Super ti je, jos da ti je poceti guziti...newone wrote:madner wrote:Mah ne kontam ovu crno bijelu priču nikako. Nit je ovdje raj nit tamo, nit je pakao.
Imam riješeno stambeno pitanje, kupujem sad polovno auto, imam stalni posao (i razmišljam da pokrenem svoj za oko 3godine ), izlazim 3-5 puta sedmično, kad stignem odem skijat.
Kulturni sadržaji me previše ne tangiraju, pa neću komentarisat. Siguran sam da kad bi otišao van imao veću platu, ali nisam siguran da bi imao bolji kvalitet života. Sigurno ne socijalni život
Posao ovisi od stručnosti, ko ima znanja i vještine koje se traže, imat će fin posao i ovdje i vani, ko nema, nema.
Elem, slažem se sa fantomom, i spadam tačno u ciljnu grupu (25 godina).
Pa i mi u dijaspori zivimo lijepo - velika vecina nas!
- kupio stan jednosoban i sada ga lijepo otplacujem
- single sam i ne pada mi na pamet zeniti se
- satnica $32.00 + bonus + ostali benefiti od poslodavca
- prosle godine kupio nov automobil sto mi je drugi po redu ovdje. prvi je bio second hand
-radim 40 sati sedmicno. Zapravo 35 sati jer mi poslodavac lunch break racuna u radno vrijeme. Nikada nisam mislim radio vise od 50 sati sedmicno. Overtime placen duplo u odnosu na sat redovnog radnog vremena. Nikada nisam radio vikendom i praznicima
-ne pada mi na pamet pokretati ovdje privatni business jer mi je i ovako odlicno
-tri sedmice godisnjeg+ 10 sick & private days
-proslo ljeto bio u Mexicu, deset dana ostavio za Salt Lake City, doduse ne skijam, jedan long weekend proveo u Montrealu, a drugi u NYC
-radnim danima rijetko izlazim jer mi je iskreno mrsko
-vikendom se ode u bioskop ili kod prijatelja na BBQ ili u bar neki, ljeti na biciklo i negdje u prirodu
Pa nije sve tako majku mu crno u ovoj Americi!
U Bosni se sve bolje zivi!
- fantom slobode
- fantom slobode
branimir_s wrote:...lijepo ovo zivot... beautifulasto and vrlo nice. Narocito poslije work. Kada dodje home and upali television and uzme can of pivo. Vrlo nice. A sallary - vrlo nice, holiday - vrlo nice... Lijepo ovo zivot u dijaspora.
-
m_myers
Hajmo se smartex, ja i ti nešto dogovriti:
Pošto ja odlazim slijedeći mjesec iz rahatluk country zvane Bosna, nakon 33 god života (tj. od rođenja), hajd da ti ja ostavim svoj posao, šminka, agencija, kožna fotelja, sto od kurčevog drveta, laptop, uredno prijavljen, plata dobra za naše standarde oko cca 1750 KM (bolja od one u švedskim krunama), neoptrećena ratama za kredite, tvoje je samo da se vratiš. Da ti ne napominjem da ćeš kao i ja (ako nemaš strani pasoš), vrlo lako dobiti poslovnu Schengen vizu, mulitple ulaz/izlaz i dobar popust na avio karte!
Pređi, bolan, vamo živjeti, evo imaš i posao, engleski ti je haman maternji. A ja ne mogu više od smijeha, odoh u hladnu Norge, možda negdje u Finnmark pokrajinu na sjever uzgajati sobove sa Samijcima. Jojjjj, jedva čekam da se na ljeto vratim u SA kao dijasporac
Svaku noć ima da dernečim!!!!
Pošto ja odlazim slijedeći mjesec iz rahatluk country zvane Bosna, nakon 33 god života (tj. od rođenja), hajd da ti ja ostavim svoj posao, šminka, agencija, kožna fotelja, sto od kurčevog drveta, laptop, uredno prijavljen, plata dobra za naše standarde oko cca 1750 KM (bolja od one u švedskim krunama), neoptrećena ratama za kredite, tvoje je samo da se vratiš. Da ti ne napominjem da ćeš kao i ja (ako nemaš strani pasoš), vrlo lako dobiti poslovnu Schengen vizu, mulitple ulaz/izlaz i dobar popust na avio karte!
Pređi, bolan, vamo živjeti, evo imaš i posao, engleski ti je haman maternji. A ja ne mogu više od smijeha, odoh u hladnu Norge, možda negdje u Finnmark pokrajinu na sjever uzgajati sobove sa Samijcima. Jojjjj, jedva čekam da se na ljeto vratim u SA kao dijasporac
- madner
Cuj jednosoban stan. Pa ne mogu noge protegnut. Gdje cu stavit saunu i teretanu?newone wrote: Pa i mi u dijaspori zivimo lijepo - velika vecina nas!
- prosle godine kupio nov automobil sto mi je drugi po redu ovdje. prvi je bio second hand
-radim 40 sati sedmicno. Zapravo 35 sati jer mi poslodavac lunch break racuna u radno vrijeme. Nikada nisam mislim radio vise od 50 sati sedmicno. Overtime placen duplo u odnosu na sat redovnog radnog vremena. Nikada nisam radio vikendom i praznicima
-ne pada mi na pamet pokretati ovdje privatni business jer mi je i ovako odlicno
-proslo ljeto bio u Mexicu, deset dana ostavio za Salt Lake City, doduse ne skijam, jedan long weekend proveo u Montrealu, a drugi u NYC
-vikendom se ode u bioskop ili kod prijatelja na BBQ ili u bar neki, ljeti na biciklo i negdje u prirodu
To je 15 radnih dana? Tolko ovdje imaš od prve godine (18 dana + 1 dan za svaku radnu godinu).
Nisam bio u Meksiku, ali skokno sam do Grčke i Turske. Jadran ne pikam. Isto tako izlaske u prirodu. Nisam još obišao sve čoškove ovih planina okolo, ali nema ništa bolje.
Ali, za kraj. Pa nisam rekao da je crno tamo. Ali može se i ovdje živjet kao što ti reče pristojno.
- madner
Teško je biti idealista, zato pesimisti bolje prolaze.m_myers wrote:Hajmo se smartex, ja i ti nešto dogovriti:
Pređi, bolan, vamo živjeti, evo imaš i posao, engleski ti je haman maternji. A ja ne mogu više od smijeha, odoh u hladnu Norge, možda negdje u Finnmark pokrajinu na sjever uzgajati sobove sa Samijcima. Jojjjj, jedva čekam da se na ljeto vratim u SA kao dijasporacSvaku noć ima da dernečim!!!!
-
Blue room
Mislim da svi gledate na situaciju u Bosni iz pogresnog ugla ali i jedni i drugi ste u pravu i u krivu u isto vrijeme. Prije svega treba reci da Sarajevo nije Bosna . U Sarajevu se zivi prilicno dobro u ostatku zemlje mnogo manje dobro. Ljudi koji se vrate , jos ako su obrazovani, mogu naci vrlo brzo jako dobar posao i imati komforniji zivot nego bilo gdje drugo . Kada kazem komforniji, mislim na mnogo krace radno vrijeme , kratke destinacije (posao-kuca, kuca-supermarket...) Zatim, mogu sebi priustiti skijanje svake sedmice, bazen,welnes usluge, tenis, golf , kozmeticara, frizere, stomatologe , privatne ljekare , vikende na moru , obdanista za djecu, dadilje, vecere u lijepim restoranima, pice sa rajom svaku noc , odlaske na koncerte , u kina i pozorista... Da se ne lazemo samo oni koji zaradjuju jako jako jako puno mogu ovako zivjeti u SAD, Njemackoj, Danskoj i sl. A oni koji zaradjuju jako jako puno nemaju mnogo vremena ili su preumorni kada se vrate kuci .Imam jako puno prijatelja koji su se vratili i odlicno zive. Nije neki problem ni kupiti stan kada ima posla i kada se ima od cega placati kredit. A za ljude koji govore strani (e) jezike,ili imaju americke diplome (ili britanske, ili austruske -svejedno ) i radno iskustvo ima i posla-ponavljam. Iz iskustva znam da se na zalost te biografije prve razmatraju na svakom konkursu u vecini kompanija.
Ono sto je druga strana medalje nije samo politicka situacija vec nesto drugo o cemu niko nije govorio a to je mentalitet i energija malog (manjeg ) grada . To je ono sto gusi nadu ovdje. manje vise svi znaju sve i svi se jedni drugima uplicu u zivot. Svi komentarisu svakoga i to obicno negativno -pogledajte teme u drugim oblastima-niko nikome ne valja . Svi su "odron", svi su "dno dna ", svi su glupi , svi su lopovi, svi su papci i sl.Prosto te ta negativna energija razboli svakog jutra kada pozelis da cujes nesto lijepo o nekome.Svakodnevna komunikacija -ona sitna koja cini zivot je strasna. Zatim, mali izbor, opca nemobilnost i apaticnost ljudi-dok nekog nagovoris da popije kafu u drugoj kafani izgubis zelju za kafom . Zatim, provincisko izigravanje hiper jet seta, hiper intelektualaca, hiper gradjana-kao da svi lijece svoje kompleksne na nekome.Potom taj nacionalni kljuc koji jos igra veliku ulogu u odnosima. Imperativ pripadnosti kultu "raje " ...
Surovost u sali, neposrednost koja postaje bezobrazluk, intimnost koja je ustvari susta distanca,latentna prisutnost potencijalnog sukoba -na pijaci, u banci u posti ...I oziljci koji su jos svijezi.
Predpostavljam da je sve ovdje vrlo cool kada se dodje u posjetu na petnaest dana isto kao sto su nam egzoticni i socni neki drugi mentaliteti, obicaji i navike naroda kada posjetimo njihove zemlje na petnaestak dana .
Ono sto hocu da kazem - ako zivis u trosobnom stanu a koristis jednu sobu a placas kriju za cijeli stan-onda je Bosna odlican izbor, ukoliko pak zivis u trosobnom stanu pa ti je i on tijesan - onda biraj metropolu.
Ja sam rodjen i odrastao u Sa. Imam odlican posao, vrlo intenzivan i zanimljiv zivot , sjajne prijatelje ali sve bih to mjenjao za malo licne slobode u pravom smislu te rijeci.
T
Ono sto je druga strana medalje nije samo politicka situacija vec nesto drugo o cemu niko nije govorio a to je mentalitet i energija malog (manjeg ) grada . To je ono sto gusi nadu ovdje. manje vise svi znaju sve i svi se jedni drugima uplicu u zivot. Svi komentarisu svakoga i to obicno negativno -pogledajte teme u drugim oblastima-niko nikome ne valja . Svi su "odron", svi su "dno dna ", svi su glupi , svi su lopovi, svi su papci i sl.Prosto te ta negativna energija razboli svakog jutra kada pozelis da cujes nesto lijepo o nekome.Svakodnevna komunikacija -ona sitna koja cini zivot je strasna. Zatim, mali izbor, opca nemobilnost i apaticnost ljudi-dok nekog nagovoris da popije kafu u drugoj kafani izgubis zelju za kafom . Zatim, provincisko izigravanje hiper jet seta, hiper intelektualaca, hiper gradjana-kao da svi lijece svoje kompleksne na nekome.Potom taj nacionalni kljuc koji jos igra veliku ulogu u odnosima. Imperativ pripadnosti kultu "raje " ...
Surovost u sali, neposrednost koja postaje bezobrazluk, intimnost koja je ustvari susta distanca,latentna prisutnost potencijalnog sukoba -na pijaci, u banci u posti ...I oziljci koji su jos svijezi.
Predpostavljam da je sve ovdje vrlo cool kada se dodje u posjetu na petnaest dana isto kao sto su nam egzoticni i socni neki drugi mentaliteti, obicaji i navike naroda kada posjetimo njihove zemlje na petnaestak dana .
Ono sto hocu da kazem - ako zivis u trosobnom stanu a koristis jednu sobu a placas kriju za cijeli stan-onda je Bosna odlican izbor, ukoliko pak zivis u trosobnom stanu pa ti je i on tijesan - onda biraj metropolu.
Ja sam rodjen i odrastao u Sa. Imam odlican posao, vrlo intenzivan i zanimljiv zivot , sjajne prijatelje ali sve bih to mjenjao za malo licne slobode u pravom smislu te rijeci.
T
-
MA DAJ...
madner wrote:Teško je biti idealista, zato pesimisti bolje prolaze.m_myers wrote:Hajmo se smartex, ja i ti nešto dogovriti:
Pređi, bolan, vamo živjeti, evo imaš i posao, engleski ti je haman maternji. A ja ne mogu više od smijeha, odoh u hladnu Norge, možda negdje u Finnmark pokrajinu na sjever uzgajati sobove sa Samijcima. Jojjjj, jedva čekam da se na ljeto vratim u SA kao dijasporacSvaku noć ima da dernečim!!!!
Prosao si u audiciji...hvataj se komedije!?
-
newone
Nemas pojma kako se ovdje dobro guzi care. Kupis ih lopatom u barovima!fantom slobode wrote:Super ti je, jos da ti je poceti guziti...newone wrote:madner wrote:Mah ne kontam ovu crno bijelu priču nikako. Nit je ovdje raj nit tamo, nit je pakao.
Imam riješeno stambeno pitanje, kupujem sad polovno auto, imam stalni posao (i razmišljam da pokrenem svoj za oko 3godine ), izlazim 3-5 puta sedmično, kad stignem odem skijat.
Kulturni sadržaji me previše ne tangiraju, pa neću komentarisat. Siguran sam da kad bi otišao van imao veću platu, ali nisam siguran da bi imao bolji kvalitet života. Sigurno ne socijalni život
Posao ovisi od stručnosti, ko ima znanja i vještine koje se traže, imat će fin posao i ovdje i vani, ko nema, nema.
-
d2
lijepo recenoBlue room wrote:Mislim da svi gledate na situaciju u Bosni iz pogresnog ugla ali i jedni i drugi ste u pravu i u krivu u isto vrijeme. Prije svega treba reci da Sarajevo nije Bosna . U Sarajevu se zivi prilicno dobro u ostatku zemlje mnogo manje dobro. Ljudi koji se vrate , jos ako su obrazovani, mogu naci vrlo brzo jako dobar posao i imati komforniji zivot nego bilo gdje drugo . Kada kazem komforniji, mislim na mnogo krace radno vrijeme , kratke destinacije (posao-kuca, kuca-supermarket...) Zatim, mogu sebi priustiti skijanje svake sedmice, bazen,welnes usluge, tenis, golf , kozmeticara, frizere, stomatologe , privatne ljekare , vikende na moru , obdanista za djecu, dadilje, vecere u lijepim restoranima, pice sa rajom svaku noc , odlaske na koncerte , u kina i pozorista... Da se ne lazemo samo oni koji zaradjuju jako jako jako puno mogu ovako zivjeti u SAD, Njemackoj, Danskoj i sl. A oni koji zaradjuju jako jako puno nemaju mnogo vremena ili su preumorni kada se vrate kuci .Imam jako puno prijatelja koji su se vratili i odlicno zive. Nije neki problem ni kupiti stan kada ima posla i kada se ima od cega placati kredit. A za ljude koji govore strani (e) jezike,ili imaju americke diplome (ili britanske, ili austruske -svejedno ) i radno iskustvo ima i posla-ponavljam. Iz iskustva znam da se na zalost te biografije prve razmatraju na svakom konkursu u vecini kompanija.
T
-
d2
zezam se drug, ja sam u bosni i rintam za trojicu - jedini nacin da zivis normalno u bosni ako ti otac nije kakav guzonja koji te je pogurao na faksu, pogurao da dobijes dobro placen posao, kupio ti stan i auto i onda te ostavio da se "snalazis" u surovom zivotu.newone wrote:ma da ovome fantomu slobode odgovorim posto sam ga uskratio za intimne sadrzaje mog dijasporskog zivota!!!!d2 wrote:ko je jos vidio hajra od lopate, hvataj se trgovine![]()
imam samo jedan problem, rintam za trojicu od kako je rat stao pa mi je preko glave i rintanja i svega a ni godina vise nije malo pa se sve cesce pitam do kada...
ima ona - ne lipši magarce do zelene trave, e sad hocemol do trave ili necemo pitanje je veliko.
hajd pozz svima, ima posla svuda samo treba raditi
-
newone
Da ja sam u jednom postu napisao da dijaspora nema vremena mnogo, ali se i slobodnog vremena nadje. Ja licno svoje prohtjeve uskladim sa svojim finansijskim mogucnostima i imam onda malo vise slobodnog vremena. Jednostavno jako mi je bitno da ne zivim samo za taj posao, vec da uzivam i u nekim drugim stvarima u zivotu. Ovdje ti je onako kako se organizujes i kako izbalansiras privatni zivot i posao. I jako ti je bitna strucnost i edukacija, jer vise edukacije i strucnosti u poslu, to je veca plata, bolji posao i vise slobodnog vremena.ladyblue18 wrote:pa tebi je covjece divno...a neko je na ovoj temi ako ne bas ti naveo kako dijasporci nemaju vremena ni za sta bla bla...vjerovatno se mislilo na nasnewone wrote:madner wrote:Mah ne kontam ovu crno bijelu priču nikako. Nit je ovdje raj nit tamo, nit je pakao.
Pa nije sve tako majku mu crno u ovoj Americi!A nema se ni para...za nas je sve to sto si ti obisao izvan dohvata
Zato sutite tu gdje ste i uzivajte...a nemojte da pricate kako je nama ovdje divno...samo to ne
-
newone
Da te odmah demantujem. Pivo mi nije bas najomiljenije pice, a isto tako za tv-a nemam vremena kada dodjem sa posla.I ne volim gledati tv. Sta vise na svojoj kablovskoj placam samo onaj najosnovniji set tv programa i mislim da ih imam samo 12.branimir_s wrote:...lijepo ovo zivot... beautifulasto and vrlo nice. Narocito poslije work. Kada dodje home and upali television and uzme can of pivo. Vrlo nice. A sallary - vrlo nice, holiday - vrlo nice... Lijepo ovo zivot u dijaspora.
Najcesce to vrijeme iskoristim da se malo odmorim i onda se prihvatim strucne literature i racunara i citam, ucim, kontam islicno jer mi je posao takav da moram uvijek biti u top formi kada su te stvari u pitanju. Dolari se ne beru po granama ovdje vec se moraju radom i znanjem zaraditi.Licno meni to predstavlja vece zadovoljstvo nego svaku noc izlaziti u grad i obilaziti barove i disko klubove.
-
newone
d2 wrote:zezam se drug, ja sam u bosni i rintam za trojicu - jedini nacin da zivis normalno u bosni ako ti otac nije kakav guzonja koji te je pogurao na faksu, pogurao da dobijes dobro placen posao, kupio ti stan i auto i onda te ostavio da se "snalazis" u surovom zivotu.newone wrote:ma da ovome fantomu slobode odgovorim posto sam ga uskratio za intimne sadrzaje mog dijasporskog zivota!!!!d2 wrote:ko je jos vidio hajra od lopate, hvataj se trgovine![]()
imam samo jedan problem, rintam za trojicu od kako je rat stao pa mi je preko glave i rintanja i svega a ni godina vise nije malo pa se sve cesce pitam do kada...
ima ona - ne lipši magarce do zelene trave, e sad hocemol do trave ili necemo pitanje je veliko.
hajd pozz svima, ima posla svuda samo treba raditi
Znam drug kako je dole. Bio u ratu i skoro dvije godine nakon njega i onda rekao sebi spasavaj se kako znas i umijes jer je vrag odnio salu.
-
m_myers
Bio ja, dečko idealista od 17-te do 21.godine mog života sa puškom u ruci u epizodi '92-'95, 2x ranjen, dragovoljac.madner wrote:Teško je biti idealista, zato pesimisti bolje prolaze.m_myers wrote:Hajmo se smartex, ja i ti nešto dogovriti:
Meni dosta ideala,vjeruj, za 2-3 života, valja mi djecu odgajt sa ovo malo živaca i 30% invalidnosti,znaš!
- Bl_ManiaC
Istina je to sve lady_blue,ali TAKE IT EASY maloladyblue18 wrote:Aha a mi smo kao nezreli...pa evo ja sa 19 sam ti zrelija od nekih pojedinica sa 25, al dobro sta ja znam meni je 19 zaboga![]()
Evo ti moji roditelji, prijatelji, rod svi imaju iznad 20 a bogami i 30 svi prezivjeli rat ovdje a ne cujem da im je bajno majka mu stara, imaju fakultete a nemaju posla...ne idu na ljetovanja, ne idu na zimovanja, vecina njih...sastavlja se kraj sa krajem...a o autima i stanovima se jos uvijek sanja...ti tvrdis da je to dostupno opala ko da djele dzabe
ti si brate fulo zemlju koju si opisivo...il ako ti tvrdis da je tako dodji evo vamo svi ce te docekat rasirenih ruku, pa se uvjeri u to sto pricas a nemoj nam palamudit iz daleke suncane Californie!
I da dodam jos da prije godinu negdje vratile se komsije iz Amerike u kolko su dosli utolko su otisli nazad eto kako je bajno ovdje...a slucajeva takvih je mali milion...med i mlijeko sve..ma nemaaaa![]()
Dice ti se pritisak
-
WizzardFromBOZ
#72 Re: U Bosni se sve bolje zivi!
za nadrealiste dusu daoSmartex wrote:Razlog smanjenja emigracije pogotovo mladjeg stanovnistva iz Bosne jeste i taj sto se u Bosni sve bolje zivi i napreduje pa i u ekonomskom pogledu, prosjecna plata u BiH sada vec iznosi oko 2 400 svedskih kruna.
Pocele su vizne olaksice, uskoro sa BH pasosom ce se moci putovati u bilo koju zapadnoevropsku zemlju bez viza, sto je samo do neku godinu prije bio nezamislivi san.
Kupiti stan ili auto prosjecnom bosanskom mladom porodicnom paru vise nisu samo pusti snovi, sada kao i na zapadu siroko su dostupni mnogobrojni i raznovrsni krediti, tako da se naveliko u Bosni kupuju kako novi stanovi tako i auta.
Sada kada bi se provela anketa medju mladima od recimo 20 - 30 god. starosti sa pitanjem "Ukoliko vam se ukaze prilika da li bi napustili BiH?"
vjerujem da bi 90% odgovora bilo NE!
Jedini problem koji Bosnu jos muci jeste politicka situacija, a ako se i to u dogledno vrijeme sredi misljenja sam da ce poceti masovni povratak ljudi koji su trbuhom za kruhom otisli 90-tih iz BIH. To ce za nasu drzavu biti jos jedan plus jer ce tako u zemlju uci i ogromne svote deviza ili svjezeg kapitala, sto opet znaci, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja, razvoj...
Sve u svemu mislim da su losa vremena prosla i da bolja vremena dolaze za BiH![]()
![]()
.
Slazete li se sa mnom?
- madner
Sve ok, samo me zanima u kojoj bi situaciji ostao u BiH? Da se šta promijeni?m_myers wrote: Bio ja, dečko idealista od 17-te do 21.godine mog života sa puškom u ruci u epizodi '92-'95, 2x ranjen, dragovoljac.
Meni dosta ideala,vjeruj, za 2-3 života, valja mi djecu odgajt sa ovo malo živaca i 30% invalidnosti,znaš!
-
jefferson
Evo ja sam u USA. Ja bi se odmah vratio kada nebi bilo nacionalnih stranaka, i kada bi drzava napredovala u pravom smislu rijeci. To neznaci da imam platu od 5000KM, moze i 1,000km, ali da vidim da se nesto desava, da ide negdje drzava, da ima buducnosti za moju djecu, da se gradi auto-put, da imamo aerodrom koji radi cijele godine kako treba, da politicari podnose ostavke kada se stvori visak od 100km, a ne da smatraju da je OK biti u 5-6 nadzornih odbora!madner wrote:Sve ok, samo me zanima u kojoj bi situaciji ostao u BiH? Da se šta promijeni?m_myers wrote: Bio ja, dečko idealista od 17-te do 21.godine mog života sa puškom u ruci u epizodi '92-'95, 2x ranjen, dragovoljac.
Da ima pravne drzave, a ne da kada god izadjem kontam hocel me neko dijete od 15-16 udarit necim, ili obit auto itd.
Nije poenta u parama, poenta je u kvaliteti zivota i nadi za buducnost!