U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sebilj

#1 U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by sebilj »

Oko 80 odsto građana BiH jede mljeveno meso staro više od deset godina, koje se zaleđeno uvozi iz zemalja EU i Južne Amerike, rekao je sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH Mesud Lakota.

Foto: Ilustracija"Kilogram stare i smrznute junetine ili govedine, koja se uvozi u BiH, naši trgovci plaćaju oko 2,60 KM, a kasnije kilogram ovog mljevenog mesa prodaju po cijeni od deset do 15 KM", naglasio je Lakota i dodao da je to meso koje zemlje EU i Južne Amerike drže u hladnjačama kao robne rezerve.

Prema njegovim riječima, ove zemlje nakon određenog perioda obnavljaju rezerve mesa i prodaju ga u zavisnosti od toga u kakvom je stanju meso koje su desetak godna držali u hladnjačama.

"Iako bi staro zamrznuto meso trebalo da se uništava, ono se najčešće prodaje u bescijenje, a naši trgovci ga kupuju", naglasio je Lakota i izrazio sumnju da meso može biti ispravno nakon što je deceniju bilo zamrznuto, iako postoje neki dokumenti koji navodno potvrđuju njegovu ispravnost.

On je dodao da građani ovo meso najčešće konzumiraju jedući ćevape, burek ili neku drugu brzu hranu.

"Smatram da je nedovoljna kontrola na tržištu. Kupujući meso, mi nismo sigurni odakle je ono, jer na deklaracijama ne piše zemlja porijekla, koliko je meso staro ili kako je životinja uzgajana", rekao je Lakota za "Fokus".

List navodi da potvrda o tome da građani ne mogu biti sigurni u ispravnost hrane koju jedu jesu i preliminarni rezultati ispitivanja hrane u BiH, koji ukazuju na prisustvo bakterija, kvasaca i gljivica u nedozvoljenim količinama, te teških metala, mikotoksina i rezidua antibiotika u pojedinim uzorcima hrane.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane u BiH Sejad Mačkić rekao je da za određeni broj uzoraka Agencija još nije dobila rezultate, te se ne može govoriti o konkretnim podacima koliko je uzoraka neispravno.

On je rekao da preliminarni rezultati ukazuju na postojanje određenih nepravilnosti u pogledu bezbjednosti proizvoda, dodajući da su najčešće mikrobiološki bili neispravni uzorci gotovih jela i da mikrobiološka neispravnost uzoraka može da ukazuje na prisustvo bakterija.

"Prisustvo mikroorganizama u hrani zavisno od vrste utvrđenog mikroorganizma može ukazivati na fekalno zagađenje, nepravilno rukovanje hranom, kliconoštvo lica koje rukuju sa hranom ili na nešto drugo", objasnio je Mačkić i dodao da je Agencija za bezbjezdnost hrane BiH provela uzorkovanje hrane od 23. februara do 16. aprila ove godina na prostoru BiH.

Predsjednik Asocijacije potrošača RS Ljubo Janjić istakao je da rezultati o neispravnosti hrane samo ukazuju na činjenicu da treba pooštriti kaznene odredbe za one koji ne poštuju higijenske propise i nemaju odgovarajućih higijenskih uslova potrebnih za proizvodnju, odnosno prodaju hrane.

"Kaznena politika doprinijela bi boljoj konkurenciji među proizvođačima, što bi uticalo i na zaštitu potrošača", konstatovao je Janjić.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#2 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by pape »

Image

Trazili ste, .... gledajte, .... http://sendables.jibjab.com/view/YA5TZfthiLTRuc9n
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Truba »

tako je :)
Better Man

#4 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Better Man »

Mi nikad ne kupujemo zaleđeno meso, već isključivo svježe i kad kupujemo faširano mama na licu mjesta izabere komad koji joj se sviđa i mesar ga izfašira, a ne sad da kupujemo već faširano meso. meso trreba uvijek kupovti kod poznatih mesara sa višedecenijskom tradicijom i koji uvijek imaju svježe meso. Najbitnije je da nekupujete zaeđeneo meso i od mesara koji su vam ne poznati.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#5 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Ma jok.
To je frisko samljeveno meso od robnih rezevi koje su stare vise od deset godina. :-)
karanana

#6 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by karanana »

Better Man wrote:Mi nikad ne kupujemo zaleđeno meso, već isključivo svježe i kad kupujemo faširano mama na licu mjesta izabere komad koji joj se sviđa i mesar ga izfašira, a ne sad da kupujemo već faširano meso. meso trreba uvijek kupovti kod poznatih mesara sa višedecenijskom tradicijom i koji uvijek imaju svježe meso. Najbitnije je da nekupujete zaeđeneo meso i od mesara koji su vam ne poznati.
pa tekst ni ne kaze da je meso vec fasirano. kako mozes znati kad dodjes u mesnicu jeli komad mesa koji trazis da ti se fasira sve do tog jutra bio zaledjen 10-12 godina pa ga mesar to jutro odledio?
slavkoimamodilera

#7 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by slavkoimamodilera »

Better Man wrote:Mi nikad ne kupujemo zaleđeno meso, već isključivo svježe i kad kupujemo faširano mama na licu mjesta izabere komad koji joj se sviđa i mesar ga izfašira, a ne sad da kupujemo već faširano meso. meso trreba uvijek kupovti kod poznatih mesara sa višedecenijskom tradicijom i koji uvijek imaju svježe meso. Najbitnije je da nekupujete zaeđeneo meso i od mesara koji su vam ne poznati.
Sve stoji i to tako treba, ali pazi ovo - ides na rostiljadu kod jarana na vikendicu, zaletis se do npr. daytona da kupis cevape - ko ti garantuje da ti cevapi nisu napravljeni od zaledjenog argentinskog mesa? ;-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Truba »

kako možeš znati da postoji mesnica u koju ulaziš?
kako možeš znati da je išta stvarno oko nas u ovom svijetu munjevitog napredka tehnike :D

možda smo mi samo jedan veliki kompjuterski pokus ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
starii

#9 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by starii »

pojeli su to sve bosanci za 1.maj :D
Mahalac

#10 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Mahalac »

Nisu, ja bacio 1.5kg cevapa kupljenih u mesari Mujanovic, nikad u zivotu nista gore nisam okusio, nisam smio jesti niti bilo kome dati...sve bacio. Uglavnom smo ostali gladni.
Jos su kao poznati al eto valjda mass production za 1Maj.
arslanica

#11 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by arslanica »

jedni kazu meso Vako, neki drugi pak meso Nako ... odoh ja fino u vegetarijance .. a "mesarima" kako bude ...
p.s. ionako ga rijetko jedem :razz: :run:
karanana

#12 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by karanana »

Mahalac wrote:Nisu, ja bacio 1.5kg cevapa kupljenih u mesari Mujanovic, nikad u zivotu nista gore nisam okusio, nisam smio jesti niti bilo kome dati...sve bacio. Uglavnom smo ostali gladni.
mujanovic ili mujanic?

jeli govoris o mesari mujanovic u vogosci ili mujanic sa mesarama u hrasnom i u blazuju?

ja kod mujanica nisam nikad naletio na lose meso, a i teleci cevapi su mi dobri bili, ali moguce je da su zbog praznika mljeli sve i svasta.
trinaesti

#13 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by trinaesti »

Mahalac wrote:Nisu, ja bacio 1.5kg cevapa kupljenih u mesari Mujanovic, nikad u zivotu nista gore nisam okusio, nisam smio jesti niti bilo kome dati...sve bacio. Uglavnom smo ostali gladni.
pa nisi valda kupio samo 1,5 kilu cevapa?
trinaesti

#14 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by trinaesti »

arslanica wrote:jedni kazu meso Vako, neki drugi pak meso Nako ... odoh ja fino u vegetarijance .. a "mesarima" kako bude ...
a kako ces znat da povrce koje jedes nije genetski modificirano?
Luke Perry

#15 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Luke Perry »

sto bi neko drzao meso smrznuto 10 god?
zijancer

#16 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

Better Man wrote:Mi nikad ne kupujemo zaleđeno meso, već isključivo svježe i kad kupujemo faširano mama na licu mjesta izabere komad koji joj se sviđa i mesar ga izfašira,
tako i treba kupovati

:P
to meso iz zaLLeđenih Rezervi ustvari konzumirate kroz cijelu paletu proizvoda velikih proizvođača
paštete, rague, viršle ove one, nareske, salame i sl., jer tu se najbolje može maskirati kvalitet
zna se kakvog mirisa i ukusa treba biti svježe meso
Mahalac

#17 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Mahalac »

karanana wrote:
mujanovic ili mujanic?

jeli govoris o mesari mujanovic u vogosci ili mujanic sa mesarama u hrasnom i u blazuju?

ja kod mujanica nisam nikad naletio na lose meso, a i teleci cevapi su mi dobri bili, ali moguce je da su zbog praznika mljeli sve i svasta.
Valjda Mujanic ona kod DP-a na Tranzitu. Tu najcesce kupujem meso i zadovoljan sam. A sad sam uzeo nesto mesa i cevapa koje sam doslovno sve bacio. Cak su imali nesto kao neku plasticnu ovojnicu okolo(kad su se isprzili) pa su nalicili na virsle i to one ispuhane.Ne pretjerujem uzas zivi. Pokvario mi ugodjaj.
Ko sto rece valjda mass. production za 1Maj samo mu to ulazi u "file" a evo i na internet.
Paco

#18 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Paco »

1.5 kg cevapa?

I kad mi kazu da nema recesije u BiH... :-)
Mahalac

#19 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Mahalac »

Paco wrote:
1.5 kg cevapa?

I kad mi kazu da nema recesije u BiH... :-)
Nije valjda poanta sta sve sam kupio pored cevapa nego kvalitet mljevenog mesa :-?

...a recesije ima!
zijancer

#20 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by zijancer »

by the way, dobre ćevape je i inače kumst kupiti
breviar

#21 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by breviar »

Pa dobro, cevapi su sami po sebi vec otrov. Ova novost od starosti mesa uopste nije tako bitna.
Ionako se mnogi od nas svjesno truju tim 'specijalitetom'.
karanana

#22 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by karanana »

koliko dugo je u redu da se meso drzi zaledjenim?

ja u svom zamrzivacu imam mesa zamrznutog par godina.
arslanica

#23 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by arslanica »

trinaesti wrote:
arslanica wrote:jedni kazu meso Vako, neki drugi pak meso Nako ... odoh ja fino u vegetarijance .. a "mesarima" kako bude ...
a kako ces znat da povrce koje jedes nije genetski modificirano?
znam 100% da nije genetski modificirano ... jer je iz baŠČe moje majke ... a ona koristi samo prirodno ... :razz:
Dinostula

#24 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by Dinostula »

Sad znam zasto u ratu nije bilo peseka i macaka :shock:
Primjetio sam da u krugu 500m od cevabdzinica nema zivotinja, jako cudno :lol:
sjever76

#25 Re: U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina

Post by sjever76 »

mujanic u hrasnom kod bosmala prodaje trenutno naj bolje cevape u gradu.probao sam iz desetak mesara i jedino se kod njih cevapi ne skupe i ne smrde po loju.deyton i hodzic od proslog vikenda na crnoj listi.ono je sve samo cevap nije.
Post Reply