U FALUDŽI 2004. GODINE UPOTRIJEBLJENO HEMIJSKO ORUŽJE

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#1 U FALUDŽI 2004. GODINE UPOTRIJEBLJENO HEMIJSKO ORUŽJE

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

U FALUDŽI 2004. GODINE UPOTRIJEBLJENO HEMIJSKO ORUŽJE

U reportaži talijanske informativne televizije RaiNews 24 koja je prikazana u utorak tvrdi se da su američke snage koristile hemijsko oružje protiv civila u Faludži u novembru 2004. godine, precizno, bijeli fosfor, smrtonosni agens koji sprži tijelo.

"Dobio sam naređenje da budem oprezan jer je u Faludži korišten bijeli fosfor", izjavio je veteran američke vojske Jeff Englehart, s kojim je intervju napravljen u augustu, u njegovoj kući u Coloradu.

"Vidio sam spržena tijela žena i djece", izjavio je ovaj marinac i objasnio da bijeli fosfor "sprži tijela do kosti".

Teoretski, bijeli fosfor se upotrebljava za osvjetljavanje neprijateljskih položaja u mraku, a ustvari je to hemijski agens smrtonosan za ljude.

TV-reportaža je napravljena i na osnovu svjedočenja civila iz Faludže.

"Našli smo leševe s čudnim povredama. Tijela su im bila spaljena, a odjeća netaknuta", objasnio je Mohamad Tareq al-Deraji, naučnik iz Faludže koji je 2004. godine osnovao "studijski centar za ljudska prava".

Novinari Maurizio Torrealta i Sigfrido Ranucci koristili su i fotografske dokumente načinjene poslije američke ofanzive na kojima se vide ugljenisana tijela.

FENA

9.11.2005

I tako, iz dana u dan, otkrivamo nove pojedinosti sirenja "mira i ljubavi" koju je osobno "BOG" dosapnuo na uho nasem Führer-u Bushu. Aleluja... :x
PupaHava

Post by PupaHava »

Dexx

#3 Re: U FALUDŽI 2004. GODINE UPOTRIJEBLJENO HEMIJSKO ORUŽJE

Post by Dexx »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:U FALUDŽI 2004. GODINE UPOTRIJEBLJENO HEMIJSKO ORUŽJE
... :x
U Rimu bivsi iracki ministar inostranih poslova Tarik Aziz postavio pitanje koja je to drzava BiH? :x
airman1

Post by airman1 »

Uf, kad se ne zna pa se svasta prica. Rucne zapaljive grante sa bijelim fosforom se koriste od strane svih armija vec jedno 30 ako ne i vise godina. Zbog oznake WP (White Phosporus) se americkoj armiji zovu "od milja" Willy Pete. Jedno stravicno sredstvo za ubijanje ljudi ( a opet postoje neka koja nisu stravicna) ali na zalost senzacionalista, posve "legalno" (mislim moglo bi se puno raspravljati o "legalitetu" ubijanja). Bijeli fosfor je toksican kada se unese u organizam oralnim putem, btw. Daleko od toga da je akcija americke vlade u Iraku nesto s cime se ja slazem, ali nema potrebe da se izmisljaju stvari. Uostalom Ameri su napravili dovoljno budalastina da uopste nije potrebno izmisljati nove. Inace Willy Pete se koristi za ciscenje, terena, uglavnom objekata pri ulicnim borbama. Skoro sve zapaljive avionske bombe koroste bijeli fosfor jer je napalm postao ilegalan jer je "nehuman" (kojeg li cinizma kao da je bilo sta sto se koristi za masovno ubijanje ljudi humano). Elem toliko.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

airman1 wrote:Uf, kad se ne zna pa se svasta prica. Rucne zapaljive grante sa bijelim fosforom se koriste od strane svih armija vec jedno 30 ako ne i vise godina. Zbog oznake WP (White Phosporus) se americkoj armiji zovu "od milja" Willy Pete. Jedno stravicno sredstvo za ubijanje ljudi ( a opet postoje neka koja nisu stravicna) ali na zalost senzacionalista, posve "legalno" (mislim moglo bi se puno raspravljati o "legalitetu" ubijanja). Bijeli fosfor je toksican kada se unese u organizam oralnim putem, btw. Daleko od toga da je akcija americke vlade u Iraku nesto s cime se ja slazem, ali nema potrebe da se izmisljaju stvari. Uostalom Ameri su napravili dovoljno budalastina da uopste nije potrebno izmisljati nove. Inace Willy Pete se koristi za ciscenje, terena, uglavnom objekata pri ulicnim borbama. Skoro sve zapaljive avionske bombe koroste bijeli fosfor jer je napalm postao ilegalan jer je "nehuman" (kojeg li cinizma kao da je bilo sta sto se koristi za masovno ubijanje ljudi humano). Elem toliko.
Slazem se, ali to opet ne mijenja cinjenicu da su zene i djeca najvise stradali u tim akcijama. Sada da li su pobijeni "bijelim fosforom" ili metkom je manje bitno.
PupaHava

Post by PupaHava »

E neka si nam rekao šta je i kako djeluje fosfor. Znaš,nismo znali dok ti ne reče. Pogledaj dokumentarni film,pa napiši komentar. Kad vidiš mladića koji se igra Call of duty ili Counter Stike LIVE i pri tome nema savjesti, onda te nešto dirne, ma ko to bio, Iračanin, Holanđanin ili Japanac ... Svaka čast ovim momcima (američkim vojnicima ) kad su se usudili pričati o tome.
airman1

Post by airman1 »

PupaHava wrote:E neka si nam rekao šta je i kako djeluje fosfor. Znaš,nismo znali dok ti ne reče. Pogledaj dokumentarni film,pa napiši komentar. Kad vidiš mladića koji se igra Call of duty ili Counter Stike LIVE i pri tome nema savjesti, onda te nešto dirne, ma ko to bio, Iračanin, Holanđanin ili Japanac ... Svaka čast ovim momcima (američkim vojnicima ) kad su se usudili pričati o tome.
Pa kad si vec tako dobro upoznat sa temom sto nista ne rece prvi. Ohladi malo lave. Drugo ako si ista procitao mogao si jasno vidjeti moj stav o svemu tome.

A sto se "momaka i hrabrosti" tice koliko ja znam Amerika je "demokratska zemlja" pa se ne bi trebali nicega plasiti.

Mislim moja je reakcija bila u smislu da mi je dosta tih senzacionalnih napisa o tome kao su Ameri uradili ovo ili ono, kao da se neko utrkuju da ih uhvati u necemu pogresnom. Bas ih se ima hvatati, kad rade pogresne stvari (barem u Iraku) zadnjih 12 godina ispred citave svjetske javnosti, bez da se nesto kriju! To mi smeta, ne smeta mi fakat da je neko o tome progovorio ili nije. Iz ugla obicnog vojnika, kad roka sa svih strana obicno nema vremena za neka razmisljanja u stilu "Ovo je nehumano, mozda bih trebao biti pazljivi kad pucam" , pogotovo kad ti najbojlem jaranu nesto otkine obje noge! Jedino o cemu razmisljas je da odatle izadjes ziv, uspomene ili griza savjesti dodju poslije (nekom nikad doduse). I nije ovo pravdanje za necija djela, tu nema pravdanja to je fakat. Nevini u ovoj prici su djeca ciji roditelji nisu bili dovoljno pametni da ih maknu odatle ili kojima nije bilo dozvoljeno da izadju. To su zrtve, ovi drugi su gubici u zivoj sili. Meni su u istoj ravni ljudi koji bacaju zapaljive bombe na civile i oni koji likvidiraju humanitarne radnike, kriminalci i jedni i drugi. Najgori su mi medjutim oni koji sjede i to sa mindera posmatraju i groze se dok surfaju po interentu i dopisuju se po forumima.
Ne trudi se vise samnom na ovu temu ja sam s ovim zavrsio.
PupaHava

Post by PupaHava »

Iznervirao sam se. Odgovorit ću ti kasnije.
rumenko

Post by rumenko »

airman1 seres ko grlica....

Covjek je iznio cinjenice i vlastito misljenje isto kao i ti svoje.
Medjutim ti ides korak dalje i pokusavas da opravdas upotrebu ovog oruzja i ubijanje civila.Zasto su americki vojnici u Iraku spalili ove civile koji su bili u svojjim kucama?Zasto bi ovi civili po tvome misljenju trebali da bjeze od americkih vojnika koji su dosli da ih "oslobode" a umjesto toga budu sprzeni od strane svojih "oslobodilaca"....Zasto su americki vojnici uopste u Iraku?...I ko tebi su najgori oni sto komentarisu s mindera....Sta ti radis?...E takvih mi je glumaca ko ti fakat pun qrac.....
i pozdravi airmana2 ako ga vidis....
airman1

Post by airman1 »

rumenko wrote:airman1 seres ko grlica....

Covjek je iznio cinjenice i vlastito misljenje isto kao i ti svoje.
Medjutim ti ides korak dalje i pokusavas da opravdas upotrebu ovog oruzja i ubijanje civila.Zasto su americki vojnici u Iraku spalili ove civile koji su bili u svojjim kucama?Zasto bi ovi civili po tvome misljenju trebali da bjeze od americkih vojnika koji su dosli da ih "oslobode" a umjesto toga budu sprzeni od strane svojih "oslobodilaca"....Zasto su americki vojnici uopste u Iraku?...I ko tebi su najgori oni sto komentarisu s mindera....Sta ti radis?...E takvih mi je glumaca ko ti fakat pun qrac.....
i pozdravi airmana2 ako ga vidis....
Nema potrebe za takvim rijecnikom. Tacno je da je iznio vlastito misljenje, niko mu ne osporava pravo na misljenje, ali je ocito da bas i nisi procitao njegov post. Ali helem sam "kriv" pa neka.
A sto se tice mog "opravdavanja" ubijanja civila ja vjerujem da se ti salis sa time jel' de? Ako si procitao moj, na zalost poduzi post, mogao si i sam da zakljucis koliko ja "podrzavam" Americko prisustvo u Iraku. Tacno je da civili ne treba da bjeze od svojih "oslobodilaca", i tacno je da su "oslobodioci" sprzili te ljude, ali je tacno i to da su vecina oslobodilaca klinci od 19 godina koji su, uglavnom prestravljeni, odlucili da se vrate kuci zivi, pa ih je malo bolio k... za time koga ce da ubiju samo da bi se vratili svojoj kuci. To mozda ovako zvuci surovo ali je to tako. To nije odobravanje zlocina, razumjeti zasto je nesto uradjeno i odobravati su dvije poprilicno razlicite stvari i nemoj to da brkas.

Americka uloga u Iraku je potpuno katastrofalna i toga je citav svijet svjestan, pa i sami Amerikanci i nema potrebe da se to ovdje dodatno pojasnjava.

A ja, sta ja radim? Pa ja se sigurno ne "zgrazavam" i ne ponasam se kao da sam sad sav presamicen sto sam to saznao, takva sranja se desavaju u ratu svaki dan. Falluja je samo jedna od strahota Iraka.

A ko je airman2 zivota ti?
Panasonic

Post by Panasonic »

airman1 wrote: A sto se "momaka i hrabrosti" tice koliko ja znam Amerika je "demokratska zemlja" pa se ne bi trebali nicega plasiti.
Usput, SAD je jedina drzava koja nije potpisala konvenciju o pravima djeteta . Toliko o demokratiji :oops:

I da, evo i ovo:
http://news.bbc.co.uk/olmedia/1535000/i ... afp300.jpg

Ili ovo - dvije cesme - jedna za bijelce, druga za "ostale - obojene".
Image
digger

Post by digger »

U FALUDŽI 2004. GODINE UPOTRIJEBLJENO HEMIJSKO ORUŽJE ...

DEXX (komentar na gornje): U Rimu bivsi iracki ministar inostranih poslova Tarik Aziz postavio pitanje koja je to drzava BiH?

PANASONIC (o americkoj demokratiji): Ili ovo - dvije cesme - jedna za bijelce, druga za "ostale - obojene".

Image

O boze, ako te ima, daj nam snage da izdrzimo ovakve komentare. :roll:
rumenko

Post by rumenko »

Ono sto ja citam kod tebe mr.airman je da ti pokusavas stvari da relativiziras...ali malo previse...Kao ne treba se cuditi sto je od djece i zena samo garderoba ostala a ostalo je sprzeno u fazonu pa rat je to su normalne stvari....pa nisu to normalne stvari
Tvoji su komentari plitki i zavrsavaju se u fazonu....pa sta se cudite sprzenim civilima....Ti kazes "Americka uloga u Iraku je potpuno katastrofalna i toga je citav svijet svjestan, pa i sami Amerikanci i nema potrebe da se to ovdje dodatno pojasnjava"...naravno da ima potrebe svugdje gdje postoji prilika za to da se pojasnjava...pa i na forumu "Politika".Upravo da bi se otvorile oci takvima kao ti koji sve prihvataju zdravo za gotovo.
Isto ko i ovo sto nam cetnici od kraja rata plasiraju...
Desio nam se rat...ili Svi smo isto krivi...
Desio nam se moj qrac.Ne bi nam se desio da nije bio isplaniran i pripremljen.Nije to prirodna pojava pa da se desava samo od sebe.
Isto se rat u Iraku ne bi desio da ga ameri nisu isplanirali i onda napali.....a zasto..Izmedju ostalog da prze civile....
Dar Mar

#14 .......

Post by Dar Mar »

Grozim se svakog zločina i oštro ga osuđujem. Ali me zanima dali se vi pitate koliko je nevinih izgorilo od kerozina u napadu na WTC. Sve je to isto sranje. Sotona je zavladala svijetom i koristi budale sa svih strana u svom cilju konačnog uništenja dobra.

P.S. Zanima me samo zasto su ovakve vijesti zanimljivije ljudima od naprimjer one u kojoj je obitelj ubijenog palestinskog momka kojeg su ubili izraelci odlucila donirati organe dvijema izraelkama i jednom izraelcu koji su cekali na transplataciju.
Last edited by Dar Mar on 09/11/2005 16:46, edited 3 times in total.
pitt

#15 Re: .......

Post by pitt »

Dar Mar wrote:Grozim se svakog zločina i oštro ga osuđujem. Ali me zanima dali se vi pitate koliko je nevinih izgorilo od kerozina u napadu na WTC. Sve je to isto sranje. Sotona je zavladala svijetom i koristi budale sa svih strana u svom cilju konačnog uništenja dobra.
.

zaboravio si masone :D
airman1

Post by airman1 »

rumenko wrote:Ono sto ja citam kod tebe mr.airman je da ti pokusavas stvari da relativiziras...ali malo previse...Kao ne treba se cuditi sto je od djece i zena samo garderoba ostala a ostalo je sprzeno u fazonu pa rat je to su normalne stvari....pa nisu to normalne stvari
Tvoji su komentari plitki i zavrsavaju se u fazonu....pa sta se cudite sprzenim civilima....Ti kazes "Americka uloga u Iraku je potpuno katastrofalna i toga je citav svijet svjestan, pa i sami Amerikanci i nema potrebe da se to ovdje dodatno pojasnjava"...naravno da ima potrebe svugdje gdje postoji prilika za to da se pojasnjava...pa i na forumu "Politika".Upravo da bi se otvorile oci takvima kao ti koji sve prihvataju zdravo za gotovo.
Isto ko i ovo sto nam cetnici od kraja rata plasiraju...
Desio nam se rat...ili Svi smo isto krivi...
Desio nam se moj qrac.Ne bi nam se desio da nije bio isplaniran i pripremljen.Nije to prirodna pojava pa da se desava samo od sebe.
Isto se rat u Iraku ne bi desio da ga ameri nisu isplanirali i onda napali.....a zasto..Izmedju ostalog da prze civile....
A mene cudi da se ovdje ti ibretis kao jao pa ja nisam znao da se takva sranja desavaju u ratu! Kao neduzni civili ne trebaju nista da se boje vojske jer eto vojska je pazljiva pa ce da se brine da nikoga osim zlikovaca ne povrijedi. Sve sa nekog pijedestala i sa moralom. Sranje. U bilo kojem sukobu, kad god se susretnu vojska i civili, civili su ti koji gube. Nemoguce je da pustis hiljade naoruzanih ljudi medju civile i da se oni rokaju danima a da niko od tih civila ne nastrada. To je sustina i to nije nikakvo realtiviziranje to je fakat, i nema nikakve veze sa pitanjem, "a zasto je neko pustio tu vojsku medju civile", to su dvije odvojene stvari. Cak i kada niko nema namjeru sranja se desavaju. "Ako postoji i najmanja mogucnost da ce se nesto zasrati onda ce se i zasrati" Ko je bio u vosjci taj zna o cemu govorim. Mozes ti da pazis koliko hoces ali kad ti guza pocne da jede gace prvo se puca pa se postvljaju pitanja, jer u tom trenutku lave jedini je motiv ostati ziv. Znao sam da ce nam se ova nasa nesreca uvuci u pricu o Iraku i da ce na kraju ispasti kako je moja teza da je to "sve to relativno" i kako smo svi krivi. Mijesas kruske i jabuke, dragi rumenko. Pod pogresno drvo lajes ako mislis da je meni svejedno sto ginu djeca i zene i ljudi koje niko nista nije pitao. Ne pretpostavljaj da me poznajes i da znas ista o meni. Ne poturaj mi "Srpsku tezu" o jednakosti zlocinca i zrtve ja dobro znam ko su zrtve. Ali, ako nisi u stanju da razgranicis ono o cemu smo razgovarali ovdje, od vlastitog iskustva i da napravis nekakav odmak od svega, onda bogami treba da se upitas ciji su stavovi i pogledi na svijet plitki. Uostalom ja ovdje i ne ocekujem niti nudim nekakv filozofski pogled na svijet. Ovdje se nikada nije ni razgovaralo (barem ne po ovoj temi) o tome jesu li Ameri u krivu sto su u Iraku, i da li su pocinili zlocine za svo ovo vrijeme dok su tamo. To valjda nije vise potrebno dokazivati barem ne meni, ja znam da su pocinili zlocine. Sve vojske cine zlocine, neke manje neke vise, ako mislis da medju 200 000 vojnika nece biti psihopata, ili ljudi koji se otmu kontroli onda ti zivis u bajci. Sustina je samo u tome na kojem su nivou ti zlocini bili planirani, i da li su bili planirani, i na kakav nacin su sprovedeni? Ovdje se govorilo o jednom specificnom slucaju, a ne o generalnom principu. Nije, koliko mi se cini niko ovdje, govorio o pitanju krivice, radilo se o faktografskom predstavljanju jednog od mnogih slucajeva zlocina koji su pocinjeni u Iraku. Radilo se o tome da se sa jednog senzaciijskog stanovista htjela prikazati jedna tragedija, da se medijski jos vise iskoristi, da se dobije jos malo medijske "kilometraze" u propagandnom ratu izmedju SAD i ostaka svijeta. Pozadina clanka nije bila tragedija Iraka, nego satanizacija SAD,a to rumenko nije novinarstvo, to je propaganda i politika. A valjda nam je cilj istina i objektivnost, a ne postizanje nekakvih politickih ciljeva preko tijela nevinih.

Znas kazu da je prva zrtva rata Istina.
P.S. Ne rece ti meni ko je airman2
Bosanac sa dna kace

#17 Re: .......

Post by Bosanac sa dna kace »

Dar Mar wrote:Grozim se svakog zločina i oštro ga osuđujem. Ali me zanima dali se vi pitate koliko je nevinih izgorilo od kerozina u napadu na WTC. Sve je to isto sranje. Sotona je zavladala svijetom i koristi budale sa svih strana u svom cilju konačnog uništenja dobra.

P.S. Zanima me samo zasto su ovakve vijesti zanimljivije ljudima od naprimjer one u kojoj je obitelj ubijenog palestinskog momka kojeg su ubili izraelci odlucila donirati organe dvijema izraelkama i jednom izraelcu koji su cekali na transplataciju.
zajebi hiljade i hiijade nevinih Iracana a pogotov djece, samo su Amerikanci bitni! :x :x :x
Dar Mar

#18 ......

Post by Dar Mar »

Ne, svaka nevina žrtva je nevina žrtva. Pa bila ona americka, iracka, bosnjacka, svedska, srpska ili hrvatska. Nevina osoba je nevina osoba.
Bosanac sa dna kace

#19 Re: ......

Dar Mar wrote:Ne, svaka nevina žrtva je nevina žrtva. Pa bila ona americka, iracka, bosnjacka, svedska, srpska ili hrvatska. Nevina osoba je nevina osoba.
iz tvojih prethodnih postova se to ne moze zakljucit! :x
JBT

Post by JBT »

Nadam se da ce jednog dana Bush odgovarati za bar deseti dio nedjela koje je pocinio. I to bi bilo dovoljno za dozivotnu robiju.
Vjerujem u takvu buducnost.
Dar Mar

#21 ......

Post by Dar Mar »

iz tvojih prethodnih postova se to ne moze zakljucit!
Molim te ako imaš volje da mi ukažeš na te postove gdje ja odobravam ubijanje civila sa bilo koje strane? Ono što sam i što cu uvijek tvrditi da su sve nevine žrtve jednake. Pa koje god nacije i religije bile.
Tur-ban

Post by Tur-ban »

JBT wrote:Nadam se da ce jednog dana Bush odgovarati za bar deseti dio nedjela koje je pocinio. I to bi bilo dovoljno za dozivotnu robiju.
Vjerujem u takvu buducnost.
Ako ne umre kao musliman bice njemu dozivotna robija u dzehennemu ... a tamo je zivot vjecan ...
Fair Life

#23 Re: ......

Post by Fair Life »

Dar Mar wrote:
Molim te ako imaš volje da mi ukažeš na te postove gdje ja odobravam ubijanje civila sa bilo koje strane? Ono što sam i što cu uvijek tvrditi da su sve nevine žrtve jednake. Pa koje god nacije i religije bile.
Nase zrtve su... "jednakije" !
Bosanac sa dna kace

#24 Re: ......

Fair Life wrote:
Dar Mar wrote:
Nase zrtve su... "jednakije" !
Vjerovatno mislis na americke!
Post Reply