U ime Boga?!

Rasprave o vjerskim temama.
Benighted

#1 U ime Boga?!

Post by Benighted »

Evo jedna tema (ne znam da li je bila vec) koja ulazi u samu sustinu vjere i vjerovanja...
Naime,neki dan sa razgovarao sa osobom koja - po vlastitom navodu iskreno i cvrsto vjeruje i ima pozamasno znanje religije - a ipak ostavila je prazninu u mojoj znatizelji i to na vrlo jednostavnom pitanju...
Moja je tvrdnja jednostavna :

Ne moze se nista ciniti u ime boga!

Iza svakog djela postoji neki motiv vezan usko za licnost pocinioca,a pridodavanje boga kao krajnjeg cilja svome djelu je cisto kamufliranje... Razmisljao sam i pokusao napraviti neku psihoanalizu motiva najobicnijih vjerskih praktika : i zakljucio da se skoro uvjek vrte glavna 4 motiva :
1) prvi motiv je zapravo sama slika koju osoba ima o sebi : JA - VJERNIK i stalno dokazivanje samome sebi postojanja realizacija te slike o sebi kao vjerniku
2) drugi motiv je ,koliko god vjernici ne zeljeli to priznati - dokazivanje drugima da si vjernik,jer ti sam nikad nisi dovoljan,a drugi ljudi su ako ne sud,onda ogledalo; iako se smatra licemjerstvom - ipak i taj motiv postoji
3) treci motiv je prizeljkivanje neke nagrade koja je obecana za neko ponasanje - dakle cisti egoizam
4) a cetvrti je utoliko egoistican kao i treci a ogleda se u izbjegavanju zaprijecene kazne...
Ima jos motiva ,ali kao sto rekoh ova cetiri mi se cine kao glavni...

Da preskocimo filozofiju i to pokazemo u praksi :
Npr. osoba koja praktikuje post (ima ga u nekom obliku u svim religijama) :
1) vidi sebe kao vjernika i prakticnim sprovodjenjem dokazuje sebi da je vjernik
2) ako npr. u njegovom okruzenju svi poste drugi motiv je konformizam ,a ako u njegovom zivotnom okruzenju se ne praktikuje post motiv je dokazivanje drugima svoje "pravovjernosti"
3) treci motiv je obecana nagrada
4) i na kraju cetvrti izbjegavanje kazne

Gdje je tu Bog?!Ne moze se nekom maksimom u sve to unijeti bog kao krajnji cilj,a i dalje postoje ovi motivi - dakle sam covjek kao krajnji cilj djelovanja...

Na kraju nagradno pitanje :

Kako se nesto moze uciniti u ime boga ,a da ne postoje ova 4 ili neki drugi licni motivi ?

(volio bih vise analize djela i prakticne primjere,a manje citate svetih spisa)
NNneko

#2 Re: U ime Boga?!

Post by NNneko »

Benighted wrote:Evo jedna tema (ne znam da li je bila vec) koja ulazi u samu sustinu vjere i vjerovanja...
Naime,neki dan sa razgovarao sa osobom koja - po vlastitom navodu iskreno i cvrsto vjeruje i ima pozamasno znanje religije - a ipak ostavila je prazninu u mojoj znatizelji i to na vrlo jednostavnom pitanju...

Iza svakog djela postoji neki motiv vezan usko za licnost pocinioca,a pridodavanje boga kao krajnjeg cilja svome djelu je cisto kamufliranje... Razmisljao sam i pokusao napraviti neku psihoanalizu motiva najobicnijih vjerskih praktika : i zakljucio da se skoro uvjek vrte glavna 4 motiva :
1) prvi motiv je zapravo sama slika koju osoba ima o sebi : JA - VJERNIK i stalno dokazivanje samome sebi postojanja realizacija te slike o sebi kao vjerniku
2) drugi motiv je ,koliko god vjernici ne zeljeli to priznati - dokazivanje drugima da si vjernik,jer ti sam nikad nisi dovoljan,a drugi ljudi su ako ne sud,onda ogledalo; iako se smatra licemjerstvom - ipak i taj motiv postoji
3) treci motiv je prizeljkivanje neke nagrade koja je obecana za neko ponasanje - dakle cisti egoizam
4) a cetvrti je utoliko egoistican kao i treci a ogleda se u izbjegavanju zaprijecene kazne...

1) vidi sebe kao vjernika i prakticnim sprovodjenjem dokazuje sebi da je vjernik
2) ako npr. u njegovom okruzenju svi poste drugi motiv je konformizam ,a ako u njegovom zivotnom okruzenju se ne praktikuje post motiv je dokazivanje drugima svoje "pravovjernosti"

Gdje je tu Bog?!Ne moze se nekom maksimom u sve to unijeti bog kao krajnji cilj,a i dalje postoje ovi motivi - dakle sam covjek kao krajnji cilj djelovanja...

Kako se nesto moze uciniti u ime boga ,a da ne postoje ova 4 ili neki drugi licni motivi ?

Kako ti ako vec nisi vjernik mozes reci zbog cega i na koji nacin vjernik vjeruje u Boga. Ako vjernik ne vjeruje u Boga zbog ljubavi prema njemu onda nema razloga da vjeruje. Istinski vjernici vjeruju u Boga samo zbog ljubavi prema njemu. Jer ga je stvorio, dao mu sve sto je potrebno u zivotu. Pa i osjecaj stida zbog svega onoga sto dobija od njega, a u vjeri nema nista tesko osim da se rade dobra djela. Taj stid se osjeca i kad se ucini neko ruzno djelo, pa se vjernik ponovo okrene Bogu. Ne postoji covjek koji nikad nije grijesio. Svi grijesimo jer nismo savrseni. Razlog zbog cega su se neki vjernici u ovom poslednjem ratu okrenuli Bogu je zbog toga jer su tada osjetili njegovu prisutnost na razno razne nacine da sad ne dajem primjere, a ljudi koji su to isto osjecali znaju o cemu pricam. Ako covjek posti ne mora niko drugi znati da posti niti da on to nekome dokazuje. Mozda poznajes neke osobe "vjernike" koji se ponasaju onako kako ti mislis da se ponasaju u vjeri, ali to nije istina za sve vjernike. Nemas pravo da iznosis svoje sudove o ljudima. To za vjernika ima pravo samo Bog. Niti vjernik ima pravo da iznosi sud o vjernicima ili nevjernicima.
sapati srca

#3 Re: U ime Boga?!

Post by sapati srca »

Kad voliš da li ti analiziriš Ljubav ili slijediš ono što ti srce želi?
Objašnjavaš li i analiziraš li bezbroj stanja i osjećanja kojima te Ljubav natopi, ili seciraš jedno po jedno?
I uspiješ li objasniti onaj beskraj okeana u tebi kada voliš? Pa kako će tebi vjernik objasniti ljepotu koju mu namaz pruža ili spominjanje Njegovih imena, približavanje sebe barem djeliću onog što sadrže imena kojima On sebe opisuje...
On se voli, a kada nekog nekog voliš težiš da je zadovoljan s tobom...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#4 Re: U ime Boga?!

Post by Big Boy »

Mislim da si u svojoj postavci kako nesto ljudi rade u ime Boga izostavio bas Boga.

Covjek je konstantno pred novim iskusenjima i neminovno je "dokazivati" djelima da si ono sto zelis biti i u sto vjerujes. Znaci, svaki put kad uradis dobro osjetis zadovoljstvo kako si ucinio nesto na dobrobit sebe i onih oko sebe. Sreca, mir... ispunjenost. Mislim da je dokazivanje malo pregruba rijec za sve to.

Ne kazem da svako nema svoj motiv, pa i ovaj gore navedeni ali mislim da taj motiv jednom vjerniku nije ispravan. Covjek treba imati svoj licni odnos s Bogom i nikako nije neophodno da na sav glas prica o tome. Osobina vecine vjera koje nalazu covjeku je da bude ponizan, da ne hoda svijetom oholo i uzdignute glave jer treba primjetiti svijet oko sebe i pomoci koliko moze. Ako neko nahrani gladnog, pomogne bolesnom... spasi ugrozenog to opet nije dokazivanje vec dobro djelo dobrog covjeka.

Egotizam (latinski: ego - ja) je stanje prevelike samovaznosti, samoljublje. Oznacava uzdizanje sebe, narocito u govorenju i pisanju. Izraz srodan rijeci egocentricnost — promatranje svega iz svoje perspektive. Obeljezavaju ga kompleks vise vrijednosti, mesijanski kompleks i kompleks Boga.

Egoizam... opet mozda jedna prejaka rijec !? Zar mi svi ne radimo da bi dobili "nagradu" iliti platu ? Zar mi svi volimo i uzivamo ono sto radimo (mislim na posao) !? Prizeljkivanje nagrade i trud prema istoj je nesto sto je jako specificno, mislim, svakom covjeku, vezano ili nevezano za vjeru i Boga. Totalni promasaj je kad covjek u svom trudu pozeli da i sam postane Bog, ali to su vec slucajevi za psihijatriju.

Fakat mislim da namjerno koristis prejake rijeci da bi lakse odbranio svoju hipotezu.

U ime Boga... mislim da je to recenica koju ljudi jako mnogo zloupotrebljavaju pa je vremenom dobila totalno negativne konotacije. Da bi neko radio nesto u necije ime za pocetak treba da zna kakav je neciji stav o nekom djelu. Vjerujem da mi sve sto radimo cinimo to u svoje ime... mozda maksimalno za Boziju milost.

Veliki problem je kad vidimo ljude koji se samoproglase mesijama i koji "znaju" sve o vjeri. A ako nesto ne znaju onda se potrude da sami smisle rjesenje ako se nalaze u nekoj dilemi. I tu se ide od banalnih stvari do pozivanja na linc ili istrebljenje sve pod krinkom vjere i Boga. Koliko je takvima vjerovati i povinovati se njihovim naumima... svako ima svoju slobodnu volju i svako upravlja svojim zivotom.

U sustini... mislim da samo dobra djela mozemo uraditi u necije ime. I time da pokazemo svoje nadahnuce ili inspiraciju koja potice od nekog, u ovom slucaju od Boga. Losa djela u ime Boga su pranje svoje svijesti u svom ili nekog grupnom tumacenju vjere sto je cista zloupotreba neke vjere i njenih nacela.
WizzardFromBOZ

#5 Re: U ime Boga?!

Post by WizzardFromBOZ »

Benighted wrote:Evo jedna tema (ne znam da li je bila vec) koja ulazi u samu sustinu vjere i vjerovanja...

plitko i nepitko
sojka

#6 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Ne znam koliko je plitko, nepitko. Razmisljajuci o ovom ne mozemo bas za nista sa sigurnoscu reci u ime Boga.
Slozilo bi se i sa zapovjescu "Ne uzimaj zalud imena Gospoda Boga svog".
Mozemo samo vjerovati da radimo nesto u ime Viseg Ideala, nase predstave o Bogu, a da li "Bog" to tako zeli- ostaje opet
upitno.Opet u neznanju-plasim da postoje oni koji militantno ne znaju.

Sve sto radimo vodjeno je egoizmom- zvanim Volja za zivotom-ali to ne znaci da je plemenitost recimo licemjerna- neko ko se odrice u ime tog veceg.

Pogledajmo jedan primjer: kraljicu Elisabeth-odrekla se ljubavi, normalnog zivota, braka-ukoliko to mozemo reci u ime svog naroda-vlasti. Vodjena je voljom za moc, opijena je bila vladanjem-egoizam, ali nikada bitku protiv Armade ne bi mogla dobiti da nije to radila sa srcem i da nije volila svoj narod, krajnje pozrtvovano. Bila je samo instrument "jace" sile- zvane ocuvanje kraljevine- a cijenu platila.

Utoliko- krecemo od opravdane premise- da smo Bozja kreacija- mozemo reci da sve cinimo kroz Boga, da smo samo njegov intrument ili se on manifestuje i kroz nas.

Pozdrav!
Benighted

#7 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

Ne znam bas da li koristim prejake izraze da bi opravdao hipotezu,kako rece neko,bit ce da je zapravo obrnuto,da vjernici koriste prejak izraz da opravdaju svoju tvrdnju...
Ja ne ulazim u kakvocu djela ,nego u motiv koji te natjera da ga ucinis... Sve religije tvrde da su djela "u ime oca i sina i duha svetog" ili "u ime allaha milostivog i samilosnog" a zapravo se sve da istopit na "u ime mene,licno,imenom i prezimenom".Mozda jeste plitko,ali jos mi niko nije odgovorio...
Da izbjegnemo natezanje i opsta mjesta , uzmimo jednu vjersku praktiku ,npr. namaz ili misa , kako se oni mogu obaviti u ime Boga,bez ona 4 motiva?
Opet ponavljam ne moze se nekom maksimom djelo kojim si unaprijed ponukan nekim licnim motivom (dakle bez obzira da li to zvali egoizmom ili drugacije - poenta je da je covjek krajnji cilj djela) pretvoriti u djelo kojem je krajnji cilj bog...
I da,ljepi osjecaj koji pruza neka praktika ,kako je neko neveo je zapravo onaj treci motiv, neka vrsta nagrade i osoba pokazuje zelju da se taj osjecaj ugode ponovi - dakle ponovo je covjek krajnji cilj...
Mozemo samo vjerovati da radimo nesto u ime Viseg Ideala, nase predstave o Bogu, a da li "Bog" to tako zeli- ostaje opet upitno
Ovo je lijepo receno Sojka, iz prostog razloga sto svako od nas pravi predstavu o bogu u svojoj glavi,ta predstava neminovno je obojena licnoscu osobe i same predstave o tome sta bog zeli su najcesce preslikavanje licnih zelja i to moze ici dotle da se tvrdi da su nasa djela zapravo bozija,a zapravo pitanje se otvara koliko i samo branjenje i opravdavanje te nase predstave o bogu je ponukano licnim motivima (kao dokazivanje samome sebi i drugima vlastite pravice) ...
sojka

#8 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Moze i kontra primjer.

Prodavac si. Recimo imas prodavnicu. Vidis nekog musteriju kako se koleba da li da nesto kupi ili ne. I zatim vidis pogled uperen u prodavaca, koji ima 2 opcije: da podrzi kupovinu ili ne. On na kraju krajeva od kupovine ima korist- to mu je profesija od koje zivi. Recimo neko zeli da kupi cigarete, a kaslje. Prodavac moze reci bolje da ih ne kupujete, sprijeciti ga od vlastite koristi, cari za njegovo dobro i zdravlje. Da li se vara prodavac? Ne. Dakle radnja je plemenitog motiva. A prodavacu savjest cista. Ukoliko kazes da je prodavacu motiv cista savjest-jeste, ali ko ima vecu korist od toga- prodavac koji nije koristoljubiv ili kupac koji stedi pare i zdravlje??

Ma kakvim imenom i u cije ime mi to nazvali- rezultat je bitan.

Ukoliko su djela dobra, dobro je i ime. Ljudi to dozivljaju u ime Boga, recimo i sto su svjesni svoje prolaznosti,
nistavnosti-ma kako da ime imaju- naspram onog veceg. Da ego ne "udari" u glavu. :lol: :razz: :D
Benighted

#9 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

sojka wrote:Moze i kontra primjer.

Prodavac si. Recimo imas prodavnicu. Vidis nekog musteriju kako se koleba da li da nesto kupi ili ne. I zatim vidis pogled uperen u prodavaca, koji ima 2 opcije: da podrzi kupovinu ili ne. On na kraju krajeva od kupovine ima korist- to mu je profesija od koje zivi. Recimo neko zeli da kupi cigarete, a kaslje. Prodavac moze reci bolje da ih ne kupujete, sprijeciti ga od vlastite koristi, cari za njegovo dobro i zdravlje. Da li se vara prodavac? Ne. Dakle radnja je plemenitog motiva. A prodavacu savjest cista. Ukoliko kazes da je prodavacu motiv cista savjest-jeste, ali ko ima vecu korist od toga- prodavac koji nije koristoljubiv ili kupac koji stedi pare i zdravlje??

Ma kakvim imenom i u cije ime mi to nazvali- rezultat je bitan.

Ukoliko su djela dobra, dobro je i ime. Ljudi to dozivljaju u ime Boga, recimo i sto su svjesni svoje prolaznosti,
nistavnosti-ma kako da ime imaju- naspram onog veceg. Da ego ne "udari" u glavu. :lol: :razz: :D
Ocjenjivanje djela kao plemenitih i manje plemenitih je sasvim druga tema i ne ulazim u to...
Prodavac kako god da odluci i kako god da objasni svoje djelo ne moze reci da ga je ucinio u ime boga... Dakle ako proda cigare osobi koja kaslje ucinio je to radi sebe i svoje ekonomske koristi,ako ne proda - djelom potvrdjuje svoju sliku o sebi kao "postenom i dobrom covjeku" (dakle opet ima i licnog motiva) ,djelom to cini radi dobrobiti druge osobe...ali ne moze nikako motivom izaci iz sebe ili generalno iz covjeka...
Npr. ja sam svjestan da vecinu stvari koje radim u zivotu cinim radi sebe,ponekad cak ucinim nesto i radi drugih :-D ,ali ne mogu lagati samog sebe,a pogotovo ne lagati boga pa reci da nesto cinim u ime njega i stvarno ne razumjem vjernike koji stalno ponavljaju "u ime ... " a zapravo lahko je dokazati da nista ne cine u ime tog koga zazivaju...
sojka

#10 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

a pogotovo ne lagati boga pa reci da nesto cinim u ime njega i stvarno ne razumjem vjernike koji stalno ponavljaju "u ime ... " a zapravo lahko je dokazati da nista ne cine u ime tog koga zazivaju...

Interesantna konstatacija.

Dala sam primjer.
Zasto bi taj kupac zamjerio sto prodavac samo radi svoj posao? Riskira li ime??? Je li i to neposteno?

Dakle fiksiran si isljucivo da dokazujes kontra primjere. To sto ne razumijes, ne znaci da i ti znas da nije Bozja volja? Znas li ili vjerujes da nije? Neke stvari se ne desavaju- ustvari vecina njih po nasoj volji. Sta je recimo sa time?

Kako ti mozes reci ne mogu reci u Bozje ime, tako i ti ne mozes reci da to nije tako.

That´s it. Same!
Benighted

#11 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

e sad si ga zapetljala :D ...
Dakle ponavljam predmet nije ni sudbina ni ocjenjivanje djela ... A sada reci da to sto sam ja ucinio ,ucinio sam jer je moralo biti tako ,jer se bog manifestovao kroz mene je... paaa ... druga tema ... :)

Kupac ne bi mogao zamjeriti prodavcu sto radi "u ime sebe i svog interesa" jer svako to cini , na kraju krajeva i kupac bi to trebao ciniti pa ne kupovati cigare dok kaslje,ali ocito da je npr. kupcu u konkretnom primjeru cigara i zadovoljstvo koje pruza veci interes od zdravlja,pa tako opet na kraju stoji JA!
sojka

#12 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Nisam zapetljala- opetljavam cvor. Niko ne govori o sudbini, nego o procjenjivanju tvojih iskaza-kroz djela se i sami manifestujemo. Iza svega stoji jedno JA- a sta se iza toga sve krije? Ne znamo, te stoga ne mozemo prebaciti odgovornost Bogu, a ni negirati da nije tako. Ne vidim zasto bi u ovom slucaju bila druga tema, kada si je sam postavio- ili ignorisanje cjelokupne vizije.

Onoliko koliko ti uzimas za pravo da kazes nije u ime Boga, toliko i drugi da jeste-jer vjerujemo da je to tako. Stoga je izlisna diskusija. Ne znas, ali nastavljas da tvrdis.

Svijet se ne vrti oko tebe- uprkos privida JA, jer bi znacilo apsolutnu slobodu-nedeterminisanost tvojom logikom- nego ti oko njega. Tu stoji jedno Ja i jedno nad.

Jedan ne pusi ime Boga- zasigurno. Drugi ga odvraca u ime Boga. Savjest je mjerilo, a postoje i terminate gdje je psihologija poprilicno "sakata". :lol:
Benighted

#13 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

Sada da ne svodimo sve na onaj argument vjerovanja i njevjerovanja i prava da se vidi na svoj nacin...
I pitanje apsolutne slobode tog JA i (ne)determiniranosti je zapravo pitanje (ne)vjerovanja u sudbinu,tako da je to stvarno druga tema...

No,ajmo nazad jer su prakticni primjeri najbolji ...
U prvom postu sam pokusao pokazati svoju tvrdnju kroz motive osobe koja praktikuje post (bilo koji oblik) ,hajde mi dokazi da ta osoba posti u ime boga pri tome efektivno iskljuci licne motive i interese (ko npr. nagrada i kazna - jer ko treba da dobije tu nagradu ? ) i da li bi ta osoba to cinila da nema npr. nagrade i kazne ili dokazivanja sebi idrugima... sigurno ne bi ...
sojka

#14 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Benighted wrote:Sada da ne svodimo sve na onaj argument vjerovanja i njevjerovanja i prava da se vidi na svoj nacin...
I pitanje apsolutne slobode tog JA i (ne)determiniranosti je zapravo pitanje (ne)vjerovanja u sudbinu,tako da je to stvarno druga tema...

No,ajmo nazad jer su prakticni primjeri najbolji ...
U prvom postu sam pokusao pokazati svoju tvrdnju kroz motive osobe koja praktikuje post (bilo koji oblik) ,hajde mi dokazi da ta osoba posti u ime boga pri tome efektivno iskljuci licne motive i interese (ko npr. nagrada i kazna - jer ko treba da dobije tu nagradu ? ) i da li bi ta osoba to cinila da nema npr. nagrade i kazne ili dokazivanja sebi idrugima... sigurno ne bi ...
Ne ide jedno bez drugog. Vidim kurs, rutu kojom ides..ja, pa ja...pa ja... :-) Skupljas argumente protiv- bez da uvazis i ono za. Postavku posta promijeni malo, zatim moze da vazi. Ovako je uzeto prosto iz konteksta- nije validno,

To sto si naveo je izbor neciji, obredi, tradicija i svaki pojedinac donosi tu odluku u ime sebe-eto nam ga JA. :lol:
I Bogovi se razlikuju u tom slucaju i vizije. Ali to nije tema. To je religija,a ne tema ja i Bog u korelatu.

Kapiras sada? :)

Pozzz
Benighted

#15 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

ja bi uvazio argumente ,ali ih nisi iznjela...
uglavnom,hvala na konstruktivnom dijalogu...
Tema je upravo relacija ja i bog ,jer je tvrdnja da to ja cini nesto u ime tog bog (ja tvrdim da to JA sve samo cini u ime ja,pa to opravdava i sminka sa u ime bog) , a ti uporno prebacijes na religiju,odredjeni nacin vidjenja stvari i pretpostavke.
I dalje stoji otvoreno pitanje :)
sojka

#16 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Benighted wrote:ja bi uvazio argumente ,ali ih nisi iznjela...
uglavnom,hvala na konstruktivnom dijalogu...
Tema je upravo relacija ja i bog ,jer je tvrdnja da to ja cini nesto u ime tog bog (ja tvrdim da to JA sve samo cini u ime ja,pa to opravdava i sminka sa u ime bog) , a ti uporno prebacijes na religiju,odredjeni nacin vidjenja stvari i pretpostavke.
I dalje stoji otvoreno pitanje :)
Zezas se? :lol:
Ne unosis temu korelata Boga i ja, nego vjerskih obreda- sam si naveo primjer. Zatim pricas o djelovanju u ime Boga, postupke zanemarujes. Nisu tema.
Usao si sa ciljem- samouzdizanja u kom ne zelim da ucestvujem, ne u uvidjajnosti, stvarnom dijalogu. Mozda retorike.Djetinjasto!

Molim!

POzdrav!

I da citala sam Macka i mis- Günter Grass-a.
Benighted

#17 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

Pa odnos bog i ja se najbolje pokazuje u obredima i da,tema jesu djela ,obredi i tvrdnja da se ona cine u ime boga...
Ne razumjem te sto se ljutis i tvrdis da se samouzdizem ?! ja imam svoju tvrdnju i branim je ... no ajde...

peace...
sojka

#18 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Peace

Preforumlisi recimo post

Evo jedna tema (ne znam da li je bila vec) koja ulazi u samu sustinu vjere i vjerovanja...

Odbred, religija...prevrtanje u retoriku..macka i mis igra za citaoca, nema linije...pocetna premisa
nije ok- po meni.

Kada nadjem vremena.
Benighted

#19 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

Necu se sad peglati u finese i ici izvan teme,ko je shvatio - shvatio,a poenta je jasna : sve sto ljudi cine (izmedju ostalog i obredi) cine iz licnih motiva i interesa i tvrdnja da se cini u ime boga ne stoji,to je samodopadna iluzija... i takodje pitanje je jasno : navesti djelo ili obred i dokazati da se cini u ime boga bez postojanja licnih motiva i interesa (onih 4 koje sam opisao kao glavne),ako je premisa neispravana onda ce biti vrlo lahko dokazati suprotno...
Sve ostalo jeste retorika i ne zanima me i molim da se ne razvodnjava diskusija...
sojka

#20 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Benighted wrote:Necu se sad peglati u finese i ici izvan teme,ko je shvatio - shvatio,a poenta je jasna : sve sto ljudi cine (izmedju ostalog i obredi) cine iz licnih motiva i interesa i tvrdnja da se cini u ime boga ne stoji,to je samodopadna iluzija... i takodje pitanje je jasno : navesti djelo ili obred i dokazati da se cini u ime boga bez postojanja licnih motiva i interesa (onih 4 koje sam opisao kao glavne),ako je premisa neispravana onda ce biti vrlo lahko dokazati suprotno...
Sve ostalo jeste retorika i ne zanima me i molim da se ne razvodnjava diskusija...
Nemoj, ali nemoj ni mene. Finese su upravo potrebne. Licni motiv stoji iza svega, sa diferencijacijom djela. Ali gajiti iluziju da se sa dvije rijeci moze doprijeti u sustinu vjere... :lol: , a mijesati istu sa obredima, religijom. Zapravo zelis da cujes samo priloge u "teoriju".Neispravne premise niko ne ispravi-kao krivu Drinu.
Benighted

#21 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

puno nervoznih odgovora i okolisanja i izbjegavanje glavnog pitanja,koje moram stalno postavljati...

Covjek klanja i kaze da to cini u ime boga, ja tvrdim da to nije istina,naveo sam svoje argumente , dokazi suprotno,bez okolisanja ili ne moras odgovorit ako ne znas,nisi prva...

Sretno!
Last edited by Benighted on 18/06/2008 19:04, edited 1 time in total.
sojka

#22 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Benighted wrote:puno nervoznih odgovora i okolisanja i izbjegavanje glavnog pitanja,koje moram stalno postavljati...

Covjek klanja i kaze da to cini u ime boga, ja tvrdim da to nije istina,naveo sam svoje argumente , dokazi suprotno.

Sretno!

Ne klanjam.
:lol: :lol: :lol:

Sve sto radim, radim u ime sebe i ideala u kog vjerujem, jer je neodvojiv dio mene. Iluzija? A joCk ;), moja odluka koja moze biti tacna ili se uspostaviti kao greska- nista manje nego tvoja. Duga ljubav-cist racun. :) :-)
roki

#23 Re: U ime Boga?!

Post by roki »

@ pokretac teme: zar se i sam sad ne dokazujes?
Benighted

#24 Re: U ime Boga?!

Post by Benighted »

roki wrote:@ pokretac teme: zar se i sam sad ne dokazujes?
DA! ali ja sam iskren prema sebi u svojim motivima i ne umotavam to u neko lijepo pakovanje...
sojka

#25 Re: U ime Boga?!

Post by sojka »

Benighted wrote:
roki wrote:@ pokretac teme: zar se i sam sad ne dokazujes?
DA! ali ja sam iskren prema sebi u svojim motivima i ne umotavam to u neko lijepo pakovanje...
Ko je kriv? Opet smo kod JA! :lol: :)
Post Reply