U Iraku 655 000 mrtvih do ovog trenutka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

array

Post by array »

Shoshana wrote:A sto se tice ostalog, ne znam da li je do nacitanosti, pismenosti ili jednostavno lazes kada tvrdis da je 95% zrtava ubijeno od strane terorista. Evo ti link pa citaj (ukoliko nije do pismenosti) http://www.iraqbodycount.net/press/pr12.php
"US-led forces killed 37% of civilian victims."
Kad pominješ pismenost onda čitaj sve sa tog linka i uradi malo matematike. Daleko najveći broj civila je ubijen u zadnju godinu i po a ne u prve dvije. Taj je podatak izostavljen ali ako barem malo gledaš TV ili čitaš novine vidjet ćeš da su gotovo svi ubijeni civili zadnju 1.5 godinu ubijeni od strane terorista i u unutarnjim obračunima između samih Iračana. Kad sve sabereš i oduzmeš opet će ispasti da su Amerikanci ubili manje od 10% civila od početka rata pa do danas.

Poenta je da su veliku većinu civila u Iraku su ubili teroristi i suni i šije u međusobnim brutalnim otmicama i ubijanjima. Zato nije pravedno optužiti Ameriku i za one koje oni nisu ubili.

Neko će reći da dok Amerika nije izvršila invaziju nije bilo ubijanja. Djelomično tačno, međutim ova Iračka konzerva sa crvima bi se sama otvorila kad tad čak bez Amerike. Suni, šija i kurdi su samo čekali povoljnu priliku da se pokolju međusobno.
Shoshana

Post by Shoshana »

array wrote:
Shoshana wrote:A sto se tice ostalog, ne znam da li je do nacitanosti, pismenosti ili jednostavno lazes kada tvrdis da je 95% zrtava ubijeno od strane terorista. Evo ti link pa citaj (ukoliko nije do pismenosti) http://www.iraqbodycount.net/press/pr12.php
Kad pominješ pismenost onda čitaj sve sa tog linka i uradi malo matematike. Daleko najveći broj civila je ubijen u zadnju godinu i po a ne u prve dvije. Taj je podatak izostavljen ali ako barem malo gledaš TV ili čitaš novine vidjet ćeš da su gotovo svi ubijeni civili zadnju 1.5 godinu ubijeni od strane terorista i u unutarnjim obračunima između samih Iračana. Kad sve sabereš i oduzmeš opet će ispasti da su Amerikanci ubili manje od 10% civila od početka rata pa do danas.

Poenta je da su veliku većinu civila u Iraku su ubili teroristi i suni i šije u međusobnim brutalnim otmicama i ubijanjima. Zato nije pravedno optužiti Ameriku i za one koje oni nisu ubili.

Neko će reći da dok Amerika nije izvršila invaziju nije bilo ubijanja. Djelomično tačno, međutim ova Iračka konzerva sa crvima bi se sama otvorila kad tad čak bez Amerike. Suni, šija i kurdi su samo čekali povoljnu priliku da se pokolju međusobno.
Nemam ja potrebe ni za kakvom matematikom, na ispravnost bas TOG sajta si ti ukazao - ne ja. Statistika za 2006 nije objavljena, niti moze biti. (Doduse ko je kod Busha ucio matematiku on moze mrtav hladan izjaviti da je dosada 95% ubijenih ubijeno od strane terorista. Sto - ako racunamo sa ovih 35% sto su ih amerikanci pobili u prve dvije godine - ispade da su 130% svih zrtava u 2006 ubijene od strane terorista!)

A sbb-kbb objesi macku o rep. Trenutno civili u Iraku ginu zato sto je Amerika posla u oslobodilacku misiju. Da hoce vala i njih neko oslobodit...
bc_chupo

Post by bc_chupo »

jedno je prica o gradjanskom ratu a drugo o ratu USA vs. IRAQ....
ovdje pricamo o ovom drugom bar ja pricam.... a terroristi u iraqu..to je ustvari rat izmedju sita i sunita.... A JA GOVORIM O NECEMU DRUGOM samo si ti nepismen pa neznas citat....

zao mi te...
bc_chupo

Post by bc_chupo »

Who did the killing?

-US-led forces killed 37% of civilian victims.
-Anti-occupation forces/insurgents killed 9% of civilian victims.
-Post-invasion criminal violence accounted for 36% of all deaths.
-Killings by anti-occupation forces, crime and unknown agents have shown a steady rise over the entire period.
bc_chupo

Post by bc_chupo »

a ono jesi bio upravu poginulo jest oko 50 000 ali od strane AMERA.. a ostalo se pripisuje gradjanskom ratu..tj. ratu sita i sunita
bc_chupo

Post by bc_chupo »

hmm... da malo razmislim ko ti...
ma sta fali sto su amerikanci pobili 50 000 ljudi ma to je mala cifra za takvu drzavu....

a sjetimo se guantanama.....
array

Post by array »

Shoshana wrote:
Nemam ja potrebe ni za kakvom matematikom, na ispravnost bas TOG sajta si ti ukazao - ne ja.
Onda ne lupaj gluposti. Sve ti fino tamo piše a ako nemožeš skontati to nije moj problem. Drži se matematike, logike i onog sajta što postavi link za njega i vidjet ćeš da nema teorije da su Ameri ubili 37% civila.
Shoshana wrote: Statistika za 2006 nije objavljena, niti moze biti.
Jeste, samo što je ti nevidiš ili nećeš da vidiš.

Shoshana wrote: Trenutno civili u Iraku ginu zato sto je Amerika posla u oslobodilacku misiju.
Znači kad neki suni samoubica ode u šija džamiju i raznese 50 ljudi tebi je Amerika kriva. Ja ti logike u pm.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

You know, one of the hardest parts of my job is to connect Iraq to the war on terror."—Interview with CBS News, Washington D.C., Sept. 6, 2006
http://www.slate.com/id/76886/
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:You know, one of the hardest parts of my job is to connect Iraq to the war on terror."—Interview with CBS News, Washington D.C., Sept. 6, 2006
http://www.slate.com/id/76886/
ma jebi mu mater kretensku...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

array wrote:

Tako su i za Bosnjake, Srbe i Hrvate govorili :roll:
array

Post by array »

Kao što govore da su Ameri sami srušili WTC.

Nemoj mi pls reći da su Ameri krivi i za rat u BiH?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

array wrote:
Nemoj mi pls reći da su Ameri krivi i za rat u BiH?
Po 1.245.687 put : :D Amerikanci nisu "krivi" za agresiju na BiH.

1 ) Amerikancima i ostalim relevantnim silama je bio cilj srusiti socijalizam u bivsoj Jugoslaviji.

2 ) Americko itd. javno mnjenje je vrlo glasno kada ginu Amerikanci i ostali ( citaj oni koji su na vlasti u tom slucaju na slijedecim izborima gube vlast ).

3 ) Ta ista americka javnost se drzi pod kontrolom vjerovanjem u ideale ( mi smo slobodni, mi smo demokrate, mi ne terorisemo druge narode :D )

4 ) Dakle, zelimo ostvariti odredjeni cilj, s tim da Amerikanci i ostali ne smiju ginuti ( barem ne u vecem broju ) u toku realizacije tog cilja ( jer budemo riknuli na slijedecim izborima :oops: )

5 ) Tu na scenu stupa magicna rijec : Diplomatija / ci(j)a :D

6 ) U svakom drustvu postoji grupacija ultradesnicarskih snaga koje samo cekaju svoju sansu ( u pojedinim ih ima malo vise :D )

7 ) Grupa pod 6 postaje interesna zona diploma-ci(j)i

8 ) Za 2-3 godine od tacke 1 do tacke 8 uz svestranu aktivnost lobi tijela- pocinje igranka :D

Apsolvirano ? :D
Post Reply