U cemu je onda problem?
- DoZeN
#1 U cemu je onda problem?
Na putevima gotovo svakodnevno možete vidjeti poneku svadbenu kolonu automobila. Tako su neizbježni i susreti kolona vozila.Jedan zanimljiv susret svatova desio se u Čeliću. Susreli su se svatovi iz Federacije i Republike Srpske, što je zabilježio Edin Smajlović. -Fino čestitali, nazdravili jedini drugima i - svako svojim putem, najkraći je opis ovog susreta. To je za Bportal.ba potvrdio Izudin Okanović, otac mlade, pred čijom se avlijom desio ovaj susret. -Čestitali smo jedni drugima, rukovali se, fino se pozdravili, oni meni zaželjeli sreću, ja njima. Tako je uvijek bilo u Bosni, kazao je Okanović za Bportal.ba. Slušajući šta pojedini političari pričaju ili čitajući komentare na društvenim mržama, moglo bi se zaključiti kako Srbi i Bošnjaci jedva čekaju priliku da se posvađaju jedini s drugima. U stvarnom životu, među običnim ljudima, stvari stoje drugačije. Makar kad se veselimo. - See more at: http://www.bportal.ba/index.php?option= ... TfJ0S.dpuf
http://www.bportal.ba/plugins/content/j ... EwMA==.jpg
- cenecimoveocino
- DoZeN
#4 Re: U cemu je onda problem?
Da,ali politicari svadjaju, slusajuci sta kazu Dodici,Suljagici,Covici bilo bi krvi do koljena,ipak ljudi su pragmaticni i ne idu protiv svoga interesa.opcija wrote:Pa ljudi smo nismo zvijeri.
Nećemo ujedati jedni druge ako se negdje sretnemo zbog toga sto imamo politička neslaganja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: U cemu je onda problem?
U zadnje vrijeme dosta često komuniciram sa strancima koji dođu u BiH i svi se raspitiju za ekonomsko ali i stanje između nacija. Uvijek kažem da problem među ljudima u BiH ne postoji, za razliku od drugih dijelova svijeta, da smo mi ipak dio Evrope i Evropske tradcije, da dijelimo iste vrijednosti ma koliko puta nas je ta Evropa izdala i iznevjerila. Problem koji BiH ima je problem pilitičara i institucija a ne ljudi i naroda u BiH a čini mi se da je ovo potvrda toga.DoZeN wrote:Na putevima gotovo svakodnevno možete vidjeti poneku svadbenu kolonu automobila. Tako su neizbježni i susreti kolona vozila.Jedan zanimljiv susret svatova desio se u Čeliću. Susreli su se svatovi iz Federacije i Republike Srpske, što je zabilježio Edin Smajlović. -Fino čestitali, nazdravili jedini drugima i - svako svojim putem, najkraći je opis ovog susreta. To je za Bportal.ba potvrdio Izudin Okanović, otac mlade, pred čijom se avlijom desio ovaj susret. -Čestitali smo jedni drugima, rukovali se, fino se pozdravili, oni meni zaželjeli sreću, ja njima. Tako je uvijek bilo u Bosni, kazao je Okanović za Bportal.ba. Slušajući šta pojedini političari pričaju ili čitajući komentare na društvenim mržama, moglo bi se zaključiti kako Srbi i Bošnjaci jedva čekaju priliku da se posvađaju jedini s drugima. U stvarnom životu, među običnim ljudima, stvari stoje drugačije. Makar kad se veselimo. - See more at: http://www.bportal.ba/index.php?option= ... TfJ0S.dpuf
- Rampage
#6 Re: U cemu je onda problem?
Kako se uvijek samo Bošnjaci tješe da je "drekavac" kriv za sve ovdje
Svratite malo do portala gdje su "oni" većina, pa pogledajte šta "oni" misle o Bosni, Bošnjacima i sl.
Svratite malo do portala gdje su "oni" većina, pa pogledajte šta "oni" misle o Bosni, Bošnjacima i sl.
-
Rizvan
#7 Re: U cemu je onda problem?
Problem je u tvojoj naivnosti.
-
Rizvan
#8 Re: U cemu je onda problem?
dupli 
Last edited by Rizvan on 05/08/2014 11:20, edited 1 time in total.
-
energy star
#9 Re: U cemu je onda problem?
Problem je u BiH Hrvatima!
Što sa svojih 15% pučanstva BiH, 20% teritorije i 30% udjela u ekonomiji BiH i sa Hrvatskom iza leđa(koja ima GDP koliko Srbija i BiH zajedno) im na pamet ne pada dozvoliti podjelu BiH na liniji RS-FBIH!
Što sa svojih 15% pučanstva BiH, 20% teritorije i 30% udjela u ekonomiji BiH i sa Hrvatskom iza leđa(koja ima GDP koliko Srbija i BiH zajedno) im na pamet ne pada dozvoliti podjelu BiH na liniji RS-FBIH!
-
energy star
#10 Re: U cemu je onda problem?
KumAli wrote:Hrvata ima 15% u BiH kada bi se trolejbusima gadjali. Ni u ludilu. Oko 9%.energy star wrote:Problem je u BiH Hrvatima!
A koga onda imaju Bosnjaci iza ledj? Ko ono rece:"Ko napadne Bosnjake imat ce protiv sebe...."![]()
GDP Istambula je 5 puta veci od GDP-a cijele Hrvatske.
BiH Hrvata negdje oko 450 000. Znači ako ih je 9% onda BiH ima 4 600 000 stanovnika
A u stvarnosti oko 3 300 000-3 500 000
Ako vas budu branili ko i palestince.....
-
broj dva
#11 Re: U cemu je onda problem?
Zar smo na to spali, novinarski clanci o tome kako se ljudi normalno ponasaju ??
E tugo moja...
E tugo moja...
- Leons
#12 Re: U cemu je onda problem?
Interesantno je kako se jos samo bosnjaci loze na ovakve price. Multikulti instant erekcija. Drugi narodi su sami sebi dovoljni samo bosnjama najveci ideal "zajednistvo". Nedostatak samopostovanja prije svega pa onda nedostatak vjere u sebe I svoje sunarodnjake.
Al dobro temu je svakako otvorio neko is reda ostalih tako da mozda I grijesim.
- DoZeN
#13 Re: U cemu je onda problem?
Sta zelis kazati?Leons wrote:Interesantno je kako se jos samo bosnjaci loze na ovakve price. Multikulti instant erekcija. Drugi narodi su sami sebi dovoljni samo bosnjama najveci ideal "zajednistvo". Nedostatak samopostovanja prije svega pa onda nedostatak vjere u sebe I svoje sunarodnjake.
Neposredno posle rata 96 u Potocarma i na pijaci Arizona se radilo i svercovalo,saradjivalo, sada uz Dodika i uz Tokice,Raspudice situacija je gora nego onda kada se nisu bili ohladili ni topovi a ni puske?
i sada pametni ljudi saradjuju, rade oni s Pala i Lukavice u Federalnom djelu Sarajeva,Bosnjaci u RS veoma se dobro slazu sa Srbima (podrucije Majevice) itd
Kome treba BIH vise Bosnjacima ili Srbima,Hrvatima?
-
hAZNADAR
#14 Re: U cemu je onda problem?
Problem je u generacijama.
Ovakav miran susret svadbi nece biti moguc za par decenija. Zaslugu za miran susret svadbi imaju stariji koji i pored politickih razlika, mrznje, nerjesenih racuna,... ipak zna da smo svi ljudi.
Mladji odrastaju sa drugacijim svjetonazorima, mnogo gorim i mnogo opasnijim. Ove slike su jedne od zadnjih slika i zadnjih prilika mirnog susreta svije strane.
Ovakav miran susret svadbi nece biti moguc za par decenija. Zaslugu za miran susret svadbi imaju stariji koji i pored politickih razlika, mrznje, nerjesenih racuna,... ipak zna da smo svi ljudi.
Mladji odrastaju sa drugacijim svjetonazorima, mnogo gorim i mnogo opasnijim. Ove slike su jedne od zadnjih slika i zadnjih prilika mirnog susreta svije strane.
-
hAZNADAR
#15 Re: U cemu je onda problem?
Tako su mnogi pricali i 91-ve. Kamo srece da je samo sukob interesa. Danas je problem posebno kod mladjih fasizam, rasizam, gledanje na druge kao neljude gdje je moralno i djecu ubijati. Trebas malo otici u Banjaluku i popiti kafu sa starijima(od 40 pa nadalje) i sa mladjima pa da vidis gdje je samo interes razlika a gdje mnogo vise.KumAli wrote:To je glupost. Imam dosta prijatelja Srba i Hrvata. Popijemo kafu, pivo, izadjemo skupa. To nije nikakav problem. Ali to neznaci da trebamo glumiti bratstvo i jedinstvo. Mi nismo braca ali smo prijatelji. Isto kao sto imam prijatelje medju Nijemcima ali nisam im brat.hAZNADAR wrote:Problem je u generacijama.
Stvar je u tome sto se nasi interesi sudaraju i to je nazalost tako. Hrvati zele svoj entitet u BiH a to je totalno nezamislivo za nas. No to neznaci da smo zbog toga neprijatelji. Da umjesto Hrvata tu zive Indonezani koji zele svoj entitet; ista bi stvar bila.
Pogledajmo Indoneziju. Tamo u Atjej zive muslimani koji se ne osjecaju Indonezanima. Imali su svoj sultanat i prije 500 godina. No Indonezani ce ih vojno sprijeciti u svakom pokusaju secesije. Jer je to protiv interesa Indonezije. No to netreba znaciti da su Atjejci i Indonezani neprijatelji. Mogu biti super prijatelji.
Sastale se dvije svadbe i odlucili da ne potegnu oruzje - sto je vezano za situaciju jako prakticno rjesenje buduci da bi u slucaju sukoba svi gubili i opcenito pokvarili dogadjaj. Ali da je kojim slucajem svadba prosla sama kroz "drugi grad" - vidio bi itekako problem kojeg pokretac teme ne zeli vidjeti.
Inace isto razmisljam kao ti vezano za humanost, ljudskost, vjeru u ljude i moral,... ali poznajem i realnost. A pogotovo mentalni sklop nabusanih multietnicara koji vape za primjerima gdje bi uzivali u prividu idile nekog kao uzajamnog postovanja.
-
gumifufna
#16 Re: U cemu je onda problem?
Pa pod kojim svetonazorima odraste ova starija generacija koja zaratova i sve srusi i napravise genocid i ta ista generacija i danas vodi ovu zemlju u propast a nikako naprijed.jos truju i omladinu mrznjom.I ta vasa generacija koja nam danas prica kako je je bilo lijepo prije rata i razjebase sve.hAZNADAR wrote:Problem je u generacijama.
Ja koliko sam vido u svatovima su pretezna mladja raja
-
hAZNADAR
#17 Re: U cemu je onda problem?
E upravo ta ratna generacija koja je napravila genocid je mila majka, malo mace,.... po razmisljanju u odnosu na mladje.gumifufna wrote:Pa pod kojim svetonazorima odraste ova starija generacija koja zaratova i sve srusi i napravise genocid i ta ista generacija i danas vodi ovu zemlju u propast a nikako naprijed.jos truju i omladinu mrznjom.I ta vasa generacija koja nam danas prica kako je je bilo lijepo prije rata i razjebase sve.hAZNADAR wrote:Problem je u generacijama.
Ja koliko sam vido u svatovima su pretezna mladja raja
Kod te starije generacije sto napravi genocid si barem mogao odvojiti ekstemiste - a kod mladjih je to opci standard.
Svatovi koji su se susreli su samo mogli zakljiciti da su pretezno iste snage i da bi bilo kakav sukob imao i krvavu cijenu na svojoj strani.
Svi ti ucesnici svadbe bi u normalnoj svakodnevici da sjede u dvoristu svoje ulice kamenovali svadbu barem zbog zastava.
-
zavrzlama
#18 Re: U cemu je onda problem?
Problem je u lokaciji gdje su se svatovi susreli...da se to desilo u dubini manjeg entiteta,bio bi sasvim drugaciji susret..pametnim dosta...
- insomnia78
#19 Re: U cemu je onda problem?
Da, daDoZeN wrote:Da,ali politicari svadjaju, slusajuci sta kazu Dodici,Suljagici,Covici bilo bi krvi do koljena,ipak ljudi su pragmaticni i ne idu protiv svoga interesa.opcija wrote:Pa ljudi smo nismo zvijeri.
Nećemo ujedati jedni druge ako se negdje sretnemo zbog toga sto imamo politička neslaganja.
92 je srbima bilo u interesu da siluju te pokolju i popale sve sto nosi drugacije ime pa nas pragmaticno potrpase u masovne grobnice
- insomnia78
#20 Re: U cemu je onda problem?
Nema, koljes nas argumentima 
-
Martinez_
#21 Re: U cemu je onda problem?
Sudeći po ovom forumu ni tvoja strana ne zaostaje. Tolika želja za osvetom buja iz postova 80% forumaša da to bode oči. E sad ti tu želju zovi kako želiš, rasizam ili baštovanstvo, od sporednog je značaja.hAZNADAR wrote:Ja govorim prvenstveno o srpskoj omladini. Iako svi imamo svojih mana i iako niko od nas nije savrsen - kod Srba ipak imas dozu rasizma posebno kod mladjih i tu je mir i tolerancija nemoguca - osim nametnuti.KumAli wrote:Ja sam odrastao ovdje na zapadu. Ne mogu zamisliti da bi nekoga Hrvata mogao smatrati ne covijekom samo zato sto je on Hrvat i sto zeli treci entitet. Super se slazem sa svojim prijateljima Hrvatima. Oni slusaju thompsona recimo ponekad; slusam i ja sa njima. Ima tu i peckanja naravno. No sve to ima neke granice. A nisam uopste star.hAZNADAR wrote:
Inace isto razmisljam kao ti vezano za humanost, ljudskost, vjeru u ljude i moral,... ali poznajem i realnost. A pogotovo mentalni sklop nabusanih multietnicara koji vape za primjerima gdje bi uzivali u prividu idile nekog kao uzajamnog postovanja.
Onda slusamo Halida Beslica. Nikakvih problema. Svi smo mi pomalo nacionalisti ali to nije neki preveliki problem. Ako neko bas pocne vrijedjati onda treba uzvratiti verbalno istom mjerom i to je to. Tolerancija treba ici do te mjere do koje se pocne pricati o secesijama i odcjepljenima itd. Tu netrebamo biti izuzetak. Tako razmisljaju sve nacije. No i ta granica se treba na fin nacin povuci a ne vrijedjati.
Netrebamo biti razumni prema onim Hrvatima koji pricaju kako "treci entitet samo sto nije" i kako ce ih, eto, Hrvatska pogurati da to dobiju ako treba vojnim putem. Tu nema tolerancije. Na fin nacin se moze dati do znanje da je to granica.
Moji drugovi Hrvati su mi recimo rekli da bi bilo dobro mozda da i Hrvati imaju svoj entitet. Ja sam im samo fino odgovorio da to ne dolazi u obzir za veliku vecinu Bosnjaka bar one koje ja znam. I to je gotova prica. Isto bi i oni reagovali na srpsku secesiju, isto Spanjolci reaguju na Katalonsku secesiju. Bio sam sa Spanjolcima. Spomeni Spanjolcu Kataloniju i odmah ce ti reci:"Kakva Katalonija i Katalanski jezik? To je Spanjolski dijalekt i takvo nesto ne postoji."
U BiH je to mozda drugacije.
-
hAZNADAR
#22 Re: U cemu je onda problem?
Upravo tako. I ne samo lokacija - vec i odnos snaga - nema pobjednika. Znali su i u ratu grupe vojnika slucajno naletiti jedni na druge sa uperenim oruzjem i zateceni situacijom - i polako se povuci unazad bez pucanja - jer odose svi dzuture u pm ako zapucaju.zavrzlama wrote:Problem je u lokaciji gdje su se svatovi susreli...da se to desilo u dubini manjeg entiteta,bio bi sasvim drugaciji susret..pametnim dosta...
Dvije svadbe su samo mogle skontati da nema povratka, zatekli su se gdje vec jesu, priblizno ista snaga, skoro neutralan teritorij,.. i hebiga - bolje je prakticno rjesenje, ziva glava i nepokvaren dogadjaj.
Mislim da male provokatore koji jedva docekaju teme poput ove da trolaju. Usput - ubijen je bio svat a ne svatovi.opcija wrote:Mislis na Bascarsiju i ubijanje srpskih svatova?hAZNADAR wrote:Svadba je samo dokazala da se sukob ipak izbjegne kada su podjednako iste snage i kada nema pobjednika. Na nekom drugom terenu i drugom okruzenju bi bilo koja svadbena povorka sama i isturena prije dobila kamenice negoli pozdrav.
-
chupacabra
#23 Re: U cemu je onda problem?
Jebes ti nase drustvo kad smo spali na to da se ibretimo kad se neko normalno ponasa. Kao ono, bilo bi po bosanski normalno da su se svatovi kolektivno pomarisali, a ne ovo nesto samo se smiju i rukuju. Gdje ce to bit normalno jebote.
- Gojeni H
#24 Re: U cemu je onda problem?
Slazem se s hAZNADAR-om. Ovakve stvari potenciraju obicno kvazi-multi-kulti.
Sta su trebali ljudi? Da se pobiju? Cestitali jedni drugima i svako svojim putem. Nisu pupcanom vrpcom vezani.
Sta se desava kasnije u zajednicama u kojima zive je druga stvar. Ove zajednice imaju ogroman uticaj i na jedne i druge.
Pricati o tome da ratove vode losi ljudi je isto kao uspavanka za djecu.
Rat se pokrece idejom/motivom, parama/interesom, i oruzanim snagama.
Napadnuti nema izbora nego da se brani. Odnosno ima, bjezi kao i mis i budi nedefinisana masa u nekoj durgoj zemlji, citaj Kurd ... ovo naravno ako imas priliku i vremena.
Sta su trebali ljudi? Da se pobiju? Cestitali jedni drugima i svako svojim putem. Nisu pupcanom vrpcom vezani.
Sta se desava kasnije u zajednicama u kojima zive je druga stvar. Ove zajednice imaju ogroman uticaj i na jedne i druge.
Pricati o tome da ratove vode losi ljudi je isto kao uspavanka za djecu.
Rat se pokrece idejom/motivom, parama/interesom, i oruzanim snagama.
Napadnuti nema izbora nego da se brani. Odnosno ima, bjezi kao i mis i budi nedefinisana masa u nekoj durgoj zemlji, citaj Kurd ... ovo naravno ako imas priliku i vremena.
-
Bodkin
#25 Re: U cemu je onda problem?
svatovi se ispozdravljali ali su zato forumas preuzeli ulogu seratora pa ce se oni poklati