U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Kjajević Majko

#1 U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Kjajević Majko »

U Bosni i Hercegovini (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Djedovi i babe su mi rođeni u BiH, tu su živjeli i preživjeli Drugi svjetski rat, tu su i pokopani. Oba roditelja rođena u BiH, tu su preživjeli i borili se oboje u ovom zadnjem nesretnom ratu, tu će i biti pokopani. Ja sam rođen u BiH, proveo sam tu evo već 22 godine. Uglavnom hoću reći da su mi svi korijeni iz BiH i da se branila BiH kad su je napadali fašisti, i oni i ovi. :)

Zašto ja nisam i ne mogu biti Bosanac u Bosni?
Hoću li ja ikad biti Bosanac u Bosni?
Zašto sam svugdje Bosanac osim u Bosni?
Da li Vi želite biti Bosanci i Hercegovci ili Bošnjaci, Hrvati i Srbi?
Da li je zapravo ikad bilo Bosanaca ili smo samo "Bosanci po mentalitetu" (regionalna pripadnost)?
(Hercegovci nemojte se ljutiti što Vas ne spominjem ali i na Vas se odnosi, predugo je za pisati i izgleda konfuzno.)

Molim bez nacionalističkih prepucavanja ako je ikako moguće!
osa

#2 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by osa »

bože dragi pa tko ti može zabraniti da budeš bosanac, pa i sam kažeš da to jesi. nije li ta tema već malo prežvakana, evo otvara se veći po ne znam koji put, samo s malo drukčijim uvodom.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by mIRCerka »

Dragi Skljoco, falis mi sad ovdje na ovoj temi pravo :D
Šeha

#4 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Šeha »

mIRCerka wrote:Dragi Skljoco, falis mi sad ovdje na ovoj temi pravo :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
klixober

#5 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by klixober »

Ja nisam "ostali" nego sam Bosanac po nacionalnosti.Drugima ne uskracujem pravo da se izjasnjavaju Hrvatima,Srbima,Bosnjacima,ali trazim i da se meni prizna da se izjasnjavam kao Bosanac.
amrica

#6 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by amrica »

komeba, napr u prijavi za posao za ADS imas 3 naci opcije i ostali, znaci ostali si. U Ustavu su 3 konstitutivna naroda, a tu nema Bosanaca. Ne znam da li si se nasao u prilici da popunjvas formulare i da se svadjas sa raznim sluzbenicima koji su ti pokusali objasniti da, iako si napisao Bosanac, mislio si Bosnjak, bar se meni to desavalo, ne znam je li ti ime ofirno k'o moje, zato jer Bosanac ne postoji, ono kao eskimi.
cyprus

#7 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

Kjajević Majko wrote:Da li Vi želite biti Bosanci i Hercegovci ili Bošnjaci, Hrvati i Srbi?
10000000000000000000000-ti put pokušavm objasniti: to ako si Bošnjak, Srbin ili Hrvat ne znači da nisi Bosanac. Dvije različite kategorije.

Ovo ti pitanje ima smisla otprilike kao i ovo: želiš li biti musliman ili policajac? :-)
Pietje_Bel

#8 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Pietje_Bel »

mIRCerka wrote:Dragi Skljoco, falis mi sad ovdje na ovoj temi pravo :D
Who the fuck is Skljoco? :D :run:
Idun

#9 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Idun »

komeba wrote:Ja nisam "ostali" nego sam Bosanac po nacionalnosti.Drugima ne uskracujem pravo da se izjasnjavaju Hrvatima,Srbima,Bosnjacima,ali trazim i da se meni prizna da se izjasnjavam kao Bosanac.
Pa po nacionalnosti smo svi Bosanci-Hercegovci, kuzis. U cilju onemogucavanja dijeljenja BiH izmedju Srbije i Hrvatske, sto je bio plan u zadnjih 150 godina, Muslimani odnosno muslimani su vratili svoj stari naziv Bosnjak. Da nam se ne bi ponovilo isto, odnosno da se Bosna dijeli izmedju Hrvatske i Srbije a muslimani u Bosni bi tada bili podjeljeni na Hrvate- muslimane i Srbe-muslimane. Tako je razmisljala i Evropa. Bosansko stanovnistvo se dijelilo na bosanske Srbe i bosanske Hrvate dok su muslimani bili manjina koja je bila izmedju i nisu znali gdje da ih svrstaju.
Ili jednostavnije, dijelili su nas na bosanske Srbe, bosanske Hrvate i muslimane u Bosni(odnosno, samo vjernike koje treba svrstati izmedju). :mrgreen:

Steta je sto se bosnjastvo sad zloupotrebljava, ali nadam se da je to kratkog vijeka. ;-)
Klodovik

#10 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Klodovik »

Kjajević Majko wrote:U Bosni i Hercegovini (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Djedovi i babe su mi rođeni u BiH, tu su živjeli i preživjeli Drugi svjetski rat, tu su i pokopani. Oba roditelja rođena u BiH, tu su preživjeli i borili se oboje u ovom zadnjem nesretnom ratu, tu će i biti pokopani. Ja sam rođen u BiH, proveo sam tu evo već 22 godine. Uglavnom hoću reći da su mi svi korijeni iz BiH i da se branila BiH kad su je napadali fašisti, i oni i ovi. :)

Zašto ja nisam i ne mogu biti Bosanac u Bosni?
Hoću li ja ikad biti Bosanac u Bosni?
Zašto sam svugdje Bosanac osim u Bosni?
Da li Vi želite biti Bosanci i Hercegovci ili Bošnjaci, Hrvati i Srbi?
Da li je zapravo ikad bilo Bosanaca ili smo samo "Bosanci po mentalitetu" (regionalna pripadnost)?
(Hercegovci nemojte se ljutiti što Vas ne spominjem ali i na Vas se odnosi, predugo je za pisati i izgleda konfuzno.)

Molim bez nacionalističkih prepucavanja ako je ikako moguće!
To me 'handrilo' još i prije rata.
volg

#11 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by volg »

komeba wrote:Ja nisam "ostali" nego sam Bosanac po nacionalnosti.Drugima ne uskracujem pravo da se izjasnjavaju Hrvatima,Srbima,Bosnjacima,ali trazim i da se meni prizna da se izjasnjavam kao Bosanac.
Ti trazis, pa de izjasni se....
xfacktor

#12 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by xfacktor »

Kad sam isao na biro za zaposljavanje imao sam tri opcije standardne. Posto mi se nijedna od tih nije svidjela rekoh vanzemaljac na sta sam dobio jedan :lol: i onda rece aha bosnjak ..
stochar

#13 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by stochar »

osa wrote:bože dragi pa tko ti može zabraniti da budeš bosanac, pa i sam kažeš da to jesi. nije li ta tema već malo prežvakana, evo otvara se veći po ne znam koji put, samo s malo drukčijim uvodom.
bas bih volio vidjeti reakciju SDA-HDZ-SDS-SNSD da stranci donesu odluku da se svi izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, a da se Srbi, Hrvati i Bosnjaci po defaultu pisu kao 'OSTALI'! de ne seri matere ti! cuj ko ti moze zabraniti? mogu mi zabraniti i zabranjuju mi! cim se izjasnim kao Bosanac, oni napisu OSTALI. nabijem i njih i ostale!
cyprus

#14 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

:-) :-) :-)
zgembo_sa

#15 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by zgembo_sa »

Milijardu puta prezvakana tema na ovom forumu. Sve vec receno. Bezveze.
Kjajević Majko

#16 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Kjajević Majko »

osa wrote:bože dragi pa tko ti može zabraniti da budeš bosanac, pa i sam kažeš da to jesi. nije li ta tema već malo prežvakana, evo otvara se veći po ne znam koji put, samo s malo drukčijim uvodom.
Sistem je zabranio, ne mogu opredijeliti da budem Bosanac. Rekao sam da me samo van granica BiH doživljavaju kao Bosanca ali ne i ovdje. Da je prežvakana možda bi i mogao biti Bosanac.
Skye wrote:Ne mogu odgovoriti na 'zasto', ali da Bosanaca i Bosanki ima - to tvrdim.
Mislim takodje da se svako ima pravo zvati kako hoce, i Marsovcem, ili bilo kojim imenom od ustaljena tri, ali isto tako trazim i drzim da je moje pravo da kao pripadnica bosanske nacije se tako i izjasnjavam, te da su mi zagarantovana prava kao i ostalima.. sto u ovom momentu nije slucaj. Da je tako, mislim da bi bilo i vise onih koji bi umjesto Bosnjak\Hrvat\Srbin pisali Bosanac.

BOSANCI NEMAJU ISTA PRAVA KAO Bosnjaci\Hrvati\Srbi U OVOJ ZEMLJI.
Da ima, ali samo mentalitetom. :D
Nemaju nikakva prava, zakon u BiH ne priznaje Bosance i Hercegovce iako svi imamo državljanstvo te države.
Samo to se i traži. :thumbup:
cyprus wrote:10000000000000000000000-ti put pokušavm objasniti: to ako si Bošnjak, Srbin ili Hrvat ne znači da nisi Bosanac. Dvije različite kategorije.

Ovo ti pitanje ima smisla otprilike kao i ovo: želiš li biti musliman ili policajac? :-)
Nisu različite kategorije jer ja nisam Bošnjak (musliman), Hrvat (katolik) ni Srbin (pravoslavac) a moram biti. Nisam ni "ostali" jer sam tu rođen. :) Možda ne kontaš "problem" jer su se tvoji generacijama izjašnjavali kroz vjeru pa tako i naciju iako s tom nacijom nemaju direktne veze.
Idun wrote:Pa po nacionalnosti smo svi Bosanci-Hercegovci, kuzis. U cilju onemogucavanja dijeljenja BiH izmedju Srbije i Hrvatske, sto je bio plan u zadnjih 150 godina, Muslimani odnosno muslimani su vratili svoj stari naziv Bosnjak. Da nam se ne bi ponovilo isto, odnosno da se Bosna dijeli izmedju Hrvatske i Srbije a muslimani u Bosni bi tada bili podjeljeni na Hrvate- muslimane i Srbe-muslimane. Tako je razmisljala i Evropa. Bosansko stanovnistvo se dijelilo na bosanske Srbe i bosanske Hrvate dok su muslimani bili manjina koja je bila izmedju i nisu znali gdje da ih svrstaju.
Ili jednostavnije, dijelili su nas na bosanske Srbe, bosanske Hrvate i muslimane u Bosni(odnosno, samo vjernike koje treba svrstati izmedju). :mrgreen:

Steta je sto se bosnjastvo sad zloupotrebljava, ali nadam se da je to kratkog vijeka. ;-)
Nismo po nacionalnosti svi Bosanci i Hercegovci, samo smo po državljanstvu. Razumijem ja i istorijsko-političke veze s ovim današnjim terminima. I da se određeni termini koriste za pripadnike određene vjere a ne bi trebali, ali to je za drugu temu. :)
Klodovik wrote:To me 'handrilo' još i prije rata.
Hvala na odgovoru, vjerovatno si s njim i sve rekao. Nažalost!
cyprus

#17 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

Kjajević Majko wrote:
cyprus wrote:10000000000000000000000-ti put pokušavm objasniti: to ako si Bošnjak, Srbin ili Hrvat ne znači da nisi Bosanac. Dvije različite kategorije.

Nisu različite kategorije jer ja nisam Bošnjak (musliman), Hrvat (katolik) ni Srbin (pravoslavac) a moram biti. Nisam ni "ostali" jer sam tu rođen. :) Možda ne kontaš "problem" jer su se tvoji generacijama izjašnjavali kroz vjeru pa tako i naciju iako s tom nacijom nemaju direktne veze.
Da to su različite kategorije. Jedna je državna pripadnost, druga je etnička pripadnost. Pojam nacionalnost je tu bespotreban sasvim.

A ti misliš, a uveliko griješiš, da su "ostali" oni koji nisu rođeni ovdje. Netačno. Ostali su svi oni koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati kao konstitutivni narodi u BiH. Postoji veliki broj recimo Albanaca ili Roma kojima su korijeni daleko vremenski unazad vezani za tlo BiH, pa opet po tvom ne bi trebali biti "ostali".

A što se mene tiče, ni ja nisam ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak, i drago mi je da i genetski ne spadam pod te etničke torove i sa ponosom se pišem kao "ostali" iako mi je familija od pamtivijeka vezana za ove prostore, bar većina iste.

A sasvim je druga stvar to što su prava "ostalih" uveliko umanjena u odnosu na konstitutivne. To nije po defaultu u normalnim svijetskim državama tako. I taj bijes, ogorčenje i frustraciju koju ti i slični imate prema ovom sistemu treba kanalisati ka borbi za izjednačavanje prava ostalih i konstitutivnih,a ne za nonsense poput uvođenja konstitutivnosti i Bosancima ( :shock: zašto ne onda i onima koji se izjašnjavaju i kao Hercegovci, i oni žive ovdje stoljećima, a ako se neko izjasni kao Sarajlija mogo bi i on tražiti konstitutivnost jer su i njegovi odavde i on se rodio ovdje).

Dakle, razumjem i dijelim istu frustraciju kao i ti, ali stvari posmatram iz malo realnijeg ugla.
Kjajević Majko

#18 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Kjajević Majko »

Potrebna je nacionalnost pa tek onda etnička pripadnost. :)

Nisam ja nigdje rekao da su ostali oni koji nisu tu rođeni, nego samo da se ja ne osjećam i ne želim da me se trpa među ostale jer sam tu rođen i trebam imati svoj nacionalni identitet. Nigdje ne govorim ni o konstitutivnosti Bosanca u Bosni (ajme majko države i gluposti :D ), nego samo želim da se mogu pisati kao Bosanac. Konstitutivnost ova tri naroda je politička izmišljotina zbog ovog rata, šta je sa Romima, Jevrejima i inima, građani drugog reda... :roll:
Josip

#19 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Josip »

znam da žive Hrvati i Srbi. to su ljudi po nacionalnom opredjeljenju, dok istih po regionalnoj osnovi ima i Bosanaca i Hercegovaca.

znam da ima i Bošnjaka, posebno od rata na ovamo. Sada kako će se zvati neki novi koji dolaze ili mjenjaju svoje opredjeljenje, to ne bih znao
Barbarez

#20 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Barbarez »

Zato sto 95% pravoslavaca/Srba u BiH sanja da budu u sastavu Srbije, sto 75% katolika/Hrvata sanja da BiH bude u sastavu Hrvatske i sto 90% muslimana/Bosnjaka nikada nisu imali nacionalnu ni drzavnu ni nikakvu svijest pa ih i danas kada se BiH raspada vise interesuje da li Selma Hayek dobila 4 ili 5 orgazama sinoc nego sta im se desava za zemljom u kojj su se rodili i u kojoj zive.

Mali grubo generalizovano ali je tako!

Fin dan zelim ;)
Josip

#21 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Josip »

Barbarez wrote:Zato sto sto 75% katolika/Hrvata sanja da BiH bude u sastavu Hrvatske

Mali grubo generalizovano ali je tako!

Fin dan zelim ;)

jesi li siguran da je samo 75%. to je punooo punooo veći postotak
cyprus

#22 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

Još kad bi iko ovdje znao šta je nacionalnost bilo bi dobro :-) . Ja opet kažem, potpuno nepotreban termin.
Josip

#23 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Josip »

cyprus wrote:Još kad bi iko ovdje znao šta je nacionalnost bilo bi dobro :-) . Ja opet kažem, potpuno nepotreban termin.

svak ima pravo na mišljenje pa i ti da je to nepotreban termin.

meni je i te kako potreban termin. ne da bi, ne daj Bože, zbog toga mrzio druge nego radi drugih razloga.
cyprus

#24 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

Josip wrote:
cyprus wrote:Još kad bi iko ovdje znao šta je nacionalnost bilo bi dobro :-) . Ja opet kažem, potpuno nepotreban termin.

svak ima pravo na mišljenje pa i ti da je to nepotreban termin.

meni je i te kako potreban termin. ne da bi, ne daj Bože, zbog toga mrzio druge nego radi drugih razloga.
Pa hajde, definiši nacionalnost.
Josip

#25 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Josip »

nacionalnost je prema meni pripadnost jednome etnosu. ja pripadam Hrvatskom etnosu, znači Hrvatske sam nacionalnosti.

a ti si se sada uhvatio u zamku svojih riječi. niti ne znaš da ne postoji jedna sveprihvaćena definicija nacionalnosti. kao što ne postoji jedna sve prihvaćena definicija za puno toga.

sada se nemoj napraviti pametan i reći neku definiciju i to je to. nacionalnost se drugačije gleda kod nas, drugačije na zapadu, drugačije u americi-ako kod njih ikako to i postoji u obliku kao kod nas.

evo kod Francuza svi koji govore Francuski su za prave Francuze Francuzi. dok se oni u baskiji ili dijeli normandije ne osjećaju baš kao etnički Francuzi.
Post Reply