U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Van Halen

#26 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Van Halen »

Da kojim slučajem to kod nas urade petkom, ko što u Hrvatskoj uradiše za nedjelju sve bi brujalo kako se ovdje kote religiozni fanatici, kako je ovo postala Džamahirija,Teheran i ostale gluposti. Dvostruki aršini,jedni mogu sve a drugima se gleda dlaka u jajetu.
strong69

#27 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by strong69 »

Ja sam za postivanje prava radnika prije svega. Treba postojati nadlezno ministarstvo/institucija koja ce to kontrolisati. Ja nisam u mogucnost otici u kupovinu radnim danima (tu ukljucujem i subotu) i prvenstveno kupujem nedjeljom. Itekako mi nedjelja odgovara.
Ali ako ovo znaci veca prava za radnike apsolutno cu se uklopiti i pronaci pogodan termin za sebe kada cu to moci zavrsiti.
seln

#28 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by seln »

Van Halen wrote:Da kojim slučajem to kod nas urade petkom, ko što u Hrvatskoj uradiše za nedjelju sve bi brujalo kako se ovdje kote religiozni fanatici, kako je ovo postala Džamahirija,Teheran i ostale gluposti. Dvostruki aršini,jedni mogu sve a drugima se gleda dlaka u jajetu.
U Evropi je tradicionalni "dan gospodnji" preuzet kao neradni dan i vec odavno nema vjersku konotaciju. Govorimo o jednom prostoru koji je uvijek 99% bio krscanski.
Hajmo mi sad u Bosni, sa 47% muslimana, izmisljatu toplu vodu i uvesti petak kao neradni dan. Prvi bi protiv toga bili "ugledni bosnjacki biznismeni", jer je u koliziji sa poslovnim partnerima iz okruzenja.
Macho^2

#29 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Macho^2 »

strong69 wrote:Ja sam za postivanje prava radnika prije svega. Treba postojati nadlezno ministarstvo/institucija koja ce to kontrolisati. Ja nisam u mogucnost otici u kupovinu radnim danima (tu ukljucujem i subotu) i prvenstveno kupujem nedjeljom. Itekako mi nedjelja odgovara.
Ali ako ovo znaci veca prava za radnike apsolutno cu se uklopiti i pronaci pogodan termin za sebe kada cu to moci zavrsiti.
Ovo nema veze s vecim pravima radnika nego s time da političari ne mogu ili ne žele napraviti reda u državnim institucijama koje vrše inspekcije a koje bi ti trebale garantirati da će se kazniti poslodavca kad ti krši prava dana zakonom...

I dalje će ti prekovremeni sati biti neplaćeni a zvanje inspekcije biti uzaludno, jedino što će se promjeniti je to da na dan koji ti je jedini slobodan nećeš moći kupovati potrebne namirnice...
uozo

#30 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by uozo »

:roll: Susjedi samo vrijedno rade na uskladjivanju zakona o radu sa smjernicama EU. Tako i treba!
pure_love

#31 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by pure_love »

seln wrote:
Van Halen wrote:Da kojim slučajem to kod nas urade petkom, ko što u Hrvatskoj uradiše za nedjelju sve bi brujalo kako se ovdje kote religiozni fanatici, kako je ovo postala Džamahirija,Teheran i ostale gluposti. Dvostruki aršini,jedni mogu sve a drugima se gleda dlaka u jajetu.
U Evropi je tradicionalni "dan gospodnji" preuzet kao neradni dan i vec odavno nema vjersku konotaciju. Govorimo o jednom prostoru koji je uvijek 99% bio krscanski.
Hajmo mi sad u Bosni, sa 47% muslimana, izmisljatu toplu vodu i uvesti petak kao neradni dan. Prvi bi protiv toga bili "ugledni bosnjacki biznismeni", jer je u koliziji sa poslovnim partnerima iz okruzenja.
ali je zato danas Evropa sekularna,tako da to ne pije vode ;)
seln

#32 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by seln »

pure_love wrote:
seln wrote:
ali je zato danas Evropa sekularna,tako da to ne pije vode ;)
nidje veze...ljudi su vjekovima praznovali nedelju, navikli se....postali sekularni, iz navike zadrzali nedelju...i sta sad?
Da bi pokazali gomilici iskompleksiranih Bosanaca kako su sekularni, trebaju traziti novi neradni dan?
Post Reply