U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by PipiDugaDevetka »

Intervju prof. dr. Ahmeda Smajića sa Polj. prehr. fakkulteta SA, dat Oslobodjenju - dodatak Pogledi, subota, 23. avgust 2008.g. wrote: Podnaslov:
Kad direktor Državne granične službe kaže da imamo stotine nelegalnih prelaza, onda možete misliti kakvu mi hranu jedemo * Kod nas se 70 posto svježeg mesa uvozi iz Latinske Amerike, Latvije, Estonije,...To svježe meso je uglavnom starijeg datuma, a zna se desiti da je ponekad staro i po 10 godina *
Sejad Mačkić skreće sa teme. U vijesti se govori o HEMIJSKOJ ispravnosti hrane, a ne o organoleptičkoj koja je isto tako važna.

Možda ste za 1. maj, praznik rada jeli i ovo, ne bi me iznenadilo da jeste:

O KLONETINI:
http://www.poljoprivreda.ba wrote: Zastupnici Evropskog parlamenta zatražili su u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zabranu kloniranja životinja za ljudsku prehranu, pišu evropski mediji. Rezolucijom usvojenom gotovo jednoglasno zatražen je također embargo na uvoz kloniranih životinja, njihovih potomaka i bilo kakvih drugih kloniranih proizvoda.
Europarlamentarci su zabrinuti zbog visoke stope smrtnosti kloniranih životinja.

"Kloniranje je nevjerojatno rasipan način proizvodnje hrane, koji uzrokuje smrt mnogih životinja samo da bi se proizveo jedan uspješan klon", rekla je zastupnica Zelenih Caroline Lucas.
"Dokazano je da životinje koje prežive kloniranje imaju više mana i umiru ranije od ostalih životinja", istaknula je.

"Samo osam posto kloniranih ovaca ima potomke ili embrije koji mogu preživjeti. Kod krava je to 15 do 20 posto, kod koza manje od tri posto, svinja tri do pet posto, a zečeva manje od dva posto", kazala je.

U raspravi je izražena bojazan i da bi kloniranje moglo smanjiti genetsku raznolikost stoke, dok američka nevladina organizacija Centar za sigurnost hrane (CFS) upozorava da bi korporacije poput Monsanta patentiranjem kloniranih životinja mogle steći kontrolu nad cijelim životinjskim vrstama.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ocijenila je u januaru da je klonirana hrana sigurna za korištenje, što smatra i američki FDA.

Evropska skupina za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE), savjetodavno tijelo Evropske komisije, izrazila je međutim sumnju da je kloniranje životinja radi prehrane etički opravdano.

U Evropi i svijetu, prenosi Hina, trenutno se ne prodaju proizvodi od kloniranih životinja. Na tržištu bi se po nekim procjenama mogli naći do 2010.

Izvor: FENA
Šta je problem sa klonetinom ako EU i FDA iz USA odobravaju istu. Nije ispitana, a životinje da bi preživjele moraju biti naveliko tretirane hormonima, mineralima, lijekovima i ko zna sa čim sve još ne!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#27 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Toto »

ma dobro sto je to smrznuto 10 g
cojek vise nije siguran da nisu kenguri, nilski konji i ostali hajvan
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

arslanica wrote:
trinaesti wrote:
arslanica wrote:jedni kazu meso Vako, neki drugi pak meso Nako ... odoh ja fino u vegetarijance .. a "mesarima" kako bude ...
p.s. ionako ga rijetko jedem :razz: :run:
a kako ces znat da povrce koje jedes nije genetski modificirano?
znam 100% da nije genetski modificirano ... jer je iz baŠČe moje majke ... a ona koristi samo prirodno ... :razz:
Ako sjemena kupuje po našim prodavnicama i ako piše da je sjeme iz landijeHo,...Hehehehe :D Nije GM, 160% :D
Krompir, ako je otporan na kr. zlaticu, pa je nema ili ima po nekoliko njih sa crnom utrobom ispalom, to je siguran znak da se radim o Bt. GM krompiru za kojeg je dr. Arpad Pusztai naučno dokazao da je opasan za ljudsku i životinjsku ishranu. Uskoro će u sa. polju prolistati krompir, pa uprati ima li krompirove zlatice u bašči gospodje mame.

Ne radujem se ovome, ali tako nam je svima....Vidi spot sa našim političarima,...
ružmarin-a

#29 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by ružmarin-a »

sjever76 wrote:mujanic u hrasnom kod bosmala prodaje trenutno naj bolje cevape u gradu.probao sam iz desetak mesara i jedino se kod njih cevapi ne skupe i ne smrde po loju.deyton i hodzic od proslog vikenda na crnoj listi.ono je sve samo cevap nije.
i ja sam odavno primjetila da nesto nije u redu sa mesom, ali otkako saznadoh za Mujanića, stalno kupujem kod njih, još im Dejton konkurenciju udario nedaleko, čisto sumnjam da će im nauditi.
Čula sam ovu priču i za kengursko i ostalo meso, stvarno, inspekcije treba da rade svoj posao...
Danas je sve nezdravo, teško da se može naći kvalitetnih namirnica, od svježih do industriskih...
PipiDugaDevetka

#30 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Toto wrote:ma dobro sto je to smrznuto 10 g
cojek vise nije siguran da nisu kenguri, nilski konji i ostali hajvan
Gdje da kuppim kengurov but ili još bolje, gdje konjokradice prodaju meso naših bh. divljih konja?
Treba mi jedno dvadesetak kg,....Postao sam prisilni djelomični vegy, pa ne jedem meso (Svo meso u BiH je neispravno), a rado bih se omrsio, konjetinom,...
floki

#31 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by floki »

pa onda nam jedino preostaje da u moru raznoraznih gripica, ludara i inih u labosu smućkanih virusa i viroza pređemo na insekte ..
PipiDugaDevetka

#32 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

http://www.ngo.ba/content/view/3249/52/ wrote:
GMO u BiH sve je prisutnija!

Izvor: Društvo za zaštitu prava Životinja Noa

20 Novembar 2008

Kako zemlje u okruženju uvode sve više reda u pogledu zaštite svog stanovništva od GMO proizvoda, na tržištu BiH je stanje sve katastrofalnije jer svakodnevno je sve više GMO proizvoda na našim tržnicama. Uvodeći sve više zaštitnih mjera za ljudsku i stočnu hranu okolna tržišta ujedno štite svoje stanovništvo od neželjenih posljedica ove pošasti, koja im je nametnuta ugovorima o obavezujućem uvozu GMO.

Zemlje u okruženju imaju potpisane ugovore koji ih obavezuju na uvoz određenih količina genetski modifikovane hrane, što im je jedan od nametnutih uslova za primanje u društvo EU ujedno i kao uslov za dobijanje podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Ni jedna od zemalja ne želi ove ugovorima nametnute GMO obaveze uvoza hrane koja je štetna po zdravlje stanovništva, pa ih se rješavaju izvozom na treća tržišta koja su bez pravne zaštite. Građani tih nezaštićenih zemalja postaju prekomjerni konzumenti rizične GMO hrane, a njihovo tržište se pretvara u deponije GMO proizvoda iz svih zemalja svijeta koje se na taj način žele riješiti rizičnih proizvoda.

BiH je upravo regionalna deponija GMO proizvoda, koje niko ne želi. BiH nema ni osnovnu zaštitu, pa su njeni ne edukovani stanovnici lake žrtve "GMO programa za zemlje trećeg svijeta", sa neutvrđenim posljedicama. Za mnoge zemlje najlakši način rješavanja GMO proizvoda je upravo kroz izvoz u zemlje koje nemaju djelotvorne zaštitne mehanizme, a po strukturi su podložne korupciji i jeftinom uvozu bez potpune provjere proizvoda.

U tim slučajevima najčešće se uvoznici oslanjaju na podatke koje izdaje zemlja izvoznik, a ti podaci koji su na dekleracijama za treće zemlje obično nemaju potpune informacije o proizvodima jer su namjenjeni izvozu. U BiH slučaju osnova je profit mešetara koji ne vode računa o nikakvim oznakama, svi vide samo brzu zaradu što je najbrutalniji oblik ponašanja prema potrošačima.

EU ima stroga pravila o podacima za GMO proizvode unutar svog prostora što je poznato svima koji duži niz godina prate otpor GMO-u u EU. Ucjena kroz GMO je strateški projekt SAD. Većine zemalja trpi pritiske na ekonomiju i tržišta ne samo trećeg svijeta već i u svojoj zemalji.

Pritisak je direktno proporcionalan nedjlotvornošću državnih zaštitnih mehanizmima u području GMO proizvoda. Sve zemlje svijeta bez razlike na tehnološki napredak su izložene stalnom pritisku SAD po pitanju uvoza GMO proizvoda. Samo što neke svoj problem nametnutih obaveza rješavaju u zemljama poput BiH na način da vruć GMO proizvod prebace u komšijsko dvorište, smatrajući to barem kratkoročnim rješenjem, za ono što donose posljedice.

BiH kao ni mnoge slične zemlje regiona nemaju djelotvoran zaštitni mehanizam, a ni prave informacije koje su uskraćene i drugim zemljama djelovanjem moćnog sistema lobiranja u korist GMO inženjeringa koji u tajnosti vlada informacijama koje ne želi dijeliti ni sa vladama zemalja koje su na razne načine prinuđene na uvoz GMO proizvoda.

Javnosti većine zemalja je nepoznat GMO inženjering sa ciljem "friziranja prirode" kao i sa tim koji su konačni ciljevi SAD u vezi sa GMO strategijom. Stanovništvo u BiH je bez obzira na prirodne resurse kao i na klimatske pogodnosti u sve većim egzistencijalnim teškoćama jer za hranu izdvaja i do 70% kućnog budžeta za razliku od EU građana koji za hranu izdvajaju 15% od sredstava u domaćinstvu. Povećanjem uvoza osnovnih prehrambenih proizvoda koji svakodnevno poskupljuju povećava se ovisnost BiH tržišta. Samim tim sve je uočljivije sistematsko urušavanje domaće proizvodnje hrane u BiH koja je doskora bila strateški osnov stabilnosti regiona.

Ovaj proces upravo pogoduje GMO stratezima da ovladaju prostorom do tačke sa koje više nije moguće revitizovati domaću proizvodnju zdrave hrane. U tom slučaju daljnji scenario potpune ovisnosti je poznat. Potpuna dominacija širokog spektra. Veći dio stanovništva BiH u neznanju i neimaštini kupuje ove proizvode, a da nije ni elementarno upoznato s tim da je konzument GMO proizvoda sa nepoznatim posljedicama po zdravlje. Zdravlje stanovnika BIH je prešutno prepušteno GMO inženjeringu, a BiH će poslužiti kao prostor za testiranje.
U daljnjem radu građani BiH su idealni kao pokusni kunići za daljnja usavršavanja tehnologije u proizvodnji GMO hrane i sjemena. BiH je već sad veliki regionalni deponij GMO hrane, ne samo za ljude već i za životinje što dodatno povećava rizike po zdravlje stanovništva i okolinu. BiH građani već odavno premašuju sve EU utvrđene postotke o upotrebi GMO proizvoda po stanovniku što ako se uskladi sa podacima o sve većoj učestalosti raznih oboljenja ukazuje na ubrzano skraćenje životnog vijeka građana BiH.
Poražavajuće je da oni koji su odgovorni za ovo stanje mirno i dalje dilaju GMO proizvode, kockajući se zdravljem građana koje je svakim danom sve skuplje s obzirom na stanje u zdravstvu. Na banjalučkoj pijaci svakodnevno se ručno skidaju male naljepnice muhe sa svakog pojedinačno označenog proizvoda namjenjenoga EU tržištu pa tako pripitomljene GMO plodove vraćaju u gajbice sa oznakom EU. Naravno da će ih u dobrom raspoloženju prodavati kao lijevčanski domaći o takvim pojavama inspekcije "ne znaju ništa" biće s razlogom i ako se jasno radi o prevari potrošača.

A što se tiče sjemena zla ne treba ići tražiti ga, jer već je tu, vidljivo na parcelama uz samu cestu, doduše označeno radnim oznakama...
I naša država, podržava sijanje otrovnog krompira po BiH:
http://www.poljoprivreda.ba wrote:
DANI KRUMPIRA U FOJNICI 2007.g.

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo u suradnji sa zemljoradničkim zadrugama Fojnica i PUP istraživao je mogućnosti uvođenja novih sorti i primjenu novih tehnologija u proizvodnji krumira.
Rezultati istraživačkog rada bit će predstavljeni

Te dvije zadruge zasadile su veće površine pod sjemenskim krumpirom, što prati i certificira Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.
Zemljoradničke zadruge Fojnica i PUP stoga i široj javnosti žele predstaviti rezultate zajedničkog rada organiziranjem manifestacije ''Dani krumpira“ 27. srpnja.
Prisustvovat će od 100 do 150 sudionika, od kojih je 70 posto proizvođača krumpira. Tu će biti i predstavnici Osječke županije iz RH , Petrokemije iz kKutine, Agroplanta iz Nizozemske, Bayer Cropsa, te Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvor: Bljesa.info
Bayer=Lider u genetskoj modifikaciji.

Čak i ovaj tzv, organski krompir, koji se može kupiti u Merkatorima, 3,5KM za 2kg, i to je GM Bt. krompir. Ako za neki od GM proizvoda nema naučnih dokaza za to da je otrovan, ZA GM Bt. krompir je NAUČNO DOKAZANO DA JE OTROVAN I ZA LJUDE, I ZA ŽIVOTINJE.

Šta je to Bt. (Bacillus thuringiensis)?
Evo ovdje objašnjenja:

http://www.vjesnik.com/html/2004/02/21/ ... ?r=sta&c=1

Udvojenost, papričica u paprici, struktura glavice luka udvojena, pa ne možeš napraviti sogan dolmu, kukuruščić na klipu kukuruza,....Krastavci, zelena salata i paradajz, ako puštaju puno ''vode'', siguran znak da se radi o GM biljkama.

Mona Ziza sa klipom GM kukurza:
Image
zijancer

#33 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

PipiDugaDevetka wrote:
Možda ste za 1. maj, praznik rada jeli i ovo, ne bi me iznenadilo da jeste:

O KLONETINI:
http://www.poljoprivreda.ba wrote: Zastupnici Evropskog parlamenta zatražili su u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zabranu kloniranja životinja za ljudsku prehranu, pišu evropski mediji. Rezolucijom usvojenom gotovo jednoglasno zatražen je također embargo na uvoz kloniranih životinja, njihovih potomaka i bilo kakvih drugih kloniranih proizvoda.

BLA..BLA..BLA

"Kloniranje je nevjerojatno rasipan način proizvodnje hrane, koji uzrokuje smrt mnogih životinja samo da bi se proizveo jedan uspješan klon",
rekla je zastupnica Zelenih Caroline Lucas.
"Dokazano je da životinje koje prežive kloniranje imaju više mana i umiru ranije od ostalih životinja", istaknula je.

"Samo osam posto kloniranih ovaca ima potomke ili embrije koji mogu preživjeti. Kod krava je to 15 do 20 posto, kod koza manje od tri posto, svinja tri do pet posto, a zečeva manje od dva posto", kazala je.

bla bla bla
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ocijenila je u januaru da je klonirana hrana sigurna za korištenje, što smatra i američki FDA.
bla, bla
U Evropi i svijetu, prenosi Hina, trenutno se ne prodaju proizvodi od kloniranih životinja. Na tržištu bi se po nekim procjenama mogli naći do 2010.
Izvor: FENA
Šta je problem sa klonetinom ako EU i FDA iz USA odobravaju istu. Nije ispitana, a životinje da bi preživjele moraju biti naveliko tretirane hormonima, mineralima, lijekovima i ko zna sa čim sve još ne!

osoba flj wrote: kako nikome nije jasno da je proizvodnja kloniranih zivotinja skuplja nego ona na stari, prirodni, nacin :cry:
a jos piše... :cry: crnim slovima na svijetloj pozadini

naravoucenje : ako smo je jeli, trebali bi biti veoma iznenadeni finansijskom konstrukcijom tog poslovnog poduhvata
Last edited by zijancer on 04/05/2009 16:35, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#34 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Pročitaj još jednom sve, pa onda bla bla, bla,...FINO PIŠE DA SMO LABORATORIJA, KUNIĆI, MIŠEVI I ISPLATI IM SE TO TESTIRANJE,....NIgdje nisam tvrdio da sam pronašao klonetinu, nego sam rekao MOŽDA¨!
BLA BLA BLA
Fordas

#35 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Fordas »

Pa, se vi onda bunite protiv halal mesa :roll:
zijancer

#36 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

:cry:

da bi smo bili pokusni kunici, potreban je organizovaniji, a ne sporadicni pristup
i masovna proizvodnja, bar za potrebe experimenta 1. maj u bosni i hercegovini
zar ne?
PipiDugaDevetka

#37 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

http://www.poljoprivreda.ba wrote:Jelena Šehović, šef Odjela za patologiju u Opštoj bolnici u Sarajevu, kaže da je broj malignih oboljenja učetvorostručen u odnosu na predratni period.

"Rak debelog crijeva i žučne kese kod građana je četiri puta češći nego u predratnom periodu. Međutim, iako postoji realna opasnost da su ove bolesti učestalije zbog kvaliteta hrane, zbog toga što kod nas nisu izvedena temeljita istraživanja, ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je to zbog loše ishrane i prisustva štetnih sastojaka u hrani", upozorila je Šehovićeva.
Prije nekoliko godina Zavod za javno zdravstvo FBiH je ''iznenada'' bio super opremljen IT i ostalom opremom iz donacija i povoljnih kredita.
Posao ZZJZ FBiH je, između ostalog, to da prati od čega bolujemo i od čega umiremo.
zijancer

#38 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

the masovna proizvodnja ?
PipiDugaDevetka

#39 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

zijancer wrote::cry:

da bi smo bili pokusni kunici, potreban je organizovaniji, a ne sporadicni pristup
i masovna proizvodnja, bar za potrebe experimenta 1. maj u bosni i hercegovini
zar ne?
Ok, eto zeznuo sam se.
Meso bh. jaganjaca je najsladje nešto što sam kušao u svom životu, rekao je Petr Nikol nekadašnji Guverner CBBiH, inače iz N. Zelanda.

Sve je tako zdravo, ispitano i pod kontrolom,....Povlačim se, samo mi žao djece, svako malo nekome treba mijenjati koštanu srž,...Redovno, mjesečno, tri puta nazovem humani telefon, sevapa radi,...
zijancer

#40 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

meso vise nije ukusno, jer ta jagnjad vec decenijama nisu travojedi
vec svastojedi: silaza, stocno brasno i razni kokteli
tako da su zbog nacina ishrane slicnija svinjama

hm.. tu sumnjam da bi se neko ustrucavao da jeftino isporuci kakvu zamrznutu generaciju
Last edited by zijancer on 04/05/2009 17:13, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka

#41 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

zijancer wrote:meso vise nije ukusno, jer ta jagnjad vec decenijama nisu travojedi
vec svastojedi: silaza, stocno brasno i razni kokteli
tako da su zbog nacina ishrane slicnija svinjama
Ih, da je do ukusa samo,....Zaboravio si govedji hormon brzog rasta BGH, inače zabranjen all over the world, ...Samo kod nas možeš čuti vijest tipa: Krava otelila troje,...Petero (Brčko) što je dokaz korištenja BGH (Bovine Growth Hormone) radi povećanja mliječnosti i mase,... Eh, sada kada sam sve svoje paranoje ili ''paranoje'' iskazao, povlačim se iz diskusije. Javiše li kako je Tihiću debelo crijevo jer je za 1. maj bio na kontroli u Emoni?
Da Bgd-a im svima metastaziralo!
zijancer

#42 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

evo editovano je gore :-)
zijancer

#43 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

zivjela pastrmka (ona kod kiseljaka, pecanje na kilo) :)
sheilak

#44 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by sheilak »

Ja uopste ne jedem crveno meso - nikakvo, a izgleda da cu prestati jesti meso uopste. :-?
edvin

#45 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by edvin »

Pa ovo je zaista skandal. :x
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#46 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Toto »

zijancer wrote:zivjela pastrmka (ona kod kiseljaka, pecanje na kilo) :)
da je riba meso i vuk bi u more skako :-D
Better Man

#47 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Better Man »

karanana wrote:
Better Man wrote:Mi nikad ne kupujemo zaleđeno meso, već isključivo svježe i kad kupujemo faširano mama na licu mjesta izabere komad koji joj se sviđa i mesar ga izfašira, a ne sad da kupujemo već faširano meso. meso trreba uvijek kupovti kod poznatih mesara sa višedecenijskom tradicijom i koji uvijek imaju svježe meso. Najbitnije je da nekupujete zaeđeneo meso i od mesara koji su vam ne poznati.
pa tekst ni ne kaze da je meso vec fasirano. kako mozes znati kad dodjes u mesnicu jeli komad mesa koji trazis da ti se fasira sve do tog jutra bio zaledjen 10-12 godina pa ga mesar to jutro odledio?
Pa lijepo, jer mesar kod kojeg kupujemo meso je tatin stari poznanik i čovjek sa višedecenijskom tradicijom u prodaji mesa i mesnih prerađevina. I nebrojeno puta je tata bio u njegovinm pogonima gdje se vrši klanje životinja i priprema mesa za radnju i prodaju.
Better Man

#48 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Better Man »

slavkoimamodilera wrote:
Better Man wrote:Mi nikad ne kupujemo zaleđeno meso, već isključivo svježe i kad kupujemo faširano mama na licu mjesta izabere komad koji joj se sviđa i mesar ga izfašira, a ne sad da kupujemo već faširano meso. meso trreba uvijek kupovti kod poznatih mesara sa višedecenijskom tradicijom i koji uvijek imaju svježe meso. Najbitnije je da nekupujete zaeđeneo meso i od mesara koji su vam ne poznati.
Sve stoji i to tako treba, ali pazi ovo - ides na rostiljadu kod jarana na vikendicu, zaletis se do npr. daytona da kupis cevape - ko ti garantuje da ti cevapi nisu napravljeni od zaledjenog argentinskog mesa? ;-)
Vidiš, ćevape nikad ne kupujem u daytonu i sl., već isključivo kod čovjeka kod kojeg decenijama kupujemo meso i koji je stari majstor svog zanata. Rađe nebi okusio mesa, nego ga kupio u nepoznatoj mesnici, odnosno na mjestu koje ne poznajem i gdje nisam siguran dali je svježe ili zaleđeno.
Last edited by Better Man on 04/05/2009 21:08, edited 1 time in total.
Better Man

#49 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Better Man »

Ko god ima mogučnosti da sam uzgaja voće i povrće ne treba bježati od toga. Mi svake godine posijemo osnovne stvari tipa krompir, luk, mrkva, grašak, paradajz, zelje prasa itd, isto tako imamo svoj voćnjak u kojem najviše uzgajamo jabuke, a ima i drugog voća. I svo ovo povrće i voće su apsolutno prirodni, bez dodataka i špricanja. obzirom da voće nikad ne špricamo jedne godine rod bude fenomenalan i jako puno plodova, dok druge godine bude slabiji sa manje plodova. Ali ono što je najvažnije je da jedemo domaće proizvedeno voće i povrće 100% bez bilo kakvih hemijskih dodataka i bez špricanja.
zijancer

#50 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

ma toto :| ako nemamo izbora po pitanju kvalitete, he :razz: imamo kod kolicine
zao mi je sto nemam uslove da nabavim my owNN fabriku mlijeka
Image
pa neka filuju antibioticima koga god zele, koliko zele :cry:
Post Reply