U Prijedor se vratilo 25000 Bosnjaka,u Focu se vratilo 1000.

Stolee

#1 U Prijedor se vratilo 25000 Bosnjaka,u Focu se vratilo 1000.

Post by Stolee »

Zbog cega je tolika razlika u povratku? Da nije mozda zbog toga, sto su Focaci uglavnom u Sarajevu, pa je uvijek bilo ljepse biti u Sarajevo, nego u Foci? Sta mislite o tome?

24.01.2005

--------------------------------------------------------------------------------

Asim ef. Karović, imam Atik Ali-pašine džamije, tvrdi

Političari obmanjuju javnost pričom da se u Foču vratilo 3.000 Bošnjaka

Ako nema ljubavi, volje i htijenja za obnovu svoga doma, neka se novac preusmjeri na neko drugo područje

- Ovdje je na djelu jedno paranoično bježanje od sebe, svoga identiteta i svoje tradicije. Ne dozvoljavam da mi kažu da je u Foči počinjen zločin. Daleko veće razmjere zločina su bile u Kozarcu i Prijedoru, kada je riječ o broju ubijenih i broju logora, ali mi danas na području Prijedora imamo jake džemate i na hiljade povratnika - kaže za "Dnevni avaz" Asim ef. Karović, imam Atik Ali-pašine džamije u Foči, komentirajući rezultate povratka u ovaj dio BiH.

Loši rezultati

Karović tvrdi da političari stalno obmanjuju javnost kada kažu da se u Foču vratilo oko 3.000 Bošnjaka.
- Odgovorno tvrdim da na području općine Foča imamo manje od 1.000 povratnika. Ono što sam sreo u Kozarcu fasciniralo me. Ljubav i privrženost svome zavičaju, svome domu i svome pragu prisutne kod Krajišnika, nažalost, još nisam susreo kod Fočaka i Gornjepodrinjaca - ističe ef. Karović.
Osim ekonomskih razloga,, za loše rezultate povratka on odgovornim smatra vlasti.

Aktivni imami

- Nema jasne strategije povratka. Imate primjer da su u Foči obnavljane kuće koje su nedugo zatim prodavane. Niko nije napravio jednu crnu listu jednog svojevrsnog zločina. Uzeta je donacija, uzet je novac, kuća obnovljena da bi bila prodata. Ako nema ljubavi, volje i htijenja za obnovu svoga doma u Foči, neka se novac preusmjeri na neko drugo područje - kaže Karović.
Na ovom području teško je pronaći i imama koji bi tu radio.
- To pitanje će se morati rješavati na nivou Rijaseta IZ, na drugačiji način. To ne smije biti pitanje dobrovoljnosti da imami idu za povratnicima. Žalosno je da u Čajniču ili Rogatici nemate aktivnih imama - ističe Asim ef. Karović.
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Prolazio sam kroz Focu dok sam se bavio svercom cigareta
u opste me ne cudi sto se dole ljudi ne vracaju...

Pa bolje je zivjet godinu u Tuzli, nego deset u Foci!
margareta

Post by margareta »

Avangardan10 wrote:Prolazio sam kroz Focu dok sam se bavio svercom cigareta

Znaci da je tamo 5.godisnjak ujedno i 50 godisnjak :) k'o kuce i mace
mora da je Foca zivotinjsko carstvo :)
u Fatime vise Jajca

Post by u Fatime vise Jajca »

http://www.kozarac.com
http://www.bihcom.com
dvije inoficijelne stranice Kozarcaa
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

margareta wrote:

NE NISaM TO HTIO RECI ....
margareta

Post by margareta »

Avangardan10 wrote:
margareta wrote:

NE NISaM TO HTIO RECI ....
Znam Avangardni10 da sve sto ti kazes nema losu pozadinu. Iskreno. Dobrocudan si i dobronamjeran. Malo sam iskarikirala - nijansirala 'crnim humorom' tvoj komentar. Izvini.

Pozdrav
leek

Post by leek »

pa jeste li vi posle rata ijednom bili u foci... tamo javno hodaju koljaci... pa ti skupi hrabrosti pa se vrati i zanoci...
vuk

Post by vuk »

Nisu se vratili zato sto je genocid u Foci bio znatno monstruozniji i sveobuhvatniji nego u Prijedoru.

Pocinjen je genocid i u Prijedoru, ali gore je za nijansu ipak drukcija klima. Na sirem podrucju Foce danas zive ipak vukodlaci u ljudskom obliku. S njima se ne moze zivjeti, cak ni pored njih.

Jedina Bosnjakinja koja je opstala na sirem podrucju Foce, i uopste tog dijela RS-a je Ferida Kopic, supruga dr. Velibora Ostojica, organizatora genocida. Svi ostali su stradali, a sretni su se spasili. Stradali su i mijesani brakovi, svi do jednoga. Zdrav razum je u Foci ubijen 1992. godne. Cak je i u Trebinju bolje nego u Foci.
margareta

Post by margareta »

leek wrote:pa jeste li vi posle rata ijednom bili u foci... tamo javno hodaju koljaci... pa ti skupi hrabrosti pa se vrati i zanoci...
Za te hodajuce 'djekove trbosjekove' ja bih spremila nase trojno predsjednistvo sa svim pratecim elementima da srede te setajuce koljace.

VOZDRA
leek

Post by leek »

i ja bi vala.. a pogotovo ovog naseg sto se buni za nadrealiste :x
margareta

Post by margareta »

leek wrote:i ja bi vala.. a pogotovo ovog naseg sto se buni za nadrealiste :x
Sada je prezauzet obavezama preuzimanja Oceva Sina ...... a mogli bi svi skupa na teren ali sa debelom opsadom, tek zastite radi. Da im koji koljac ne utekne.
Stolee

Post by Stolee »

"Ako nema ljubavi, volje i htijenja za obnovu svoga doma, neka se novac preusmjeri na neko drugo područje

- Ovdje je na djelu jedno paranoično bježanje od sebe, svoga identiteta i svoje tradicije. Ne dozvoljavam da mi kažu da je u Foči počinjen zločin. Daleko veće razmjere zločina su bile u Kozarcu i Prijedoru, kada je riječ o broju ubijenih i broju logora, ali mi danas na području Prijedora imamo jake džemate i na hiljade povratnika - kaže za "Dnevni avaz" Asim ef. Karović, imam Atik Ali-pašine džamije u Foči, komentirajući rezultate povratka u ovaj dio BiH. "
vuk

Post by vuk »

Stolee, jedna doktorska disertacija koju imam govori drukcije. Govori da je u Foci uz Srebrenicu i Zepu bilo najgore, najmonstruoznije. A mi iz Sarajeva se na racun Focaka najvise zajebavamo. Mozda zato i zasluzujemo da nam Zenicani i Tuzlaci pominju Markale.
violentjack

Post by violentjack »

Dobro je da priznas :oops:
violentjack

Post by violentjack »

u Fatime vise Jajca wrote:www.kozarac.com
http://www.bihcom.com
dvije inoficijelne stranice Kozarcaa
Da veoma fine stranice 8)
violentjack

Post by violentjack »

vuk wrote:Nisu se vratili zato sto je genocid u Foci bio znatno monstruozniji i sveobuhvatniji nego u Prijedoru.

Pocinjen je genocid i u Prijedoru, ali gore je za nijansu ipak drukcija klima. Na sirem podrucju Foce danas zive ipak vukodlaci u ljudskom obliku. S njima se ne moze zivjeti, cak ni pored njih.

Jedina Bosnjakinja koja je opstala na sirem podrucju Foce, i uopste tog dijela RS-a je Ferida Kopic, supruga dr. Velibora Ostojica, organizatora genocida. Svi ostali su stradali, a sretni su se spasili. Stradali su i mijesani brakovi, svi do jednoga. Zdrav razum je u Foci ubijen 1992. godne. Cak je i u Trebinju bolje nego u Foci.
Prvo nije istina Vuce a ako meni ne vjerujes posjeti ove stranice
http://www.kozarac.com
http://www.hambarine.com
http://www.cela.com

Ima i jos

Javno je napisano ko je nestao ili ubijen na stranici http://www.hambarine.com

Preko 3400 Bosnjaka je ubijeno u Kozarcu..Prijedoru..sumnjam stvarno da je u Foci bilo vise

Prijedor je nekad ima vise Bosnjaka nego Bihac preko 50 000 momak..ti ne shvacas to

I ljudi se vracaju tamo zbog relativne blizine federacije..i zbog toga sto je vecina sela bila Bosnjacka ili Hrvatska

Tamo gdje su Bosnje bile manjina kao u Dubici ili Kostajnici Bosnjaka sa vraca ali na prste..znaci minimalan povratak
violentjack

Post by violentjack »

vuk wrote:Stolee, jedna doktorska disertacija koju imam govori drukcije. Govori da je u Foci uz Srebrenicu i Zepu bilo najgore, najmonstruoznije. A mi iz Sarajeva se na racun Focaka najvise zajebavamo. Mozda zato i zasluzujemo da nam Zenicani i Tuzlaci pominju Markale.
Jarane ti stvarno ne znas

kad je ko ''cetnik ili Srpski rezervista ubijen na Hambarinama..samo sto je psovao balijama majku tada..cetnicu su usli u selo sa skoro 3000 stanovnika..i poceli paliti ..ubijati i silovati..nisu imali milosti

Stvarno ne znas kako je narod tamo stradao da tako pises..Srebrenicani su jedino teze platili..

Keraterm..Trnopolje..Kozarac..Omarska sve logori gdje su ljudi ubijani

Bilo je takvih zlocina sirom krajine..primjer herojskog Vrhpolja kada su napali cetnicku kolonu koja se kretala kroz selo..iako je selo bilo ''okupirano''

Tada je par ceti ubijeno a selo totalno zapaljeno..koliko su ti smradovi nasih sela zapalili..kako je taj Sanski kraj stradao..pa mi smo se ljudima smijali iz Dubice i Novog koji su uglavnom sacuvali zive glave Bosnjake

Zato ne pricaj gluposti..

:x
violentjack

Post by violentjack »

vdje možete naci imena, podatke, fotografije nestalih iz Hambarina ....

317 ljudi imenom, a poneki i slikom svjedoce o svome postojanju.Svjedoce o tome da su bili medju nama. Ženili se, išli u vojsku, ranili na posao, upisivali djecu u školu.
A onda su u nekoliko krvavih mjeseci 1992. godine jednostavno nestali. Nestajali su u koncentracionim logorima Keraterm, Omarska, Trnopolje. Na Manjaci i u Batkovicima. U ljubijskim i prijedorskim zatvorima. Nestajali su po padinama Kozare i po Kurevskim šikarama. U vlastitim avlijama nestajali su sa bolnim krikom ili, u prkos ,stisnutim usnama. Nestajali su bez ikakvog razloga.
I tako 317 ljudi.NI KRIVI NI DUŽNI..

Pogledaj sliku sehidskog mezarja u Hambarinama..samo je tamo ubijeno 317 ljudi Bosnjaka..samo u tom selu..zamisli i razmisli
violentjack

Post by violentjack »

Na lijevoj obali Sane, koja pripada opcini Prijedor, smjestena su jedna od najljepsih mjesta nase Bosne i Hercegovine.
Ta mjesta su Zecovi, Carakovo, Hambarine, Rakovcani, Rizvanovici i Bišcani.
To su mjesta nasih oceva, djedova, pradjedova.

Prije rata mjesta lijeve obale Sane ili kako mi to zovemo Brdo (Mataruge) su imali 10867 stanovnika ili 9,7 % stanovnistva prijedorske opcine..
Ovdje su ljudi obradjivali zemlju, radili u Prijedoru, Ljubiji ili u inostranstvu i svi su dobro zivjeli. To se moze i danas vidjeti po ostacima kuca sve velike dvospratnice.
Nijedna kuca nije ostala citava. Unistene su tako da ih mjestani mogu samo porusiti i iznova graditi sto i rade..

Na ovom prostoru je izvrsen jedan od najvecih zlocina u BiH.. Kad su u nekoliko krvavih mjeseci 1992. godine jednostavno mjestani Brda nestali. Nestajali su u koncentracionim logorima Keraterm, Omarska, Trnopolje. Na Manjaci i u Batkovicima. U ljubijskim i prijedorskim zatvorima. Nestajali su po padinama Kozare i po Kurevskim šikarama.
U vlastitim avlijama, nestajali su sa bolnim krikom ili, u prkos ,stisnutim usnama. Nestajali su bez ikakvog razloga.
I tako 1477 ljudi lijeve obale Sane (Brda) ili 45,8 % od broja nestalih Prijedorske opcine. ..NI KRIVI NI DUZNI .

6. jula 1999 nakon 7 godina izbjeglistva mjestani Brda su na svoju incijativu otpoceli povratak svojim kucama, odnosno onome sto je od njih ostalo.
U selima je sve bilo spaljeno i unisteno, ostaci kuca zarasli u korov. Ali mjestani presretni bez obzira u kakvom stanju bili, to su nasi domovi.
U pocetku su se smjestili u porusenim skolama ,ostacima drustvenih domova kulture, podrumima, sve tako cekajuci da im neko pomogne..
I hvala Bogu dragom neki su dobili pomoc od medjunarodnih organizacija a neki su poceli graditi sami..

Danas 2002 godine se opet mogu vidjeti kuce i to nove kuce sve se crveni kad se pogleda iz Prijedora na Brdo....
Kuce se grade svakog dana jer i nasi mjestani lijeve obale Sane koji zive u dijaspori i oni podizu kuce na svojim ognjistima u zelji za povratkom jednog dana ....Ako Bog da....
demagog

Post by demagog »

Zasto se izbjeglice vracaju u Kozarac a ne u Focu?

Nisam nikad bio ni u Foci ni u Kozarcu i nemam pojma gdje su muslimani vise nastradali ali onako odokativno mi se cini da je razlog u tome sto je Kozarac vece mjesto naseljeno Bosnjacima pa se povratnici tamo sigurnije osjecaju. U situaciji kakva je u BiH nije bas prijatno biti pripadnik nacionalne manjine i vjerujem da je pomalo nezgodno nekom Mehmedu kad u Foci mora pred Srbima reci kako se zove ili kad mora poslati dijete u skolu medju srpsku djecu itd. a u Kozarcu povratnici nemaju takvih problema.
violentjack

Post by violentjack »

Kozarac je manje mjesto od Foce

Oni su se skolovali po Sumskom planu i programu do prije 2 godine..ali tamo je sve po Turcima..sada se skoluju po Federalnom planu i programu

Na stanici policije jos visi njihov orlic..ali policajci su tamo iz okolnih sela cetniuckih Omarske itd..samo 3 Bosnjaka rade u toj policiji iako su bOsnjaci tamo cinili 95%stanovnistva prije rata

Kozarac je bio bogat kraj i prije ..zemlja je plodna..relativna blizina federacije je isto faktor prema povratku..tako da se i vracaju ljudi..iako daleko da se vratilo 25 000 ljudi.ja bih rekao negdje oko 16 000 max
demagog

Post by demagog »

violentjack wrote:Kozarac je manje mjesto od Foce

Oni su se skolovali po Sumskom planu i programu do prije 2 godine..ali tamo je sve po Turcima..sada se skoluju po Federalnom planu i programu

Na stanici policije jos visi njihov orlic..ali policajci su tamo iz okolnih sela cetniuckih Omarske itd..samo 3 Bosnjaka rade u toj policiji iako su bOsnjaci tamo cinili 95%stanovnistva prije rata

Kozarac je bio bogat kraj i prije ..zemlja je plodna..relativna blizina federacije je isto faktor prema povratku..tako da se i vracaju ljudi..iako daleko da se vratilo 25 000 ljudi.ja bih rekao negdje oko 16 000 max
Ne znam te detalje medjutim cini mi se da je moja poenta tacna, tj. da se Bosnjaci vracaju tamo u vecem broju zato sto dominiraju u etnickoj strukturi.
Da se vratim opet na primjer nesretnog Mehmeda (izmisljenog) kojem nije bas fino kad ga neko na ulici u Foci zovne po imenu ili kad mu dijete ide u razred gdje mozda ima 30 srpskih i 3 bosnjacka ucenika pa mu sinu svaki cas neko govori da je balija i slicno. Tih problema vjerovatno nema u Kozarcu. Vjerovatno i kad ga zaustavi taj srpski policajac nije mu tako nezgodno reci da se zove Mehmed jer su citav grad Mehmedi, Sulejmani i slicni.

Sigurno i cinjenica da je Kozarac bogat kraj sigurno privlaci ljude da se vise vracaju jer nekako se ljepse vratiti u bogatstvo nego u sirotinju.
violentjack

Post by violentjack »

Ma jeste ali cetnici tamo su misevi..jedino su hrabro kad ih se skupi desetak ili kad je kolona cetnika..ne smije pojedinac pricati o mrskim Turcima..nema sanse

Tako je to..tamo gdje Bosnjaka bila mala manjina Mrkonji oko 2000 prije rata..veoma malo ih se vratilo..ili Kostajnica i tako ti krajevi

Foca tamo se isto vracaju Bosnjaci ali u sela
http://www.paunci.com
onda u Filipovice ..Patkovinu..Jelec samo se ne vracaju u Focu
violentjack

Post by violentjack »

violentjack

Post by violentjack »

Kada su nastali i zasto su se tako nazvali, tesko da iko zna.Paunci,smjesteni na lijevoj obali Drine, nekih sedam kilometara nizvodno od Foce, i oko tri kilometra uzvodno od Ustikoline, sada u RS, na samoj granici sa FBiH ,mjesto je koje se polako dize iz pepela. Nekada jedno od najljepsih i najpitomijih mjesta focanske opstine, a u posljednjem ratu skoro u potpunosti nestalo sa zemljopisne karte, sada se zahvaljujuci prezivjelima ponovo uzdize.... :)
Post Reply