Problem je sljedeći, kada vozim auto, i idem preko 3000 obrtaja kada pritisne kvačilo auto se ugasi ako je puštena papučica gasa, umjesto da ga drži na 900 obrtaja.
Na istom autu se dešava od kako sam ga kupio da ponekad zimi ne upali automatski čok tj ne ode na 1500 obrtaja nakon paljenja nego štuca na 900 obrtaja.
Ljetos rađen hladanjak, pripremljena za zimu, zamjenjeni ventili, repariran raspršivač plina u februaru.
Prijedlog ili još bolje majstor kojem nije ofir raditi Feliciju sa karburatorom i LPG-om
U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Stihy
-
simens1
#2 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Odvuci auto kod Njegosa u Lukavicu,dobar majstor i vrlo korektan,nece ti uzet pa te zavlaciti dodji danas dodji sutra...ja kod njega sva auta odrzavam i prezadovoljan sam.i naravno za plin je ekspert 
- sparky
#3 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
To bi trebao biti problem sa elektronikom. Mislim da nema veze sa plinom po simptomima. Svaki normalan majstor je može promijeniti i zar ima tih koji ne rade neki tip auta jer im je ofirno?
- drndalo
#4 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Ja imam slicne simptome ali smanjenog oblika... Nekada se automatski saug ni ne upali kad je hladan na plinu, ali mi to ne smeta kada vozim...
Inace je s karburatorom uobicajeno da je stand-gas nizi nego na benzinu, i tu koliko znam nema neke velike pomoci. Riktanjem smjese plina to mozes smanjiti na nizi nivo, ali sumnjam da mozes potpuno izbjeci. Prvo pogledaj da li je crijevo usisa zraka okrenuto direktno naprijed, pa u voznji kada pustis gas "previse" zraka ulazi kroz usis na premalo plina... Vec samo okretanje usisa negdje prema nazad (motornom prostoru) pomaze, jer zrak manje direktno ulazi u usis. U svakom slucaju, mislim da ono sto neki majstori rade (redukcija precnika usisa) izolirbandom ili tako nesto, nije pametno... Po meni bi ga trebalo nariktati najbolje sto moze sa svim dijelovima kako jesu...
Inace je s karburatorom uobicajeno da je stand-gas nizi nego na benzinu, i tu koliko znam nema neke velike pomoci. Riktanjem smjese plina to mozes smanjiti na nizi nivo, ali sumnjam da mozes potpuno izbjeci. Prvo pogledaj da li je crijevo usisa zraka okrenuto direktno naprijed, pa u voznji kada pustis gas "previse" zraka ulazi kroz usis na premalo plina... Vec samo okretanje usisa negdje prema nazad (motornom prostoru) pomaze, jer zrak manje direktno ulazi u usis. U svakom slucaju, mislim da ono sto neki majstori rade (redukcija precnika usisa) izolirbandom ili tako nesto, nije pametno... Po meni bi ga trebalo nariktati najbolje sto moze sa svim dijelovima kako jesu...
- babonja
#5 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Ne znam da li je taj majstor što ga gore spomenuše ali ima u Lukavici čovjek koji radi na karburatorima i ima iskustvo sa ovim problemima kod Felicije pa pokušaj kod njega čovjek je korektan i jeftin. A iz svog iskustva koje sam imao sa tim autom moguće je da je taj automatski saug- kod mene bila puklo kućište iznutra sličan je bio simptom da gubi obrtaje, isto ta poznata elektronika najbolje ako znaš nekoga pa posudiš da vidiš jel razlika u paljenju ako jeste kupiš fino i postaviš sam to nije problem ili ako znaš nekoga u prodavnici dijelova da probaš, isto tako ima tzv. špula u razvodnoj kapi smo mijenjali te obavezno kablovi i svjećice provjeriti.
-
simens1
#6 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Taj sto radi karburatore ja na ulazu u lukavicu sa desne stran,imao sam lose iskustvo sa njim prije par godina,na moju reklamaciju oko njegpvpg rada umalo da me izbode sarafcigerombabonja wrote:Ne znam da li je taj majstor što ga gore spomenuše ali ima u Lukavici čovjek koji radi na karburatorima i ima iskustvo sa ovim problemima kod Felicije pa pokušaj kod njega čovjek je korektan i jeftin. A iz svog iskustva koje sam imao sa tim autom moguće je da je taj automatski saug- kod mene bila puklo kućište iznutra sličan je bio simptom da gubi obrtaje, isto ta poznata elektronika najbolje ako znaš nekoga pa posudiš da vidiš jel razlika u paljenju ako jeste kupiš fino i postaviš sam to nije problem ili ako znaš nekoga u prodavnici dijelova da probaš, isto tako ima tzv. špula u razvodnoj kapi smo mijenjali te obavezno kablovi i svjećice provjeriti.
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Ulazi ti previše zraka a premalo plina kad pustiš gas. Samim popuštanjem papučice opada vakum koji na karburatorskom sistemu povlači plin iz rasplinjača i dobijaš više zraka. Isto je i kod mene i nešto me iskreno ne tangira jer se to pojavi ako na cca 70-80 km/h pritisnem kvačilo i držim dok obrtaji ne spadnu ispod cca 800 i onda se ugasi međutim odmah po ubacivanju u brzinu vozilo nastavlja da radi uobičajeno. Kad normalno usporavaš u prilasku semaforu nikad se ne gasi predpostavljam.
Riješenje bi bilo da se pošteluje karburator Slavko u Lukavici to radi najbolje koliko ja znam ja imam neki broj 065/534-922 pa vidi jel još uvijek aktivan.
Ako prije paljenja barem jednom ne pritisneš papučicu gasa automatski čok se nekad neće aktivirati. Pritiskom papučice otvaraš leptir na karb koji pri gašenju vozila pri radnoj temperaturi ostaje djelimično zatvoren.
Problemi koje ti navodiš nisu uopšte zabrinjavajući, malo nerviraju ali jbga Jikov karburatori a ni Škoda nisu nešto uber dobri ali su veoma pouzdani posebno na plin.
Ja svoju palim i vozim tri godine na plin bez benzina uopšte i ide ko zmaj. Sad kupio drugo vozilo sa sequentom i više elektronike i odmah se morao obučavati kako i šta...nedostaju mi jednostavni sistemi.
Riješenje bi bilo da se pošteluje karburator Slavko u Lukavici to radi najbolje koliko ja znam ja imam neki broj 065/534-922 pa vidi jel još uvijek aktivan.
Ako prije paljenja barem jednom ne pritisneš papučicu gasa automatski čok se nekad neće aktivirati. Pritiskom papučice otvaraš leptir na karb koji pri gašenju vozila pri radnoj temperaturi ostaje djelimično zatvoren.
Problemi koje ti navodiš nisu uopšte zabrinjavajući, malo nerviraju ali jbga Jikov karburatori a ni Škoda nisu nešto uber dobri ali su veoma pouzdani posebno na plin.
Ja svoju palim i vozim tri godine na plin bez benzina uopšte i ide ko zmaj. Sad kupio drugo vozilo sa sequentom i više elektronike i odmah se morao obučavati kako i šta...nedostaju mi jednostavni sistemi.
-
Stihy
#8 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
Bila je škoda već 2x kod Slavka 2013-e i proljetos na reparaciji karburatora.
Problem je što Slavko neće da pipne plinsku instalaciju a pumpa za gorivo je pri kraju ( radi max 20 min kada se pregrije i zariba).
Maloprije sam jedva do kuće došao, čim pustim gas gasi se. Kada sam ga tek upalio dok je radio automatski čok nije bio prisutan taj problem.
Ako imalo kočim motorom i pritisnem kvačilo odmah se ugasi ako ne tapkam bar malo po gasu.
Problem je kad prilazim semaforu gasi se. Problem je i taj što nekad odmah upali, a nekad verglam po 5-6 puta da upali (obično mora da odmori jedno 10 sec).
Probat ću sutra Njegoša naći pa da malo pregleda.
Problem je što Slavko neće da pipne plinsku instalaciju a pumpa za gorivo je pri kraju ( radi max 20 min kada se pregrije i zariba).
Maloprije sam jedva do kuće došao, čim pustim gas gasi se. Kada sam ga tek upalio dok je radio automatski čok nije bio prisutan taj problem.
Ako imalo kočim motorom i pritisnem kvačilo odmah se ugasi ako ne tapkam bar malo po gasu.
Problem je kad prilazim semaforu gasi se. Problem je i taj što nekad odmah upali, a nekad verglam po 5-6 puta da upali (obično mora da odmori jedno 10 sec).
-
dgL_
#9 Re: U potrazi za majstorom Škoda Felicija 1.3 LPG
imas ti finih problema... trebas detaljno pregledati sto karburaciju, sto razvodnik paljenja,kablove,svijece...Stihy wrote:Bila je škoda već 2x kod Slavka 2013-e i proljetos na reparaciji karburatora.