U paklu ste/dzehenemu? Koja razina?
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
sicky wrote:kaze gazz da ti je i ona na osmom levelu
GAZZO, KONACNO
bICE NAM COOL
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Hot je i ovako
:D:D
Auh, dobro si ti, ovima na devetom je cool

Auh, dobro si ti, ovima na devetom je cool
- avicena
I Dante je imao maštu

Dante se, posto je umrla Beatrice - zena koja ga je vodila ka ljubavi prema nebeskim stvarima - gubi u velikoj mracnoj sumi, simbolu neznanja i zablude. Tu susrece Vergilija, koji predstavlja razum, a koga je Beatrice poslala da mu pomogne da savlada prepreke u vidu pantera (odnosno pohote i pozude), lava (oholosti) i vucice (pohlepe). Vergilije mu objasnjava da ce morati da putuje kroz tri onozemaljska kraljevstva. Dante sa Vergilijem silazi u pakao, veliku provaliju ciji je ulaz blizu Jerusalima i koji se proteze do zemljinog sredista, u kome je Lucifer.
Provalija pakla ima oblik lijevka sa uzim dijelom u sredistu Zemlje. Ivice tog lijevka imaju urezane ogromne horizontalne stepenike, koji formiraju devet koncentricnih kruznih ravni na kojima se kaznjavaju razni grijesi. Te ravni, odnosno pakleni krugovi, sve su uze iduci ka sredistu Zemlje. Njihove obale, koje su se obrusile zbog zemljotresa koji je pratio Hristovu smrt, omogucavaju silazak iz jednog kruga u drugi.
Raspored kaznjenih gresnika slijedi preciznu logiku. Svako je vjecno kaznjen u krugu koji odgovara najtezem poroku medju onima koje je imao.
- avicena
- danas
pardon me...bug wrote:kako ti se svidja smjestaj u osmoj zlojdanas wrote:neces se nikad iscupat iz rupe...bug wrote:vidi sto su zavodniciukopani duboko
![]()
![]()
jarugi
ja sam u 6-om krugu -- sa nevjernicima i hereticima, gdje i pripadam...