osa wrote:bože dragi pa tko ti može zabraniti da budeš bosanac, pa i sam kažeš da to jesi. nije li ta tema već malo prežvakana, evo otvara se veći po ne znam koji put, samo s malo drukčijim uvodom.
Sistem je zabranio, ne mogu opredijeliti da budem Bosanac. Rekao sam da me samo van granica BiH doživljavaju kao Bosanca ali ne i ovdje. Da je prežvakana
možda bi i mogao biti Bosanac.
Skye wrote:Ne mogu odgovoriti na 'zasto', ali da Bosanaca i Bosanki ima - to tvrdim.
Mislim takodje da se svako ima pravo zvati kako hoce, i Marsovcem, ili bilo kojim imenom od ustaljena tri, ali isto tako trazim i drzim da je moje pravo da kao pripadnica bosanske nacije se tako i izjasnjavam, te da su mi zagarantovana prava kao i ostalima.. sto u ovom momentu nije slucaj. Da je tako, mislim da bi bilo i vise onih koji bi umjesto Bosnjak\Hrvat\Srbin pisali Bosanac.
BOSANCI NEMAJU ISTA PRAVA KAO Bosnjaci\Hrvati\Srbi U OVOJ ZEMLJI.
Da ima, ali samo mentalitetom.
Nemaju nikakva prava, zakon u BiH ne priznaje Bosance i Hercegovce iako svi imamo državljanstvo te države.
komeba wrote:Ja nisam "ostali" nego sam Bosanac po nacionalnosti.Drugima ne uskracujem pravo da se izjasnjavaju Hrvatima,Srbima,Bosnjacima,ali trazim i da se meni prizna da se izjasnjavam kao Bosanac.
Samo to se i traži.
cyprus wrote:10000000000000000000000-ti put pokušavm objasniti: to ako si Bošnjak, Srbin ili Hrvat ne znači da nisi Bosanac. Dvije različite kategorije.
Ovo ti pitanje ima smisla otprilike kao i ovo: želiš li biti musliman ili policajac?

Nisu različite kategorije jer ja nisam Bošnjak (musliman), Hrvat (katolik) ni Srbin (pravoslavac) a moram biti. Nisam ni "ostali" jer sam tu rođen.

Možda ne kontaš "problem" jer su se tvoji generacijama izjašnjavali kroz vjeru pa tako i naciju iako s tom nacijom nemaju direktne veze.
Idun wrote:Pa po nacionalnosti smo svi Bosanci-Hercegovci, kuzis. U cilju onemogucavanja dijeljenja BiH izmedju Srbije i Hrvatske, sto je bio plan u zadnjih 150 godina, Muslimani odnosno muslimani su vratili svoj stari naziv Bosnjak. Da nam se ne bi ponovilo isto, odnosno da se Bosna dijeli izmedju Hrvatske i Srbije a muslimani u Bosni bi tada bili podjeljeni na Hrvate- muslimane i Srbe-muslimane. Tako je razmisljala i Evropa. Bosansko stanovnistvo se dijelilo na bosanske Srbe i bosanske Hrvate dok su muslimani bili manjina koja je bila izmedju i nisu znali gdje da ih svrstaju.
Ili jednostavnije, dijelili su nas na
bosanske Srbe,
bosanske Hrvate i muslimane u Bosni(odnosno, samo vjernike koje treba svrstati izmedju).
Steta je sto se bosnjastvo sad zloupotrebljava, ali nadam se da je to kratkog vijeka.

Nismo po nacionalnosti svi Bosanci i Hercegovci, samo smo po državljanstvu. Razumijem ja i istorijsko-političke veze s ovim današnjim terminima. I da se određeni termini koriste za pripadnike određene vjere a ne bi trebali, ali to je za drugu temu.
Klodovik wrote:To me 'handrilo' još i prije rata.
Hvala na odgovoru, vjerovatno si s njim i sve rekao.
Nažalost!