Twitter /all about/

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Tranquilizer

#1 Twitter /all about/

Post by Tranquilizer »

Koliko vas ima na Twitter-u,
jeste li aktivni,
za šta ga sve koristite,
da li ga neko koristi za marketing možda :?:

Izvolite:
Tranquilizer

#2 Re: Twitter /all about/

Post by Tranquilizer »

Niko živ izgleda.... :-)

Dakle radi se o http://twitter.com/, a ukratko o istom:

Twitter je najlakše zamisliti kao SMS oglasnu ploču: napišete svoju kratku tekstualnu poruku (u SMS stane 160 znakova, na Twitter 140) i to zatim može vidjeti cijeli svijet. U doba kad su Facebook i MySpace postajali najpopularniji internetski sadržaji, Twitter je još spominjan kao kuriozitet - zanimljiv primjer što sve može biti društvena mreža.

Samo za egocentrike
Čak je zaradio posprdni epitet društvene mreže za egocentrike jer ga je većina korisnika koristila zato da jednostavno zapiše što sada rade (“Dugo čekam na semafor”, “Super su mi lazanje, mogao bi ih svaki dan jesti”, “Kasno sam se probudio, ništa ne stižem” - to su još i zanimljiviji primjeri). Ruku na srce, i dan-danas takve poruke čine najveći dio Twittera - poruke koje su zanimljive samo onima koji su ih napisali; njima smanjuju osjećaj osamljenosti i dobivaju na važnosti, jer cijeli svijet može pročitati što su jeli i kako im je nakon toga funkcionirala probava.
No s vremenom su pronađene doslovce stotine načina kako iskoristiti Twitter: kompanije ga koriste za promociju i oglašavanje svojih proizvoda, novinari za pronalaženje informacija, slavni ljudi za kontakt sa svojim obožavateljima, ljubavnici za ostanak u kontaktu s najmilijom osobom... A stotine tisuća ljudi danas koriste Twitter umjesto Googlea, kako bi pronašli link na web stranice sa sadržajem koji ih zanima.

Prijelomni trenutak zbio se za terorističkog napada u indijskom Mumbaiju: Twitter se pokazao kao brži, pa čak i pouzdaniji izvor podataka o tome što se događa u opsjednutim hotelima od novinskih agencija i TV-a.

Twitter je tako prošao sličan “križni put” kao njegov uzor SMS.

Mobilni operateri su ponudili kratke tekstualne poruke kao samo jednu od brojnih usluga; kad je Vodafone pokrenuo SMS uslugu, nikom nije padalo napamet da će SMS mnogima postati jednako važan kao telefoniranje.

Uspješan kao SMS
Bila je to samo jedna od dodatnih usluga, nimalo važnija od mobilnih usluga kojih se danas nitko ni ne sjeća. No, SMS je uspio jer sjajno odgovara duhu vremena: ako nemate vremena nazvati nekoga, a kamoli naći se s njim; ako nemate vremena napisati mu dugu poruku, svakako imate vremena napisati mu SMS od 160 znakova - u njega će stati sve što je važno, a primatelj će je dobiti odmah.

Isto je i s Twitterom: on nudi ono što je bitno i odmah. Ako imate nešto važno reći svijetu, on će vas prije saslušati ako mu uputite poruku od 140 znakova nego ako sve to upakirate u šarenu, sjajnu, ambalažu. Na Twitteru nema mjesta za fraze.

H. Šarić
izvor: Vecernji.hr
Jara

#3 Re: Twitter /all about/

Post by Jara »

Last edited by Jara on 02/05/2013 16:59, edited 1 time in total.
because_of_you

#4 Re: Twitter /all about/

Post by because_of_you »

Tranquilizer wrote:Koliko vas ima na Twitter-u,
jeste li aktivni,
za šta ga sve koristite,
da li ga neko koristi za marketing možda :?:

Izvolite:

Jednom iz šege napravila acc. Dodala nekakve glumce, celebrityje i tako :-) :-) :lol: Uđem jednom u pola godine...
because_of_you

#5 Re: Twitter /all about/

Post by because_of_you »

I još ostavi svoj twitter.... :D :lol:
Tranquilizer

#6 Re: Twitter /all about/

Post by Tranquilizer »

because_of_you wrote:I još ostavi svoj twitter.... :D :lol:

Prvo ti b_o_y :D
because_of_you

#7 Re: Twitter /all about/

Post by because_of_you »

Ne sjećam ga se :lol: :lol: :lol: :-?
because_of_you

#8 Re: Twitter /all about/

Post by because_of_you »

Našla :razz:
elSaik

#9 Re: Twitter /all about/

Post by elSaik »

Lud i ponosan wrote:
Elem, u moru match-up servisa twitter je dosta unikatan i u ovom obliku je prihvatljiv i za mene - protivnika drustvenih mreza. Pratim 30-ak firmi,web servisa, osoba koji iznose kvalitetne informacije i pronadjem link koji me vodi do zeljenog sadrzaja. Niti znam ko je sa kim, ko je sinoc koga povalio, ko se napio i povracao, ko sta jede i koliku kaku nakon toga izbaci, nema raznoraznih umobolnih i debilnih grupa, nema nicega sto facebook cini smecem od servisa (naravno moje misljenje). Ali valjda se drugacije ne moze nesto povaliti u danasnje vrijeme...
A zar to sve ne možeš dobiti i kvalitetnim izborom fb prijatelja? Mislim, niko te ne sprječava da dodaješ i prihvataš samo ljude od kojih nećeš svakodnevno biti bombardovan saznanjima o tome ko je sa kim, ko je sinoc koga povalio, ko se napio i povracao, ko sta jede i koliku kaku nakon toga izbaci, nema raznoraznih umobolnih i debilnih grupa, nema nicega sto facebook cini smecem od servisa (naravno moje misljenje), zar ne?

Ne koristim twitter, jer slabo ko od ljudi koje znam isti koriste.
mousstapha

#10 Re: Twitter /all about/

Post by mousstapha »

Na facebooku ste sa prijateljima s kojima ste isli u skolu, a na twitteru s onim ljudima s kojima biste isli u skolu. 8-)

Meni ova recenica sasvim dobro opisuje razlike izmedju ova dva servisa. Ima zaista kvalitetnih ljudi koji ostavljaju zaista dobre komentare. Napravite sebi liste u skaldu s vasim zanimanjima i dobijete filtrirano samo ono sto vas zaista zanima. A kad je u pitanju internet, svi znamo da je dosta vazno smanjiti kolicinu trivijalnih informacija.
strong69

#11 Re: Twitter /all about/

Post by strong69 »

Koristim Twitter. Smatram da je jako koristan. "Follower" sam nekih sajtova, ljudi, brandova itd i sasvim je ok. Uglavnom preko njega dobijam potrebne informacije a sam se ne objavljujem jer nemam poznatih prijatelja koji koriste Twitter.
ProBank

#12 Re: Twitter /all about/

Post by ProBank »

twitter user from day one! Biggest Sasha Grey fan 8-)
Tranquilizer

#13 Re: Twitter /all about/

Post by Tranquilizer »

ProBank wrote:twitter user from day one! Biggest Sasha Grey fan 8-)

Ne zezaj da je Sasha Grey na twitter-u :shock: :shock: :shock:
Yamahalac

#14 Re: Twitter /all about/

Post by Yamahalac »

aktivno koristim zadnjih par godina
ProBank

#15 Re: Twitter /all about/

Post by ProBank »

Tranquilizer wrote:
ProBank wrote:twitter user from day one! Biggest Sasha Grey fan 8-)

Ne zezaj da je Sasha Grey na twitter-u :shock: :shock: :shock:
Oh yeah :) , ili ona ili njen PR ali izbacuje i video linkove svoje koje snimi mobitelom :)
shin

#16 Re: Twitter /all about/

Post by shin »

Twitter je fina stvar ako ga ne pretovaris sa glupostima. Koristim ga jer je veoma dobar prilikom pracenja bloggera i taze informacija.
topcam
Vozim: uzbrdo

#17 Re: Twitter /all about/

Post by topcam »

Mada nismo toliko interesantno podneblje, ipak da podijelim,
ovu vec malo prasnjavu vijest.

Twitter prodao sva "cvrkutanja" koja su korisnici objavili zadnjih godina.

1000 firmi je vec na listi cekanja Firme DataSift ima pristup
svim porukama koje su objavljene zadnje dvije godine.

Industrija i politika zele maksimalan profit izvuci. DataSift pored twittera kao
izvor podataka posjeduje i kontigente Facebook, Digg, MySpace.

Twitter trazi 10 Centi (licenca) za 1.000 tweets. Direktor platforme
Ryan Sarver je izjavio da trziste mogu zadovoljiti sa konkretnim i
korisnim informacijama koje izvlace iz 250.000.000 "cvrkuta" dnevno.
GPS-,lokacije korisnika na karti, pozitivne ili negativne poruke i drugo.

DataSift ima za svaki dzep odgovarajuci paket. Lite-Bundle vec od 1000 $.
Cijena varira, sto vise licenci, sto popularnija "kljucna rijec" i neki
drugi faktori to veca cijena.

http://datasift.com/ Data On Demand

Image

A ja mislio Google je "jedina" hobotnica sto se tice podataka korisnika.
Eborg

#18 Re: Twitter /all about/

Post by Eborg »

Koristim Twitter u poslovne svrhe i koristan je alat. Međutim, stalno dobijam followere kojih baš i nisam željan, tj. ne želim odavati korake. :)

Dakle, da li je ikako moguće zabraniti da me drugi prate i vide moje tweetove drugima? Pokušao sam sa opcijom "Protect my Tweets" kako niko ne bi vidio šta tweetam ali to ima manu - onda oni koji trebaju da pročitaju te tweetove ih ne vide (dakle direktni tweet nekome). :-)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#19 Re: Twitter /all about/

Post by Entropio »

.
Halcyon

#20 Re: Twitter /all about/

Post by Halcyon »

Eborg wrote:Koristim Twitter u poslovne svrhe i koristan je alat. Međutim, stalno dobijam followere kojih baš i nisam željan, tj. ne želim odavati korake. :)

Dakle, da li je ikako moguće zabraniti da me drugi prate i vide moje tweetove drugima? Pokušao sam sa opcijom "Protect my Tweets" kako niko ne bi vidio šta tweetam ali to ima manu - onda oni koji trebaju da pročitaju te tweetove ih ne vide (dakle direktni tweet nekome). :-)
Koliko znam ne postoji.
Eborg

#21 Re: Twitter /all about/

Post by Eborg »

E šteta. :(

Jedino što ne volim kod Twittera je što prilikom ulaska prikazuje najnovije tweetove pa se čovjek mora vraćati da vidi one starije a i ne zna gdje je stao, bilo bi mnogo praktičnije da počne od zadnjeg log-ina (npr. ako sam zadnji put čitao prije 12 sati da krene od toga) i ima neku opciju "Jump to newest." za ove koji žele odmah najsvežije informacije.

Npr. za to je mnogo praktičnija aplikacija za telefone, ona počne od zadnjeg pročitanog tweeta pa se scrolla prema novijim.
rookiebuzookie

#22 Re: Twitter /all about/

Post by rookiebuzookie »

Eborg wrote:Koristim Twitter u poslovne svrhe i koristan je alat. Međutim, stalno dobijam followere kojih baš i nisam željan, tj. ne želim odavati korake. :)

Novajlija sam na Twitteru, ali znam da te sa zakljucavanjem tweetova (protect my tw) prate samo oni koje ti odobris i samo oni mogu citati tvoje tweetove. A tvoji direktni tvitovi nekome ko te ne prati bi se trebali pojaviti u interakcijama te osobe.
Mada cijela poenta Twittera kako mi se cini je da sve bude javno i otvoreno. Mozda da tu budes dostupan svima, a preko neke druge platforme kontaktiras odabranu klijentelu. Samo naglas/napismeno razmisljam i pokusavam pomoci iako nemam pojma cime se bavis. :-)
Eborg

#23 Re: Twitter /all about/

Post by Eborg »

Pokušao sam tako ali pazi ovo. Imam prijatelja kojeg sam pratio a i on je pratio mene. Ja mu pošaljem 2-3 tweeta i ne dobije nijedan. Skinem tu zaštitu - tek mu se onda počnu pojavljivati moji naredni tweetovi.

E sad, da bih nekoga odobrio, on mora pratiti mene. A ne mogu očekivati da me prate svi oni kojima tweetam nešto.
Eborg

#24 Re: Twitter /all about/

Post by Eborg »

Ma nije privatno, kao što rekoh poslovne su stvari jer je zaista sjajan izvor informacija. Ali kao što rekoh, već su mi se počeli followeri uvaljivati a sve je javno. Ja se javim recimo nekom ekspertu, priupitam nešto i automatski se iz toga vide neki koraci i u kojem smjeru razmišljam. :mrgreen:
Eborg

#25 Re: Twitter /all about/

Post by Eborg »

Lud i ponosan wrote:
Eborg wrote:Ma nije privatno, kao što rekoh poslovne su stvari jer je zaista sjajan izvor informacija. Ali kao što rekoh, već su mi se počeli followeri uvaljivati a sve je javno. Ja se javim recimo nekom ekspertu, priupitam nešto i automatski se iz toga vide neki koraci i u kojem smjeru razmišljam. :mrgreen:
U ovoj fazi, to ne mozes izbjeci. A i sumnjam da ce uvoditi takav vid "zastite" kakav bi tebi odgovarao, jer se gubi poenta Pticice. :-D
Sto vise privatnih poruka, sto manje javne konverzacije i glavobolja manja. Drugog lijeka nema. :D
:thumbup:
Post Reply