Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Locked
kozolec

#201 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by kozolec »

Pregledao sam godišnji izvještaj NED-a za 2012 g…..pa evo i par činjenica o finansiranju NVO od strane NED-a:

- između 2005 -2012 NED kao »promotor« demokratije i ljudskih prava, istresao je kesu u visini od 7.668 253 $,
- za »razvoj« demokratije« između 2005-2012 finansirano je ukupno 45 NVO; od toga u 2012g. njih 23
Image

- novost je ta, da su finasirani i češki ogranci za rad na BiH tlu (AGORA, EUROPEUM, Transitions Online), a ima i »novih kolača« poput: Sarajevo Open Center, Foundation Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, Post-Conflict Research Center);

- u finansiranju NVO, i u poređenju 2011- 2012 g., najveći »pobjednici« su:

1. »Zašto ne« (+166% više sredstava…) … btw. najveće odstupanje pomenute je između 2009-2010g ( 2009g. uplaćeno 34.000 $, a već naredne godine 185.000 $ !!!) ….ovim finansiranjem se je »Zašto ne« uvrstio na drugo mjesto od svih 45 finansiranih NVO od strane špijunskog NED-a, između 2005-2012g.

2. Alternativna Televizija (+102% više sredstava)

3. Fondacija za kreativni razvoj (+83%...)

4. Pravo ljudski (+36%...)

- NVO koje su konstantno ( svaku godinu zapored ) potpomugnute sredstvima NED-a od 2005-2012 su:

1. Alternativna televizija 365.296 $

2. Omladinski Komunikativni Centar – OKC 336.270 $

3. Centar za informativnu dekomentaciju Banja Luka – BUKA 336.197 $

SPISAK NVO FINANSIRANIH OD STRANE NED-a U PERIODU 2005-2012
1. National Democratic Institute for International Affairs – NDI 2.585.000 $
2. Why Not 424.950 $
3. Alternativna Televizija - ATV 365.296 $
4. Youth Communication Center - OKC 336.270 $
5. Center for Informative Decontamination of Youth – BUKA 336.197 $
6. Foundation for Creative Development 205.650 $
7. Studio 88 199.430 $
8. Center for Investigative Reporting - CIN 188.000 $
9. Helsinki Committee for Human Rights in Republika Srpska 169.500 $
10. Pravo ljudski 162.150 $
11. Transparency International Bosnia and Herzegovina 159.000 $
12. Center for International Private Enterprise - CIPE 157.478 $
13. Forum of Tuzla Citizens 150.263 $
14. Center for Civic Cooperation-Livno 149.494 $
15. Press Council in Bosnia and Herzegovina 146.750 $
16. Association Alumni of the Centre for Interdisciplinary Postgraduate Studies - ACIPS 144.752 $
17. Balkan Investigative Reporting Network Bosnia and Herzegovina - BIRN 138.836 $
18. Center for Policy and Governance 125.000 $
19. Youth Cultural Center Abrasevic 123.900 $
20. Center for Development of Media and Analysis - Žurnal 120.320 $
21. Youth Information Agency - OIA 115.645 $
22. Human Rights Office Tuzla 88.565 $
23. Civil Society Promotion Center - CPCD 86.700 $
24. Independent Radio “Studio N” 85.372 $
25. Youth Movement "Revolt" 85.000 $
26. Association of Independent Creators and Activists - GETO 81.718 $
27. Youth Initiative for Human Rights - Bosnia and Herzegovina 75.000 $
28. Helsinki Citizens' Assembly-Tuzla 68.573 $
29. Mozaik Foundation 59.700 $
30. Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe- CDRSEE[url] 45.788 $
31. [url= http://www.aeobih.com.ba/index.php?lang=ba ]Association of Election Officials in Bosnia and Herzegovina
45.134 $
32. PCRC 45.000 $
33. Sarajevo Open Center - SOC 43.000 $
34. Foreign Policy Initiative BH 42.800 $
35. AGORA Central Europe CZ 40.000 $
36. EUROPEUM Central Europe CZ 40.000 $
37. Transitions Online CZ 38.300 $
38. Agency for Local Development Initiatives - ALDI 34.192 $
39. Foundation Humanity in Action Bosnia and Herzegovina 26.000 $
40. Nansen Dialogue Center - Mostar 24.965 $
41. Ostra Nula 24.700 $
42. Youth Resource Center - Tuzla 24.365 $
43. NGO Democracy-Organizing-Progress (DON) 23.500 $
44. Association for Informal and Political Education 19.000 $
45. Youth Organization DVOC 17.000 $
Last edited by kozolec on 23/07/2013 13:23, edited 2 times in total.
VjecitiStudent

#202 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by VjecitiStudent »

Ah taj CIN, pa kako se samo usudiše da o lopovu ovako nešto napišu, plaćenici jedni :D

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... fa-uio-bih
Warashii

#203 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by Warashii »

Meni je smjesno sto nekog zanima najvise finansiranje NVO-a, ne brine nas finansiranje BH politicara ali nas brine finansiranje NVO-a :-) .
kozolec

#204 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by kozolec »

Warashii wrote:Meni je smjesno sto nekog zanima najvise finansiranje NVO-a, ne brine nas finansiranje BH politicara ali nas brine finansiranje NVO-a :-) .
Gore ili smiješnije je to da nas NE ZANIMA finansiranje nabrojanih NVO... od USAID preko NED, NDI, IRI...
Warashii

#205 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by Warashii »

kozolec wrote:
Warashii wrote:Meni je smjesno sto nekog zanima najvise finansiranje NVO-a, ne brine nas finansiranje BH politicara ali nas brine finansiranje NVO-a :-) .
Gore ili smiješnije je to da nas NE ZANIMA finansiranje nabrojanih NVO... od USAID preko NED, NDI, IRI...
Kako? Zasto bi nas to zanimalo?
Nisu sve NVO politicki nastrojene jbte :-) a i one koje jesu i ne cine neku veliku stetu drzavi koliko je cine politicari na vlasti.
Politicari uzimaju od vlastitog naroda zalogaj iz usta da bi sebi ugodili a ovi dobijaju novac, vecinom nepovratna sredstva za razliku ovih nasih glavonja kad povuku MMF, sto cini poprilicno lijep unos novca u drzavu.
A ovi sto brinu neke za koje organizacije rade heh ne vjerujem da ce uciniti ista vise stete od trenutnih glavonja koje vladaju.
kozolec

#206 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by kozolec »

Warashii wrote:Kako? Zasto bi nas to zanimalo?

Jedan, meni od zanimljivijih projekata USAID, je iz Njihovog programa Demokracije i upravljanja pod nazivom Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH -ACCOUNT. Drugim riječima, USAID projekat vrijedan 1,1 mil. dolara kako bi se tobože suzbila korupcija….Nositelji ovog projekta je vrlo dobro poznati Center for Development of Media and Analysis (Udruženje Centar za razvoj medija i analize (CRMA)… ili još poznatiji pod imenom Žurnal, sa ironičnim motom “Jedina slobodna teritorija”. Žurnal je sisavac NED-ovih donacija od 2010g. ali u ovoj USAID-ovoj priči i obzirom na vrijednost projekta preuzeo je malo više odgovornosti služeći kontrolorima.
Ovaj projekt više nalikuje projektu Kontrole nad korpucijom, jer riječ “korupcija” je danas sveprisutna, normalna i prihvatljiva u svakom segmentu društva. Međutim, šta se dešava kada kao koordinator jednog antikorupcijskog projekta posjeduješ informacije o koruptivnim osobama, političarima, privredincima, pojedincima? Da li to znači da imaš kotrolu nad nečim, I da možeš defacto nadzirati i kontrolirati (ne) željene situacije u socijalnom, privrednom I političkom životu države?

Izvršni direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić: “Cilj je da napravimo mrežu nevladinih organizacija koje će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije… Podijelili smo područja djelovanja na obrazovanje, zdravstvo, privredu, pravosuđe i sistem javnih nabavki…”

Mreža ACCOUNT broji 103 NVO, koje kroz projekte obavještavanja (prijavljivanja) svojim financijerima pomažu uspostaviti sistem Kontrole informacija u svim segmentima društva. Imati “korisne” informacije iz područja pravosuđa, privrede ili sistema javnih nabavki, znači da se vrlo lako mogu stvoriti uslovi (ne)stabilnih situacija u interesu Nekog…griješimo ako mislimo, da će ovakvi projekti antikorupcije uveliko pomoći građanstvu…Otrcale parafraze NVO u njihovim predstavljanjima kao npr.: demokratija, pravednost, pravda, anti-korupcija, borba, prava građana, jednakost I sl. je jezični paravan financijera I kontrolora NVO u BiH. Nažalost, velik broj NVO pripada proameričkoj struji “savremene promocije demokratije”, gdje kao sisavci isključivo USAID i NED-ovih sredstava nalikuju na tragikomične konture društva.

Allen Weinstein, prvi predsjednik NED-a:"Mnogo od onoga što mi danas radimo je rađeno tajno od CIA prije 25 godina".
salvatore paradise

#207 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by salvatore paradise »

Ko god uzima pare od poreznih obveznika za ublehe je potpuno isti. Bili to politicari ili NVO sektor. Ej bolan 100 miliona maraka godisnje se izdvoji iz budzeta za ove parazite. Znas li sta bi se s tim novcem moglo uraditi?
palermo

#208 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by palermo »

salvatore paradise wrote:
Ko god uzima pare od poreznih obveznika za ublehe je potpuno isti. Bili to politicari ili NVO sektor. Ej bolan 100 miliona maraka godisnje se izdvoji iz budzeta za ove parazite. Znas li sta bi se s tim novcem moglo uraditi?
toliko operiraš sa tom sumom od 100 KM da bi bilo lijepo da nam daš neki dokaz kome su ta naše pare date.........uvjeren sam, kad bi dao spisak, da to ne bi imalo nikakve veze sa ovom temom.

A kome pare daje NED ili USAID je pitanje za američke porezne obaveznike.
Warashii

#209 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by Warashii »

100 mil. za nevladin sektor? Opa pa blago njima, ne trebaju im onda strani donatori .
I budimo realni vecina ozbiljnijih NVO ima transparentno "poslovanje", zna se ko im daje novac i za sto im daje.
Pazi nije da branim NVO jer je problem sto je vec neko pisao da je NVO nazalost odskocna daska mnogim buducim politicarima ali NVO je i jedini koji moze nesto konkretno i da radi jer sami gradjani su kod nas totalno neorganizovani i nezainteresovani.
Pa brdo stvari nebi znali samo da nije recimo CCI-a i odnedavno i jest frka za NVO upravo zbog CCI-a.
kozolec

#210 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by kozolec »

Warashii wrote:Pa brdo stvari nebi znali samo da nije recimo CCI-a i odnedavno i jest frka za NVO upravo zbog CCI-a.
CCI je pod kotrolnom i finanansijskom palicom inostranih donatora
http://www.cci.ba/pages/1/60/26.html
....transparentno i pošteno...ali...
Warashii

#211 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by Warashii »

kozolec wrote:
Warashii wrote:Pa brdo stvari nebi znali samo da nije recimo CCI-a i odnedavno i jest frka za NVO upravo zbog CCI-a.
Razumijem, ali sta to mjenja u drzavi koja je sva pod tudjom kontrolom?
kozolec

#212 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by kozolec »

Warashii wrote:
kozolec wrote:
Razumijem, ali sta to mjenja u drzavi koja je sva pod tudjom kontrolom?
Dobro pitanje.
Stvaraju se/ ili se mijenjaju željena stanja u državi.
salvatore paradise

#213 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

palermo wrote:
toliko operiraš sa tom sumom od 100 KM da bi bilo lijepo da nam daš neki dokaz kome su ta naše pare date.........uvjeren sam, kad bi dao spisak, da to ne bi imalo nikakve veze sa ovom temom.

A kome pare daje NED ili USAID je pitanje za američke porezne obaveznike.
Brojka je tacna, to se vrlo lako da provjeriti cak i preko neta. Ne pada mi na pamet da trazim spisak, jer je to potpuno irelevantno. Zasto drzava (vlada) daje novac (i to ogroman) nevladinom sektoru? Kakve to logike ima?
salvatore paradise

#214 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Warashii wrote:
100 mil. za nevladin sektor? Opa pa blago njima, ne trebaju im onda strani donatori .
I budimo realni vecina ozbiljnijih NVO ima transparentno "poslovanje", zna se ko im daje novac i za sto im daje.
Pazi nije da branim NVO jer je problem sto je vec neko pisao da je NVO nazalost odskocna daska mnogim buducim politicarima ali NVO je i jedini koji moze nesto konkretno i da radi jer sami gradjani su kod nas totalno neorganizovani i nezainteresovani.
Pa brdo stvari nebi znali samo da nije recimo CCI-a i odnedavno i jest frka za NVO upravo zbog CCI-a.
Vidim malo ironije u tvom postu, a nema potrebe za time. Da preko 100 miliona svake godine NVO sektor dobije od drzave...
Sta su to NVO do sada uradile konkretno? Par furackih protesta od kojih nije bilo nista i koji nisu donijeli nikakve rezultate i "performansi" poput onog Brkanovog kad je vukao napuhanu zlatnu kasiku po trgu Alije Izetbegovica i koji je ispao totalni debil kad ga je novinar pitao da li je svjestan da Alija to nikad nije izgovorio :D. I sta ce to NVO sektor uraditi ako novac dobija od vlade? Znaci da ce raditi u njihovom interesu, zar ne?
palermo

#215 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by palermo »

salvatore paradise wrote: Brojka je tacna, to se vrlo lako da provjeriti cak i preko neta. Ne pada mi na pamet da trazim spisak, jer je to potpuno irelevantno. Zasto drzava (vlada) daje novac (i to ogroman) nevladinom sektoru? Kakve to logike ima?
Pa daje,Udruženjima boraca, udruženjima invalida, udruženjima veterana rata, udruženjima slijepih i slabovidnih, udruženjima distrofičara , itd....ti misliš da ova udruženja ne treba da postoje .........dakle, da li država treba da daje pare nevladinom sektoru uopšte ne bi trebalo da bude upitno, svugdje u svijetu to ,između ostalih, i država radi, sasvim je drugo pitanje kako ona dijeli pare, i ima li kontrole utroška novca i to u kako smislu postignutih rezultata,tako i finasijske revizije...
salvatore paradise

#216 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

palermo wrote:
salvatore paradise wrote: Brojka je tacna, to se vrlo lako da provjeriti cak i preko neta. Ne pada mi na pamet da trazim spisak, jer je to potpuno irelevantno. Zasto drzava (vlada) daje novac (i to ogroman) nevladinom sektoru? Kakve to logike ima?
Pa daje,Udruženjima boraca, udruženjima invalida, udruženjima veterana rata, udruženjima slijepih i slabovidnih, udruženjima distrofičara , itd....ti misliš da ova udruženja ne treba da postoje .........dakle, da li država treba da daje pare nevladinom sektoru uopšte ne bi trebalo da bude upitno, svugdje u svijetu to ,između ostalih, i država radi, sasvim je drugo pitanje kako ona dijeli pare, i ima li kontrole utroška novca i to u kako smislu postignutih rezultata,tako i finasijske revizije...
Naravno da trebaju da postoje, nemam nista protiv nevladinih organizacija dok god ne jedu moje novce... A ako je nesto trend u svijetu, ne znaci da je pravedno ili ispravno...
palermo

#217 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by palermo »

salvatore paradise wrote: Naravno da trebaju da postoje, nemam nista protiv nevladinih organizacija dok god ne jedu moje novce... A ako je nesto trend u svijetu, ne znaci da je pravedno ili ispravno...
ma njie to bolan trend,to postoji stotinama godina (čak i na ovim prostorima) . Nevladine organizacije ukoliko rade dobro mogu da preuzmu mnoge funkcije države, i sve to učine mnogo jeftinijim. Pa recimo umjesto raznih Centara za socijalni rad , nevladine organizacije mogu da preuzmu dio poslova vezan za brigu o starim i nemoćnim, o invalidima i da ne nabrajam više........

Opet ti ponavljam, ispravno je pitanje, zašto nema kontrole davanje tog novca, transparentnosti, pravilnog ulaganja u nevladin sektor itd........a ne, zašto postoji nevladin sektor i zašto mu se uopšte pare daju
salvatore paradise

#218 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

palermo wrote:
salvatore paradise wrote: Naravno da trebaju da postoje, nemam nista protiv nevladinih organizacija dok god ne jedu moje novce... A ako je nesto trend u svijetu, ne znaci da je pravedno ili ispravno...
ma njie to bolan trend,to postoji stotinama godina (čak i na ovim prostorima) . Nevladine organizacije ukoliko rade dobro mogu da preuzmu mnoge funkcije države, i sve to učine mnogo jeftinijim. Pa recimo umjesto raznih Centara za socijalni rad , nevladine organizacije mogu da preuzmu dio poslova vezan za brigu o starim i nemoćnim, o invalidima i da ne nabrajam više........

Opet ti ponavljam, ispravno je pitanje, zašto nema kontrole davanje tog novca, transparentnosti, pravilnog ulaganja u nevladin sektor itd........a ne, zašto postoji nevladin sektor i zašto mu se uopšte pare daju
Ti ocito ne shvatas da je u pitanju oksimoron, vlada finansira NEVLADINE organizacije, koje bi trebale ciniti neku protutezu i biti korektivni faktor vlade. Sta ce one korigirati ako ih finansira ta ista vlada? To isto kao da mafija finansira muriju i da mi ocekujemo od murije da tu istu mafiju zaustavi. To moze ocekivati ili neki vjecni optimista ili budala.. mada je tanka granica izmedju toga

Ponavljam po stoti put, postojanje NVO sektora nije niti najmanje upitno. Upitno je finansiranje istog...
palermo

#219 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by palermo »

salvatore paradise wrote: Ti ocito ne shvatas da je u pitanju oksimoron, vlada finansira NEVLADINE organizacije, koje bi trebale ciniti neku protutezu i biti korektivni faktor vlade. Sta ce one korigirati ako ih finansira ta ista vlada? To isto kao da mafija finansira muriju i da mi ocekujemo od murije da tu istu mafiju zaustavi. To moze ocekivati ili neki vjecni optimista ili budala.. mada je tanka granica izmedju toga

Ponavljam po stoti put, postojanje NVO sektora nije niti najmanje upitno. Upitno je finansiranje istog...
kao prvo termin nevladine organizacije nije ispravan, ispravan je organizacije civilnog društva, kao drugo potpuno reduciraš djelovanje civilnog društva samo na jedan segment dakle korektiv vlasti, postoje i druge funkcije civilnog sekotra osim korektiva vlasti......uostalom,čak i da je samo korektiv vlasti, država primjera radi financira i medije,a medijska se sloboda pretpostavlja bez obzira ko daje pare....vlast nije država......ona je samo reprezent države, i kakva god bila vlast ona mora da ispunjava neke funkcije, a jedna je od njih da omogući civilnom sektoru da ispunjava svoju ulogu.......

i na kraju, odustajem od ove priče :D al stvarno...
salvatore paradise

#220 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Pa ko kaze da su mediji slobodni ili nezavisni? :D :D :D

Mislim, mogu ja tebe razumijeti. Mjesecno ti za ubleharenje legne fina para a sve sto trebas jeste da to opravdas na forumu. Brate uglavi i mene ako mozes negdje, zajedno smo jaci na forumu :)
black

#221 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by black »

Sinoć je na Jahorini u organizaciji NVO Gariwo otvorena Škola građanske hrabrosti.
taze ubleha :mrgreen:
Alfons Kauders

#222 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by Alfons Kauders »

black wrote:
Sinoć je na Jahorini u organizaciji NVO Gariwo otvorena Škola građanske hrabrosti.
taze ubleha :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
palermo

#223 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by palermo »

salvatore paradise wrote:Pa ko kaze da su mediji slobodni ili nezavisni? :D :D :D

Mislim, mogu ja tebe razumijeti. Mjesecno ti za ubleharenje legne fina para a sve sto trebas jeste da to opravdas na forumu. Brate uglavi i mene ako mozes negdje, zajedno smo jaci na forumu :)
kako ti kažeš :D
kozolec

#224 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

Post by kozolec »

Nebitan32 wrote:

ZABRANJENI FORUM LICE I NALIČJE NVO U BIH

12000 NVO u BIH
@Nebitan32, hvala za link....Moram priznati da mi je žao da sam potrošio svoje vrijeme na gledanje ove emisije, jer evidentno je da se sve vrti u začaranom krugu.
- Jedina gospođa u studiju je bila ta koja je kao prozvala strane ambasade, fondacije i NVO, ali ipak njene projekte finansira FOD!? Aferim na branjenju načela principijelnosti, ali ipak FOD je hrani...
- G. Aleksandar iz OKC svojom neverbalnom komunikacijom jasno pokazuje da ga je strah izbaciti iz sebe odgovor ko ga finansira. Svi smo ovdje vidjeli da je samo od NED-a financiran u iznosu 330.000$ u zadnjih sedam godina.
- Uopšte me ne iznenađuje nepojavljivanje članova iz CCI-a što će se naravno pokazati u budućnosti kao kontraproduktivan potez po njih ( Hvala Bogu u korist BiH!!!)
- kolega novinar nije ni blizu svog zadatka, a i ponašanje u studiju mu priliči (Hamo vid'mu glave)

Ne slažem se, da su ovom emisijom BiH javnosti pružene dovoljno kvalitetne informacije o svrsi i namjerama kvazi NVO na našem tlu... valjda nađemo odgovor na ovoj temi...
Last edited by kozolec on 26/07/2013 17:16, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#225 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama

palermo wrote:
salvatore paradise wrote:Pa ko kaze da su mediji slobodni ili nezavisni? :D :D :D

kako ti kažeš :D
Naravno. U neku ruku te i cijenim takve ljude. Ne radis nista, izmisljas neke projekte i uzimas lovu za ubleharenje. A ima se i za putovanje u San Francisko :D...
Locked