rumenko wrote:Ono sto ja citam kod tebe mr.airman je da ti pokusavas stvari da relativiziras...ali malo previse...Kao ne treba se cuditi sto je od djece i zena samo garderoba ostala a ostalo je sprzeno u fazonu pa rat je to su normalne stvari....pa nisu to normalne stvari
Tvoji su komentari plitki i zavrsavaju se u fazonu....pa sta se cudite sprzenim civilima....Ti kazes "Americka uloga u Iraku je potpuno katastrofalna i toga je citav svijet svjestan, pa i sami Amerikanci i nema potrebe da se to ovdje dodatno pojasnjava"...naravno da ima potrebe svugdje gdje postoji prilika za to da se pojasnjava...pa i na forumu "Politika".Upravo da bi se otvorile oci takvima kao ti koji sve prihvataju zdravo za gotovo.
Isto ko i ovo sto nam cetnici od kraja rata plasiraju...
Desio nam se rat...ili Svi smo isto krivi...
Desio nam se moj qrac.Ne bi nam se desio da nije bio isplaniran i pripremljen.Nije to prirodna pojava pa da se desava samo od sebe.
Isto se rat u Iraku ne bi desio da ga ameri nisu isplanirali i onda napali.....a zasto..Izmedju ostalog da prze civile....
A mene cudi da se ovdje ti ibretis kao jao pa ja nisam znao da se takva sranja desavaju u ratu! Kao neduzni civili ne trebaju nista da se boje vojske jer eto vojska je pazljiva pa ce da se brine da nikoga osim zlikovaca ne povrijedi. Sve sa nekog pijedestala i sa moralom. Sranje. U bilo kojem sukobu, kad god se susretnu vojska i civili, civili su ti koji gube. Nemoguce je da pustis hiljade naoruzanih ljudi medju civile i da se oni rokaju danima a da niko od tih civila ne nastrada. To je sustina i to nije nikakvo realtiviziranje to je fakat, i nema nikakve veze sa pitanjem, "a zasto je neko pustio tu vojsku medju civile", to su dvije odvojene stvari. Cak i kada niko nema namjeru sranja se desavaju. "Ako postoji i najmanja mogucnost da ce se nesto zasrati onda ce se i zasrati" Ko je bio u vosjci taj zna o cemu govorim. Mozes ti da pazis koliko hoces ali kad ti guza pocne da jede gace prvo se puca pa se postvljaju pitanja, jer u tom trenutku lave jedini je motiv ostati ziv. Znao sam da ce nam se ova nasa nesreca uvuci u pricu o Iraku i da ce na kraju ispasti kako je moja teza da je to "sve to relativno" i kako smo svi krivi. Mijesas kruske i jabuke, dragi rumenko. Pod pogresno drvo lajes ako mislis da je meni svejedno sto ginu djeca i zene i ljudi koje niko nista nije pitao. Ne pretpostavljaj da me poznajes i da znas ista o meni. Ne poturaj mi "Srpsku tezu" o jednakosti zlocinca i zrtve ja dobro znam ko su zrtve. Ali, ako nisi u stanju da razgranicis ono o cemu smo razgovarali ovdje, od vlastitog iskustva i da napravis nekakav odmak od svega, onda bogami treba da se upitas ciji su stavovi i pogledi na svijet plitki. Uostalom ja ovdje i ne ocekujem niti nudim nekakv filozofski pogled na svijet. Ovdje se nikada nije ni razgovaralo (barem ne po ovoj temi) o tome jesu li Ameri u krivu sto su u Iraku, i da li su pocinili zlocine za svo ovo vrijeme dok su tamo. To valjda nije vise potrebno dokazivati barem ne meni, ja znam da su pocinili zlocine. Sve vojske cine zlocine, neke manje neke vise, ako mislis da medju 200 000 vojnika nece biti psihopata, ili ljudi koji se otmu kontroli onda ti zivis u bajci. Sustina je samo u tome na kojem su nivou ti zlocini bili planirani, i da li su bili planirani, i na kakav nacin su sprovedeni? Ovdje se govorilo o jednom specificnom slucaju, a ne o generalnom principu. Nije, koliko mi se cini niko ovdje, govorio o pitanju krivice, radilo se o faktografskom predstavljanju jednog od mnogih slucajeva zlocina koji su pocinjeni u Iraku. Radilo se o tome da se sa jednog senzaciijskog stanovista htjela prikazati jedna tragedija, da se medijski jos vise iskoristi, da se dobije jos malo medijske "kilometraze" u propagandnom ratu izmedju SAD i ostaka svijeta. Pozadina clanka nije bila tragedija Iraka, nego satanizacija SAD,a to rumenko nije novinarstvo, to je propaganda i politika. A valjda nam je cilj istina i objektivnost, a ne postizanje nekakvih politickih ciljeva preko tijela nevinih.
Znas kazu da je prva zrtva rata Istina.
P.S. Ne rece ti meni ko je airman2