U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zimomor

#1 U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by zimomor »

Pitam se kad ce se kod nas to desiti?
Odzvonilo shoppingu nedjeljom

Od sljedeće godine trgovine će biti zatvorene nedjeljom sve do 1. lipnja, te će opet zatvoriti svoja vrata nakon turističke sezone. Međutim, to se ne odnosi na sve, izuzetaka ima mnogo pa se pretpostavlja da će zbog nejednakog tretmana trgovci iznova potražiti pravdu na Ustavnom sudu

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

Tko je danas kupio, kupio je - posljednja je radna nedjelja u godini, a i općenito. S prvim danom siječnja, naime, na snagu stupa novi Zakon o trgovini, koji će već iduće nedjelje, 4. siječnja, pa sve tamo do početka lipnja, zatvorenima držati sve trgovine u Hrvatskoj, osim, doduše mnogobrojnih, izuzetaka. Od prvog dana siječnja nedjeljom će, primjerice, moći raditi samo pekarnice, kiosci s tiskom, trgovine na benzinskim crpkama, kolodvorima, aerodromima, u krugu bolnica i lječilišta, trgovine prehranom unutar tržnica te ostali izuzeci za, kaže zakon, »nužnu opskrbu stanovništva«.

http://www.glasistre.hr/?ea3c0c173b5e04 ... 19,,263979,,
slavkoimamodilera

#2 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by slavkoimamodilera »

zimomor wrote:Pitam se kad ce se kod nas to desiti?

Od sljedeće godine trgovine će biti zatvorene nedjeljom sve do 1. lipnja, te će opet zatvoriti svoja vrata nakon turističke sezone. Međutim, to se ne odnosi na sve, izuzetaka ima mnogo pa se pretpostavlja da će zbog nejednakog tretmana trgovci iznova potražiti pravdu na Ustavnom sudu

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

Tko je danas kupio, kupio je - posljednja je radna nedjelja u godini, a i općenito. S prvim danom siječnja, naime, na snagu stupa novi Zakon o trgovini, koji će već iduće nedjelje, 4. siječnja, pa sve tamo do početka lipnja, zatvorenima držati sve trgovine u Hrvatskoj, osim, doduše mnogobrojnih, izuzetaka. Od prvog dana siječnja nedjeljom će, primjerice, moći raditi samo pekarnice, kiosci s tiskom, trgovine na benzinskim crpkama, kolodvorima, aerodromima, u krugu bolnica i lječilišta, trgovine prehranom unutar tržnica te ostali izuzeci za, kaže zakon, »nužnu opskrbu stanovništva«.

Samo jos jedan tuzan primjer mjesanja vjerskih institucija u rad drzave....
rumenige_brajtner

#3 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by rumenige_brajtner »

slavkoimamodilera wrote:

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

bez namjere da mijesam vjeru u te stvari, mislim da je ok da ljudi zaposleni u trgovinama imaju jedan slobodan dan u sedmici....
zimomor

#4 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by zimomor »

slavkoimamodilera wrote:

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

Ja ovo vise vidim kao postivanje prava radnika nego kao mijesanje vjerskih institucija u rad drzave.
slavkoimamodilera

#5 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by slavkoimamodilera »

Ne samo to, vec da rade zakonom propisani broj radnih sati sedmicno... ali to treba da kontrolisu inspektori, a za inspektore treba para... ovako je lakse kad crkva zaplace nad bogohulnim radom nedjeljom, da se kaze, eh evo ga, radimo na suzbijanju nelegalnog prekovremenog rada, nedjelja - aufiderzen!

;-)
nosara

#6 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by nosara »

Hrvatska - kolijevka klerodemokracije!

Bice jedno 30.000 novonezaposlenih zbog ove odluke...
Banksy

#7 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Banksy »

slavkoimamodilera wrote: Samo jos jedan tuzan primjer mjesanja vjerskih institucija u rad drzave....
zimomor

#8 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by zimomor »

nosara wrote:Hrvatska - kolijevka klerodemokracije!

Mozda, ali zato kod nas imas hiljade zaposlenih koji rade preko 70 sati sedmicno jer ''gazda'' nece da zaposli dodatnu radnu snagu (30.000 potencijalnih novozaposlenih radnika). Sto bi, kad u ovoj vladavini bezakonja moze musti i posljednje atome snage iz obespravljenog radnika.

Uzmimo Veliku Britaniju za primjer (istinsku kolijevku demokratije), vecina radnji radi do 5 sati popodne i kapak. Nedjelja aufwiedersehen, a zamisli nije ''klerodemokracija''.
seln

#9 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by seln »

Nisam za previse regulative, ali nisam ni za americki sistem, gdje su prodavnice otvorene 24 sata, jer bi nekom alkosu moglo u 3 ujutru zatrebati pive.
Radnici u prodavnicama i trznim centrima trebaju imati jedan dan koji mogu provesti zajedno sa svojim familijama. Trebam li ja to nekome uskratiti, samo zato jer sam u subotu zaboravio kupiti kivi?
Macho^2

#10 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Macho^2 »

zimomor wrote:
nosara wrote:Hrvatska - kolijevka klerodemokracije!

Mozda, ali zato kod nas imas hiljade zaposlenih koji rade preko 70 sati sedmicno jer ''gazda'' nece da zaposli dodatnu radnu snagu (30.000 potencijalnih novozaposlenih radnika). Sto bi, kad u ovoj vladavini bezakonja moze musti i posljednje atome snage iz obespravljenog radnika.

Uzmimo Veliku Britaniju za primjer (istinsku kolijevku demokratije), vecina radnji radi do 5 sati popodne i kapak. Nedjelja aufwiedersehen, a zamisli nije ''klerodemokracija''.
Loša ti je usporedba jer uspoređuješ dvije države koje imaju fundamentalnu razliku u tome što kod jedne država funkcionira a kod druge ne funkcionira...

Ovim zakonom o trgovini hrvatski političari priznali su da ne mogu riještiti problem nerada i korupcije u financijskoj policiji i ostalim inspekcijama...
Last edited by Macho^2 on 29/12/2008 11:20, edited 1 time in total.
Macho^2

#11 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Macho^2 »

seln wrote:Nisam za previse regulative, ali nisam ni za americki sistem, gdje su prodavnice otvorene 24 sata, jer bi nekom alkosu moglo u 3 ujutru zatrebati pive.
Radnici u prodavnicama i trznim centrima trebaju imati jedan dan koji mogu provesti zajedno sa svojim familijama. Trebam li ja to nekome uskratiti, samo zato jer sam u subotu zaboravio kupiti kivi?
Država bi to trebala osigurati drakonskim kaznama za poslodavce koji krše postojeći zakon o radu i učestalim inspekcijama a ne ukidanjem rada nedjeljom. Nekima je nedjelja jedini dan kad mogu otići u shopping
nosara

#12 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by nosara »

Da crkva drzi do radnickog boljitka trazila bi da se rad u nevrijeme adekvatno plati, a ne bi forsirala rjesenje koje ce unesrecit toliko ljudi... Ali, kad je drzava banana, to je sto je...
Last edited by nosara on 29/12/2008 11:23, edited 1 time in total.
amrica

#13 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by amrica »

Sinoc ankete na tv:

45% ispitanika podržava odluku o neradnoj nedelji

96% ispitanika kupuje nedeljom...

:-)
neki

#14 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by neki »

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

Sto se ti brines???
Tebi je izgleda i ponedjeljak neradni kad se ovakvim glupostima bavis u radno vrijeme
Giordano

#15 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Giordano »

Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ

:roll:

Ma haj nema veze,bas fino,u nas ce biti neradni petak,.......,pa oni neka dolaze kod nas u shoping nedeljom,a mi cemo u shoping,kod njih petkom!Fini susjedski odnosi,sto da ne!? :bih: :skoljka:

in33sa

#16 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by in33sa »

To nama ne treba, kod nas je za neke svaki dan neradni, iako primaju vise hiljada maraka mjesecno... dok drugi rade dan i noc, a placeni su mizerno.

Mi smo ravnotezu uspostavili.
chuchumbamayumbe

#17 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam uvijk bio za radnu nedjelju, ali da se postuju prava radnika.
Znaci, da se zna koliko je placen prekovremeni radi, koliko je placen rad nedjeljom i praznicima, i da se sve to fino ukalkulise u platu.
Ne znam koliko slobodnih dana radnik ima po nasem zakonu, ali sve je do zakona.
Znaci, ko moze da posluje po zakonu (da radnicima obezbijedi naknadu za nedjelju i prekovremeni, plus slobodne dane), zasto ne dozvoliti tim poslodvacima da rade i nedjeljom?!
Potrebno je imati dobar biznis da bi covjek mogao da se obezbijedi prema zakonskim regulativama i to je to.
Npr, zasto kod nas veliki trzni centri ne bi radili nedjeljom?!
zimomor wrote:
slavkoimamodilera wrote:
Ja ovo vise vidim kao postivanje prava radnika nego kao mijesanje vjerskih institucija u rad drzave.[/quote]
seln

#18 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by seln »

Macho^2 wrote:
seln wrote:Nisam za previse regulative, ali nisam ni za americki sistem, gdje su prodavnice otvorene 24 sata, jer bi nekom alkosu moglo u 3 ujutru zatrebati pive.
Nekima je nedjelja jedini dan kad mogu otići u shopping
Onda nesto generalno ne valja u drzavi.
U jednoj "normalno" drzavi, recimo "staroj" clanici EU, vecina zaposlenih ne radi subotom i nedeljom, dakle, imaju subotu za kupovinu.
Oni koji iz nekog razloga rade subotom, imaju dodatni slobodan dan u toku radne nedelje, dakle, mogu otici u kupovinu.
Ako je nekome nedelja jedini dan kad moze otici u kupovinu, to znaci da radi 6 dana nedeljno i to je greska sistema ili samovolja poslodavca.
chuchumbamayumbe

#19 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by chuchumbamayumbe »

Ja mislim da bi kod nas rebao da se uvede neradni petak, obzirom da je tako u arapskim zemljama...

8-)
Giordano

#20 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Giordano »

chuchumbamayumbe wrote:Ja mislim da bi kod nas rebao da se uvede neradni petak, obzirom da je tako u arapskim zemljama...

8-)

Ma haj nema veze,bas fino,u nas ce biti neradni petak,.......,pa oni neka dolaze kod nas u shoping nedeljom,a mi cemo u

shoping,kod njih petkom!Fini susjedski odnosi,sto da ne!?

mostarac

#21 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by mostarac »

Ovo je super odluka, jer i u prodavnicama rade prije svega ljudi koji imaju i svoje potrebe. Nazalost u nas se subota u vecini slucajeva osim u drzavnim preduzecima pretvorila u najnormalniji radni dan, a mnogima je to i nedelja. Ipak u nas nema niko hrabrosti ni volje da progovori o 60-satnoj radnoj sedmici mnogih nasih sugradjana i satnici koja je vrlo cesto 1 KM.
U nas niko ne progovara o trudnicama koje u prodavnicama nose gajbe, u nas niko ne progovara o tome da mnogi rade i po 12-14 sati dnevno za mizernu platu, a da je nadoknada prekovremenog rada misaona imenica. U nas je rad za praznike najnormalnija pojava bez da neko nadoknadi taj rad. U nas je mnogo sta normalno, al nazalost u nas se niko protiv toga ne buni i mi smo sagnuli glavu i prihvatili orgije nad nama kao nesto sasvim normalno i uobicajeno uz stisnute zube i devizu "suti dobro je. Moze bit i gore".
Zatim na prste jedne ruke se mogu prebrojati privatnici koji isplate zakonom propisanu trinaestu platu ukoliko je firma u mogucnosti da je isplati. U nas je radnik isto sto i predmet, stvar, objekat, nula jednostavno. Obicni statisticki podatak na kontu jednog robovlasnika. U nas ako se pobunis dobijes otkaz, smanji ti platu ili nesto slicno. Sindikati su nam marionetska organizacija koja je sama sebi svrha. apsurdno je da u ovakvoj drzavi za 13 godina koliko je proslo od rata, sindikati nisu napravili nijedan ozbiljniji skup na kojem bi bilo vise hiljada ljudi. Ja ne znam sta treba da se desi pa da sindikati to ucine. Na kraju krajeva sindikati se cak uopste i ne oglasavaju po pitanju radnog vremena i slicnih stvari. Ustvari kad malo bolje razmislim da li mi uopste imamo sindikate? Oni kako djeluju isto je kao da ih nemamo.
route66

#22 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by route66 »

Macho^2 wrote:
Država bi to trebala osigurati drakonskim kaznama za poslodavce koji krše postojeći zakon o radu i učestalim inspekcijama a ne ukidanjem rada nedjeljom. Nekima je nedjelja jedini dan kad mogu otići u shopping

jadni su ti koji samo nedjeljom mogu u shopping,sigurno od ponedeljka do subote rade od 0-24 i ne jedu preko tjedna ništa nego žive od zraka a i kruh zamrzavaju kad ga kupe u nedjelju
:mrgreen:
route66

#23 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by route66 »

a ujedno ja bi volio kad bi nedjeljom radile pošte,banke i svi vi koji NE radite nedjeljom pa da vidim pobune u roku sekunde
Macho^2

#24 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by Macho^2 »

route66 wrote:a ujedno ja bi volio kad bi nedjeljom radile pošte,banke i svi vi koji NE radite nedjeljom pa da vidim pobune u roku sekunde
Pa hajdmo obrnutom logikom hajde da niti jedan ugostiteljski objekt ne radi nedjeljom kao što neće ni trgovine jer i konobari imaju pravo na slobodnu nedjelju, ručak u krugu obitelji odlazak, u crkvu i sl ... Da mi je vidjet samo kako bi onda ljudi reagirali na to...
seln

#25 Re: U Hrvatskoj odzvonilo radnoj nedjelji

Post by seln »

Macho^2 wrote:
route66 wrote:a ujedno ja bi volio kad bi nedjeljom radile pošte,banke i svi vi koji NE radite nedjeljom pa da vidim pobune u roku sekunde
Pa hajdmo obrnutom logikom hajde da niti jedan ugostiteljski objekt ne radi nedjeljom kao što neće ni trgovine jer i konobari imaju pravo na slobodnu nedjelju, ručak u krugu obitelji odlazak, u crkvu i sl ... Da mi je vidjet samo kako bi onda ljudi reagirali na to...
Je, slazem se...nekoliko ratnih invalida nema noge, hajdemo ih osjeci i ostalima.
Post Reply