U Sandžaku ženama obrezuju klitorise

Post Reply
sember

Post by sember »

Srpskoj agenciji Fonet dvije su žene ispričale ?????

ja licno ne vjerujem ovoj agenciji oni su isto iznijeli da se srbi u okolini nisa

masovno obrezuju ali da to kriju od spcrkve.
sojka

Post by sojka »

Jos jedna "mogucnost" sikaniranja zena. :roll:
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Ko ono rece da su arapi kod nas iz humanitarnih razloga stigli. Humanitarci samo takvi. Cak ti i pomognu da se ocistis od grijeha, obrezu te, nafilja ti copor djece i zamota te. Humano u pm. Ovi nase kopiraju bez greske.

FUJ, .
sember

Post by sember »

Procitaj pravila foruma prije nego iduci put bilo sta napises.
Reina

#30 Re: U Sandžaku ženama obrezuju klitorise

Post by Reina »

tempora wrote: Mimo svega ovoga, vrlo je cudna "cinjenica"da vehabije u Sandzaku i BiH, obrezuju zene, a da takvu praksu nemaju vehabije sirom Evrope, barem ja nisam informisana o takvim slucajevima. Molim one koji jesu, neka proslijede informacije o dokazima te prakse.
a , ma, pa ovi su sve da izvines zahebali u svojoj lazljivoj propagandi ....ako se to i desilo kako rece black oni ce reci da je to praksa i sta sve ne....
:-)
tempora

#31 Re: U Sandžaku ženama obrezuju klitorise

Post by tempora »

Reina wrote:
tempora wrote: Mimo svega ovoga, vrlo je cudna "cinjenica"da vehabije u Sandzaku i BiH, obrezuju zene, a da takvu praksu nemaju vehabije sirom Evrope, barem ja nisam informisana o takvim slucajevima. Molim one koji jesu, neka proslijede informacije o dokazima te prakse.
a , ma, pa ovi su sve da izvines zahebali u svojoj lazljivoj propagandi ....ako se to i desilo kako rece black oni ce reci da je to praksa i sta sve ne....
Ovakvim "vijestima" treba svakako prilaziti sa velikom ozbiljnoscu. Prvo iz razloga sto senzacionalisticka stampa formira javno misljenje, iz kojeg opet nastaju mnoge drustvene devijacije. Uopsteno kod nas, rijetkost je sresti istrazivacko novinarstvo!
Ako je istina, podjimo od toga da jeste-da je bilo slucajeva obrezivanja, evo black navede jedan iz svoga komsiluka, postavlja se pitanje ( mozda naivno formulisano ili uopsteno naivno pitanje) zasto i zbog cega osobama kojima je pruzena medicinska pomoc, uposlenici nisu od istoga napravili "slucaj" i da li postoje ovakve prijave? Te da li je iko ikada krivicno gonjen i zasto nije?
Sve i da se radi o "samo" jednom slucaju, stvar je zastrasujuca i mora postojati nacin da se ovakve pojave suzbijaju. A valjda je zakon zaduzen za to?
I da li uopste postoje novinari, koji idu tragom ovakvih vijesti i ko i zasto plasira ovakve vijesti? Ako je u cilju istine i zastite integriteta zivota zena, onda smatram da je rijec o amaterstvu ili moralnom lopovluku! :oops:
sojka

#32 Re: U Sandžaku ženama obrezuju klitorise

Post by sojka »

tempora wrote:
Reina wrote:
Ovakvim "vijestima" treba svakako prilaziti sa velikom ozbiljnoscu. Prvo iz razloga sto senzacionalisticka stampa formira javno misljenje, iz kojeg opet nastaju mnoge drustvene devijacije. Uopsteno kod nas, rijetkost je sresti istrazivacko novinarstvo!
Ako je istina, podjimo od toga da jeste-da je bilo slucajeva obrezivanja, evo black navede jedan iz svoga komsiluka, postavlja se pitanje ( mozda naivno formulisano ili uopsteno naivno pitanje) zasto i zbog cega osobama kojima je pruzena medicinska pomoc, uposlenici nisu od istoga napravili "slucaj" i da li postoje ovakve prijave? Te da li je iko ikada krivicno gonjen i zasto nije?
Sve i da se radi o "samo" jednom slucaju, stvar je zastrasujuca i mora postojati nacin da se ovakve pojave suzbijaju. A valjda je zakon zaduzen za to?
I da li uopste postoje novinari, koji idu tragom ovakvih vijesti i ko i zasto plasira ovakve vijesti? Ako je u cilju istine i zastite integriteta zivota zena, onda smatram da je rijec o amaterstvu ili moralnom lopovluku! :oops:

To je nekada bio Tanjug, jedina iole normalna, nezavisna obavjestajna sluzba. Rijec je o moralnom lopovluku i koruptivnosti novinara, jer je ocito da
se u svakom sektoru "Svi *ebi ga moraju necim hraniti." O profesionalnosti da i ne govorimo tj. rijedak slucaj.
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

to je praksa vehabija u cijelom svijetu, samo se u drzavama sa malo uredjenijim pravosudnim sistemom ne ususjuju to da rade. A sem toga, njihove zene obicno nemaju kontakte sa spoljnim svijetom i ukoliko bi to nekome prijavile ne bi se imale gdje i kome vratiti. Da li vam pada na pamet o kome je riejc - cesto o djevojcicama koje su udate kad im je bilo 14-15 godina, nemaju obrazovanja, odgojene su da je otac a poslije muz Bog koji ima moc da im oduzme zivot. Cesto se i desi da rodjeni otac ili brat ubije kcer/sestru koja je pobjegla od muza. I sve je to nama pred nosom. To su oni isti koji su tukli parove pred prirodno-matematickim fakultetom i na Jezeru. Pa niko u Sarajevu nije reagovao, i to se protumacilo kao "izolirana grupa pojedinaca".
Ne treba reci da su same pale i same se ubile niti potcijeniti uticaj vehabija. Kao i sve organizacija takvog tipa, sluze se vrbovanjem omladine kad je ranjiva, u periodu puberteta. Tako dodje do situacije da sin ubije majku jer ne prakticira vjeru kako treba....
Naravno da se to prakticiralo u Bosni za vrijeme rata, cak i neke medjunarodne organizacije imaju podatke o tome. Ali to je bila veoma senzitivna tema koju niko nije smio dotaci. Sad se to desava u Sandzaku i to je strasno, i trebamo biti svjesni da se to desava veoma blizu, i to cesto djeci. Trebamo otvoriti oci i saznati sta se desava i malo dalje od komsiluka jer mi sve ovo lici na one reakcije na pocetku rata tipa: jes granatiraju al na Cengic Vili, kod nas je u Starom mirno, super.
Vingo

Post by Vingo »

Novinarski motivi i amaterizam....to je za posebnu temu.
I gadno je sto se amateri bave ovom problematikom iz ko zna kojih pobuda....
Za ovo cujem prvi put....a onda prosurfam po nekim islamskim forumima i vidim da se i tamo vodi rasprava....Dakle...moguce je da se desava u nekim mracnim krugovima.
Pitanje je sta jedan novinar moze uraditi da dopre do njih?
Ako se fizicko nasilje nad zenama vrsi vijekovima, a prva zena je o tome javno progovorila tek jucer.....sta ocekivati od ovoga?
Strah je to.....
Hamza_ jupi

Post by Hamza_ jupi »

:lol: gluposti -nevjerujem tu nešto "smrdi"
Rania

Post by Rania »

biscanka84 wrote:
a generalno...kome i na pamet padne obrezivanje zena- treba ga kastrirati bez razmisljanja!!!
postoje hadisi koji zahtjevaju da se zena obreze-no to je sunnet ne farz

Inace u Sandzak se vehabizam prosirio iz Bosne u zadnjih 5 godina,no ovo za obrezivanje prvi put cujem
mozes li ti navesti jedan takav hadis.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Hamza_ jupi wrote::lol: gluposti -nevjerujem tu nešto "smrdi"
Ovo se zove jako argumentiran post :roll:

A ovaj smajli na pocetku valjda odrazava reakciju na temu, sta li...
Reina

Post by Reina »

gradjani svijeta wrote:t
Naravno da se to prakticiralo u Bosni za vrijeme rata,
da se prakticiralo :shock: cista laz!
Vingo

Post by Vingo »

Smijem staviti link drugog foruma?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vingo wrote:Smijem staviti link drugog foruma?
Bujrum.
Vingo

Post by Vingo »

Vrlo zanimljiva diskusija....Vjerski potkovanija anyway...opet ne vidim dokaze...ali prica se...

http://islam.dzemat.org/modules.php?nam ... 29aa329a39
Reina

Post by Reina »

Vingo wrote:
http://islam.dzemat.org/modules.php?
name=Forums&file=viewtopic&p=32626&sid
=69bb9e12a21844523e199929aa329a39

evo jedan od odgovora :-)

" U Sandzaku, tacnije u Novom Pazaru i Sjenici...I ja sam cuo za taj slucaj obrezivanja, ne znam detalje ali izgleda da je sve zavrsilo na tom jednom slucaju. Momci su zaista problematicni ali pored njih ima i drugih koji dolivaju ulje na vatru sireci neprovjerene vijesti i uvelicavajuci one provjerene. Tako jedan momak dodje na b92 forum i kaze kako je vodja te grupe kupio kamilu i prosetao centrom Novog Pazara. Raja na b92 digla cijelu stvar na cirkus i poceli pricati viceve na nas racun. Ja zovnem telefonom i dobijem potvrdu da je sve izmisljotina."
Vingo

Post by Vingo »

Zanimljiv je i ovaj....Nekako svako tumaci kako mu je cejf

Molim Allaha da nas uputi da istinu vidimo istinom i da nam ukaze na zabludu i da nas sacuva od nje! Amin!

Nakon dugog razmisljanja sta da uradim, posto se rasprava i indirektno ismijavanje sa propisaom obrezivanja zena nastavlja, odlucio sam da zamolim nekoga od brace studenata da mi prevede par dokaza koji bi razuvjerili nase slabo poznavanje ove temematike.
Kao sto sam na samom pocetku rekao, ja nisam pokrenuo ovu temu niti sam ikada imao namjeru, ali posto ocigledno ima onih koji dali zbog slabog poznavanja ove teme ili nekog drugog razloga direktno ili indirektno zele da ovaj propis osude i uvrste medu paganske postupke. Nakon moga zahtijeva od jednog aktivnog studnta dobio sam naredni text:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Ko nepristrasno pogleda u fikhske knjige ucenjaka cetiri pravne skole primjetice da svi, bez iznimno, priznaju legitimitet obrezivanja zena. Hanefijski, malikijski, safijski i hanbelijski pravnici su slozni da je obrezivanje zena legitiman postupak, iako se spore oko samog propisa na tri misljenja, i to:
1. Da je obavezno,
2. Da je sunnet,
3. Da je to ukazivanje pocasti zeni.

Svaka skupina nastoji dokazati svoj stav. Mnogi koriste opce argumente koji se ticu muskaraca i zena. Ja cu navesti samo cetiri argumenta vezana striktno za obrezivanje zena koji ukazuju na legitimitet ovoga postupka.

Prvi dokaz:

Aisa r.a. kaze:“Rekao je Poslanik s.a.w.s.:“Kada krene jedan obrezani dio u drugi obrezani dio, treba se okupati.“ – Hadis prenosi Imam Tirmizi br. (109);

Imam Tirmizi ovaj hadis ocjenjuje kao vjerodostojan. Takodjer ispravnim ga smatraju : Ibn Hibban, Ibn Kattan, Derekutni, Nevevi i drugi.

Imam Kurtubi kaze: „Slozili su se svi Tabi’ini da se radi po ovome hadisu.“
Vidjeti: El-dzamiu li ahkamil-Kur’an, 2/154.

U verziji kod imama Muslima br. (349) stoji: “Kada se smjesti izmedju njena cetiri uda i kada dotakne jedan obrezani organ drugi obrezani organ, obavezno je kupanje.“

Citirani i bez sumnje autenticni hadis bezdvojbeno ukazuje na legitimnost obrezivanja zena i nije ga moguce metaforicki protumaciti. Ovo su rijeci Poslanika, s.a.w.s koji ne govori po svome nahodenju niti hiru. Ucenjaci koji su dali komentar na ovaj hadis svi spominju muski i zenski obrezani dio i jednoglasno potvrdjuju legitinmost obrezivanja zena.

Vidjeti npr., naredna djela:

1. En-Nevevi u Serhu Muslim 3/36,
2. Ibn-Hadzer u Fethul-Bari, 10/340,
3. Ez-Zerkavi u Serhul-Muvetta 1/138,
4. El-Mubarekfuri u Et-Tuhfe, 1/230,
5. El-Menavi u Fejdul-Kadir, 1/301,
6. Es-Sevkani, Nejlul-evtar 1/137,
7. Semsud-din Abadi u Avnul-mabud, 11/186 i 14/125,
8. Sujuti u Tenvinul-Havalik, 1/52,

i brojni drugi.

Drugi dokaz:

Umu Atije kaze da je Poslanik, s.a.w.s. rekao onoj zeni koja je sunnetila zene u Medini.“Ne otkidaj puno, jer je tako korisnije za zenu i draze muzu.“ - Ebu Davud (5260) i drugi.

Islamski ucenjaci imaju razlicite stavove po pitanju ovoga hadisa vecina ga odbacuje, a neki su ga prihvatili.
Ibn-Hadzer je ukazao na pojacanje ovoga hadisa zbog druga dva puta kojim se navodi.
Vidjeti:
Fethul-Bari, 10/340.

Nasiruddin Albani je u potpunosti prihvatio ovaj hadis pojasanjavajuci da je u osnovi slab, ali da je zbog skupine puteva dostize stepen prihvatljivog hadisa.
Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha 2/244 – 249.

Imam Hejsemi o ovom hadisu kaze:“Biljezi ga Taberani sa dobrim lancem prenosilaca:“Vidjeti: El-medzmea, 5/172.

Treci dokaz:

Umu –Alkame kaze da su djevojcice Aisinog r.a. brata bile obrezane i osjecale su bol, pa su pitali Aisu da im dovedu nekoga da ih zabavlja. Odgovorila je potvrdno. Doveli su covjeka koji je uvtao svojom glavom i Bujnom kosom i pjevao. Kada je to vidjela Aisa kazala je:“Uh, sejtan istjerajte ga, pa su ga istjerali napolje.“ Buhari u El-mufredu (1247).

Ibn-Redzeb kaze da je ova predaja ispravana. Vidjeti: Nuzhetul-esma, str. (55).

Cevrti dokaz:
Konsenzus (jednoglasni stav) islamskih ucenjaka po ovom pitanju.

Poznati hadiski i fikhski ekspert Ibn-Redzeb u svome slavnom djelu Fethul-Bari, 1/372 kaze:“Obrezivanje zena je legitimno (ar.mesrua) BEZ RAZILAZENJA medju islamskim ucenjacima.“
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovim je nas cijenjeni brat i student zavrsio svoj text.

Zar nakon jednoglasnog stava imama cetiti mezheba i svih drugih islamskih ucenjaka opcenito raspravljati o ovom pitanju?!
Kojim pravom filozofirati nakon konsenzusa islamskih ucenjaka. Ko ima pravo smatrati zabranjenim ono sto su odobrili svi islamski ucenjaci kroz stoljeca (hiljade i hiljade njih)?!

Sa ovim bih zavrsio svoje javljanje na ovu temu jer stvarno nakon konsenzusa ucenjaka prvih i poslednjih generacija koji obrezivanje zena smataraju legitimnim ne zelim vise da gubim vrijeme u beskorisnim raspravama.
Cilj nam nije bio da nekoga podsticemo ili ubjedjujemo da to treba raditi u nasem podneblju pogotovo za to nema nikakvih potreba, medjutim treba znati sta je govorila nasa ulema vezano za temu obrezivanje zena.
Takodje ogradjujemo se od svih neispravnih nacina obrezivanja (mozemo slobodno kazati i masakriranja), koji nemaju utemeljenja u islamskoj tradiciji, poput nekih Africkih plemena u Sudanu, Somaliji itd.

Allahu dragi uputi nas na pravi put! Amin
Vingo

Post by Vingo »

amrino

Post by amrino »

Ovaj gornji post moram shvatiti kao propagandu jer moj mozak jednostavno ne moze da svari jedan covjek uopste moze ovako da misli...ja bih ga obrezala al ono totalno- da mu nista ne ostane!!! :x
erised traeh

Post by erised traeh »

Gluho bilo i daleko od Bosne i islama
Ja sam musliman, čvrsto vjerujem u Allaha dž.š. i pokušavam se pridržavati svih pravila i što manje se griješit, ali ja nikada ne bih takvo nešto učini svojoj ženi. Ako ovo negdje postoji, a još gore ako postoji u okviru islama, ovo je skandalozno i svi počinioci se mogu nadati samo Allahovoj kazni, jer je zločin u ime Allaha gori od samog zločina. Postoji hadis:

“Sunecenje je preporuceno za muskarce i pocast za zene”

Prema ovom hadisu, sunećenje muškaraca je sunnet, a žena počast, odnosno nije ni sevap ako žena to učini, nego jednostavno ako žena misli da se ne može zaštiti od grijeha, onda može proizvoljno da se osuneti. Ako neka žena negdje želi da to sama sebi učini (naravno uz strućčnu medicinsku pomoć), bujrum, poštujem, isto ko što je nedavno nekakav budis, fakir il nešto slično, odrezo svog hašima, jer muse, da izvinete, protegno hašim za vrijeme vjerskog obreda. Ali ovo, da nakakav *ebeni luđak na takav monstruozan način zlosatavlja svoju suprugu, koju treba nadasve da je voli i poštuje, kako i islam nalaže, je stravično i zaslužuje prije svega kaznu na ovom svijetu, a na hiljade puta gora kazna ga čeka i na budućem.

Što se tiće Sandžaka, ja nešto ne vjerujem da je to tamo baš toliko učestala pojava, koliko je taj članak ustvari propaganda i koliko služi za širenje islamofobije.
Vingo

Post by Vingo »

amrino wrote:Ovaj gornji post moram shvatiti kao propagandu jer moj mozak jednostavno ne moze da svari jedan covjek uopste moze ovako da misli...ja bih ga obrezala al ono totalno- da mu nista ne ostane!!! :x
Pa to i jeste koliko sam shvatila on je neki sektas "slobodni tumac islama"...vehabija....zovi to kako hoces...
tempora

Post by tempora »

gradjani svijeta wrote:to je praksa vehabija u cijelom svijetu, samo se u drzavama sa malo uredjenijim pravosudnim sistemom ne ususjuju to da rade. A sem toga, njihove zene obicno nemaju kontakte sa spoljnim svijetom i ukoliko bi to nekome prijavile ne bi se imale gdje i kome vratiti. Da li vam pada na pamet o kome je riejc - cesto o djevojcicama koje su udate kad im je bilo 14-15 godina, nemaju obrazovanja, odgojene su da je otac a poslije muz Bog koji ima moc da im oduzme zivot. Cesto se i desi da rodjeni otac ili brat ubije kcer/sestru koja je pobjegla od muza. I sve je to nama pred nosom. To su oni isti koji su tukli parove pred prirodno-matematickim fakultetom i na Jezeru. Pa niko u Sarajevu nije reagovao, i to se protumacilo kao "izolirana grupa pojedinaca".
Ne treba reci da su same pale i same se ubile niti potcijeniti uticaj vehabija. Kao i sve organizacija takvog tipa, sluze se vrbovanjem omladine kad je ranjiva, u periodu puberteta. Tako dodje do situacije da sin ubije majku jer ne prakticira vjeru kako treba....
Naravno da se to prakticiralo u Bosni za vrijeme rata, cak i neke medjunarodne organizacije imaju podatke o tome. Ali to je bila veoma senzitivna tema koju niko nije smio dotaci. Sad se to desava u Sandzaku i to je strasno, i trebamo biti svjesni da se to desava veoma blizu, i to cesto djeci. Trebamo otvoriti oci i saznati sta se desava i malo dalje od komsiluka jer mi sve ovo lici na one reakcije na pocetku rata tipa: jes granatiraju al na Cengic Vili, kod nas je u Starom mirno, super.
Znas, ja se po ovom pitanju smatram itekako informisanom. Ali kada tebe citam, pitam se da li mi pricamo o istoj temi.
a) opis profila zena koje se priklanjaju vehabizmu, apsolutno, apsolutno ti je netacan!!! Ne znam da li se radi o predrasudi ili o faktima-koje bi zaista zeljela vidjeti.
b) jos uvijek tvrdim da sumnjam da je obrezivanje praksa vehbabija jer takve informacije nemam u Evropi=ili sam ih preskocila ili su u najvecoj tajnosti ili su to opet neki ponaosob stavovi odredjenog dijela vehabija?

c)Spominjes medjunarodne organizacije koje su se bavile ovim pitanjem. Molim te proslijedi ih, jer ne mogu vjerovati da se radi o "senzibilnom pitanju" kojeg se eto kao niko nije smio dotaci, jer u javnost su iznosene i jos senzibilnije stvari kao one o regrutiranju i slanju bih vehabija na ratista druga ratista! :oops:

I jos nesto. Koliko je meni poznato, a smatram eto ( nadam se da nece zvucati arogantno jer to nije moja namjera) da sam malo vise upoznata, da su svi ti ljudi za koje "postoji osnovana sumnja" :D da su vehabije, ili da imaju radikalna razmisljanja bakteriju u mikroskopu obavjestajnih\tajnih sluzbi.
Nesto sam sumnjicavama, prema dosta toga. :shock:
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

:x :x :x

Protjerati sve i jednog iz Bosne. Na kraju će nam oni biti veći dušmani od četnika. Pored sve siline kriminalaca i prodanih duša iz vlastitih redova, sad su nam i ovi "pravi muslimani" trebali. :-x

Najgore je što ima kretena koji to podržavaju i opravdavaju.... Mamicu im nab...pardon..... :x :x :x :x
patrius

Post by patrius »

Cuo sam za operacije "vracanja nevinosti",to jest vjestackog djevicnjaka,ali za ovo sam cuo da pstoji negdje u Somaliji ili tamo negdje.Al',nista nije nemoguce, u ovom "vremenu transplantata i uspjesnih dijaliza"...
Post Reply