U Sandžaku ženama obrezuju klitorise
-
gradjani svijeta
Da najbolje je da zatvorimo temu, i oci. Mozda si ti privi put procitala clanak u srpskom casopisu, ali ovdje ima ljudi koji su upuceni u istoriju razdora izmedju Sita i Sunita, karakteristike jednih i drugih, sta se i zasto se sve ovo desava u Iraku i cijelom srednjem istoku. Jos uvijek ima ljudi koji citaju knjige i strucnu literaturu a ne kojekakve casopise.
- Bosanac sa dna kace
masala rodila majka vako nacitana i upucena!gradjani svijeta wrote:Ako bi saznala da iko, sem vehabija i nekih Arapa, jos uvijek nasilno obrezuje zene u svijetu, mozda se slozim s tobom. Ali, koliko znam niko. Sto se tice muskaraca, sunecenje, ili cirkumcizija je jos vrsena kod djecaka u engleskim plemickim familijama (ne znam da li jos to rade), naravno kod Jevreja. A i u Americi pri rodjenju odmah pitaju roditelje, bez obzira na vjeroispovijest da li zele da se uradi cirkumcizija na civiliziran nacin, u bolnici, sa anestezijom novorodjencetu. A ovo nasilno sakacenje djevojcica koje su usle u pubertet i ponekad zena, pri kojem mnoge umiru u najgorim mukama od sepse, to samo rade vehabije, i to nema veze ni sa Bushom, ni sa propagandom, ni sa Amerikom.amrino wrote:Meni se opet cini da otkako je Bush dosao na vlast za sve probleme na svijetu su krive tamo nekakve "vehabije" i tamo nekakvi "Arapi"...ali to je naravno samo moje misljenje...
obrezivanje zena se najvise vrsi u Etiopij, Somaliji, Sudanu i Eritreji, rade ga svi i krscani, i muslimani i animisti cak i jevreji!
citaj, citaj, citaj....
-
Maksim
Bosanac sa ruba inteligencije. kazes u pomenutim africkim zemljama ovaj zlocin cine svi, i muslimani, krscani i jevreji... gdje si to procitao ili vidio ili mozda cuo? To je stara idiotska doktrina prisutna u autonomnim tumacenjima Islama koja je evo dospjela i na prostor Ex-Yu. Mada, sam Islam je idiotska doktrina (vulgarni materijalizam
) kao i ostale monoteisticke zavjere, ali kao ateist to tolerisem dok se te (za)vjere prakticiraju u okviru molitve ali ovakve stvari, o da, za to bi dobra stara UDBA pokucala na vrata. Ovo nema nista s propagandom ili politickim okolnostima, ovo je jedan od najvecih zlocina i gore je od silovanja. Ovo ni nacisti nisu radili.
Smatraj ovo opomenom za vrijedjanje.
Smatraj ovo opomenom za vrijedjanje.
-
gradjani svijeta
e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
-
amrino
To je izvuceno iz konteksta i nemoj sebi dopustiti da donosis zakljucke o necemu na osnovu samo jedne recenice s foruma...Zene su po prvi put dobile svoja prava i postivanje kakvo zasluzuju pojavom islama...Islam je jedno a kako ga neko tumaci to je nesto sasvim drugo.gradjani svijeta wrote:e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
-
Reina
Tacno je da ovo obrezivanje nema veze sa vjerom odnosno sa Islamom.
Tacno je da je to primitivna tradicija nekih plemena u Africi gdje su to radili i muslimani, krscani itd. Ali neka vi vrijedjate tudju vjeru zato ste tu i tako @Makasim kaze : "Islam je idiotska doktrina" i pri tome takvi postovi mogu ostati ovdje, to je van pameti.
Tacno je da je to primitivna tradicija nekih plemena u Africi gdje su to radili i muslimani, krscani itd. Ali neka vi vrijedjate tudju vjeru zato ste tu i tako @Makasim kaze : "Islam je idiotska doktrina" i pri tome takvi postovi mogu ostati ovdje, to je van pameti.
Last edited by Reina on 25/01/2007 11:56, edited 1 time in total.
-
Maksim
amrino wrote:To je izvuceno iz konteksta i nemoj sebi dopustiti da donosis zakljucke o necemu na osnovu samo jedne recenice s foruma...Zene su po prvi put dobile svoja prava i postivanje kakvo zasluzuju pojavom islama...Islam je jedno a kako ga neko tumaci to je nesto sasvim drugo.gradjani svijeta wrote:e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
Za naseg opakog BosanCa: ja ne pitam tebe za svoje misljenje.
-
amrino
Maksime-slijedi ona recenica da divizijom- lupas po njoj brate ko sto samo Maksim moze...Maksim wrote:amrino wrote:To je izvuceno iz konteksta i nemoj sebi dopustiti da donosis zakljucke o necemu na osnovu samo jedne recenice s foruma...Zene su po prvi put dobile svoja prava i postivanje kakvo zasluzuju pojavom islama...Islam je jedno a kako ga neko tumaci to je nesto sasvim drugo.gradjani svijeta wrote:e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
Kako to da sam ja veci feminist od tebe iako sam muskarac? Ti razmisljas (
) u granicama jednog za tebe izradjenog koncepta koji znaci "ja ne moram razmisljati, samo moram zivjeti". S islamom je definitivno kao i s krscanstvom i mnogo prije judaizmom utemeljeno nesto sto je i prije u patrijarahalnim drustvima bilo ideologija samo bez misticno-filozofske podloge (zene se furaju na mistiku, srecu i sudbinu), naime da istinu moze samo muskarac reci i da samo on moze donositi odluke. Je li to znaci da zene nisu dovoljno inteligentne da uvide da imaju i suprotne strane koje su efektivnije od lazi koje propovijedaju ljudi za spas svog autoriteta? Ja ne mislim tako, ali mislim da vecina Bosanki nema dovoljan mozdani kapacitet za neovisni svjetonazor.
Za za naseg opakog BosanCa: ja ne pitam tebe za svoje misljenje.
Ti se samo furas da znas nesto a u stvarnosti 100 % nikada nisi procitao niti Kur' an niti Bibliju niti bilo kakvu drugu literaturu koja je potrebna za potpuno razumijevanje ovakvih stvari...Dakle- pojma ti nemas! A da budem iskrena- radije bih svojevoljno bila natprosjecno NE inteligentna nego bila nalik tebi.
- Bosanac sa dna kace
http://www.bosnjakinja.net/modules.php? ... cle&sid=54Jedna je od veoma rasirenih zabluda je povezivanje sunecenja zena sa islamom. Ovaj tekst obradjuje tri pitanja:
1. Da li je islam uveo sunecenje zena?
2. Da li postoji bilo koji autentican izvor islama koji zahtijeva sunecenje zena u religijske svrhe ?
3. Da li sunecenje zena treba biti zabranjeno ili ograniceno?
Iako porijeklo sunecenja zena nije poznato, prethodilo je krscanstvu i islamu”.*1 Najradikalniji oblik sunecenja zena (infibulation) je poznat kao Faraonova Procedura. Ovo moze oznacavati da je praksa sunecenja zena bila poznata prije islama, krscanstva i moguce judaizma. Medjutim, nije jasno odakle potice ova praksa, da li iz Egipta ili nekih drugih africkih zemalja, a odatle se prosirila u Egipat. *2
Poznato je da u nekim zemljama kao sto je Egipat, sunecenje zena je prakticirano od strane muslimana i krscana.*3 S druge strane, ova praksa nije poznata u ostalim muslimanskim zemljama kao sto je Irak, Iran i Saudijska Arabija.*4 Ovo vodi ka zakljucku da je sunecenje zena povezano sa obicajima a ne sa islamom. Vec je spomenuto na samom pocetku da neki obicaji prakticirani od strane samo muslimana ili muslimana I drugih (kao sto je slucaj sunecenja zena) nije dio Islama I u nekim slucajevima moze da bude u suprotnosti sa ucenjem Kur’ana I Sunneta. Slijedi pojasnjenje.
2. DA LI POSTOJI BILO KOJI AUTENTICAN IZVOR ISLAMA KOJI ZAHTIJEVA SUNECENJE ZENA U RELIGIJSKE SVRHE?
Sunecenje zena nije spomenuto u Kur’anu bilo direktno ili indirektno. Ne postoji hadis koji zahtijeva sunecenje zena. Medjutim, neki kazu da jedan hadis, iako ne zahtijeva sunecenje zena, odobrava ga. Hadis: “Sunecenje je preporuceno za muskarce i pocast za zene” (Makromah)*5 Postoje dva tumacenja ovog hadisa:
a) Napravljena je razlika izmedju sunecenja muskaraca koja je opisana kao snazna religijska praksa (Sunnet)6 ili preporuceno dok je dat slabiji opis ka zenskom sunecenju (Makromah) sto implicira da ne postoji religijska obaveza.
b) Ovaj hadis je slab (daif). *7
Medjutim, postoji autenticniji hadis u kojem Poslanik saw prolazi pored zene koja obavlja sunecenje mlade djevojke. Poslanik saw joj je dao instrukcije: “Odsijeci samo navlaku (spoljni nabor koze oko klitorisa) ali ne sijeci duboko (tj, klitoris), to ce je uljepsati (djevojku) I uciniti je pozeljnijom muzu.” *8
Poslanik saw nije zabranio ovu praksu, medjutim njegove rijeci odaju veliku brigu za unutrasnje potrebe zena, njihovu bracnu srecu i dozvoljeno uzivanje. Vezano za uljepsavanje kao i bolji odnos sa muzem je jasan dokaz njegove senzitivnosti i brige. Isto tako oni su u suprotnosti da sunjecenje zena kontrolise seksualni apetit kod zena i zbog toga doprinosi seksualnom moralu i cednosti drustva. Tacno je da islam zahtijeva od oba spola da budu cestiti. Medjutim, ne postoji tekst u Kur’anu ili Sunnetu koji zahtijeva selektivno ogranicavanje ili kontrolu seksualnih potreba bilo kojeg spola. Cak sto vise, cestitost i cednost se ne ogledaju u odsijecanju dijelova koji su osjetljivi i veoma bitan ljudski organ. Radije, oni se sastoje od duhovnih i moralnih vrijednosti osobe i podrzani su sa cednom okolinom.
3. DA LI SUNECENJE ZENA TREBA BITI ZABRANJENO ILI OGRANICENO?
Serijat dijeli akcije u 5 kategorija:
1.- Obavezne;
2.- Preporucene;
3.- Dozvoljene;
4.- Pokudjene;
5.- Strogo zabranjene.
Sunecenje zena spada u kategoriju dozvoljenih. Vjerovatno iz razloga sto se neki ucenjaci protive zabrani ove prakse. Prije diskutovanja ovog pogleda vazno je napraviti ralziku izmedju razlicitih nacina sunecenja.
NACINI SUNECENJA
a) Odklanjanje navlake klitorisa. Ova procedura je u neku ruku slicna sunecenju muskaraca i u oba slucaja dio spolnog organa nije odsjecen. Isto tako, u oba slucaja samo navlaka ili spoljasnja koza je odstranjena. Ukoliko je odstranjivanje obavljeno kako treba nece izazvati bracne probleme. Neki to nazivaju “obrezivanje po Sunnetu”, to je njihovo imenovanje, a ne od Poslanika s.a.w. koji je koristio termin Sunnet samo u slucaju sunecenja kod muskaraca.
b) Odstranjivanje citavog klitorisa zajedno sa dijelom labia minora, i nakon zasivanja ostavlja otvor. Ovo je oblik sakacenja.
c) Odstranjivanje citavog klitorisa, labia minora i srednjeg dijela labia majora, zasiveno sa obje strane zenskog organa ostavlja mali otvor. Procedura zahtijeva vezivanje nogu djeteta najmanje tri sedmice. *9 Ova procedura se naziva Faraonovom Procedurom, mada se naziva i sakacenje.
Ocigledno je da drugi i treci nacin sunecenja nikad nije bio zahtijevan, preporucen ili cak odobren od strane Poslanika s.a.w.s. Posljedna dva nacina sunecenja su u suprotnosti sa serijatskim pravilom zabrane odstranjivanja bilo kojih dijelova ljudskog tijela, osim u neizbjeznim slucajevima (primjerice medicinski tretman, odsijecanje noktiju ili kose ili za eksplicitno naveden razlog kao sto je sunecenje muskaraca). Ovakva potreba ne postoji kod sunecenja zena. Nista ne moze opravdati genitalno osakacivanje. Cinjenica je da sakacenje nije dozvoljeno u islamu cak ni u borbi. Ne samo da zadnja dva nacina nemaju opravdanje u islamu , oni su brutalni, nehumani i u suprotnosti sa islamom.
Dakle, ostaje otvoreno pitanje vezano za prvu proceduru. Neki, primjerice Rektor na Al-Azhar Univerzitetu, Sheikh Gad Al-Haque, argumentuje da to spada u kategoriju dozvoljenog buduci da je Poslanik s.a.w.s. nije zabranio. Kao takvu ne postoji osnova da se u potpunosti zabrani. Medjutim, u skladu sa Serijatom je da se nesto sto je dozvoljeno zabrani ukoliko se pokaze da je stetno. Primjerice ribe su dozvoljene jesti. Ukoliko se pokaze da je neka riba otrovna ili stetna bice zabranjena na osnovu poznatog serijatskog pravila (Aldharar Yozaal), ili steta mora biti otklonjena. Dakle, stvarna rasprava dolazi do tacke da li je prvi nacin stetan ili ne. Uzimajuci u obzir da prvi nacin ne mora biti previse stetan kao druga dva, moze se reci da je bolan, traumatican i cesto obavljan u negihijenskim uslovima vodeci ka drugim problemima. *10
Cak ukoliko sunecenje obavlja doktor, to je toliko osjetljivo da ga svi doktori ne mogu obaviti.*11
Treba primijetiti da su neki ljudi protiv sunecenja zena kao dijela njihovog protivljenja bilo kojoj tradiciji koja je zastarjela i neprihvatljiva. Govoreci ovo je neprihvatljiva praksa sunecenja zena zato sto je to tradicija bez obzira da li je povezana sa islamom ili ne. Ovoj praksi se treba prici objektivno na osnovu sljedeceg:
a) da li je religijski zahtijevana ili ne
b) da li postoji medicinski ili drugi razlozi koji se trebaju uzeti u obzir prilikom evaluacije ove prakse.
Dok je bilo koji nacin sunecenja zena vec zabranjen u nekim zemljama *12, mozda ce biti zabranjen u buducnosti u nekim drugim, a ovdje se ne sugerira da je to jedina opcija. U drustvima i kulturama gdje je ova praksa veoma duboko ukorijenjena sa socio-kulturalnim pritiscima, *13 - legalnom zabranom nece dovesti do kraja ove prakse. To moze dovesti do toga da se praktikuje skriveno i u jos gorim okolnostima. Medjutim, problem je ozbiljan i zahtijeva akciju. Kao pocetna tacka, trebalo bi se krenuti sa obrazovanjem masa u zemljama gdje je sunecenje zena cesto prakticirano. Svi moguci mediji moraju biti koristeni u ovom procesu. Nadati se je da dio ovog teksta moze sluziti kao sema za jedan takav edukacioni program.
Na kraju, sigurno se moze reci da ne postoji ama bas ni jedan dokaz iz Kur’ana i Sunneta koji zahtijeva *14 - sunecenje zena.
Fusnote:
1. Stewart, Rosemary, "Female Circumcision: Implications for North American Nurses," in Journal of Psychosocial Nursing, vol. 35, no. 4, 1997, p. 35.
2. Haqa'iq llmiyya Hawla Khitan Al-Inuath (in Arabic), Jam'iyyat Tanzeem Al-Usrah, Cairo, 1983, p. 7. 3. Ibid, p.8.
4. Ibid, p.8.
5. Al-Shawkani, Nayl Al-Awtar, Dar Al-Jeel, Beirut, 1973, vol.1, p. 139
6. Definicija Sunneta bi bila “govor, akcije, dozvola ili odobrena cutnja od Poslanika s.a.w.s”. U kontekstu religijskih duznosti, Sunnet referira ka akcijama koje su preporucene ali ne obavezne. To je u kontekstu u kojem je Poslanik saw koristio Sunnet da bi referirao ka sunecenju muskaraca ali ne i sunecenju zena.
7. Al-Shawkani, op. cit, p. 139.
8. Al-Tabarani, quoted in Al-Albani, Muhammad N., Silsilat Al-Ahadeeth Al-Sahihah, A1 Maktab Al-Islami, Beirut, Lebanon, 1983, vol. 2, Hadeeth no. 722, pp. 353-358 especially pp. 356-357. Pogledati: N. Keller (translator/editor), The Reliance of the Traveller by Ahmad Al-Masri, Modern
9. Stewart, op. cit, p. 35.
10. Ukljucujuci krvarenje, oziljke, bolne intimne odnose, poteskoce da se postigne seksualno zadovoljstvo sto moze da vodi ka boli, umanjuje sanse za trudnocu, u nekim slucajevima uzrokuje neplodnost, hronicna pelvic infekcija, upala mokracnih kanala, psiholoski probelmi kao I nesrecni muzevi. Pogledati: Stewart, op. cit, pp. 36-37.
11. Autor je saznao od doktora obzirom da je klitoris veoma mali, cak jos manji kod mladjih djevojaka da je veoma tesko da se uradi prva procedura kako treba cak iako bi to radio doktor. Mnogo laska procedura sunecenja muskaraca se cesto daje doktorima koji su specijalizirani u toj oblasti.
12. Sunecenje zena je zabranjeno u Engleskoj i drugim Europskim zemljama sa zakonom “Akt zabrane sunecenja zena iz 1985.” Zbog popularnosti date ovoj temi I od ostalih zemalja se ocekuje da ga usvoje, posebno u zemljama sa velikm brojem emigranata koji praktikuju ovu proceduru. Stewart, op. cit, p. 36.
13. Jedan od pritisaka je i neislamski zasnovani kulturni obicaj da su jedino osunecene zene dobre za brak, i druge predrasude da dijete od neosunecene zene ce ubrzo da umre. Pogledati primjer u Stewart, op. cit, p. 36.
14. Cesto se referira ka rijecima Poslanika saw koje prenosi Ahmad kao i Malik sa slicnim sadrzajem do mjere da ukoliko se dvije osunecene povrsine (muska i zenska) spoje, uzimanje gusula je obaveza. Ovaj hadis jednostavno naglasava vaznost da se poslije intimnih bracnih odnosa, muz i zena moraju okupati prije obavljanja dnevnih molitvi. Relevantni dio ovog hadisa je povezan sa osunecenim dijelovima. Imam Ahmad koristi ovaj hadis kao dokaz da su zene u Medini bile sunecene. Medjutim, ne postoji dokaz da je sunecenje bilo religijski zahtijevano. Moguce da je to bila obicajna praksa i da nije bila zabranjena. Nekoliko hadisa koje Al-Albani smatra autenticnim ne zahtijevaju sunecenje zena kao sto je raspravljano ranije. Cak sto vise, neki od hadisa govore protiv radikalnih oblika sunecenja.
Pogledati: Sabiq, Al-Sayyid, Figh Al-Sunnah, Dar Al-Kitab AlArabi, Beirut, 1969, vol. 1, pp. 37 i 66. Takodjer: Al-Albani, Muhammad N., Tamam Al-Minnah Fi Al-Ta'leeq Ala Fiq AlSunnah, Al-Maktabah Al-Islamiyyah, Amman, 3rd printing, 1409 A.H., p. 67, and Muwatta'AI-lmam Malik, Dar AlQalam, Beirut, n.d., pp.
Preuzeto iz knjige: Gender Equity in Islam By Jamal Badawi
Preveo bracni par: E.H. i M.T-H
- Bosanac sa dna kace
pa ima sati-samospaljivanje zena u Indiji, ali to ne rade muslimanke pa tako eto ne meore se pljuvat po islamu!Eva Braun wrote:Običaj ili ne unazađuje. Još samo fali da se neko seti žrtvovanja dece i krug je potpun. A i te žene ko im je kriv. Da ga imaju bolje bi bilo da im amputiraju mozak. Glupače nazadne.
-
Eva Braun
Nisam ja čoveče pluvala po islamu. A i ovde tema nije samospaljivanje indijki već obrezivanje klitorisa.Bosanac sa dna kace wrote:pa ima sati-samospaljivanje zena u Indiji, ali to ne rade muslimanke pa tako eto ne meore se pljuvat po islamu!Eva Braun wrote:Običaj ili ne unazađuje. Još samo fali da se neko seti žrtvovanja dece i krug je potpun. A i te žene ko im je kriv. Da ga imaju bolje bi bilo da im amputiraju mozak. Glupače nazadne.
Koliko sam upoznata taj običaj imaju plemena iz Afrike. I o tome je još davno govorila jedna manekenka (afrikanka) koja je to obrezivanje preživela kao 10 godišnja devojčica i mislim da se i dan danas bori protiv tog običaja.
-
graciella
U potpunosti se slazem sa tobom. Sve svete knjige, a ujedno i monoteisticke religije koje se otjelovljenje svetih knjiga, stvavljaju zenu u podredjen polozaj.Kako u krscanstvu, tako i u islamu pogotovo.Maksim wrote:amrino wrote:To je izvuceno iz konteksta i nemoj sebi dopustiti da donosis zakljucke o necemu na osnovu samo jedne recenice s foruma...Zene su po prvi put dobile svoja prava i postivanje kakvo zasluzuju pojavom islama...Islam je jedno a kako ga neko tumaci to je nesto sasvim drugo.gradjani svijeta wrote:e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
Kako to da sam ja veci feminist od tebe iako sam muskarac? Ti razmisljas (
) u granicama jednog za tebe izradjenog koncepta koji znaci "ja ne moram razmisljati, samo moram zivjeti". S islamom je definitivno kao i s krscanstvom i mnogo prije judaizmom utemeljeno nesto sto je i prije u patrijarahalnim drustvima bilo ideologija samo bez misticno-filozofske podloge (zene se furaju na mistiku, srecu i sudbinu), naime da istinu moze samo muskarac reci i da samo on moze donositi odluke. Je li to znaci da zene nisu dovoljno inteligentne da uvide da imaju i suprotne strane koje su efektivnije od lazi koje propovijedaju ljudi za spas svog autoriteta? Ja ne mislim tako, ali mislim da vecina Bosanki nema dovoljan mozdani kapacitet za neovisni svjetonazor.
Za naseg opakog BosanCa: ja ne pitam tebe za svoje misljenje.
Nije mi samo jasno koliko dugo ce zene furati film kao sve je u redu, dok je ocito da nista nije ok po pitanju zena u odnosu na muskarce.
Ovakvo okrutno ponasanje prema zenama je samo kristalizacija sikaniranja zena na razlicitim mjestima u svetim knjigama
- StLouis
joj, ove njive paraju ocigradjani svijeta wrote:e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
BOG JE MUSKARAC!!
-
gradjani svijeta
reci to javno u Americi par puta pa ces vidjet...hahaha
-
gradjani svijeta
E hvala ti Boze da se neko javi ko je shvatio sta je pisac htio da kaze. Sve nesto te sto ste protiv Islama, te to je cetnicka propaganda, ne, to je MUSKI SOVINIZAM, tako se to zove, ali i taj sovinizam negiramo ako smo muskarci i na zalost i mnoge zene. Hvala Graciella.
- Bosanac sa dna kace
pa jesam reko da si ti pljuvala po islamu?Eva Braun wrote:Nisam ja čoveče pluvala po islamu. A i ovde tema nije samospaljivanje indijki već obrezivanje klitorisa.Bosanac sa dna kace wrote:pa ima sati-samospaljivanje zena u Indiji, ali to ne rade muslimanke pa tako eto ne meore se pljuvat po islamu!Eva Braun wrote:Običaj ili ne unazađuje. Još samo fali da se neko seti žrtvovanja dece i krug je potpun. A i te žene ko im je kriv. Da ga imaju bolje bi bilo da im amputiraju mozak. Glupače nazadne.
Koliko sam upoznata taj običaj imaju plemena iz Afrike. I o tome je još davno govorila jedna manekenka (afrikanka) koja je to obrezivanje preživela kao 10 godišnja devojčica i mislim da se i dan danas bori protiv tog običaja.
da preformulisem; mnogimas ne bi bilo inetersantno spaljivanje zena u hindu religiji jer ne mogu time popljuvat islam!
a da je cetnicka propaganda ocito je, isto kao sto su pisali da se u Omarskoj i Kertaermu logorasi igraju golfa i jedu piletinu!
-
amrino
Da ponovim posto izgleda da nisi procitala a moguce je i da ne zelis procitati jer vec imas odredjene predrasude kojih se ne zelis rijesiti?!amrino wrote:To je izvuceno iz konteksta i nemoj sebi dopustiti da donosis zakljucke o necemu na osnovu samo jedne recenice s foruma...Zene su po prvi put dobile svoja prava i postivanje kakvo zasluzuju pojavom islama...Islam je jedno a kako ga neko tumaci to je nesto sasvim drugo.gradjani svijeta wrote:e svidja mi se ono : ZENE SU VASE NJIVE VASE...PRISTUPAJTE NJIVAMA KAKO I KADA HOCETE.." E jes mi drago sto sam njiva...pa sta se radi s njivom - miluje se, ljubi, ili gazi i ore???? Stvarno ima toliko ljubavi i paznje u ovim rijecima, sva sam se najezila. Ako necije vlasnistvo uopce ima pravo da se jezi, mislim.
- Rania
bas mi je drago zbog tebegradjani svijeta wrote:Da najbolje je da zatvorimo temu, i oci. Mozda si ti privi put procitala clanak u srpskom casopisu, ali ovdje ima ljudi koji su upuceni u istoriju razdora izmedju Sita i Sunita, karakteristike jednih i drugih, sta se i zasto se sve ovo desava u Iraku i cijelom srednjem istoku. Jos uvijek ima ljudi koji citaju knjige i strucnu literaturu a ne kojekakve casopise.
-
Mujko
Selam
Nije mi jasno koliko se ovakvih slucajeva desilo i da li se sumnja da se takve stvari rade krisom i na ilegalan nacin (mada se ni na legalan nacin to ne bi moglo sprovesti).Za ovakvu pojavu prije nego sto se ukljuci medjunarodni komitet za zastitu prava zena, IZ bi trebala da po ovom pitanju intervenise a i organi drzave Srbije da pravilno odrade istragu povodom ovih slucajeva.Organi drzave Srbije imaju prava zastiti ove zene od bilo kakve torture i neprijatnosti a angaziranje OSCEa nije naodmet.
Nije mi jasno koliko se ovakvih slucajeva desilo i da li se sumnja da se takve stvari rade krisom i na ilegalan nacin (mada se ni na legalan nacin to ne bi moglo sprovesti).Za ovakvu pojavu prije nego sto se ukljuci medjunarodni komitet za zastitu prava zena, IZ bi trebala da po ovom pitanju intervenise a i organi drzave Srbije da pravilno odrade istragu povodom ovih slucajeva.Organi drzave Srbije imaju prava zastiti ove zene od bilo kakve torture i neprijatnosti a angaziranje OSCEa nije naodmet.