Hvala. Koji bizaran lik, stvarno je fascinantan. Sinoc je (treca epizoda) prvi put prikazana sada vec prepoznatljiva Lynchova predodzba podsvijesti/sna, sa nadrealnim likovima (onaj covjeculjak), jarkim, perverznim bojama (tepih i zastore), opskurnom atmosferom i cudnovatim dijalozima.rikardoreis wrote:reci cu ti samo da je sinoc agent bio zadovoljan smjestajem u motelu...
javio je Diani![]()
...i kafa mu je bila ok
Twin Peaks na FTV?!
Moderator: _BataZiv_0809
-
Hierarchia
-
Hierarchia
#52 Re: twin peaks
Jao, Sejla.sheilak wrote:spoiler warning! ! !
Loru Palmer je ubio... njen otac, opsjednut zlim duhom ( Bobom )!
( ako me sjecanje ne vara )
Mene inace malo nerviraju ti termini, ne kontam sto je tako kasno.
-
didgeridoo
-
rikardoreis
komi wrote:meni je sve ono nadrealističnorikardoreis wrote:odlicna serija...sad mi je jasno sto se digla tolika prasina...ima nekog smeka u njoj...sve mi se svidja: kadrovi, dijalozi, realisticnost i ona luckastost likova, koju svi mi, na neki nacin, imamo...:D:D
gledao sam prije godinu seriju i sada ne znam ko je ubica![]()
![]()
![]()
ustvari malo se prisjecam
ali... oanj je na kojeg najmanje sumnjate
jest nadrealisticno, al od ove trece epizode...o realisticnosti sam pisao nakon druge...
e, sto mi pokvarise ceif ovi sto otkrise ubicu...
-
sulesavic
Ni¹ta vam ne znaèi to ¹to znate ko je ubica. Davno sam gledao film, a nedavno seriju. Fanovi Twin Peaksa preporuèuju gledanje prvo serije pa filma, iako se radnja filma de¹ava prije serije. Ima nekih razloga.
©ta mene buni? Ne znam ¹ta je poruka filma. Ubica biva otkriven u prvoj treæini serijala. ©ta se de¹ava u ostatku? ©ta nam Lynch (iako on nije re¾iser nijedne epizode osim prvih deset i one posljednje) poku¹ava reæi?
©ta su mi kljuène asocijacije na Twin Peaks - idlièno naselje, u jednom trenutku grupa finih i odgojenih mladiæa i djevojaka, u drugom trenutku su raspu¹teni, drogiraju se, prostituiraju, u jednom trenutku slika uspje¹nog biznismena, u drugom, pak, èovjek ubija svoju kæerku (ne sjeæam se taèno ¹ta je prethodilo svemu tome)...
Meni je ova neobja¹njivost bila razlogom gledanja svih Lynchevih izd*kavanja od 1990. pa na ovamo, ne bih li sebi dao neki odgovor na ta pitanja...
©ta mene buni? Ne znam ¹ta je poruka filma. Ubica biva otkriven u prvoj treæini serijala. ©ta se de¹ava u ostatku? ©ta nam Lynch (iako on nije re¾iser nijedne epizode osim prvih deset i one posljednje) poku¹ava reæi?
©ta su mi kljuène asocijacije na Twin Peaks - idlièno naselje, u jednom trenutku grupa finih i odgojenih mladiæa i djevojaka, u drugom trenutku su raspu¹teni, drogiraju se, prostituiraju, u jednom trenutku slika uspje¹nog biznismena, u drugom, pak, èovjek ubija svoju kæerku (ne sjeæam se taèno ¹ta je prethodilo svemu tome)...
Meni je ova neobja¹njivost bila razlogom gledanja svih Lynchevih izd*kavanja od 1990. pa na ovamo, ne bih li sebi dao neki odgovor na ta pitanja...
-
Maksim
Prvi season je zavrsio time da Dale Cooper bjese upucan nakon sto je otvorio vrata. Od sljedece epziode odnosno pocetka drugog seasona je serija pocela postajati poglupa, jer ju je Lynch pretvorio u Mystery seriju. Pogotovo potraga za ubicom Laure u snu Dale Coopera je postalo krajnije nezanimljivo, jer znamo da tako nesto ide predaleko od realnosti. Ako je Lynch kojeg visoko cijenim ali ne precjenjujem imao namjeru da Twin Peaks bude Psychothriller, to mu nazalost nije uspjelo. Serija je dobra, no od drugog seasona samo za hardcore fanove......
- danas
sulesavic wrote:
Šta su mi ključne asocijacije na Twin Peaks - idlično naselje, u jednom trenutku grupa finih i odgojenih mladića i djevojaka, u drugom trenutku su raspušteni, drogiraju se, prostituiraju, u jednom trenutku slika uspješnog biznismena, u drugom, pak, čovjek ubija svoju kćerku (ne sjećam se tačno šta je prethodilo svemu tome)...
http://www.youtube.com/watch?v=zLeOVMH91Tc
-
sulesavic
Mo¾e li kratki opis scene, ne mogu ni¹ta gledatidanas wrote:sulesavic wrote:
![]()
![]()
- danas
ma scena je nezaboravnasulesavic wrote:Može li kratki opis scene, ne mogu ništa gledatidanas wrote:sulesavic wrote:
Šta su mi ključne asocijacije na Twin Peaks - idlično naselje, u jednom trenutku grupa finih i odgojenih mladića i djevojaka, u drugom trenutku su raspušteni, drogiraju se, prostituiraju, u jednom trenutku slika uspješnog biznismena, u drugom, pak, čovjek ubija svoju kćerku (ne sjećam se tačno šta je prethodilo svemu tome)...
![]()
![]()
-
sulesavic
Aaaa, sjeæam se, kako se ne bih sjeæao, a i svega onog ¹to je uslijedilo nakon toga...danas wrote:
![]()
![]()
ma scena je nezaboravnakad audrey ide na 'intervju za posao' u onaj kupleraj...
![]()
![]()
Æaæa je vlastiti spopada po krevetu, ona met'la nekakvu masku da pokrije milo li¹ce svoje, poslije biva oteta, drogirana, spa¹avaju je u komandos stilu.
Inaèe, mala Audreyica mi najljep¹e stvorenjce bija¹e onih godina kada ja djeèarcem bijah i kada TP bija¹e prvi put emitovan na ovom prostorima...
- danas
to je tosulesavic wrote:Aaaa, sjećam se, kako se ne bih sjećao, a i svega onog što je uslijedilo nakon toga...danas wrote:
![]()
![]()
ma scena je nezaboravnakad audrey ide na 'intervju za posao' u onaj kupleraj...
![]()
![]()
Ćaća je vlastiti spopada po krevetu, ona met'la nekakvu masku da pokrije milo lišce svoje, poslije biva oteta, drogirana, spašavaju je u komandos stilu.
Inače, mala Audreyica mi najljepše stvorenjce bijaše onih godina kada ja dječarcem bijah i kada TP bijaše prvi put emitovan na ovom prostorima...

- danas
da, muzika je zaista odlicna... angelo badalamenti je inace dosta radio sa lynch-om, uvijek odlicno sve...black wrote:to je jedina serija koju sam gledao sa uzivanjem..ali nije prikazana do kraja..prije rata se prikazivala..mislim da i sad imam kasetu sa muzikom iz serije..od novijih mi je Oz odlicna serija
ipak, i dalje mi je najdraza ova muzika iz twin peaks, ali dobra je i iz lost highway (david bowie -- i am deragned
http://www.youtube.com/watch?v=GPpKx6zW ... ed&search=
-
Maksim
U mene mati je prije rata pratila seriju, kad dodje pjesma i prikaz iz prosle epizode, mahom snimak kad su otvorili najlon u kojoj je bila Laura.... ja sam piciodanas wrote:hoce toMaksim wrote:Ja sam se prije bojao ove pjesme![]()
![]()
![]()
ja se sjecam kad je ovo islo prije rata, termin neki vampirski ovako u nesto u 11 ili u ponoc... krene ova muzika, a ti sve provjeravas jesu li prozori pozatvarani![]()
- le piaf
jooooj ne mogu da vjerujem da je rekla ubicu.....
pa nece biti zanimljivo ljudima koji nisu pratili prije seriju...
al znate sta, ne znam kako vi, ali ja sam stvarno bila luda za serijom, kad sam u programu vidjela da pocinje, dozivjela sam mali srcani
medjutim, nekako mi sad djeluje manje misticna, manje komplikovana, manje strasna, manje napeta
gluma mi je nekako providna
sve u svemu ne djeluje na mene hipnoticki kao onda, valjda sam ostarila
ali ono sto je ostalo i sto me automatski baca u neku drugu dimenziju je muzika
beton!!!!
al znate sta, ne znam kako vi, ali ja sam stvarno bila luda za serijom, kad sam u programu vidjela da pocinje, dozivjela sam mali srcani
medjutim, nekako mi sad djeluje manje misticna, manje komplikovana, manje strasna, manje napeta
gluma mi je nekako providna
sve u svemu ne djeluje na mene hipnoticki kao onda, valjda sam ostarila
ali ono sto je ostalo i sto me automatski baca u neku drugu dimenziju je muzika
beton!!!!
- danas
ma jok bona, poslije par epizoda to vise nema veze sa ubistvom ni nista...le piaf wrote:jooooj ne mogu da vjerujem da je rekla ubicu.....
ja se i ne sjecam ko je ubica, sasvim je sporedna ta prica na kraju...
-
Maksim
Sto se tice provudne glume..... ja dugo nisam skonto da je Pete Martell zapravo Jack Nance. Kad je serija pocinjala, uvijek je pisalo njegovo ime a ja sam se pitao gdje je on. Tek kasnije nakon sto sam pregledo sve epizode sam slucajno negdje naletio na stranicu na kojoj sam to saznao. Kud su ga dobro namaskirali kud je glumio nevjerojatno drugacije u odnosu na njegove ostale uloge.