JBT wrote:Sanjanine, nemam vremena da ti ponavljam nesto sto je na ovom forumu davno prodiskutovano. Uglavnom, da ti nije bilo AVNOJ-a, niti bi bilo BiH, niti bi bilo tebe i mene, a ako bi te bilo zvao bi se malo drugacije nego sad. Vjerovatno Petar, Nikola ili Bozo (mozda bi ti i prezime bilo Susec). Mlad si da bi znao da se sve sto je dobro gradi na kompromisima, krenuvsi od braka pa nadalje. Bosnjaci su u BiH upravo kao posljedicu tog AVNOJ-a dobili naciju, drzavu a da pri tome ne moraju zivjeti u Srbiji ili Hrvatskoj.....
Uzmi malo knjigu u ruke, procitaj malo sta je bilo sa ljudima islamske vjeroispovjesti i tradicije u Bugarskoj koja nije imala AVNOJ. Sta je sa takvima bilo u Rusiji?
Nisi bio svjedok onoga vremena i nisi kompetentan porediti ga sa ovim sto je danas na snazi.
Moguce je da svi nisu bili zadovoljni i na konju prije 20-30 godina, ali nema te drzave na svijetu gdje su svi zadovoljni. Odgovorno ti tvrdim da je 90% vise ljudi bilo sretnije tad nego sad. Mozda i sretniji nego vise od 80% stanovnika ove planete. Sad smo na zacelju svega.
I jos cemo tonuti. Nisu kriminalci jos sa nama gotovi. Jos imamo gace na sebi.
U jednome se slazem. Da nije bilo komunizma Bosnjaci bi nestali. Ne slazem se s tobom da bih se rodio ali pod drugim imenom. Ne, ne bismo bili ni zaceti. To sam i sam vise puta ponovio. U tom trenutku komunizam je bio jedini spas za Bosnjake.
Medjutim, to je bilo samo produzenje agonije. Agonije koja jos traje. Jer Bosnjaci jos misle (najvecim dijelom) ono sto ne bi dmjeli misliti. Proslost kaze da ne bi smjeli.
Ono s cim se ne slazem je da su Bosnjaci AVNOJ-em dobili naciju?
Dobili su samo fizicki opstanak a pravo na naciju ili bilo sta slicno tome nisu.
Sjeti se sta je pisao Mesa. Mada to Srbi tumace drukcije. Al, dobro, prave se blesavi kao i obicno. Mesa, Mak i mnogi drugi izjasnjavali su se kao Srbi i Hrvati jer nisu imali pravo na naciju. Mozda ti to ne znas ali roditelji tvojih roditelja su isto tako pisali da su Srbi ili Hrvati.
Bosnjaci su kao nacija nastali jako davno. Samo sto im nije bilo dozvoljeno da se tako izjasnjavaju. Ljudi koji su pisali o tome kako bi se Bosnjacima trebala priznati nacija bili su na dugogodisnjoj robiji u vrijeme Tita. Konkretno, Milovan Djilas. Koji je bas pmninjao Bosnjake a ne "Muslimane".
Sve sto nam je dao AVNOJ jeste fizicki opstanak. Przivljavanje. To je sve. I hvala im na tome. Svima koji su tada spasili Bosnjake od nestanka.
Ali to je svo dobro kojr nam je AVNOJ dao. Na zalost, to vrijeme je uspavalo Bosnjake. Kao nikad do tad.
To je i najveci razlog za ovoliku tragediju kroz koju smo prosli u proteklom ratu. Ko zaboravi proslost zivjet ce proslost opet. Opet i opet.

Sve dok ne dodje pameti.
Jako jako mnogo grijesis po pitanju prava Bodnjaka u vrijeme Jugoslavije. Srbi (prikriveni nacionalisti) upravljali su tom zemljom i dominirali citavim sistemom. Iz Sarajeva si. Stariji si od mene. Sjeti se naziva ulica, naziva ustanova i ostalog. I jos mnogo toga......
AVNOJ nam je dao opstanak. Bog nam je dvaput oprostio zaborav. Pitanje je hoce li i treci put.