Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

BHCluster

#1 Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by BHCluster »

Image vs Image

Link na Twitter je tu.

Image

Postavlja se pitanje pa kada se Ustav Bosne i Hercegovine moze mijenjati kroz Parlament sa 2/3 vecinom sto se to ne uradi?
512MB

#2 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by 512MB »

Pa imas li 2/3 vecinu?
BHCluster

#3 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by BHCluster »

512MB wrote:Pa imas li 2/3 vecinu?
Ima.
Bodkin

#4 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:
Ima.
al u cuni
Bodkin

#5 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

i sta mu ovaj odgovara na nasem :D svakako je napravio gresku u prvom odgovoru. jel to ne zna jebeni engleski, a radi na nekakvoj zajebanoj poziciji medju strancima :lol:
BHCluster

#6 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:
BHCluster wrote:
Ima.
al u cuni
Ima, politika je cudna stvar, malo pritisak i to je to.
It_is_a_Leclerc

#7 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Bodkin wrote:i sta mu ovaj odgovara na nasem :D svakako je napravio gresku u prvom odgovoru. jel to ne zna jebeni engleski, a radi na nekakvoj zajebanoj poziciji medju strancima :lol:
Tamir Waser je Amerikanac. Sumnjam da ne zna. Duboko sumnjam.Prosto ne vjerujem.
Bodkin

#8 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

It_is_a_Leclerc wrote:
Bodkin wrote:i sta mu ovaj odgovara na nasem :D svakako je napravio gresku u prvom odgovoru. jel to ne zna jebeni engleski, a radi na nekakvoj zajebanoj poziciji medju strancima :lol:
Tamir Waser je Amerikanac. Sumnjam da ne zna. Duboko sumnjam.Prosto ne vjerujem.
govorim o ovom radojicicu. znam da je nekakav predstavnik u osce-u u becu bio dugo. svakako je u prvom tweetu napravio gresku. cirkus da mu ne zna odgovoriti na engleskom :D
It_is_a_Leclerc

#9 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

To sam i ja primjetio. Čim je krenula ozbiljna rasprava, čovjek se okrenu srpskom...
Styling

#10 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Styling »

TW je bivši šef političkog odjela američke ambasade. Dobro je upoznat sa našom situacijom i zna naše političare u dušu. Dobro zafrkan lik i zna o čemu govori. Njegov prvi tweet nije šuplja. Lik nam daje hint kako da promijenimo stanje. Radojičić pokušao spin pa nije prošlo. Znači naš ustav daje mogućnost za promjene. Samo treba biti uporan.
Bodkin

#11 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

Styling wrote:TW je bivši šef političkog odjela američke ambasade. Dobro je upoznat sa našom situacijom i zna naše političare u dušu. Dobro zafrkan lik i zna o čemu govori. Njegov prvi tweet nije šuplja. Lik nam daje hint kako da promijenimo stanje. Radojičić pokušao spin pa nije prošlo. Znači naš ustav daje mogućnost za promjene. Samo treba biti uporan.
cuj dao nam je hint preko tweetera :lol: jer inace nije mogao to reci bosnjackim politicarima? ili im poslati poruku? kako zna da bas njega prate na tweeteru :D
Skijaš

#12 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Skijaš »

Sarajevski političari znaju kakve mehanizme imaju na raspolaganju, njihova kreativnost se vidi u borbi za fotelje, FTV itd, nisu to djeca zalutala u zgradu parlamenta nego lisice. To što američki ambasador ne želi da ima bilo kakvog kontakta sa Dodikom, ili to što Waser mora podsjećati na razliku između Ustava i Dodikovog tumačenja Ustava, ne znači manjak sposobnosti sarajevskih političara da vode smislenu politiku nego manjak želje.
Styling

#13 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Styling »

Bodkin wrote:
Styling wrote:TW je bivši šef političkog odjela američke ambasade. Dobro je upoznat sa našom situacijom i zna naše političare u dušu. Dobro zafrkan lik i zna o čemu govori. Njegov prvi tweet nije šuplja. Lik nam daje hint kako da promijenimo stanje. Radojičić pokušao spin pa nije prošlo. Znači naš ustav daje mogućnost za promjene. Samo treba biti uporan.
cuj dao nam je hint preko tweetera :lol: jer inace nije mogao to reci bosnjackim politicarima? ili im poslati poruku? kako zna da bas njega prate na tweeteru :D
Oni na tweeteru svi prate jedni druge. A na ovaj način pokušava i javnosti koja je neupućena reći kakvi mehanizmi za promjene postoje pa da mi izvršimo pritisak na političare da nešto naprave.
Bodkin

#14 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

Styling wrote:
Bodkin wrote:
Oni na tweeteru svi prate jedni druge. A na ovaj način pokušava i javnosti koja je neupućena reći kakvi mehanizmi za promjene postoje pa da mi izvršimo pritisak na političare da nešto naprave.
hoces reci da narod 20 godina nije mogao saznati ono sto pise u jednoj recenici :D
Styling

#15 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Styling »

Bodkin wrote:
Styling wrote:
Bodkin wrote:
hoces reci da narod 20 godina nije mogao saznati ono sto pise u jednoj recenici :D
Šta misliš, koliko je našeg naroda, procentualno, uopšte pročitalo ustav i koliki procenat od tih koji su pročitali je u stanju da ga pravilno protumači?
Michio Kaku

#16 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Michio Kaku »

Bodkin wrote:
Svi znaju sta je potrebno za promjenu ustava, a to je jos nekoliko ruku iz RS-a u parlamentu BiH i to je 1/3 ukupno ako su sa njima svi parlamentarci iz federacije za ustavne amandmane. ja mislim oko 1/3 poslanika u parlamentu BiH iz RS-a. Zato je vazno za koaliciju 1. mart da ima te glasove. To je mozda cirka 200 000 glasova ukupno za jednu listu u RS-u.
Bodkin

#17 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

Michio Kaku wrote:
Bodkin wrote:
Svi znaju sta je potrebno za promjenu ustava, a to je jos nekoliko ruku iz RS-a u parlamentu BiH i to je 1/3 ukupno ako su sa njima svi parlamentarci iz federacije za ustavne amandmane. ja mislim oko 1/3 poslanika u parlamentu BiH iz RS-a. Zato je vazno za koaliciju 1. mart da ima te glasove. To je mozda cirka 200 000 glasova ukupno za jednu listu u RS-u.
kako je to odgovor na moj post?
Basvod

#18 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Basvod »

Michio Kaku wrote: Svi znaju sta je potrebno za promjenu ustava, a to je jos nekoliko ruku iz RS-a u parlamentu BiH i to je 1/3 ukupno ako su sa njima svi parlamentarci iz federacije za ustavne amandmane. ja mislim oko 1/3 poslanika u parlamentu BiH iz RS-a. Zato je vazno za koaliciju 1. mart da ima te glasove. To je mozda cirka 200 000 glasova ukupno za jednu listu u RS-u.
Da nije Doma naroda. :wink:
Styling

#19 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Styling »

Basvod wrote:
Michio Kaku wrote: Svi znaju sta je potrebno za promjenu ustava, a to je jos nekoliko ruku iz RS-a u parlamentu BiH i to je 1/3 ukupno ako su sa njima svi parlamentarci iz federacije za ustavne amandmane. ja mislim oko 1/3 poslanika u parlamentu BiH iz RS-a. Zato je vazno za koaliciju 1. mart da ima te glasove. To je mozda cirka 200 000 glasova ukupno za jednu listu u RS-u.
A kako se odluke donose u Domu naroda? Isto 2/3 vecinom. Mi kao narod trebamo staviti do znanja politicarima da necemo vise tolerisati nacionalisticke ispade i da trazimo izmjenu ustava time sto cemo glasati za probosanski orijentisane politicare iz sva tri naroda. Ili da kao gradjani BiH posaljemo apelaciju istom onom sudu u Strazburu i trazimo da medjunarodna zajednica izvrsi promjenu ustava jer vise ne zelimo da zivimo u ovako uredjenoj drzavi koja konstantno stagnira. Ako je Strazbur reagovao na zahtjev dvojice reagovace i na zahtjev pola miliona ljudi koji zele da zive u drzavi ravnopravnih gradjana. Ako je MZ mogla nametnuti Dejtonski ustav moze i bilo koji drugi.
Basvod

#20 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Basvod »

Ma ja... :-)
Bodkin

#21 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bodkin »

Styling wrote:
Basvod wrote:
A kako se odluke donose u Domu naroda? Isto 2/3 vecinom. Mi kao narod trebamo staviti do znanja politicarima da necemo vise tolerisati nacionalisticke ispade i da trazimo izmjenu ustava time sto cemo glasati za probosanski orijentisane politicare iz sva tri naroda. Ili da kao gradjani BiH posaljemo apelaciju istom onom sudu u Strazburu i trazimo da medjunarodna zajednica izvrsi promjenu ustava jer vise ne zelimo da zivimo u ovako uredjenoj drzavi koja konstantno stagnira. Ako je Strazbur reagovao na zahtjev dvojice reagovace i na zahtjev pola miliona ljudi koji zele da zive u drzavi ravnopravnih gradjana. Ako je MZ mogla nametnuti Dejtonski ustav moze i bilo koji drugi.
:D sa ovim razmisljanjem mi je jasno da mislis da ovaj u stvari tweeta gradjanima bih da oni vide sta mogu :lol:
zeko071

#22 Re: Odg: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by zeko071 »

Basvod wrote:
Dom naroda ne odlucuje o promjeni ustava.treba se pazljivo citati "2/3 PRISUTNIH u Predstavnickom domu". Ovo "prisutnih" je najbitniji dio!

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk
Bogaz

#23 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Bogaz »

Styling wrote:
Basvod wrote:
A ti stvarno mislisš da BIH stagnira zbog formalnog entitetskog uređenja a ne pohlepnih i nesposobnih političara?
Michio Kaku

#24 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Michio Kaku »

Bodkin wrote:
kako je to odgovor na moj post?
znaci tebe zanima samo mehanizam, zasto twitter a ne sms? pa to je moda sad popularnije, a i lakse je.

svi znaju kako se rs moze ukinuti. ovo je samo jasna implicitna poruka da se na tome radi. samo treba izglasati te ruke u rs-u i to je to. drugim rijecima, nema potrebe nizakakvim dogovorima glasanje moze sve da rijesi. naravno, ako se organizujete kako treba.

ovakve poruke iz amerike nisu nista novo i uvijek su oprecne sa evropskim. evropa bi da rijesi pitanje bosne sad, jer dugorcno gledano ako bi smo svi trebali biti u eu onda je svejedno da li cemo to biti kao bih ili kao entiteti. amerika ima druge ideje, njoj je vise u interesu da evropi ne ide bas najbolje. klimava bosna znaci manje efikasna evropa, znaci manja konkurencija. nije to neki grand plan, vec inercija stvari i odigrava se na nivou politickih savjetnika u ambasadi ali generalno govori kako stvari idu i zasto uvijek ovako zavrse.

ovakve poruke iz amerike znace kao i dosad istu stvar, da bosnjaci ne prihvate nikakva kompromisna rjesenja jer bi mogli imati bosnu kakvu zele. mogli bi, sa 200 000 glasova na jednoj listi u rs-u. tako blizu a tako daleko.
Michio Kaku

#25 Re: Twitter: Tamir Waser USA vs Igor Radojičić (RS) BiH

Post by Michio Kaku »

Bogaz wrote: Da nije Doma naroda. :wink:
A kako se odluke donose u Domu naroda? Isto 2/3 vecinom. Mi kao narod trebamo staviti do znanja politicarima da necemo vise tolerisati nacionalisticke ispade i da trazimo izmjenu ustava time sto cemo glasati za probosanski orijentisane politicare iz sva tri naroda. Ili da kao gradjani BiH posaljemo apelaciju istom onom sudu u Strazburu i trazimo da medjunarodna zajednica izvrsi promjenu ustava jer vise ne zelimo da zivimo u ovako uredjenoj drzavi koja konstantno stagnira. Ako je Strazbur reagovao na zahtjev dvojice reagovace i na zahtjev pola miliona ljudi koji zele da zive u drzavi ravnopravnih gradjana. Ako je MZ mogla nametnuti Dejtonski ustav moze i bilo koji drugi.[/quote]

A ti stvarno mislisš da BIH stagnira zbog formalnog entitetskog uređenja a ne pohlepnih i nesposobnih političara?[/quote]

ni jedno ni drugo.
Post Reply