U kojoj zemlji mi živimo

Post Reply
Davy Crockett

#1 Re: U kojoj zemlji mi živimo

Post by Davy Crockett »

zoom66 wrote:
U kojoj zemlji mi živimo
Piše: Se. K.
Oslobodjenje, 09/10/05

U kakvoj zemlji živimo pokazala je ovih dana prepiska koja je krenula iz Predsjedništva BiH, preko Ministarstva vanjskih poslova, do Stalne misije BiH pri NATO-u i našega veleposlanika u njoj Svena Alkalaja.
[img][img]http://www.oslobodjenje.ba/images/stori ... /polbi.jpg[/img][/img]

Naime, zabrinut za imidž i opstojnost Bosne i Hercegovine, predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović uputio je pismo šefu bh. diplomacije Mladenu Ivaniću i njegovom zamjeniku Antonu Rillu kako bi im “ukazao na neodgovoran odnos u predstavljanju imena države BiH”.

Tehničko ograničenje

Ivo Miro Jović uočio je da na telefaks adresi našega veleposlanstva u Misiji BiH pri NATO-u u Briselu “doslovce piše Ambassade de Bosnie”, što, kaže Jović, ne odgovara nazivu naše zemlje. “Od Vas tražim trenutačni nalog za ispravku ove pogrješke, utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do ovakvog apsurda, te sukladno tomu, poduzimanje stanovitih mjera”, poručuje Jović Ivaniću i Rillu. I dodaje, da o poduzetim mjerama traži obavijest do 7. oktobra.

Faksimil Jovićevog pisma Ivaniću i Rillu

Ažurnom Ministarstvu vanjskih poslova nije trebalo dugo, pa je odmah i bez čekanja uputilo pismo veleposlaniku Alkalaju tražeći od njega izjašnjenje. Naravno, veleposlaniku se nije obratio njegov šef Ivanić, već Ivanićeva šefica kabineta, izvjesna Nataša Zirojević. Onda je šefici stigao odgovor, kojega ne vrijedi previše detaljizirati. No, radi se, objašnjava veleposlanik Alkalaj, o tehničkom ograničenju telefaks aparata. Za registriranje naziva diplomatske misije, objašnjava strpljivo veleposlanik, predviđeno je samo 20 mjesta (znakova), uključujući i slova i prazne prostore i sve druge znakove, tako da su predstavnici kompanije od koje je Misija unajmila aparat uspjeli napisati samo “Ambassade de Bosnie”. Namjera je, objašnjava se dalje u nastavku, iza crtice napisati “Herzegovine”, ali, “nažalost, aparat nije prihvatio daljnji upis zbog ograničenog broja znakova koji se mogu unijeti”.

Svakako, naglašeno je, da na memorandumu Misije postoje svi elementi državnosti BiH - grb, zvanični naziv... Na kraju, veleposlanik Alkalaj traži od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH “preciznu instrukciju” o nazivu koji će se registrirati na faksu, imajući u vidu činjenicu da aparat dozvoljava upis samo 20 znakova.

Neprimjerena reakcija

No, to nije sve. Veleposlanik Alkalaj naglašava kako je Misija BiH pri NATO-u poslala Predsjedništvu BiH važnu informaciju o američkom stavu u vezi s budućim proširenjima NATO-a. Međutim, jedina reakcija na ovu informaciju, naglašava Sven Alkalaj, bio je Jovićev dopis o tome kako je napisan naziv naše misije u Briselu.

U kakvoj zemlji vi živite, pitao je nedavno premijer Adnan Terzić. Sad vidimo u kakvoj. U kojoj se predsjedavajući Predsjedništva brine o formi. A suština?

Skraćenica BiH samo interno

“Eventualno korištenje skraćenice BiH je primjereno samo za kontakte sa predstavnicima institucija BiH, a skraćenica B-H se ne koristi u francuskom jeziku”, objasnio je veleposlanik Alkalaj, naglašavajući da su Jovićeve kvalifikacije “neprimjerene i uvredljive”.
mi imamo jovic mira
koj' nas pravo izofira...:D:D:D

Hercegovce stalno neko jebe u zdrav mozak. :D :D :D :D :D
List

Post by List »

Vidi i Zoom počeo otvarati teme na poliKiti. :lol: :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

i je veznik :D:D:D
Toozla

Post by Toozla »

List wrote:Vidi i Zoom počeo otvarati teme na poliKiti. :lol: :D
.....vidis o cemu sam ti pricao sinoc.....u ovoj disciplini su svi BH politicari apsolutno jednaki........suplja, suplja i samo suplja......
No, to nije sve. Veleposlanik Alkalaj naglašava kako je Misija BiH pri NATO-u poslala Predsjedništvu BiH važnu informaciju o američkom stavu u vezi s budućim proširenjima NATO-a. Međutim, jedina reakcija na ovu informaciju, naglašava Sven Alkalaj, bio je Jovićev dopis o tome kako je napisan naziv naše misije u Briselu.

U kakvoj zemlji vi živite, pitao je nedavno premijer Adnan Terzić. Sad vidimo u kakvoj. U kojoj se predsjedavajući Predsjedništva brine o formi. A suština?
....za deset godina, od danas, opet ce svi "ostali" biti krivi.....svi, osim nas i nasih bajnih, nesposobnih politicara koji herojski odoljevaju svim napadima na braniku nacijonalnih interes.....
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Toozla wrote:
List wrote:Vidi i Zoom počeo otvarati teme na poliKiti. :lol: :D
.....vidis o cemu sam ti pricao sinoc.....u ovoj disciplini su svi BH politicari apsolutno jednaki........suplja, suplja i samo suplja......

....za deset godina, od danas, opet ce svi "ostali" biti krivi.....svi, osim nas i nasih bajnih, nesposobnih politicara koji herojski odoljevaju svim napadima na braniku nacijonalnih interes.....

Zato ne budite lijeni nego izađite na izbore možda se ipak dogodi čudo i "sveta" trojka sa satelitima ne pobere kajmak.
List

Post by List »

Toozla wrote:.....vidis o cemu sam ti pricao sinoc.....u ovoj disciplini su svi BH politicari apsolutno jednaki........suplja, suplja i samo suplja......
Sve je to tačno. Samo što je ovo stanje posljedica odnosa naših susjeda i međunarodne zajednice prema nama.

Vlast se već jednom mijenjala. Promijenit će se opet. Ali to neće promijeniti ništa.

Mi smo žrtva koja treba da se osjeća krivom. Isto kao što sam se ja trebao osjećati krivim kad sam kamenom razbio glavu kolegi iz razreda.....a ovaj me prehodno podjebavao jedan duži period..... :D

I eto....tad je direktor odlučio da me ne kazni....a.....direktor je u tom slučaju bio međunarodna zajednica.....i Bog i batina...... :D

Da je kaznio mene i izbacio me iz škole došao bih u situaciju u kojoj je danas naša zemlja. Naši dušmani ući će u EU a mi ćemo tapkati u mjestu jer u ratu nismo bacili oružje i pustili da nas voda nosi.
Dovedeni smo u situaciju da plaćamo tuđe račune.
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

List wrote:
Toozla wrote:.....vidis o cemu sam ti pricao sinoc.....u ovoj disciplini su svi BH politicari apsolutno jednaki........suplja, suplja i samo suplja......
Sve je to tačno. Samo što je ovo stanje posljedica odnosa naših susjeda i međunarodne zajednice prema nama.

Vlast se već jednom mijenjala. Promijenit će se opet. Ali to neće promijeniti ništa.

Mi smo žrtva koja treba da se osjeća krivom. Isto kao što sam se ja trebao osjećati krivim kad sam kamenom razbio glavu kolegi iz razreda.....a ovaj me prehodno podjebavao jedan duži period..... :D

I eto....tad je direktor odlučio da me ne kazni....a.....direktor je u tom slučaju bio međunarodna zajednica.....i Bog i batina...... :D

Da je kaznio mene i izbacio me iz škole došao bih u situaciju u kojoj je danas naša zemlja. Naši dušmani ući će u EU a mi ćemo tapkati u mjestu jer u ratu nismo bacili oružje i pustili da nas voda nosi.
Dovedeni smo u situaciju da plaćamo tuđe račune.

Ko će ući u EU? Hrvatska neće prije 2010. a Srbija i Crna Gora neće ni tada. Tek oko 2015. godine. Ima dotad dosta. Možda "sveta trojka" i njihovi priljepci nestanu uskoro sa politčke scene i postanu prošlost. Kada padnu dabogda se nikada ne oporavili. Ovo se odnosi na: SDS,SDA,HDZ,SBiH i PDP. One manje će nestati same od sebe.
Toozla

Post by Toozla »

List wrote:Naši dušmani ući će u EU a mi ćemo tapkati u mjestu jer u ratu nismo bacili oružje i pustili da nas voda nosi.
....hebiga....ja ti ne umijem objasniti.....mozda jednog dana sam skontas sta je EU i kako i zasto se ulazi u istu....nije to nikakva humana, dobrotvorna organizacija ci je glavni smisao postojanja globalna pravda i istina......
List

Post by List »

Toozla wrote:
List wrote:Naši dušmani ući će u EU a mi ćemo tapkati u mjestu jer u ratu nismo bacili oružje i pustili da nas voda nosi.
....hebiga....ja ti ne umijem objasniti.....mozda jednog dana sam skontas sta je EU i kako i zasto se ulazi u istu....nije to nikakva humana, dobrotvorna organizacija ci je glavni smisao postojanja globalna pravda i istina......
Naravno da se EU ne zalaže za pravdu i istinu. O tome i pričam. Evo Hrvatsku su pritiskali za Gotovinu. Gotovine nigdje.....i dalje se zalažu za očuvanje stanja u BiH.....i sad najednom EU zaboravila na Gotovinu i pregovori s Hrvatskom počet će uskoro....samo još da odrede datum....slično će ići i sa Srbijom.....sve grijehe će im zaboraviti....i oprostiti......a mi ćemo ispaštati zbog stanja u koje su nas udruženim snagama doveli....i imat će argumente da BiH ne funkcioniše.....ali zahvaljujući njima..... :roll: .......

Sjetit ćete se kad je trebala bit primljena Slovenija.....Slovenci već skoro 40 godina prave pizdarije oko izgradnje džamije u Ljubljani.....nije bitna ta džamija......boli me briga......al to EU nije spriječavalo da ih prime (s druge strane....nekoj drugoj zemlji traži se dlaka u jajetu i ta dlaka koristi se kao argument za ignorisanje).....a nas su natjerali da pristanemo na Bosnu cijelu iz tri dijela.....sa svima koji su htjeli da nas unište.....i sad se čude kako to mi ne možemo zajedno....i filozofiraju kako će se BiH raspasti..... :D .......jake pameti.....u pičku materinu..... :-)

Eh sad, ne očekujem milost. Znam da milost nećemo dobiti. Al zato će se ovdje neko ujest za jezik jednom. :D Sam će sebi odgrist jezik. :-)
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Kamo lijepe sreće da Srbija nikada ne uđe u tu masonsku tvorevinu. Neka se razvija samostalno uz strane investicije ali da se pitanje pristupanja EU odluči referendumom. Ali mislim da njih niko neće pitati šta oni žele nego šta EU želi.
Post Reply