Benighted wrote:Evo jedna tema (ne znam da li je bila vec) koja ulazi u samu sustinu vjere i vjerovanja...
Naime,neki dan sa razgovarao sa osobom koja - po vlastitom navodu iskreno i cvrsto vjeruje i ima pozamasno znanje religije - a ipak ostavila je prazninu u mojoj znatizelji i to na vrlo jednostavnom pitanju...
Moja je tvrdnja jednostavna :
Ne moze se nista ciniti u ime boga!
Iza svakog djela postoji neki motiv vezan usko za licnost pocinioca,a pridodavanje boga kao krajnjeg cilja svome djelu je cisto kamufliranje... Razmisljao sam i pokusao napraviti neku psihoanalizu motiva najobicnijih vjerskih praktika : i zakljucio da se skoro uvjek vrte glavna 4 motiva :
1) prvi motiv je zapravo sama slika koju osoba ima o sebi : JA - VJERNIK i stalno dokazivanje samome sebi postojanja realizacija te slike o sebi kao vjerniku
2) drugi motiv je ,koliko god vjernici ne zeljeli to priznati - dokazivanje drugima da si vjernik,jer ti sam nikad nisi dovoljan,a drugi ljudi su ako ne sud,onda ogledalo; iako se smatra licemjerstvom - ipak i taj motiv postoji
3) treci motiv je prizeljkivanje neke nagrade koja je obecana za neko ponasanje - dakle cisti egoizam
4) a cetvrti je utoliko egoistican kao i treci a ogleda se u izbjegavanju zaprijecene kazne...
Ima jos motiva ,ali kao sto rekoh ova cetiri mi se cine kao glavni...
Da preskocimo filozofiju i to pokazemo u praksi :
Npr. osoba koja praktikuje post (ima ga u nekom obliku u svim religijama) :
1) vidi sebe kao vjernika i prakticnim sprovodjenjem dokazuje sebi da je vjernik
2) ako npr. u njegovom okruzenju svi poste drugi motiv je konformizam ,a ako u njegovom zivotnom okruzenju se ne praktikuje post motiv je dokazivanje drugima svoje "pravovjernosti"
3) treci motiv je obecana nagrada
4) i na kraju cetvrti izbjegavanje kazne
Gdje je tu Bog?!Ne moze se nekom maksimom u sve to unijeti bog kao krajnji cilj,a i dalje postoje ovi motivi - dakle sam covjek kao krajnji cilj djelovanja...
Na kraju nagradno pitanje :
Kako se nesto moze uciniti u ime boga ,a da ne postoje ova 4 ili neki drugi licni motivi ?
(volio bih vise analize djela i prakticne primjere,a manje citate svetih spisa)
Zanimljiva diskusija pa rekoh da se ukljucim. Nezmjerite mojoj dusi prostoj Bosanskoj sto nije jaka sa rijecima pa se nece mozda uspjeti izraziti na nacin na koji zeli ili na koji vi cinite, ali me to ne sprecava da kazem nesto na ovu temu.
1.Bog je stvorio covjeka da mu sluzi i bude zahvalan...Daraovao mu je pamet, dobro i zlo i mogucnost izbora, dao mu je mogucnost greske, pokajanja i oprosta. Mogao ga je stvoriti bezgresnim kao meleka ali nije....I samim tim odrenica JA VJERNIK po kazuje koliko covjek spreman da bira i da prihvata ili ne svoje vjerovanje i nakon ucinjene greske spoznavanje iste i trazenje oprosta.
2. Samim davanjem izbora da bude dobar ili los, Bog je dao covjeku mogucnost pokazivanja zahvalnosti svom gospodaru, da bi on bio zadovoljan s njim i tu nema nista egoisticno....a covjek koji dokazuje drugima osim Bogu da je vjernik...samim tim dokazivanjem gubi status vjernika..jer on je licimjer a ne vijernik.Ako posti da bi drugi vidjeli da posti moze slobodno da to necini jer samo gladuje ko konj kome ne stavis sijeno da jede danas...Ako dijeli sadaku iz razloga da bi drugi ljudi rekli kako on ima siroku ruku i veliko srce od te sadake ga mu ne slijedi nagrada..
3 i 4 Ponovo se vracamo na mogucnost izbora...Kako jednostavno za dobro, slijedi nagrada za lose kazna...i nevidim nkakav egioizam u tome, jer ako se okrenemo generalno u zivotu za dobro slijedi nagrada za lose kazna..I ako Bog sam kaze u Kuranu casnom, da pojednostavim za dobro te slijedi nagrada za lose kazna..Stvoren si da mi sluzis i cinis sve da JA budem zadovoljan s tobom..Sta ima egoisticno u tome da covjek zeli nagradu i cini sve da njegov gospodar bude zadovoljan njime....
I na kraju "U ime Boga", pa prva stvar koja je objavljena Muhamedu SAWS a preko njega covjecanstvu je bila IKRE BISMI RABIKE....UCI, CITAJ U IME GOSPODARA (BOGA), I dalje u Kuranu casnom obraca se vjernicima rijecima, JA EJUHELSINE AMENUU... O VI KOJI VJERUJETE CINITE TO I TO U IME GOSPODARA SVOGA(ima vise mjesta gdje se obracatako obraca i uvjek onima koji vjeruju),,Bog zahtijeva da vjernik cini stvari U ime Boga.
Sta je u svemu problem?