Tuzna prica dva psa :(

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
amelino

#1 Tuzna prica dva psa :(

Post by amelino »

Ovo su Cule i Rex (sivi). Cule je bila stara nepunih 10 godina (napunila bi 13.08.2009 - 10 god.) i Rex star 5,5 godina - njen sin.

Prica je sljedeca :

Primila sam poziv od gospodje koja je cula da volim pse i objasnila mi prestrasnu situaciju u kojoj zive ona i njena porodica. Rekla je da ima 2 jako bolesna psa i ne znam sta da radi, jer nema novca da ih vodi veterinaru. Mislila sam da nije toliko strasna situacija i rekla sam da cu ih odvesti veterinaru da se nisat ne brine. Ja bolesnije i zapustenije pse nisam dosada vidjela :(
Ovo su oni danas kad sam ih odvela veterinaru. Bili su veseli i raspolozeni i nisu znali sta ih ceka, a nisam ni ja, jer sam se nadala da postoji terapija/lijekovi koji im mogu spasiti zivot. Iako nisam vlasnik - uz njihovo prethodno odobrenje, donijela sam strasnu i jednu od najtezih odluka o njihovim zivotima. Psi su patili i zivjeli su vec dugo u agoniji i to je jedino sto me tjesi. Jako su bili zapusteni zbog neimastine vlasnika i zbog nacina zivota.:( Opravdanja nema za ovakav nemar. Uspavani su u 17:10h danas. Ja sam jos uvijek lose i jako sam tuzna i potresena. Ljudi dovedu zivotinju, svog ljubimca u katastrofalno stanje..ja nisam mogla vjerovati svojim ocima...

Nadam se da su sada na boljem i ljepsem mijestu, od ove ludnice u kojoj zivimo :(:(

Samo za njih :

'' Ovaj deo Raja, zove se Dugin Most.

Kada umre zivotinja, nekome posebno draga, odlazi na Dugin Most.Tamo su brda i doline da se svi nasi voljeni prijatelji mogu igrati i trcati zajedno.Tamo je obilje hrane, vode i sunca, toplo im je i prijatno.One zivotinje koje su bile stare i bolesne, ponovo su zdrave i zivahne.One koje su bile povredjene i osakacene su isceljene i zdrave ponovo.Tamo su bas onakve kakvih ih se secamo u nasim snovima o danima i vremenima koji su prosli...

Srecne su i zadovoljne, ali ima jedna sitnica: Svakoj nedostaje neko njima poseban, neko ko je morao ostati iza.

Zajedno se igraju, zajedno trce, ali dodje dan kada jedna od njih iznenada zastane i pogleda u daljinu. Nepomicne su njene sjajne oci. Nestrpljivo podrhtava njeno telo. Iznenada, u trku, napusta ostale, leti preko zelene trave i njene noge nose je sve brze i brze. To si ti bio ugledan, i kada se ti i tvoj voljeni prijatelj konacno srecete ne mozete da se odvojite od radosti sto ste ponovo zajedno, i sto se nikada vise necete rastati. Kisa radosnih poljubaca na tvome licu, tvoje ruke ponovo miluju poznatu glavu, jos jednom gledas u odane oci prijatelja toliko vremena odsutnog iz tvog zivota, ali nikada iz tvoga srca....i prelazite Dugin Most zajedno...''

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Mee

#2 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by Mee »

:shock: :(
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#3 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by anjusha »

cula sam o tome veceras. bas mi je zao draga, ali ne smijes se toliko ni ti sama davati. dusha moja :kiss:
Phia

#4 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by Phia »

Strašno.Zna li se od čega su bolovali?Očigledno su imali istu bolest?
duboka_misao

#5 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by duboka_misao »

ne bi mogla tako dugo da imam psa i da ga gledam kako se pati :x jer ovo se nije desilo preko noci i jos zvati nekog treceg da se pobrine za to,svaka cast amelino i no sekirly ali stvarno :x
Phia

#6 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by Phia »

duboka_misao wrote:ne bi mogla tako dugo da imam psa i da ga gledam kako se pati :x jer ovo se nije desilo preko noci i jos zvati nekog treceg da se pobrine za to,svaka cast amelino i no sekirly ali stvarno :x
Nažalost kod nas su ljudi 1. neuki i nemaju svijest o životinjama i veterinarima 2. nemaju pare za liječenje 3. drže životinje iz svih mogućih razloga samo ne jer ih vole kao člana porodice i 4. nemaju samilost sa životinjama koje pate
mrtva kokoš

#7 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by mrtva kokoš »

ccc mislim da u zivotu psa nisam vidio u gorem stanju... :shock:
blackberry

#8 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by blackberry »

ovo je zaista strašno...jadni psići...nije lako donositi takve odluke u nečije ime...sve ovo ostavlja traga na zdravlje osobe koja se svakodnevno susreće s ovim situacijama... ali, sad su na ljepšem mjestu...mnogo su bliže onom Savršenstvu kojem se svi težimo vratiti....
Baby

#9 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by Baby »

Grozno,nikad nisam vidjela zapuštenije pse :shock:
amelino

#10 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by amelino »

Slika govori sve.

Rex je imao vec metastaze, najvjerovatnije da je krenulo od tumora endokrinog sistema - najvjerovatnjie nadbubrezne zlijezde i ''slonovu kozu'' po sebi - teske infekcije po tijelu, koznu bolest kao sekundarnu posljedicu tumora, zagnojene okice - ocistili smo pa se to ne vidi... Nije se kretao - iz sobe su ga izvodili samo da ide u wc jednom dnevno, samo je lezao na jednom mjestu, zivio je u zarazi i nije imao svaki dan ni hranu...

Cule se jako patila - nije mogla ni da pije ni da jede, jer je konstantno povracala vodu - po 30x dnevno kaze ''gazdarica''...Jako je bila zapustena - gnojna upala maternice /tumor na maternici i metastaze, kozna bolest kao i kod Rex-a i voda u tijelu - stomaku, plucima...voda je non-stop nekontrolisano izlazila iz nje, a mnogo je tecnosti pila...Na slikama se ne vidi ali njoj je pupo ogroman, ali bukvalno ogroman i pun vode....Nije izlazila, povracala je po sebi i ispod sebe...

To su dijagnoze, krajnja odluka bi i sa nalazima bila ista , veterinar je rekao kad ih je vidio ''katastrofa, sta je ovo?'' :(:(

Tuga.
crnaguja

#11 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by crnaguja »

Bolje bi prošli da su na ulici živjeli čitav život, nego sa ljudima koji su ih do toga i doveli. Užas!
Tebi svaka čast !
Pasiflora

#12 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by Pasiflora »

Boze sacuvaj :(
duboka_misao

#13 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by duboka_misao »

takvi ljudi bi se isto odnosili prema clanu porodice koji se tako pati,ako se ovako odnose prema psima ....
kaostvorena

#14 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by kaostvorena »

Pitam se kako ljudi mogu uzeti sebi za pravo da uopce brinu o zivotinjama kada ne mogu o sebi.Koji je to momenat u glavama takvih osoba da imaju zivotinje.Strasno.
amelino

#15 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by amelino »

Ovo je stvarno bila strava i uzas, a vidjela sam mali milion razlicitih slucajeva, ovo me stvarno jako pogodilo i dotuklo:(
Panthera

#16 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by Panthera »

amelino wrote:Ovo je stvarno bila strava i uzas, a vidjela sam mali milion razlicitih slucajeva, ovo me stvarno jako pogodilo i dotuklo:(

Uradila si sto si morala. Rijesila si ih bola i patnje! I svaka ti chast, bar ti spavaj mirne savjesti! :kiss:
kiseljak

#17 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by kiseljak »

Grozno,ova me prica doista dirnula. No nisu bitni moji osjecaji nego me boli jer su se ti psi patili.

Ali Bogu hvala pa su im skracene muke sada. Kakve su to gazde :( :(
puna_casa

#18 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by puna_casa »

Amelino, svaka ti čast, učinila si najbolje što si mogla!
Sve ostalo, riječi, komentari...suvišno je... Svi mi znamo da se kod nad psi NABAVLJAJU; KUPUJU, a ne USVAJAJU, kao u normalnom svijetu... :?
Roditelji kupe psa djetettu kao igračku i na kraju.... :sad:
cupo_mo

#19 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by cupo_mo »

Neka uzivaju sa one strane Dugina mosta

R.i.P njihovim dusama
cupo_mo

#20 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by cupo_mo »

SVAKA CAST ONOME KO SE BRINUO O NJIMA PA ONI DOBILI BOLEST I KREPALI

(SAMO SE PITAM JESU LI TI PSI I JEDNU VAKCINU PRIMILI U CITAVOM ZIVOTU)
barby02

#21 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by barby02 »

amelino, svaka tebi cast ! Spasila si ih muka ! Ti si bas celicna ali sve ima granice. .daj malo i sebe pogledaj. Svaki dan toliko muke i patnje samo gledati a ne pomagati, hraniti, lijeciti, cuvati, udomljavati. . eto ti se razapela ko i miroslav 76 i adnan. . Ma sta da pisem, pomoci ne mogu a nicije hvala ti ne znaci nego sreca , zahvalan pogled pasa, znam ja to. . znas i ti sve. Molim te, daj malo pripazi sebe. . .
SenSen

#22 Re: Tuzna prica dva psa :(

Post by SenSen »

Boze moj, sta da kazem. Jadne zivotinjice :( :( :( tako su se napatili. Stvarno ne razumijem kako su njihovi "ljudi" mogli da ih puste da se muce godinama, a da ih nikada ne odvedu veterinaru. Kazu nemaju para? Mogu garantovati da je za to vrijeme, dok su cuke dosle u takvo stanje, ispijeno na stotine kafica po kaficima, i kupljen i koji novi mobitel (jer zaboga, ne moze se nosati proslogodisnji), i ganjale se "prave" leviske, i islo se na frizuru, na more, na muziku... Ne znam, mozda buncam, ali vidjela sam dosta ljudi sa skroz naopakim prijoritetima, nista me ne cudi. Predje tuga u bijes :x

Draga Amela, to vece smo se prvi put upoznale. Imala si tako naporan dan, ali opet si dosla da me sretnes kasno uvece. Sve samo da bi mogla sto vise zivotinja pomoci. Nije fer da jedna osoba na sebe mora uzimati sav taj fizicki i mentalni napor, ali eto ti dajes sve od sebe. Rekla bih ti svaka cast, ali to se ne cini dovoljno.. Nadam se da cemo se ponovo vidjeti uskoro, i da cu moci bar malo da ti olaksam :kiss:
Post Reply