Na stranu sva analiziranja scena i značenja, kada se malo odmaknemo od svega toga, šta TP znači za modernu TV?
Unatoč prvim visokim brojkama gledalaca, broj isith je padao iz epizode u epizodu, ali to Lynchu i ne znači mnogo jer nikada nije bio fokusiran na to da "uslužuje" gledatelje. Mi, koji stvarno cijenimo TP smo ono što je bitno. Unatoč stvarno različitim reakcijama, od totalne nevjerice, ljutnje, sreće, plača...nakon zadnje epizode, pitanje je da li će i jedan TV uradak uspjeti da napravi ovakav build up očekivanja i ovako različit spektar emocija nakon finalne epizode.
Jedina serija koja mi je približno izazivala slične osjećaje nakon završeta svake epizode je Black Mirror (jedno veliko WTF

ili

ili

), ali kod te serije sam više bila pogođena iznenadnom relaizacijom da svijet i jeste sjeban kao što su prikazali.
True detective prva sezona, iako je bio par excellence, finalna epizoda je više osvrt na zlo oko nas. Nisu nam potrebna supernatural beings poput King in Yellow, kada su monstrumi tu, u našim dvorištima, zgradama, kancelarijama...
Mislim da je ovo Lynchov pozdrav i opraštanje i on TP i od nas. Barem što se tiče ovakvih uradaka i njegovog svijeta na koji smo navikli.
Kao što je već neko napisao, TP the return/season 3 je "uništavanje" naših očekivanja da će sve biti kao season 1 i 2, da će se priča nastaviti i eventualno razriješiti, ubijanje naših očekivanja da ćemo uživati u istim likovima kao i u ranijim sezonama (umjesto toga smo dobili 3 Dale-a, 2 Laure itd.).
Na kraju se Dale (koji nije više naš Dale iz prošlosti), pita Koja je ovo godina? Koja je ovo godina za TV seriju i svijet TP-a? Da li stvarno želimo da se vratimo u prošlost jer tamo stvari neće biti kao što smo ih očekivali/zamišljali/kakve jesu?
Mislim da Twin Peaksa više neće biti, ni novih sezona, niti pak filma.
Time to let it go

. We have come a long way baby.
I radujem se tome šta nam novo Lynch sprema, ali mislim da će to biti nešto što niko neće očekivati od njega.