U BiH ubijeno 99.000 ljudi???

wanderer

Post by wanderer »

nemoj ti majketi, opet ce mo ko optuzit da sam mudzahedin :lol: :D
Nigmus

Post by Nigmus »

tekbir 8-)

koga god sam ja pohvalio/citirao na ovom forumu potrajao je jos heftu ili manje :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

wanderer wrote:Tesko je ne sloziti se sa tvrdnjama po kojima su "svi lose prosli". To stoji. Medjutim, kada se one izgovore u ovom kontekstu bez dodatne kvalifikacije, ostavlja se dojam da brojevi, kao, nisu bitni.

Za ocuvanje mira, medjutim, ipak nije dovoljno zapjevati tri puta "Imagine" i deset puta "Give Peace a Chance". Znajuci da su slicne cifre i "zaboravljeni" pa i izmanipulisani zlocini iz onog prethodnog rata puno pomogli da nas uvuku i u ovaj prosli, ovakve analize dobijaju ogromnu vaznost. Sve mora izaci na vidjelo upravo onako kako se i zbilo -- u cilju postepene denacifikacije umova. O tome sta se desilo ce ipak "neki novi klinci" uciti od nas, pa zato imamo i ogromnu odgovornost da ovakve analize uradimo kako treba. Sta god ko tu rekao, time smanjujemo prostor nekim novim huskacima koji bi nas razdvajali i po "tumacenjima dogadjaja i posljedica", i time ubacili jos jednu kost razdora.

slazem se
NNneko

Post by NNneko »

Ovo je adresa na web-u na kojoj mozete vidjeti broj poginulih po opcinama. Ova organizacija je dosla na celu sa Tokacom je dosla do 99.000 ili tako nesto poginulih.
http://www.idc.org.ba/onama/izvjestaj_a ... trima.html
Imam komsiju iz opcine Han Pijesak koji je siguran da broj samo poginulih bosnjaka iz njegove opcine je oko 200. Gdje su srbi koji su bili brojniji u Han Pijesku i koji su sigurno imali poginulih vojnika. Ukupan broj poginulih koji Mirsad Tokaca i njegova organizacija navodi za Han Pijesak je 146.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

bio bih najsretniji covjek u 2006 da su ove cifre tacne.
medutim, sumnjam. cudi me zasto ih niko i ne demantira. cuj zivinice ca.400., olovo ca.250, srebrenica 7500, isto kao da je u srebrenici rat i poceo jula'95., a dotad svi bili na tefericu. ma gluposti
fadil schtil

Post by fadil schtil »

i na kraju krajeva komisija ce biti nezavisna tek onda kada bude finansirana domacim parama, parama iz budzeta BIH. jer u toj situaciji svi ce pratiti da onaj drugi, treci prikaze istinite podatke.

a ova istrazivacka grupa je finansirana od norveske. i prema tome ZAVISNA. a norveska i slicne zemlje bi bile najsretnije, zbog svog obraza, da oficijelno broj ubijenih ne bude ni 99.000. je'no 20 glava bi im pasalo. da im djeca i unuci ne postavljaju neugodna pitanja. prema tome imam strasne rezerve prema slicnim inicijativama bogatih drzava.

znaci, jedino mjerodavna komisija je ona birana od strane vlade BIH, sastavljena od sva Tri, i gdje bi svako kontrolisao svakog. te podatke cu prihvatiti kao istinite i definitivne. a ovo svedska, norveska i ostali - ma vozdra
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

da i ja se pitam za Zivinice, opstiina koja je dala najmanje 700 poginulih boraca+pobijeni cvili od granatiranja i u spaljenim selima!
svako bi bio od nas sretan da su cifre manje, ali ipak istina i ono sto je bilo ne smiju se zaboravit!
da pamtis

Post by da pamtis »

Image ne kontam, pomoc plizzz
gdje su imena??????slike????
fadil schtil

Post by fadil schtil »

Bosanac sa dna kace wrote:da i ja se pitam za Zivinice, opstiina koja je dala najmanje 700 poginulih boraca+pobijeni cvili od granatiranja i u spaljenim selima!
svako bi bio od nas sretan da su cifre manje, ali ipak istina i ono sto je bilo ne smiju se zaboravit!
da naravno Zivinice, to mi je prvo i palo u oci. opstina koja je dala daleko najbolju i najubitacniju jedinicu u ARBiH - legendarane Zivinicke Ose.

formacijski odred, znaci vise stotina vojnika, a nekolicina iz prve postave su danas medju nama.

i najgore mi je danas kada i svaka nena zna za razne juke i mahalske vojske i bande - a Ose niko i ne spominje, ljudi koji su najmanje ratovali na podrucju maticne opstine.

a tihic umjesto sto mu je najzalivije sto se sa. aerodrom ne zove po aliji, bolje da je predlozio po Osama, pizda mu materina. iako nista nemam sa Zivinicama - al upozno sam fightere iz Osa. u svakom slucaju, jedno od najljepsih ratnih sjecanja
savjest

Post by savjest »

Prema nacionalnom sastavu, stradalo je 63.687 Bošnjaka (67,87 posto od ukupnog broja stradalih), 24.216 Srba (25,81 posto) i 5.057 Hrvata odnosno 5,39 posto, navodi se u izvješću.

Ubijeno je 30.514 bošnjačkih civila, 2.076 hrvatskih i 1.978 srpskih. U vojnim postrojbama stradalo je 30.173 Bošnjaka, 21.399 Srba i 2.619 Hrvata, navodi se u izvješću.

Cifre su nepotpune. I sami ste pokazali par nelogicnosti.

Ali analizirajmo vec ovo sto imamo.

Ukupan broj ubijenih civila 34.568 a od toga :
Bosnjaci: 88.27%
Srbi : 5.72%
Hrvati : 6%

I svakako da je vazno da se iznesu jasni podaci. To je vise nego bitno. Istina se ne smije gurati pod tepih kao poslije poslije '45 recimo. Recimo nakon drugog svjetskoh je formirana zemaljska komisija za istrazivanje zlocina pocinjenih u Foci koja je dosla do cifre od 3.636 ubijenih Bosnjaka o onda je '48 obustavljen rad i ivzrsena amnestija zlocinaca. Kasnije Alija Pasalic nastavlja istrazivanje i uspijeva zapisati 5956 ubijenih. Da bi u poznatoj knjizi Vladimira Dedijera " "genocid nad muslimanima u BIH"(1990) iznio podatke o 6.000 ubijenih u zimskom periodu 41/42 i 2.000 ubijenih Bosnjaka u augustu 1942. Kao sto i sami kazu ni to nije konacan spisak.

Eh sta hocu da kazem ovim? Pa recimo nije postojao niti jedan spomenik posvecen tim zrtvama. Tragovi zlocina su sakrivani i istina gurana pod tepih. Zrtve nisu imale pravo da pricaju o tome jer bi to moglo poremetiti nacionalne odnose... To je dovelo samo do toga da se ponovi 42-uga ponovi 50 godina kasnije. istina mora da se iznese i nista ne smije biti sakriveno niti zaboravljeno.
NNneko

Post by NNneko »

http://www.idc.org.ba/onama/izvjestaj_a ... trima.html

Broj bosnjaka poginulih i nestalih u opcini Bratunac prelazi 3.500. Ovdje se moze vidjeti da je ukupan broj poginulih i nestalih za tu opcinu manji. Najmanje 500, a mozda i 1.000 srpskih vojnika iz ove opcine je poginulo. Cini mi se da srbi nisu u potpunosti suradjivali sa ovom organizacijom. Sigurno zele da sakriju svoje vojne zrtve koji po mojoj procjeni je znatno veci nego sto je ova organizacija saznala.
Jedini podatak koji ipak pokazuje stvarne cinjenice je broj poginulih srpskih civila. Racunaj da je pola od ovih manje nego 2.000 srpskih civila ubijeno od strane samih srba. Gdje je 10.000 poginulih srba u Sarajevu, 3.500 ubijenih civila u okolini Srebrenice. Znate li gdje je, pa to su poginuli srpski vojnici (cetnici) cije se brojke jos uvijek kriju.
savjest

Post by savjest »

Alipasa

Post by Alipasa »

Ovo je najveca laz koju sam dosad cuo.Ovaj Tokaca ili je lud ,glup ili se pravi budala.A mozda je dobre pare dobio da iznese ovakve podatke.Jadni mi sanjim. :?
MedoX

Post by MedoX »

Ne znam sto ljudi toliko dizu buku... Normalnom covjeku bi drago bilo sto je poginulo manje... :?

A osim toga ovo je jos jedan dokaz da Bosnjaka danas u Bosni ima više od 50%....budući da nas nije,hvala Allahu,poginulo onoliko koliko smo pričali...genocid jeste počinjen,ali mi smo opstali....

Biće Bosne i Bošnjaka u njoj
Bilo ih je prije vas biće i poslije ako Bog da...
Post Reply