U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
frontal2

#1 U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ? mozda pravit hljeb i peciva i danas sutra mogu biti pekar ?
Poceo sam posla traziti prije 4 g tek i uspio sam bolje naci poslove, ali sam odbijao jer sam se bojao posla. Moja greska, znam.

Mozda pocet raditi ovdje u proizvodnji pa ako bolje nadjem da se prebacim?
sto se tice odlaska vani, imam tu opciju kod rodjaka ali me odbija to sto moram gradjevinu raditi, ne mislim bas da sam za toga, dopizdilo bi mi, onda nemam svoj krov nad glavom, vazda si postanar, ono sto je dobro je to sto je razvijena drzava i zdravstvo i penzija bi bila super ja mislim i za 20g staza. (kad kazem super mislim ono da mozes pokriti zivotne troskove,kiriju i da ti ne fali)

vase misljenje ?
insomnia78

#2 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Ma kako to. Gledaj kako da postanes doktor
dječak sa šibicama

#3 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by dječak sa šibicama »

Pa zar tamo kod rodjaka nema bas nista drugo nego gradjevina.
emmir1

#4 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by emmir1 »

Bolje radit pa šta god

Kako kažu Japanci, ako hoćeš uništit čovjeka daj mu samo da ništa ne radi
insomnia78

#5 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:Pa zar tamo kod rodjaka nema bas nista drugo nego gradjevina.
Ima, svi samo cekaju bosanske srednjoskolce bez dana radnog iskustva nego rodjo supak prepo se za poso
VladaFBiH

#6 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by VladaFBiH »

frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ? mozda pravit hljeb i peciva i danas sutra mogu biti pekar ?
Poceo sam posla traziti prije 4 g tek i uspio sam bolje naci poslove, ali sam odbijao jer sam se bojao posla. Moja greska, znam.

sto se tice odlaska vani, imam tu opciju kod rodjaka ali me odbija to sto moram gradjevinu raditi, ne mislim bas da sam za toga, dopizdilo bi mi, onda nemam svoj krov nad glavom, vazda si postanar, ono sto je dobro je to sto je razvijena drzava i zdravstvo i penzija bi bila super ja mislim i za 20g staza. (kad kazem super mislim ono da mozes pokriti zivotne troskove,kiriju i da ti ne fali)

vase misljenje ?
bolje ti je da sjediš kući i ideš u kladionicu s rajom čim sa 30 godina razmišljaš da li da prihvatiš posao ili ne i tako već 4 godine... još jedan trol
dječak sa šibicama

#7 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Besposlen um je vrazje igraliste, sto kaze dobra stara narodna.

Ja bi tog rodjaka pitao rodjo care, najdrazi, najljepsi, voljeni, ima li kakvog posla po kancelarijama, ne mora biti klimatizirana, naucicu ja jezik nije frka makar ko Delboy francuski.
pecpec

#8 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by pecpec »

frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.

vase misljenje ?
dječak sa šibicama

#9 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

insomnia78 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa zar tamo kod rodjaka nema bas nista drugo nego gradjevina.
Ima, svi samo cekaju bosanske srednjoskolce bez dana radnog iskustva nego rodjo supak prepo se za poso
Pa dobro, neki fataljist u parku, neko metenje ulice, pranje tanjira, sto bas gradjevina.
mehoxy

#10 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mehoxy »

emmir1 wrote:Bolje radit pa šta god

Kako kažu Japanci, ako hoćeš uništit čovjeka daj mu samo da ništa ne radi
Pusti mi se tih prica. Znam dosta ljudi kojima je rad unistio psihicko ili fizicko zdravlje, ili oboje.
@Pokretac teme ja ne vidim kako ti ovdje forum moze pomoci. Odluci sam, radi se o tvom zivotu.
HAVANA

#11 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by HAVANA »

I ja znam jos vise ljudi od kojih je nerad stvorio totalne imbecile.
dječak sa šibicama

#12 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Mozes misliti na ovih +40 saljevas plocu na nekoj gradjevini.

To radi samo ko bas mora.
insomnia78

#13 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:
insomnia78 wrote:
Pa dobro, neki fataljist u parku, neko metenje ulice, pranje tanjira, sto bas gradjevina.
Pa zato sto jedino tako mozes zaraditi. Sta mislis koliko su placeni peraci tanjira ako tako nesto jos uvijek i postoji.
HAVANA

#14 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by HAVANA »

Ja prao tanjire kod kineza 2 godine,poslije posla i baustele. :D U to vrijeme 500 franaka dobijem...jedno 25 eura.
HAVANA

#15 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by HAVANA »

Onda sam napredovo i sa izolacije presao na grijanje na bausteli a navece razvozio pice kod turcina.Tu i petobanku navlacio. :lol:
djevojka bez imena

#16 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by djevojka bez imena »

:hmpf: mlad delija star prosjak
sta si radio do 26.?
Tomahawk11
Globalni moderator

#17 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

Da vidimo: 30 godina, nemaš radnog staža (tako ispade), tražiš posao i našao si bio bolje od ovog što pitaš, ali se bojiš posla...šta znači bojiš? Ne voliš da radiš? Imaš psihičku blokadu?
Očito je da ne voliš fizički posao. Doduše, nemaš neke škole puno, pa da se možeš na to pozvati. Opet, ne bi ni to trebala biti prepreka, da se ti vidiš u nekoj djelatnosti. Imaš 30 godina....to ti je nešto ko ženidba, kažu omudro si, niko te više ne prevari.
Ponuđeni posao, koliko god tražio razloge da ne radiš, ćeš raditi ako ti trebaju pare. Ako te neko izdržava, onda nećeš. Što bi radio, ni gladan ni žedan.
I ako nemaš nekih ambicija u životu, je li.
A ako prihvatiš, nije kraj svijeta. Reci sebi: radim godinu, pa ću vidjeti gdje sam. Ako mi i dalje ne odgovara, odoh dalje.
insomnia78

#18 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Ja prao tanjire kod kineza 2 godine,poslije posla i baustele. :D U to vrijeme 500 franaka dobijem...jedno 25 eura.
Pa da al poslije posla :-D
¤ jelena ¤

#19 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by ¤ jelena ¤ »

Hajdebogati, tek ti je 30...imaš još fore da biraš firmu...ihahaaaj cijelih 15 godina do 20 godina staža sa 65...

Šta reče... SSS...

Moj ti je savjet da ne radiš ni slučajno još jedno 10 godina, i da dobro razmisliš (ovo ti je ključno! sjediš za kompjuterom, guglaš i razmišljaš!) a onda upišeš naki fakultet, po mogućnosti privatni, završiš to za godinu-dvije i tek onda kreneš u ozbiljnu potragu za poslom u nakoj firmi. Nađeš posao za 3 godine i onda si na konju.

A ako za te 3 godine ne nađeš posao koji tvom tipu odgovara, onda via dijaspora....nema ti druge...pa, kao što već neko reče, ne moraš ti tamo radit na građevini, moreš, između ostalog, prat suđe po restoranima, vidim i to je već spomenuto...ili sjeckat kupus, kuvat krompir...jest to malo stresan posao, pogotovo ovo s tanjirima, a i kičma strada što jest-jest, ali i to je bolje od nake građevine i plus upoznaćeš masu ljudi iz svijeta kulinarstva pa možda jednog dana, daće Bog, otvoriš restoran i budeš sam svoj gazda.

A taj Klas i to....ma, nikako....radićeš ko mahnit, plata mizerna, šta će ti to, a ništa naučit nećeš....msm...đes vidio da neko radeći nešto korisno i nauči. :-)
apsidejzi

#20 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by apsidejzi »

Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ?
Ne postoji firma na svijetu u kojoj ces uciti nesto duze od 3 godine. Ako hoces napredovati sa znanjem i karijerom radi poslove do 5 godina i onda trazi iduci posao.
¤ jelena ¤

#21 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by ¤ jelena ¤ »

insomnia78 wrote: Pa zato sto jedino tako mozes zaraditi. Sta mislis koliko su placeni peraci tanjira ako tako nesto jos uvijek i postoji.
Kod nas, ''perač tanjira'' i ispomoć u kuhinji restorana (sjeckaš, mutiš i tome slično)....500-600KM; ne radi puno radno vrijeme nego nekoliko sati....od 20-21h do 1.

Ali...samo sezonski, mjesec-dva preko ljeta.

Super stvar i za one koji imaju posao, a nije ih strah ili sramota da to rade.
frontal2

#22 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

ne znam bas, mozda bi i bila neka opcija ako bas ne bih mogao na gradjevini ali najveci mi je bad to sto nemam tamo svoj krov nad glavom, vazda si neki postanar i to....isto siroce usvojeno...kontam ovdje mozda mogu i nastaviti graditi ovo vec sto su mi roditelji stekli pa male plate,minimalac jesto to sranje al mozda je bolje ostat...ma zbunjen totalno.DZaba sto je rodjak, nece me niko za ruku povuc, ako hocu moram ja njega vuc za ruku
insomnia78

#23 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Oj pa ti si onaj "iz Kanade"
frontal2

#24 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

¤ jelena ¤ wrote:Hajdebogati, tek ti je 30...imaš još fore da biraš firmu...ihahaaaj cijelih 15 godina do 20 godina staža sa 65...

Šta reče... SSS...

Moj ti je savjet da ne radiš ni slučajno još jedno 10 godina, i da dobro razmisliš (ovo ti je ključno! sjediš za kompjuterom, guglaš i razmišljaš!) a onda upišeš naki fakultet, po mogućnosti privatni, završiš to za godinu-dvije i tek onda kreneš u ozbiljnu potragu za poslom u nakoj firmi. Nađeš posao za 3 godine i onda si na konju.

A ako za te 3 godine ne nađeš posao koji tvom tipu odgovara, onda via dijaspora....nema ti druge...pa, kao što već neko reče, ne moraš ti tamo radit na građevini, moreš, između ostalog, prat suđe po restoranima, vidim i to je već spomenuto...ili sjeckat kupus, kuvat krompir...jest to malo stresan posao, pogotovo ovo s tanjirima, a i kičma strada što jest-jest, ali i to je bolje od nake građevine i plus upoznaćeš masu ljudi iz svijeta kulinarstva pa možda jednog dana, daće Bog, otvoriš restoran i budeš sam svoj gazda.

A taj Klas i to....ma, nikako....radićeš ko mahnit, plata mizerna, šta će ti to, a ništa naučit nećeš....msm...đes vidio da neko radeći nešto korisno i nauči. :-)

realno, sta bi ti uradila da si na mom mjestu ?
l33t

#25 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by l33t »

¤ jelena ¤ wrote:Hajdebogati, tek ti je 30...imaš još fore da biraš firmu...ihahaaaj cijelih 15 godina do 20 godina staža sa 65...

Šta reče... SSS...

pravo dobar post :thumbup:
Locked