Ovo vec postaje bosnjacki sindrom, samokriticnost = 0.Umjesto sportskog centra, licenca B za Vrapčiće
Pare za Velež otišle u Orašje
Ko je i zašto projekat "Goal" umjesto Mostara premjestio u Orašje, to ni ljudima iz FIFA -e nije jasno...
12.04.2009. 16:00
Čelnici FIFA-e ovih dana boravili su u Mostaru kako bi snimili film o Veležu. Već je snimljen jedan o Rođenima nazvan "Mostar United", koji je izazvao odlične reakcije na brojnim dokumentarnim festivalima. Uzimanjem referenci iz NS BiH o historiji ovog kluba čelnici FIFA-e su bili iznenađeni što nekada jedan od najtrofejnijih timova sa prostora bivše Jugoslavije svih ovih godina nema nikave podrške iz Saveza. Posebno ih je iznenadio podatak kakve su sve trenerske i igračke veličine trenirale u ovom klubu.
- Ljudi iz FIFA -e nisu mogli vjerovati da su Meho Kodro, Sergej Barbarez, Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić, Aleksandar Ristić i ostale velike igračke i trenerske zvijezde ponikle u ovom klubu. Čelnicima iz Nyna nije jasno kako je projekat "Goal" prije nekoliko godina otišao u Orašje, gdje je izgrađen i fudbalski kompleks vrijedan oko 400.000 dolara (oko 590.000 KM). To je ono što kažu ljudi iz NS BiH, ali mislim da je donacija bila i puno veća. Ljudi ne mogu vjerovati kako Velež nema nikakvu pomoć od Saveza. Otjerani su sa stadiona, sve im je uništeno, a pare su zahvaljujući prije svega Ilji Dominkoviću otišle u Orašje, klub koji gotovo da nije ni postojao kada je Velež bio evropski klub - veli izvor blizak NS BiH.
Čelnici Veleža svih ovih godina se bore sa finansijama, a posebno su razočarani nakon što su im ljudi iz FIFA -e kazali kako je projekat "Goal" trebao dobiti Mostar i Velež. Sada stadion Vrapčići imaju licencu B, umjesto sportskog centra.
- Ko je i zašto projekat "Goal" umjesto Mostara premjestio u Orašje, to ni ljudima iz FIFA -e nije jasno. Oni su dali pare za projekt, a zašto se to nije uputilo na našu adresu ni oni ne znaju. Ljudi su se razočarali kada su vidjeli u kakvom se stanju danas nalazimo, a kakve je zvijezde dao ovaj klub - govori sportski direktor Veleža Mensud Duraković.
Tekst je preuzet iz bh. dnevnika "as"...
Autor: K.Z.
Ako se ne varam UEFA je za BiH odobrila tri ovakva projekta, prema nasoj bosanskoj realnosti za svaki konstitutivni narod po jedan. Hrvatski predstavnici u FSBiH su se najbrze dogovorili i odabrali Orasje i jos su pored UEFA-inih sredstava ulozili i svoje pare da bi zavrsili taj stadion. Kod Srba je bilo prepucavanja hoce li se graditi u Modrici ili Banjaluci, cini mi se da to jos nije rijeseno. Sto se tice Bosnjaka tu nije bilo dileme, odabrano je Sarajevo tacnije Betanija. Dugo se cekalo da opstina Centar promijeni regulacioni plan za taj dio grada a kasnije se pojavio i problem sto opstina nije bila spremna da prepusti vlasnistvo kantonalnom savezu, sto je jedan od preduslova da bi UEFA odobrila sredstva. Zbog svih tih problema pocelo se pregovarati sa opstinom Ilidza ali je i tu zapelo. Kasnije se pojavio Sulejman Colakovic koji je izlobirao da se centar pravi u Zenici, tacnije na Kamberovica Polju.
Meni je od pocetka bilo van pameti da se uopste razmislja o Sarajevu ili Zenici kad znamo kakva je situacija sa Velezom i stadionom u Vrapcicima ali mi je to tipicno bosnjacki pa nisam bio pretjerano iznenadjen. Ipak ovaj tekst iz Avaza mi je bio vrhunac bezobrazluka, govoriti o Orasju a ne spomenuti da je UEFA odobrila sredstva Bosnjacima koja su oni odlucili uloziti prvo u Sarajevo a kasnije u Zenicu je u najmanju ruku licemjerno. Kako bi tek iz svojih sredstava pomogli Mostarcima da dobiju svoj stadion u Sjevernom logoru kad nisu spremni prepustiti ovu milostinju? Puna usta price o odrzivom povratku a ne vidimo dalje od trougla Sarajevo-Zenica-Tuzla. Svi su krivi samo mi nismo a to sto je stadion u Lukavici (kad se samo sjetim kako smo se ismijavali pricama o najnovijem Sarajevu) Nou Camp za onaj Velezov u Vrapcicima nikako nije nasa sramota.
Ako smo mi nesposobni i nesolidarni ne trebamo za to vjecno kriviti druge. Mozda je vrijeme da se pogledamo u ogledalo.