historija
Sa tom zastavom, na avataru, nimalo ti nisi za Bosnu..
mozda jesi ali za takvu..
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#121 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by japin_mutapi »

animals wrote:
Sa tom zastavom, na avataru, nimalo ti nisi za Bosnu..
mozda jesi ali za takvu..
zastava je znak solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada u turskoj
Ludzak

#122 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Ludzak »

Srbi kao Srbi, oni bar za sebe smatraju da imaju srpske korijene. A kakve korijene Bošnjaci imaju? Turske ?
Kombat

#123 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Kombat »

LARVA wrote:
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Stogodišnjica bitke na Canakkaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, obilježena je danas na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu.

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, brojne delegacije položile su vijence na spomenik turskim šehidima.

Današnjem obilježavanju, sa kojeg je poručeno da je ovaj događaj potvrda prijateljstvu između Turske i BiH, je prisustvovao i muftija bihaćki Hasan ef. Makić.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay kazao je da je 18. mart u Republici Turskoj Dan šehida koji se obilježava svake godine, a na isti dan se obilježava i godišnjica od bitke na Galipolju, bitke kod Canakkalea.

Ove godine je i jubilarno obilježavanje jer je od tog datuma prošlo 100 godina. Ovog dana, Dana šehida, mi spominjemo sve naše šehide, ne samo one koji su poginuli tada, 1915. godine. U BiH smo, ovaj za nas vrlo značajan dan, htjeli obilježiti ovdje gdje također postoji jedno naše šehisko mezarje – istakao je Erginay.

Turski ambasador je dodao da bi željeli svake godine, ovaj za Tursku i turski narod značajan dan, obilježiti na istom mjestu, spomeniku turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu.

Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona kazao je da je riječ o manifestaciji koja je još jedna u nizu potvrda prijateljstvu između Turske i BiH.

Nečelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić istakao je da je “izuzetno ponosan što je lično, kao načelnik općine bio dijelom unapređenja odnosa BiH i Turske.

Kako je kazao, od danas će svake godine na dostojanstven način obilježiti bitku koja zauzima najznačajnije mjesto u historiji Turske.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo između 3.000 i 6.000 Bošnjaka i radi se mahom o ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austro-ugarske.
smrdim/sanski-most-obiljezena ... jaka-foto/
Šta reći.
Nista...samo se dobro ISPOVRACATI...
Narod koji ovakve stvari radi ne treba da se brine za buducnost...taj narod buducnost nema (ima ako vam je pojam buducnosti slijedecih 50 do 100 godina).
Fuj...PLJUC HRAK
Patriotska_Liga

#124 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Patriotska_Liga »

SkyLimit wrote: 1. Znaju svoja "izvorna" prezimena? To nam pokusavas reci da imaju zvanicna prezimena i "izvorna" prezimena? Zbog cega u bratskoj Turskoj nisu zadrzali ta svoja izvorna prezimena, onako im naumpalo da iz npr. Velagic postanu Atatorglu?
Nisu mogli da zadrže prezimena zbog zakona koji sve državljane Turske primorava da imaju imena i prezimena koja zvuče turski. Kako to obavljaju ne znam ali valjda pošalješ novo ime na neku komisiju i onda ti oni (ako zvuči dovoljno turski) odobre to ime. Ne znam da li ima neki spisak s kojeg možeš uzeti ime ili to rješavaju ad hoc, to bi mogao reći neko ko zna. Uglavnom takav zakon postoji, ne možeš se kao državljanin Turske zvati Mićo Mićić.
Ludzak

#125 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Ludzak »

TheMule wrote:Pa i Srbija je bila okupator 80 godina, u cemu je problem? To je dio historije ove zemlje nazalost.

Oni su donijeli nekih dobrih stvari, kao i svi okupatori. Obiljezavam 8. mart i 1. maj, 25. novembar, al to ne znaci da volim Veliku Srbiju. Razumijem da neki nasi gradjani je vole i prizeljkuju i dizu njihovu zastavu, sto nije u redu.

I Austrija je bila dijelimicno dobra, i donijela nekih dobrih stvari, ali nije u redu kad dosta vas prizeljkuje da nas opet okupiraju.

I Turci su donijeli nekih dobrih stvari, i oni su dio nase historije. I neki Bosnjaci slave neke datume bitke, i pale Bosnjake, pa sta? To je u redu, i ako vole Tursku, to je sasvim ok. Ali Bosna mora biti #1, i ne smiju prizeljkivati (sto znam da neki rade) da tu bude nesto vise od prijateljstva. Moramo cuvati nezavisnost koja je krvlju stecena.

Sto neki od vas imaju duple standarde, to je vas problem...
Ja najviše žalim što se AU raspala. Da smo pod Austrijom, Bosna bi bila perspektivnija država jer oni bar znaju vladati državom.

Gavrilo P. kosti ti se raspale, konju antetatorski !!

A žaljenje ovih današnjih Bošnja nije ništa drugo nego selektivna religijska ljubav prema Turskoj i Osmanlijama.
Zašto se današnje Bošnje ne uvlače Austriji i AU kao Osmanlijama ?
Post Reply