Dobio sam i "uzivo" nekih odgovora na ovo pitanje, ali ovaj mi se cini najboljiSalome_ wrote:Upotreba prijedloga na umjesto u u mjesnom značenju uobičajena je u štokavskom narječju, a posebnih pravila nema, osim onog da se prvobitno prijedlog na koristio za mjesta na visini. Kasnije se taj prijedlog počeo analogijom koristiti i u nekim drugim slučajevima, pa je npr. uobičajeno reći: "Idem na Hvar.", kada se misli na otok, ali kada se misli na istoimeno mjesto na otoku, kaže se: "Idem u Hvar.".
Dakle, analogija i osjećaj za jezik presudni su u ovakvim slučajevima.
Nadam se da sam vam pomogla.
U ili na?
- Zox
#101 Re: U ili na?
- Salome_
#102 Re: U ili na?
Ja sam dosad naišla jedino na ovo objašnjenje (sa stručnog stanovišta), ali možda postoje i drugačije teorije - poznato je da se lingvisti ponekad ne slažu ni sami sa sobom.Zox wrote: Dobio sam i "uzivo" nekih odgovora na ovo pitanje, ali ovaj mi se cini najbolji
-
Landa
#103 Re: U ili na?
Koliko znam uvijek se govori da se ide NA neko mjesto sto je geografski odvojeno od prvobitne pozicije. Njihova teritorija i granice su jasne i iscrtane. Ide se na otok, ide se na brdo. Mozda su ta mjesta o kojima se govori nekad bila odvojena nekom barijerom koja i ne mora biti geografska nego jednostavno teritorizovana idejom.
Recimo Slatina i Dobrinja su blokovi zgrada gdje ljudi zive i borave na visini sto je kontrast sa okolinom i dotadasnjim nacinom zivota pri zemlji. Oba projekta su nastala jednim planom i izrasla veoma brzo kao otok sto se odjednom pojavi na sto se okolina i nije imala vremena prilagoditi te je reagovala referirajuci na te izrasline na nacin na koji su navikli da referiraju na nesto sto im se cini daleko i tesko dostupno.
Moje neko filozofiranje...
Recimo Slatina i Dobrinja su blokovi zgrada gdje ljudi zive i borave na visini sto je kontrast sa okolinom i dotadasnjim nacinom zivota pri zemlji. Oba projekta su nastala jednim planom i izrasla veoma brzo kao otok sto se odjednom pojavi na sto se okolina i nije imala vremena prilagoditi te je reagovala referirajuci na te izrasline na nacin na koji su navikli da referiraju na nesto sto im se cini daleko i tesko dostupno.
Moje neko filozofiranje...